27. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Jak jsou okupační vojáci v Iráku vyděšení z nenávisti místních obyvatel a neustálých útoků povstalců, ilustruje tento příběh, o němž informoval bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam. Oddíl amerických vojáků procházející Chálidíjí uslyšel podezřelé zvuky z popelnice. V domnění, že by mohlo jít o nepřítele, který se na ně chystá zaútočit, začali Američané na nádobu střílet a zvuky umlčeli. Stále neujištěni o své bezpečnosti poručili místnímu občanovi, aby popelnici otevřel. Iráčanovo zděšení se změnilo v záchvat smíchu, když zjistil, že v popelnici je zastřelená kočka. Smích a úleva mu však dlouho nevydržely: za svou neuctivost vůči "osvoboditelům" musel strávit dva dny ve vězení na americké základně.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 16. října 2004

Qá'im a okolí

Dvanáct amerických vojáků bylo zabito, když auto s výbušninou explodovalo o půlnoci z pátku na sobotu na veřejné ulici v okrsku Karábíla u Qá'imu. Zničeno bylo jedno Humvee a vozidlo na přepravu vojáků, obě obsazená americkými vojáky.

Americká základna v prostoru celnice na syrské hranici se stala v 15:00 terčem šesti minometných střel. Američané odpověděli střelbou po okolní obytné čtvrti a zabili tři civilisty -- dvě ženy a mladíka -- a deset dalších zranili.

Okupanti ve 22:30 ostřelovali pěti minometnými střelami dům ve čtvrti Džam'íja a zničili jej. Dům byl ale zřejmě prázdný, protože obyvatelé z této části už dříve uprchli do bezpečí.

Masivní útok povstalců v provincii Ramádí

V 16:00 došlo na dálnici Hít - Ramádí k sériové explozi čtyř silných bomb pod společným konvojem amerických a iráckých sil. Po explozích se asi 50 bojovníků odporu ze všech stran vrhlo na zbytky konvoje. Následný boj trval asi 30 minut. Celkem byla zničena dvě obrněná vozidla Bradley, čtyři Humvee, tři cisterny a tři transportéry přepravující šest obrněných vozidel. Zničeny byly také dva pickupy Nissan loutkových sil a dvě vozidla na přepravu vojáků. Podle údajů místních obyvatel bylo usmrceno 25 Američanů a 34 loutkových vojáků. Padlo rovněž šest nebo osm bojovníků odporu.

Fallúdža

Americké síly ostřelovaly čtvrti Džawlan, Džurajfí a 'Askarí v severní části Fallúdže. Letoun C 130 doprovázený třemi dalšími letouny svrhl na město kontejnerové bomby. Kulometná palba z letadla C 130 zabila minimálně tři civilisty, jejichž těla rozervala na cáry.

Mafkarat al-Islam: od začátku ramadánu denně minimálně sto útoků

Počet operací partyzánů proti okupantům podle zpravodajů webové stránky Mafkarat al-Islam překročí během ramadánu číslo sto. Zpravodajství bude proto nuceno omezit se jen na zlomky z uskutečněných operací.

Američané zatkli imáma mešity v Samarrá'

Okupanti v doprovodu kolaborantů z tzv. národní gardy v pátek uvěznili šajcha Máhira Alího aš-Šarádžího, imáma Bašírovy mešity v Samarrá', a obvinili jej z "podněcování terorismu". Po pátečních společných modlitbách obklíčilo mešitu množství amerických vojáků doprovázených "národními gardisty" a ampliony oznámili zatčení Šarádžího a dvou dalších osob.

Bagdádská fronta

Tzv. Zelenou zónu ostřeloval odpor ráno třemi 82mm minometnými střelami, v 17:00 ji zasáhly tři rakety C5K.

Americké ústřední velitelství v Tallá zasáhly kolem 9:00 dvě kaťuše.

V 10:00 vstoupily loutkové síly do okrsku Džu'ajfar ve čtvrti Karak a chtěly provést razii. Mudžáhidové na ně okamžitě zahájili palbu RPG7, BKC a ručními granáty a sedm kolaborantů zabili.

Asi v 11:00 explodovala bomba pod americkou kolonou v bagdádské čtvrti Džihád a vyřadila z provozu tank Abrams.

