1. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V úterý 21. září 2004 v 6:15 podnikl oddíl odporu útok na americkou hlídku v okrsku Sadr al-Júsúfíja jihozápadně od Júsúfíje v oblasti známé jako Udajova farma, kde je nyní základna okupačních vojáků a tzv. Irácké národní gardy. Odpor nejprve odpálil bombu pod americkou hlídkou tří obojživelných obrněných vozidel, jakých užívá námořní pěchota. Výbuch dvě z těchto vozidel vyřadil z provozu. Bezprostředně nato přilétl nad místo vrtulník Black Hawk, bojovníci jej však zpozorovali a zbraní známou jako ahadíja (též dimitrov) na ni zaútočili. Hořící vrtulník byl přinucen k přistání na bývalém mezinárodním letišti 17 km od místa útoku. Dimitrov je ruská zbraň, vyskytující se v různých verzích. Jednoduchá je ráže 14,5 mm a má dolet 3,5 - 4 km.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 18. září 2004

Americký bombardér nad Fallúdžou

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americký bombardér F-16 bombardoval v 19:35 průmyslovou část ve východních a západních distriktech města. V noci pak podnikl druhý útok na čtvrť Džurajfi a zabil při něm sedm místních lidí a dalších pět zranil.

Útok na americkou tankovou hlídku v Ramádí

Americká hlídka složená z pěti tanků se stala v 9:00 v Ramádí mezi Súfíjí a Sajdžáríjí terčem útoku, při němž byly čtyři tanky zničeny. Pátému tanku se podařilo uniknout. Podle očitých svědků nikdo z tanků, které se změnily v hořící koule, neunikl. Každý takový tank má obvykle pětičlennou posádku, někdy její počet stoupá až na dvanáct vojáků, protože Američané považují přesun v tancích na nepřátelském území za relativně bezpečný.

Nedaleko Ramádí bylo v pátek večer nalezeno tělo zastupujícího guvernéra provincie Anbar Básima Muhammada, který byl před časem unesen

Bagdád

Za svítání dopadlo na mezinárodní letiště u Bagdádu pět silných raket Grad, později v 7:30 sem odpálil odpor šest menších raket. Téhož rána dopadlo na zdejší americký velitelský štáb ještě nejméně 20 těžkých 120mm minometných střel. Během dne uskutečnil odpor proti letišti celkem šest operací, ještě ve 21:00 tu tři rakety Táríq způsobily silné exploze. Američané pak cesty k letišti uzavřeli a soustředili na silnici k letišti přes 30 obrněných vozidel a velký počet Humvee, aby zabránili dalším útokům. Přístupy k letišti jsou terčem denních útoků odporu proti americkým vojákům a jejich zásobovacím konvojům. Američané však nikdy nemluví o těchto útocích a popírají jakékoli ztráty.

Odpor ostřeloval kolem 10:00 raketami rovněž vojenskou akademii v Rustamíji a tzv. ministerstvo vnitra.

Výbuch bomby položené v malé boční ulici v centru Bagdádu zabil jednoho muže v projíždějícím autě a druhé dva zranil. Obyvatelé všechny tři identifikovali jako Iráčany pracující jako strážci v blízkém hotelu, kde bydlí a působí civilní podnikatelé.

Na silnici k mezinárodnímu letišti blízko čtvrti 'Ámil explodovala v 15:25 bomba pod americkou vojenskou hlídkou a zničila dvě Humvee.

Útok sil odporu na bagdádském mostě Džábirí zničil v 19:00 dvě vojenské auta GMC Suburban. Auta byla odtažena pryč, což znamená, že jejich pasažéři byli už nežili.

Kolem 19:15 zaútočil odpor na spojenou americko-iráckou hlídku v ulici Hajfa, střežící s pomocí šesti obrněných vozidel Bradley a osmi Humvee mosty k lékařskému centru a Šuhadě. Odpor použil k útoku RPG nazývané mihdád a zabil čtyři americké pěšáky. Američtí vojáci se pak okamžitě stáhli, ale posily uzavřely okolí a vrtulníky Apache je střežily z nebe.