Zhruba v touž dobu zahájily americké okupační síly dělostřeleckou a minometnou palbu na nemocnici v centru Bagdádu. Síť Achbár al-'álamíja oznámila, že barbarský útok si vyžádal smrt asistujícího lékaře a zranění 19 osob.

Ve 13:00 se terčem čtyř minometných střel ráže 82 mm stalo tzv. ministerstvo vnitra v Bagdádu.

K prudkému boji došlo mezi 14:00 -- 15:00 v Madínat as-Sadr. Bylo v něm zabito šest amerických vojáků a zničeno jedno Humvee a jedno obrněné vozidlo Bradley. Padli také tři bojovníci odporu.

V bagdádské čtvrti 'Ámil zaútočil odpor v 15:00 na americkou kolonu pěti automobilů GMC, patřících pravděpodobně CIA, v jejímž středu jelo další vozidlo. Čtyřmi protitankovými střelami odpor zničil jedno GMC a zabil v něm tři osoby. Zdá se, že nejméně jeden z mrtvých byl vyšším důstojníkem CIA.

V 16:15 ostřeloval odpor čtyřmi minometnými střelami americkou základnu v 'Ámiríji.

V 17:15 usmrtil odpor v Bagdádu s RPG tři americké vojáky v Humvee.

Bombový útok v A'zamíji zabil v 18:00 tři americké vojáky a zničil jejich Humvee. Lehce poškozeno bylo také obrněné vozidlo Bradley.

Třináct amerických vojáků bylo zabito, když odpor zaútočil v 19:00 na americké velitelské stanoviště v oblasti Suwajd v bagdádské čtvrti Šurtá al-Chámis. Úder odporu vybil celou americkou jednotku, mezi mrtvými byli i dva američtí důstojníci. Zničeno bylo jedno Humvee a zneškodněno jedno obrněné vozidlo Bradley.

Časté ostřelování si večer užila okupační letecká základna Muthanna. Kolem 18:00 ji zasáhlo dvanáct minometných střel ráže 82 mm. Po nich následoval výbuch rakety, pravděpodobně Taríq. V 19:30 a v 20:00 ji zasáhlo vždy po čtyřech kaťuších.

Americké vojenské zdroje přiznaly, že jihozápadně od Bagdádu se v sobotu večer ve 20:30 zřítily dva vrtulníky, přičemž byli podle oficiálního prohlášení dva vojáci zabiti a dva zraněni. Podle vojenského mluvčího není příčina pádu vrtulníků v oblasti, proslulé neustálými útoky partyzánů, známa.

Kolem 21:00 ostřeloval odpor třinácti 82mm minometnými střelami palác Qasr as-Salam na ulici Sahat an-Nusúr.

Bomba zničila v 9:00 americké vozidlo na přepravu vojáků na dálnici do Abú Ghurajb a zabila v něm dva vojáky. V 11:30 tu bylo u americké kolony na dálku odpáleno auto s výbušninou. Bylo zničeno Humvee a malé vozidlo na přepravu zásob; v nich zahynulo šest Američanů.

V okrsku Arab Džábbúr v Durá na jižním předměstí Bagdádu zničily síly odporu kolem 10:00 americké Humvee. V dalším durském okrsku Sukkáníja zničil odpor kolem 13:45 americké vozidlo a zabil amerického důstojníka a dva irácké loutkové vojáky.

Několik raketových útoků zažila jako každý den okupační základna Suqúr jižně od Bagdádu. V 5:00 na ni byly vypáleny čtyři kaťuše, v 8:00 dvě střely Grad, krátce po západu slunce šest dalších raket Grad a po nich osm minometných střel ráže 82 mm.

Další útoky

K prudkému boji došlo v Latífíji, kde síly odporu zničily jeden pickup Nissan loutkových sil a jedno malé vozilo na přepravu vojáků a zabily dva americké vojáky, dva irácké loutkové vojáky a další dva zranily. Při útoku také padl jeden z bojovníků a další byl zraněn. Zničeno bylo obrněné vozidlo Bradley a cisterna.

V okrsku Húr al-Bašá v Tádží zničily síly odporu americké Humvee a zabily tři vojáky.

Silné výbuchy otřásly americkým velitelstvím v Basře, do jehož objektu dopadly ve 22:30 čtyři rakety Kaťuša. Po jejich explozích následovaly další, způsobené pravděpodobně výbuchy uskladněné munice. Následně dopadlo do komplexu ještě deset 82mm minometných střel.

V 5:00 vypálil odpor tři rakety Taríq na prezidentský palác v Tikrítu, okupovaný americkými silami.

V 15:00 zaútočil odpor šesti kaťušemi a jednou raketou Taríq na základnu v Baládu.

Atentát na kurdského kolaboranta

Katarská agentura QANA oznámila, že v Kirkúku byl zastřelen Abd al-Gháfúr Abú Bakr, zaměstnanec tamního školského ředitelství a člen kolaborantské organizace Vlastenecký svaz Kurdistánu.

Neděle 17. října 2004

Fallúdžská fronta

Američtí okupanti celý den pokračovali v bombardování Fallúdže. Amplióny na minaretech povzbuzovaly Fallúdžany voláním modliteb a Alláhu akbar! (Bůh je největší!). Ve 13:39 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané právě bombardují čtvrť Nazal na severu města, přičemž se soustřeďují hlavně na mešitu Nazal a mešitu šajcha Abd al-Azíze. Odpoledne byl bombardován sever a jih města, obráncům města se mezitím podařilo raketami zničit americký tank a zabít v něm pět mužů. Podle zprávy z 19:30 bombardování stále pokračovalo v různých částech města.

Kulometnou palbou na auto na dálnici u Fallúdže usmrtili Američané v neděli odpoledne celou rodinu. Jednotka svobodné fallúdžské policie, která neslouží okupantům, dorazila na místo útoku, ale vzhledem ke stavu vraku nebylo možno zjistit, kolik osob v něm přesně zahynulo. Policie našla ještě jedno osobní auto, bílé Daiwoo, zničené rovněž americkou střelou nebo raketou a v něm zabité dvě osoby. Podle dokladů totožnosti šlo o Miqdáda Sábira Hazzála, civilistu cestujícího z Bagdádu do Hítu, a Alího Ismá'íla Džalála.

Odpor donutil americké síly k ústupu za dálnici, která prochází kolem Fallúdže. Kolem 11:00 zničily síly odporu jeden tank Abrams a jedno Humvee. Tank byl přesně zasažen třemi raketami SPG9, Humvee dostalo přímý zásah protitankovou střelou. Zabito bylo přitom více než šest amerických vojáků.

Další dezerce iráckých kolaborantů u Fallúdže

Důvěryhodný zdroj informoval korespondenta Mafkarat al-Islam, že dalších více než 300 iráckých loutkových vojáků, poslaných, aby pomáhali okupantům dobývat Fallúdžu, v neděli po půlnoci dezertovalo.

Už ve středu u Fallúdže dezertoval téměř celý prapor "národní gardy" (viz zpravodajství z pátku 15. října).

Hít

Kolem 8:00 odpálil odpor v okolí Hítu v západním Iráku bombu pod americkou hlídkou a zničil jedno obrněné vozidlo Bradley a zabil čtyři vojáky.

Další bomba explodovala v Hítu v 10:00 pod americkým zásobovacím konvojem jedoucím do Ramádí. Zničeno bylo jedno vozidlo naložené vojenským vybavením, zabit byl jeden voják a druhý vážně zraněn.

Bagdád

Základna Suqúr byla kolem 3:00 ostřelována čtyřmi kaťušemi, v 6:30 dvěma raketami Grad, kolem 10:30 osmi minometnými střelami ráže 82 mm, ve 14:00 dvěma a v 15:30 čtyřmi kaťušemi, v 17:50 raketami Grad a v 19:00 dvěma silnými raketami Taríq.

Tzv. Zelená zóna byla tento den ostřelována jen jednou -- a to třemi 82mm minometnými střelami kolem 8:00.

Irácké loutkové síly se s podporou amerických vojáků pokusily v 8:20 dostat s tanky a obrněnými vozidly do ulice Hajfa. Jejich útok byl odražen a zabito bylo osm loutkových vojáků a americký tankista. Tank byl vyřazen v provozu a dva Nissany loutkových sil zničeny. Američtí ostřelovači, kteří kryli útok loutkových sil, zastřelili mezitím tři irácké civilisty, mezi nimi jedno dítě.