Večer provedl odpor v Bagdádu dva samostatné útoky na americké hlídky. V 18:45 zaútočil na hlídku čtyř Humvee u mešity Ibn Tajmíja. Úplně zničeno tu bylo jedno Humvee, zabiti tři vojáci a čtvrtý vážně zraněn. V 19:00 pak odpor zničil bombou na mostě spojujícím čtvrti 'Ámil a Džamí'a obrněné vozidlo Bradley, jehož posádka byla zčásti zabita, zčásti zraněna.

V 18:45 se dalším terčem útoku stala americká hlídka tří Humvee v Madínat as-Sadr. Jedno vozidlo bylo zničeno úplně, druhá vyřazeno z provozu. Posádka zničeného vozidla uhořela.

Ve 21:45 zaútočil odpor na zásobovací konvoj jižně od hlavního města, zničil jedno auto s minerální vodou a zabil jednoho Američana.

V oblasti jezera Karráda zasáhla bomba odporu v 8:00 americkou hlídku dvou vozidel Bradley a jednoho Humvee. Zabiti byli dva vojáci a Humvee vyřazeno z provozu.

V bagdádské 'Ámiríji pozdě odpoledne odpor zaútočil na kolonu tří obrněných Mercedesů, patřících CIA a mířících na mezinárodní letiště. Prudký útok zničil všechna tři auta a zabil 11 lidí v nich.

Basra

V pátek britští okupační vojáci zatkli v Basře asi 300 stoupenců Muqtady as-Sadra. Použili přitom finty a vyhlásili nabídku atraktivního zaměstnání pro mladé lidi, jejichž jména adresy si zaznamenali. Později byl tento seznam použit při policejním zátahu na podezřelé mahdisty. Okupační síly také prohledaly místní úřadovnu Muqtady as-Sadra v Basře, načež ve městě propukly boje, které trvaly až do 7:00 v sobotu. Rozšířily se na čtvrti Tuwajs, Tannúma, Sá'í, Ma'qal, Karma a Qurná. Odpor použil množství minometných střel, slyšet bylo i střelbu z automatů a kulometů. Během nočních bojů bylo zabito více než 100 iráckých civilistů a přes 215 zraněno, většinou vážně. Do bojů se zapojily britské obrněné síly a angloamerické letectvo včetně bombardérů F-16 bombardovaly město. Bylo zničeno na 40 domů. Odpor zničil nebo poškodil 50 nepřátelských vozidel. Britové jakékoli zprávy o bojích a obětech zatajili.

Ve 23:30 propukly boje mezi mahdisty a britskými okupanty v ulici Istiqlál v centru města. Mahdisté v něm zničili dva britské Landrovery, zabili šest vojáků a dva zranili.

Ve 23:45 vystřelili bojovníci Brigády Farúq čtyři silné rakety Grad na prezidentský palác v okrsku Barádí'í, v němž nyní sídlí britský štáb.

Ve střetech s odporem okupantům pomáhali i kolaboranti z Brigád Badr a Strany islámské výzvy (Hizb ad-Da'wa). Obě tyto ší'itské organizace nedávno uskutečnily sérii atentátů proti představitelům baserských sunnitů a neštítí se ani pokusů o zažehnutí občanské války v zemi, aby vehnaly ší'itské masy do rukou některých duchovních, kteří kolaborují s okupanty. Mocným nebezpečím těmto ší'itským kolaborantům je Mahdího armáda Muqtady as-Sadra, která si svým neohroženým odporem proti okupaci získala srdce mnoha lidí v ší'itské části Iráku.

Zdá se, že masívní angloamerické útoky na civilní cíle v Basře byly provedeny ve snaze obrátit obyvatelstvo Basry proti mahdistům. Okupanti znepříjemňují obyvatelům Basry život v naději, že se jejich nenávist místo na ně obrátí proti mahdistům.

Kirkúk

Irácký sebevražedný útočník odpálil v Kirkúku auto s výbušninou u shluku lidí čekajících na přijetí do tzv. Irácké národní gardy. Ulice před sídlem tzv. národní gardy byla po útoku poseta zkrvavenými těly, mrtvolami a úlomky skla. Na místo se sjely sanitky a hasiči uhasili hořící trosky auta. Šéf národní gardy generálmajor Anwar Muhammad Amin prohlásil, že bylo zabito nejméně 20 a zraněno 16 lidí.