V 8:30 odpálil odpor v bagdádské části Hurríja silnou bombu pod americkým vozidlem na přepravu cestujících a zničil je. Zabity byly přitom tři osoby a dvě zraněny.

Kolem 9:30 explodovala bomba pod americkou kolonou v bagdádské části Í'lam a zničila jedno Humvee. Podle očitých svědků byl výbuch neobyčejně silný a rozmetal kusy kovu z vozidla i části lidských těl po okolí. V Humvee bylo před útokem vidět tři vojáky, není ovšem jisté, kolik jich bylo skutečně zabito.

Na dálnici v bagdádském okrsku Bajjá vybuchla ve 13:25 bomba, která vyřadila z provozu vozidlo na přepravu vojáků, nebylo však možno zjistit další podrobnosti o rozsahu ztrát.

Bombový výbuch pod bílým obrněným GMC doprovázeným třemi Humvee a následný útok povstalců usmrtil celkem tři agenty CIA a tři americké vojáky.

Také další kolona aut CIA v bagdádské čtvrti 'Ámil se kolem 17:45 stala terčem bombového útoku. V následné palbě bojovníci zabili šest Američanů a zranili čtyři včetně důstojníka výzvědné služby, který utrpěl vážné zranění. Zničeno bylo Humvee a jedeno bílé obrněné GMC.

V okrsku Arafát al-Hindíja ve čtvrti Karradá zničila večer exploze bomby vozidlo patřící CIA a zabila nejméně tři její agenty.

V 17:50 vystřelil odpor dvě kaťuše a po nich jedenáct 82mm minometných střel na americkou leteckou základnu na letišti Muthanna.

V Sajjidíji explodovaly v 18:00 čtyři bomby a zneškodnily vozidlo na přepravu vojáků. Následná palba bojovníků pak zničila Humvee a obrněné GMC patřící zřejmě CIA a zabila čtyři americké vojáky. Večer došlo v též čtvrti k další srážce, v níž odpor po výbuchu bomby zničil jedno Humvee a vyřadil z provozu obrněné vozidlo Bradley, zabil pět vojáků a tři zranil. Ke třetímu útoku v Sajjidíji došlo večer u budovy místní loutkové rady. Tady byly kromě Humvee zničeny dva Landcruisery irácké loutkové policie a zabito osm jejích příslušníků.

Kolem 18:00 odpálily síly odporu dvě rakety Kaťuša na hotel Hamrá v bagdádské části Džádirdžíja, v němž jsou ubytováni zahraniční podnikatelé.

Kolem 19:00 zničil odpor na dálnici do Nového Bagdádu v okrsku Í'lam vozidlo na přepravu vojáků, dva vojáky zabil a tři zranil.

V bagdádské části Bajjá zničil odpor ve 20:00 nedaleko benzinového čerpadla civilní kamion přepravující zásoby pro americkou armádu. Jeden asijský řidič byl zabit a druhý zraněn.

Silná bomba vybuchla večer v kavárně nedaleko australské ambasády navštěvované často loutkovými policisty. Podle zprávy agentury Reuters způsobil výbuch značné ztráty a policie uzavřela okolí místa, na něž se sjely ambulance.

Ridwáníja

Šest amerických vojáků a čtyři příslušníci irácké loutkové armády byli zabiti a 13 dalších zraněno ve srážce, k níž došlo kolem 9:00 ve čtvrti Rašíd v Ridwáníji. Boj trval asi 20 minut. Exploze dvou bomb zároveň zničila americké obrněné vozidlo a zneškodnila Humvee. O 45 minut později zničil odpor další americké obrněné vozidlo, které bylo v tu chvíli bez posádky. Zdemolován byl rovněž pickup Nissan loutkových sil. V boji padli tři bojovníci odporu a čtyři byli zraněni.

Sedm amerických vojáků a tři příslušníci tzv. národní gardy byli ve 14:00 zabiti výbuchem siné bomby pod společnou americko-iráckou hlídkou ve čtvrti Duwajlíja v Ridwáníji. Zničen byl kromě toho pickup loutkových sil a zraněno dalších šest osob.

Abú Ghurajb

Šest amerických vojáků bylo zabito, když na ně povstalci kolem 10:00 zaútočili v Abú Ghurajb. Jednomu Humvee se podařilo ujet.

Ve 14:00 bylo v Abú Ghurajb zabito dalších osm amerických vojáků a pět zraněno na ulici Šarí al-Qadím, když bomba zcela zničila jedno vozidlo plné převážených vojáků.

Durá

V okrsku Arab Džábbúr v Durá na jižním okraji Bagdádu zaútočil odpor v 17:45 na americkou kolonu tří Humvee a dvou obrněných vozidel Bradley. Odpor nejprve odpálil bombu a poté začal kolonu ostřelovat, zničil dvě obrněná vozidla a jedno Humvee, druhé vyřadil z provozu. Zabito bylo osm amerických vojáků a čtyři zraněni. V boji padli dva příslušníci odporu a tři byli zraněni.

Tádží

V okrsku Húr Radžab v Tádží zaútočil odpor v noci na americkou hlídku tří obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee. Pod hlídkou nejprve explodovala bomba, pak následovala palba z RPG7 a automatů BKC. Zničeno bylo jedno Humvee a jedno obrněné vozidlo, další Bradley bylo vyřazeno z provozu. Zabito bylo pět amerických vojáků, dalších šest zraněno, z toho dva vážně.

Ghazálíja

V 18:00 zaútočil odpor v Ghazálíji na zásobovací konvoj, zničil cisternu a zabil dva asijské řidiče. Na dálnici blízko tržiště ve čtvrti 'Adl, explodovala bomba pod konvojem přepravujícím prefabrikované dřevěné domy pro americké vojáky. Výbuch zničil dva transportéry a zabil tři zahraniční civilní řidiče, sloužící okupačním vojákům.

Balád

Při útoku odporu na americký zásobovací konvoj doprovázený čtyřmi Humvee explodovaly v Baládu 75 km severně od hlavního města dvě silné bomby, které zničily dva kamiony s náhradními díly pro Humvee. Zničeno bylo rovněž jedno doprovodné Humvee a zabito pět amerických vojáků.

Na zdejší americkou základnu byla vypálena silná raketa Taríq.

Basra

Ředitel letiště v Basře se stal kolem 16:00 terčem nezdařeného pokusu o atentát.

Stanice loutkové policie v Abú al-Chásib u Basry byla v 1:00 po půlnoci na pondělí zasažena dvěma minometnými střelami.

Sestřeleny další vrtulníky

Během dvou dnů sestřelily síly odporu v ridwáníjském okrsku Suwajb jižně od Bagdádu a nedaleko od hlavního velitelství v Tallá třetí americký vrtulník. V Rusku vyrobená raketa Strela zasáhla v 9:00 vrtulník Apache, zničila jej a zabila jeho dvoučlennou posádku. TV al-Arabíja tuto zprávu potvrdila.

V sobotu tady bojovníci stejnými raketami sestřelili dva americké letouny. První vrtulník Apache se po zásahu roztrhl na kusy a tříčlenná posádka zahynula. Druhý vrtulník, Black Hawk, spadl po zásahu na zem. Jeho dvoučlenná posádka přežila, bojovníci ji však zajali a odvezli na neznámé místo. Okupanti po zajatcích v neděli intenzivně pátrali, ale bezvýsledně. Terén krajiny v místech, kde stroje spadly, je zarostlý křovinami a datlovými palmami a poskytuje úkryt bojovníkům, kteří odtud mohou na letouny útočit, aniž by byli spatřeni.

Četnost útoků a jejich úspěšnost přiměla Američany slíbit odměnu 10 000 dolarů každému, kdo jim odevzdá raketu Strela.

Pondělí 18. října 2004

Fallúdža: zajatí zástupci města propuštěni

Ráno Američané propustili zajatého šajcha Chálida Hammúda al-Džumajlího, později propustili i brigádního generála Sabbára al-Džannabího a kapitána Muhammada Hamáda as-Sawdajwího. Další ze zajatců, podplukovník Rijád 'Adnán Awwád al-Muhammadí však ještě propuštěn nebyl. Američané Džumajlího drželi pod přísnou ostrahou na několika místech a nakonec mu sdělili, že byl zatčen omylem, neboť se domnívali, že jednal jménem hnutí odporu, zatímco on jednal jménem města Fallúdža.