Další střety

V 9:30 ostřelovali bojovníci odporu osmi silnými minometnými střelami americkou základnu v Abú Ghurajb. Loutková policie místo útoku uzavřela.

K prudké srážce mezi odporem a americkou hlídkou tanků Abrams došlo v 18:30 v Latífíji. Jeden tank byl zneškodněn a čtyři američtí pěšáci zabiti. Téhož večera se ve městě s bojovníky odporu střetla hlídka tzv. národní gardy. Tentokrát bylo zabito sedm loutkových vojáků a dva jedoucí v pickupu byli zraněni.

Nad Tallúl al-Badždž 100 km severně od Badží sestřelil odpor v 17:00 americký vrtulník Chinook.

Síly odporu v 216:30 zaútočily v oblasti Balád Rúz severně od Bagdádu na americké vojáky, zničily dvě Humvee a zneškodnily jedno obrněné vozidlo. Podle očitých svědků bylo při útoku zabito nejméně 38 Američanů, americké posily přijely až za půl hodiny, přičemž místní obyvatelé měli dost času na to, aby si místo boje prohlédli.

V 9:00 zaútočil odpor více než 30 vysoce výbušnými 120mm minometnými střelami na americkou základnu v Ba'qúbě.

Ráno vybuchla v oblasti Machmúr 40 km od Mósulu pod kolonou několika cisteren a Humvee bomba. Po výbuchu na kolonu zaútočili povstalci s RPG a zničili dvě cisterny a dvě Humvee a zabili nejméně deset vojáků

Ve 20:00 se terčem útoku asi 12 minometných střel ráže 120 mm stala americká základna jižně od Mósulu.

Odpoledne ostřeloval odpor u Chán Baní Sa'd poblíž Ba'qúby vrtulník Black Hawk. Stroj začal hořet a zmizel z dohledu, zřejmě přistál na blízkém letišti.

Pokus o atentát na úředníka North Oil Company

Muhammad Zibárí, šéf odboru společnosti North Oil Company v provincii Nínawa přežil pokus o atentát, když se jeho konvoj stal v Mósulu terčem útoku. Útočníci zabili pět z jeho strážců a čtyři další zranili. Také dvě auta byla vážně poškozena.

Neděle 19. září 2004

Další bombardování Fallúdže

V neděli ráno ostřelovaly americké síly z tanků opět průmyslovou zónu a čtvrť 'Askarí ve Fallúdže. Pod ochranou americké palby vstoupili vojáci tzv. národní gardy do oblasti a pokusili se pomoci obleženým civilistům, z nichž řada byla americkou střelbou zraněna. O něco později místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že pokračující ostřelování města způsobilo smrt dvou civilistů a zranění čtyř dalších.

Bagdád

V 18:00 vypálily síly odporu sedm 82mm minometných stel na americký štáb v tzv. Zelené zóně. Ve 21:00 zaútočily raketami na vojenskou akademii v Rustamíji a ve 23:15 šesti minometnými střelami rovněž ráže 82 mm na americkou základnu na letišti Muthanna a ještě jednou třemi raketami na Zelenou zónu.

Na ulici Hajfa propukly kolem 13:00 nové boje, když se Američané pokusili zaútočit sem pod ochranou kulometné střelby z vrtulníků Apache. Američtí ostřelovači také zaujali postavení na střechách lékařského centra a dalších budov. Odpor odrazil americký pokus a s použitím 82mm střel, RPG a SPG9 způsobil nepříteli škody. Ostřelovači odporu se zaměřili na pěší vojáky, kteří se snažili do ulice dostat a dva z nich zabili. Ve 23:20 se Američané zřejmě chystali k novému útoku, protože oblast uzavřelo přes 45 obrněných vozidel -- tanků Abrams a vozidel Bradley, takže se situace stala velmi napjatou.