V exkluzivním interview pro Mafkarat al-Islam šajch Džumajlí označil zatčení sebe a dalších zástupců Fallúdže za akt despocie, dokazující, že Američané nebrali vyjednávání vážně. Později v pondělí v rozhovoru se zástupci loutkového režimu prohlásil, že fallúdžská strana vyjednávání zastavila, protože Američané pokračují v bombardování města a zatýkání.

Fallúdža: další bombardování

Ve zprávě odeslané v 0:50 po půlnoci na úterý korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že Američané bombardovali čtvrť Šuhadá'. První letoun ji zasáhl raketami ve 23:30, druhý o osm minut později. Také letadla C 130 létala nad městem v blízkosti dvou bezpilotních průzkumných letounů.

Karma

Kolem 1:45 explodovaly čtyři silné 250kilogramové bomby pod americkou kolonou dvou tanků a čtyř Humvee v Karmě. Neobyčejně silná exploze roztrhala silnici u břehu Tigridu. Oba tanky byly zničeny a všech devět vojáků v nich zabito. Vraky tanků zůstaly na místě půl hodiny, než Američané zabalili mrtvoly do černých plastikových pytlů, naložili na zbývající vozidla a odvezli pryč. Mezitím se na místě shromáždil rozradostněný dav místních žen a dětí. Ženy vyšplhaly na jeden z vraků, odkud pak volaly Alláhu akbar!

Qá'im

Američtí okupační vojáci vyhlásili ve městě zákaz vycházení ve snaze zastavit pokračující sérii útoků odporu. Všechny cesty vedoucí do města byly uzavřeny a přerušeny byly dodávky elektřiny.

Bagdádská fronta

Hlavním cílem raket byla i tento den americká základna Suqúr jižně od Bagdádu: v 7:30 ji zasáhly čtyři rakety Kaťuša, v 9:00 dvě rakety Grad a v 17:30 dalších šest kaťuší.

Kolem poledne explodovala bomba v bagdádském okrsku Átifíja, zničila jedno Humvee a zneškodnila druhé. Zabiti byli čtyři američtí vojáci. Výbuch rovněž poškodil osobní auto brazilské výroby a lehce zranil jeho řidiče.

Ve 14:00 zaútočil odpor v okrsku Dawli'í v severním Bagdádu na dva automobily GMC patřící pravděpodobně CIA. Při útoku bylo zabito šest osob, patrně agentů. V 18:30 zaútočil odpor na podobná dvě GMC v okrsku Chális. V tomto případě bylo zabito sedm lidí.

Při explozi silné bomby pod americkou kolonou projíždějící po dálnici mezi bagdádskými čtvrtěmi 'Ámil a Bajjá bylo kolem 10:00 zničeno jedno vozidlo a v něm zahynulo 8 Američanů. Zbytek kolny ujel. Na vrak zničeného vozidla se vrhli místní obyvatelé a zmocnili se jeho kusů.

Američtí vojáci s podporou kolaborantů z tzv. národní gardy se kolem 14:00 pokusili prorazit do ulice Hajfa a byli silami odporu odraženi. Obránci ulice přitom zabili deset amerických a osm iráckých vojáků. Současně úplně zničili obrněné vozidlo Bradley a dvě malá obrněná vozidla, jakož i pickup Nissan a Landcruiser loutkových sil.

V jižním Bagdádu zničila bomba ve 14:40 obrněné vozidlo na přepravu vojáků a tři americké vojáky zabila.

V 15:00 zneškodnil výbuch bomby v Bagdádu americké obrněné vozidlo Bradley a zabil kulometčíka, kterého síla exploze z vozidla vymrštila.

Raketami C5K a RPG7 a 60mm minometnými střelami zaútočil odpor kolem 17:40 na sídlo místní rady v sajjidíjské čtvrti Dubbat. Útok zničil značnou část budovy a lehce poškodil okolní domy. Zničeny byly rovněž dva Nissany loutkové policie a jedno Humvee amerických sil, lehce zraněni byli dva iráčtí civilisté.

Deset amerických vojáků a členů CIA bylo zabito, když auto BMW najelo do kolony amerických vojáků přicházejících z vojenského letiště nad mostem 'Ámiríja. Černé obrněné GMC, jaká obvykle používá CIA, bylo zničeno, druhé GMC zneškodněno. Jejich tři doprovodná Humvee byla rovněž zničena. Bezprostředně po útoku se na nebi objevily tři vrtulníky Apache a američtí vojáci místo útoku uzavřeli. Z deseti zabitých byli patrně čtyři agenti CIA. Další tři vojáci byli zraněni.

Leteckou základnu Muthanna zasáhlo v 17:30 osm minometných střel ráže 82 mm.

Dva americké vojáky zabil a jedno Humvee zničil výbuch bomby v Ridwáníji poblíž mezinárodní dálnice. Jeden Američan byl kromě toho vážně zraněn.

Kolem 8:00 odpálil odpor bombu pod americkým zásobovacím konvojem v Abú Ghurajb, zničil jedno americké vozidlo a zabil jednoho vojáka.

O hodinu poději odpálily síly odporu bombu pod americkou hlídkou v okrsku Húr al-Bašá v Tádží. Bylo zničeno rovněž jedno Humvee a zabiti tři vojáci.

Ve stejnou dobu zaútočil odpor v Ghazálíji na konvoj cisteren, zničil jednu z nich a zabil dva důstojníky vojenské policie.

Okupanti se už bojí i koček

Jak jsou okupační vojáci v Iráku vyděšení z nenávisti místních obyvatel a neustálých útoků povstalců, ilustruje tento příběh, o němž informoval bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam. Oddíl amerických vojáků procházející Chálidíjí uslyšel podezřelé zvuky z popelnice. V domnění, že by mohlo jít o nepřítele, který se na ně chystá zaútočit, začali Američané na nádobu střílet a zvuky umlčeli. Stále neujištěni o své bezpečnosti poručili místnímu občanovi, aby popelnici otevřel. Iráčanovo zděšení se změnilo v záchvat smíchu, když zjistil, že v popelnici je zastřelená kočka. Smích a úleva mu však dlouho nevydržely: za svou neuctivost vůči "osvoboditelům" musel strávit dva dny ve vězení na americké základně.

Vraždění kolaborantů

V ulici Hajfa v Bagdádu zaútočili povstalci kolem 8:00 na Opel Omega a zastřelili dva známé udavače.

Kolem 9:00 provedl irácký odpor v bagdádské čtvrti Mansúr atentát na úředníka loutkové vlády. Na jeho auto doprovázené sedmi vozidly s bodyguardy zahájili palbu RPG7 a CK5, zničili tři doprovodná vozidla a zabili deset jeho strážců. Zda on sám útok přežil, se však nepodařilo zjistit.

Kolem 11:00 povstalci zpozorovali členku ší'itských kolaborantských Brigád Badr, která se pokoušela dostat se svým BMW do ulice Hajfa. Po potvrzení její totožnosti začali bojovníci na auto střílet a zastřelili ji.

Důstojníka Brigád Badr byl kolem 16:15 v jižním Bagdádu zastřelen ve svém Daewoo.

Bojovník odporu vybavený pistolí s tlumičem zastřelil v Durá večer důstojníka Brigád Badr Qásima al-Ma'murího, řečeného Abú 'Iráq. Divize, jíž al-Ma'murí velel, se specializovala na vraždy odpůrců americké okupace.

Odpor ostřeloval kolem 23:00 v okrsku Abú al-Chásib úřadovnu kolaborantských Brigád Badr a zabil jejího ředitele.

Latífíja - Júsúfíja

V Latífíji odpor v 8:00 zaútočil na společnou americko-iráckou hlídku, zničil Nissan loutkových sil, Humvee a malé obrněné vozidlo Američanů a zabil pět amerických vojáků a tři loutkové policisty. Při útoku padli dva bojovníci odporu.

V 16:15 došlo k prudkému boji v místním ústředním paláci v Júsúfíji. Síly odporu ozbrojené ručními granáty, SPG9 a RPG7 a automaty BKC se utkaly s americkými vojáky a tzv. národní gardou. V boji byla zničena dvě obrněná vozidla Bradley, Humvee a dva pickupy Nissan, zabito bylo jedenáct amerických vojáků a osm příslušníků gardy, zraněno třináct vojáků a šest gardistů. Padlo však také šest bojovníků a čtyři byli lehce zraněni.