V okrsku Durá zaútočil odpor na americkou hlídku a zničil auto GMC, v němž zabil tři lidi, pravděpodobně důstojníky CIA. Současně byla zničena čtyři Humvee a zabiti čtyři američtí vojáci.

Silná exploze otřásla v 0:30 bývalým mezinárodním letištěm, na které dopadly těžké rakety ra'd (hrom). Jde o rakety původně ruské výroby, které byly v Iráku zdokonaleny. Jsou šest metrů dlouhé a mají velkou ničivou sílu. Raketa způsobila na americké základně značnou škodu, takže Američané pak uzavřeli ranveje a zakázali veškeré odlety a přistávání. Nad letištěm se po více než dvě hodiny vznášel hustý kouř.

V 18:35 zaútočil odpor v Bagdádu na zásobovací konvoj, zničil jeden velký mrazicí vůz i s řidičem, který byl zřejmě civilním podnikatelem. Vozidlo bylo majetkem saúdské společnosti sídlící v Dammámu.

Večer se stala terčem útoku hlídka irácké loutkové policie u Zelené zóny. Zabiti byli čtyři její členové a zničeno vozidlo Landcruizer.

Ve 21:50 explodovala pod hlídkou čtyř Humvee v bagdádské části Kázimíja bomba. Jedno z vozidel bylo poškozeno a jeden voják zabit.

Další střety

Síly odporu ostřelovaly americkou základnu Suqúr v oblasti Abú Šír jižně od Bagdádu 15 minometnými střelami ráže 120 mm.

U Tádží severně od Bagdádu zaútočil odpor na americkou kolonu a zapálil deset vozidel.

Mezi 8:00 a 9:00 se síly odporu střetly v neobyčejně prudkém boji s Američany v Latífíji jižně od Bagdádu. Odpor zničil dvě americké cisterny a zabil čtyři vojáky, když na něj však zaútočily americké letouny, byl nucen ustoupit. Od 15:00 až do západu slunce probíhaly ve městě další srážky. V bojích na hlavní ulici byl zapálen jeden tank Abrams.

Odpoledne došlo ke srážce sil odporu s americkými silami a kurdskou milicí pešmergů ve vesnici Hadr 15 km od Mósulu. Korespondent Mafkarat al-Islam z Mósulu oznámil, že bylo zabito deset Američanů a sedm pešmergů, zneškodněna tři Humvee a tři vozidla pešmergů.

V 16:00 usmrtily bombové výbuchy pod kolonou šesti Humvee ve městě Hillá devět amerických vojáků.

Také v Júsúfíji zaútočil odpor ve stejnou dobu na kolonu cisteren s kuvajtskými poznávacími tabulkami, úplně zničil čtyři z nich a zabil čtyři osoby v nich.

U Ba'qúby se v oblasti Bahraz v 19:00 střetla americká hlídka čtyř vozidel Bradley s bojovníky hnutí odporu. Zničena byla dvě Humvee a jeden tank Abrams a zabito nejméně 11 amerických vojáků. Zapálena byla rovněž dvě civilní auta, v nichž nebyl sice nikdo zabit, ale tři osoby byly zraněny.

Bombový útok kolem 22:00 místního času zabil v Basře na ulici Sa'd čtyři vojáky z tzv. národní gardy. Ve městě jinak panoval stíněný klid.

Pondělí 20. září 2004

Pokračují boje na bagdádské ulici Hajfa

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam uzavřeli ve 21:00 američtí vojáci ulici 15 vojenskými vozidly -- tanky Abrams a obrněnci Bradley. Čtyři tanky se dostaly do blízkosti mešity Músá u náměstí Talá'í. Když ve 21:15 z mešity po nočních modlitbách vycházeli věřící, uviděli, že jsou obklíčeni a někteří se dali na útěk v obavách, že je Američané chtějí postřílet. Když věřící, mezi nimiž byl i korespondent, došli asi 10 metrů od mešity, začal jeden z vojáků střílet z tanku do davu a zabil dva lidi.

V pondělí ráno kolem 7:30 křižovaly nebem nad ulicí tři vrtulníky Apache. Odporu se podařilo jeden z nich zasáhnout. Ze zadní části stroje se valil hustý kouř a vrtulník nuceně přistál na letišti Muthanna.

Odpoledne se u vstupu do ulice soustředilo 18 tanků Abrams a zdálo se, že je třeba očekávat nový útok.

Ostré boje v Madínat as-Sadr

Na Madínat as-Sadr zaútočily americké síly kryté tanky Abrams, obrněnými vozidly Bradley, čtyřmi vrtulníky Apache a bombardéry F-16. Boj zachvátil celé území od Habíbíje po okraj Madínat as-Sadr. V okolí kanálu, přiléhajícího od severozápadu ke čtvrti, se na půl kilometru soustředilo nejméně 300 amerických vojáků. Mahdisté v boji zneškodnili tři Humvee, vyřadili z provozu jedno vozidlo Bradley a zabili 11 vojáků.

Boje na dalších místech v hlavním městě

V 6:30 vystřelil odpor čtyři rakety na tzv. Zelenou zónu, nad níž pak bylo vidět mraky hustého kouře. O dvě hodiny později použil odpor k dalšímu útoku na zónu silné rakety Táríq. V 17:00 následoval útok dvěma silnými raketami Táríq, po němž z hlavního amerického štábu stoupala oblaka kouře. Další útok na štáb byl podniknut v 19:00, kdy jej zasáhlo šest minometných střel ráže 120 mm. Z místa zásahu se ozýval jekot sirén a 40 minut pak nad ním hlídkovaly čtyři vrtulníky Cobra.

V okrsku Ša'b blízko Rašídíje zatočil odpor v 8:30 na obrněné GMC, doprovázené čtyřmi Humvee. Zcela zničeno bylo jedno Humvee, v němž byli zabiti tři vojáci, GMC bylo vyřazeno z provozu.

V jižním Bagdádu ve čtvrti 'Ámil na silnici k mezinárodnímu letišti zničila bomba jedno americké obrněné vozidlo, bojovníci pak zahájili na zbytek hlídky palbu, druhé vozidlo odpovídalo panickou střelbou všemi směry, při níž zasáhlo dvě civilní auta a zabilo tři civilisty.

V 10:00 zaútočil odpor v okrsku Salmán Bák na hlídku tzv. národní gardy a zabil dva gardisty.

Ostřelovači odporu zahájili v 10:30 palbu na americkou hlídku v okrsku Kázimíja a zabili jednoho z vojáků.

Ve 13:30 explodovala v okrsku Za'faráníja bomba pod kolonou dvou vozidel GMC a čtyř Humvee. Obě GMC byla zničena a jedno Humvee bylo vyřazeno z provozu.

V 18:45 po západu slunce zneškodnili bojovníci odporu bombou americké obrněné vozidlo v Ghazálíji v jižní části Bagdádu.

Ve 22:45 se terčem útoku stalo další obrněné vozidlo v okrsku Karak. Tentokrát nebylo vážně poškozeno, podařilo se však zasáhnout Humvee, jehož posádka byla zabita nebo zraněna.

Bomba explodovala také pod americkou hlídkou na přejezdu pod lékařským centrem od Saddámíjat al-Karak. Zabila tři vojáky a dva zranila.

Okupační základna na letišti Muthanna byla ve 20:30 zasažena šesti minometnými střelami ráže 82 mm. Bylo pak odtud slyšet zvuk sirén.

Jihovýchodně od Bagdádu na dálnici do Rustamíje zaútočil odpor ve 20:30 na americkou hlídku, zneškodnil dvě Humvee, zabil dva americké vojáky a další tři zranil.

Američané znovu zaútočili na Fallúdžu

Americké síly odpoledne intenzívně ze vzduchu bombardovaly severní část Fallúdže, zvláště čtvrť Džurajfi. Předběžně bylo zjištěno, že byli zabiti čtyři civilisté a řada lidí byla zraněna. Americký útok byl zaměřen na železniční stanici, kolem níž pracovalo mnoho dělníků. První vlna útoků zabila jednoho dělníka a jeho dva druhy zranila. Když pak přijeli zaměstnanci pohotovosti a přiběhli místní lidé, americký letoun akci zopakoval a zabil minimálně tři civilisty a další zranil.