Další útoky

V 8:30 došlo k boji mezi bojovníky odporu a americkými okupanty nedaleko Baládu, v němž bylo zabito pět amerických vojáků a tři zraněni. Padli tu dva bojovníci odporu a čtyři utrpěli zranění. Tři američtí vojáci byli zabiti při útoku odporu na konvoj cisteren vezoucí z Baládu zásoby pro americkou armádu do Samarrá'. Odpor zničil dvě cisterny a zabil v nich tři americké vojáky.

Silná bomba explodovala v 9:00 v okrsku Mušáhada v Tárimíji, zničila tank Abrams a zabila čtyři americké vojáky.

Britská základna ve čtvrti Barrádí v Basře se stala kolem 20:00 terčem čtyř raket Grad.

V 7:30 vypálil odpor čtyři minometné střely na prezidentský palác severně od Tikrítu, o něco později pak tři silné rakety Taríq na druhý prezidentský palác, ležící jižně od města.

Britové přemístí 750 vojáků k Bagdádu

Britská média oznámila, že asi 750 britských vojáků bude přemístěno na jih od Bagdádu, aby nahradili Američany připravující ofenzívu proti vzdorné Fallúdži. London Times přinesly zprávu, že asi 650 příslušníků skotské brigády se přemístilo z Basry k Bagdádu a dalším městům, jako Iskandaríja, Latífíja a Mahmúdíja. Přesunou se rovněž tanky Challenger 2 s posádkami, takže půjde celkem o přesun asi 750 mužů.

Britští vojenští experti vyslovili obavy, že přemístění způsobí velké "bezpečnostní vakuum" na jihu Iráku. Přesto Británie jako věrný vazal USA jejich požadavky splní.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       27. 10. 2004
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
27. 10. 2004 Jak najít bez rizika v Británii zaměstnání Jan  Čulík
28. 10. 2004 Jásir Arafat vážně nemocen
27. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala další video s unesenou Margaret Hassanovou
27. 10. 2004 Evropský parlament donutil předsedu EK k ústupu
27. 10. 2004 Za nich bude líp? Ondřej  Hausenblas
27. 10. 2004 S jakou vizí půjdeme do blížících se voleb? Miloš  Dokulil
28. 10. 2004 Michael  Marčák
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
27. 10. 2004 Kolik bude hlavních nádraží v Brně? Antonín  Žiška
27. 10. 2004 Švehla a Gross: Teprve politika je ta pravá krása Jan  Bohata
27. 10. 2004 Připravují se Republikáni bránit černochům na Floridě v hlasování?
27. 10. 2004 Nejvyší státní zástupkyně dělá zároveň dvě protikladné věci
27. 10. 2004 Michael  Marčák
27. 10. 2004 Ariel Šaron zvítězil při historickém hlasování v Izraeli
27. 10. 2004 Zemřel John Peel, britská rozhlasová legenda pop music Jan  Čulík
27. 10. 2004 Chcete studovat na Tchajwanu? Petr  Fiala
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004
27. 10. 2004 Je myslivectví citlivý způsob hospodaření?
27. 10. 2004 Ještě jednou: jsou tedy myslivci zabijáci? Luděk  Králíček
27. 10. 2004 Češi přispějí finančně na sbírku na pomník bitvy o Británii
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 O Hutkově knize Požár v bazaru Jan  Čulík
27. 10. 2004 Komunisté proti "fašismu"
27. 10. 2004 "Národní strana" zve na "pietní akt"
26. 10. 2004 Bílý dům na prodej
26. 10. 2004 Spojené státy nabídly vrátit Brity v Guantánamu domů; Británie to však odmítla
25. 10. 2004 Poslanci jako prostitutky u E 55 Václav  Žák
25. 10. 2004 S kýmpak se to pan prezident kamarádí? Jan  Čulík
25. 10. 2004 Prezidenti v ČR a totalitní myšlení Bohumil  Kartous
23. 10. 2004 Telefonujte zdarma přes internet a zlikvidujte Český Telecom
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918
27. 10. 2004 Zahajovací řeč prvního dne Národního shromáždění československého
27. 10. 2004 Události října 1918
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919
27. 10. 2004 Martinská deklarácia
27. 10. 2004 Československá Amerika ve zbrani
27. 10. 2004 Švabinský: umělec musí býti neúnavným dělníkem
27. 10. 2004 Nasrat! Jo, nasrat! Zdeněk  Bárta
27. 10. 2004 Mládež na křižovatce
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004