Situace v dalších částech Iráku

V 8:00 odpor zaútočil v oblasti Thara RPG a BKC na americkou pěší hlídku. Zabil tři vojáky a čtvrtého zranil, takže musel přiletět vrtulník Black Hawk, aby je z místa odvezl.

Silná bomba explodovala kolem 12:30 v Abú Ghurajb pod americkou hlídkou složenou ze čtyř vozidel na přepravu vojáků a šesti Humvee. Série explozí zničila pět vozidel. Podle sdělení člena místní loutkové policie dosáhl počet mrtvých Američanů čísla 20.

Qá'imu na syrské hranici explodovala ve 14:00 za hlavním tržištěm pozemní mina pod projíždějícím Humvee. Výbuch zneškodnil vozidlo a zabil jednoho vojáka. Tři další byli pak zabiti v boji. Americké síly odpoledne až do pozdní noci město uzavřely.

Síly odporu zaútočily v 19:00 v Latífíji 25 km jižně od Bagdádu na americký konvoj s pohonnými hmotami. Byly zničeny dvě cisterny a zabiti dva američtí vojáci. Latífíja je centrem zpracování a rafinérie ropných produktů, které odvážejí vojenské a civilní cisterny zásobující americké vojáky.

Júsúfíji se stala terčem bombového útoku hlídka ve čtyřech obrněných obojživelných vozidlech námořní pěchoty. Bomba zničila jedno obojživelné vozidlo, z něhož vypadlo osm mrtvých těl. Zdá se, že šlo o společnou americko-iráckou hlídku.

Na kurdskou pešmergskou hlídku tvořenou čtyřmi Toyotami zaútočil v oblasti Hamrajn severně od Ba'qúby odpor RPG. Všechny čtyři vozy byly zničeny a osm pešmergů zabito.

O půl hodiny později explodovala bomba pod americkým tankem Abrams v oblasti Balad Rúz.

Násiríji byl rozmístěn velký počet členů loutkové policie a tzv. národní gardy. Jejich rozmístění jistila řada hlídek italských okupačních vojáků, každá ve 3-4 vozidlech. V neděli odpoledne dorazily na americkou základnu v Násiríji dvě kolony s posilami a zásobami, tvořené 18 tanky Abrams, obrněnými vozidly a Humvee.

Američané uvěznili velitele tzv. národní gardy v Huwajdže

Okupační síly zatkly ve městě Huwajdža u Kirkúku velitele loutkových sil národní gardy s obviněním, že pracoval pro irácký odpor. Zprávu přinesla AFP.

Američané uvěznili představitele mahdistů v Nadžafu

TV al-Džazíra oznámila, že příslušníci americké námořní pěchoty spolu s loutkovými iráckými vojáky vpadli v noci do úřadovny Mahdího armády v Nadžafu a zatkli řadu předních úředníků této organizace. Mezi zatčenými jsou Ahmad aš-Šajbání, Husám al-Husajní a 15 dalších as-Sadrových pomocníků. Násiríjský Sadrův mluvčí Aws al-Chafádží řekl al-Džazíře, že jde o nový zločin tzv. irácké vlády proti sadrovcům, spáchaný navzdory dohodě o příměří, podepsané oběma stranami.

Úterý 21. září 2004

Bagdád

V okrsku Bajjá v centru Bagdádu blízko bývalé Saúdské nemocnice došlo k mohutnému sebevražednému útoku, při němž byla zničena dvě přepravní vozidla, obě plná vojáků (v každém nejméně 25 osob) a tři Humvee. Po explozi zahájil odpor střelbu na zbytky kolony. Části těl vojáků byly rozházeny po okolí a po chodníku blízko místa exploze. Američané pak uzavřeli 60 % hlavních cest v okolí a zřídili početná kontrolní stanoviště. Nad okrskem létaly vrtulníky a bitevní letadla. Američané rovněž vyčistili místo útoku, odvezli těla a jejich části a odstranili krvavé stopy. Později americké velení útok přiznalo, ale bylo podle něj zničeno jen deset civilních aut nacházejících se v okolí. Podle prohlášení irácké loutkové policie při explozi zahynul nezjištěný počet civilistů a čtyři Američané byli raněni, z toho jeden byl dopraven do vojenské nemocnice a ostatní tři ošetřeni na místě. Protože bylo místo útoku uzavřeno a nikdo na něj neměl přístup, nebylo možno žádnou verzi ověřit. Krátce po půlnoci v 0:10 ve středu došlo v okrsku Bajjá k prudkému boji.

U čtvrti 'Ámil zaútočil irácký odpor na americkou kolonu několika Humvee směřujících na letiště. Jedno Humvee bylo zničeno a tři vojáci v něm zabiti.

Na ulici Hajfa zaútočili bojovníci ručními granáty na americkou hlídku obrněných vozidel Bradley, nezpůsobili jí však žádné škody.

V 6:30 odpálily síly odporu pět těžkých 120mm minometných střel na štáb amerického hlavního velitelství v Ridwáníji. Po útoku prohledávaly okolí americké vrtulníky.

V 7:30 se bývalé mezinárodní letiště otřáslo explozemi, které způsobily tři salvy silných raket Táríq nebo Grad.

V 9:00 odpálil odpor pět raket na tzv. Zelenou zónu, odkud bylo slyšet silnou explozi a objevily se mraky kouře.

Ve 21:15 ostřeloval odpor 82mm minometnými střelami základnu na letišti Muthanna.

Kolem 23:00 vystřelil odpor pět raket na vojenskou akademii v Rustamíji, odkud zaznělo ječení sirén.

V 10:00 -- 14:20 ostřelovaly americké vrtulníky Apache Madínat as-Sadr. Bylo zaměřeno na jižní část čtvrti, zvláště na okrsky Kasra a Atas, ležící v průmyslové zóně Madínat as-Sadr.

V 8:30 provedly síly odporu západně od Bagdádu bombový útok na americkou kolonu. Zabiti byli čtyři vojáci a zneškodněno vozidlo Bradley, vozidlo na přepravu vojáků a jedno další obrněné vozidlo.

V 6:00 explodovala jižně od Bagdádu bomba pod americkou kolonou, zničila vozidlo na přepravu vojáků a dvě cisterny s naftou, zabila devět amerických vojáků a nejméně sedm zranila.

Další útoky

Terčem šesti raket se stala základna Suqúr jižně od Bagdádu.

Severně od Bagdádu v Tádží dopadlo v 7:15 patnáct silných 120mm střel na americkou základnu, používanou americkými silami a tzv. Iráckou národní gardou.

Nejméně sedm amerických vojáků bylo v 18:00 zabito u Latífíje, když u jejich kolony na mezinárodní dálnici explodovalo auto s výbušninou. Zničena byla rovněž tři transportní vozidla.

Kolem 7:30 se terčem útoku stal americký velitelský tábor Tallá, do něhož dopadlo pět raket.

Ve 21:00 otřásla exploze základnou v Kirkúku, snad způsobená autem s výbušninou. Oblast byla neprodleně uzavřena.

Americké štáby v pustině kolem severoiráckého Mósulu byly v noci terčem těžkých 120mm střel.

Dvanáct explozí otřáslo společnou americko-polskou základnou e městě Suwajrá jižně od Bagdádu. Byly použity zřejmě 120mm minometné střely. Na mezinárodní dálnici do Suwajry podnikl odpor útok na americkou hlídku a zneškodnil jedno obrněné vozidlo.

V 18:15 místního času zaútočily síly odporu na americký konvoj s ropnými produkty v oblasti Hadr v mósulské provincii. Zničeny byly dvě cisterny patřící soukromým majitelům a řízené asijskými řidiči a jedno vojenské transportní vozidlo.

Ve 20:00 zaútočil odpor RPG v oblasti Bahraz v ba'qúbské provincii na americká obrněná vozidla a jedno úplně zničil a usmrtil jeho posádku.

V 6:15 podnikl oddíl odporu útok na americkou hlídku v okrsku Sadr al-Júsúfíja jihozápadně od Júsúfíje v oblasti známé jako Udajova farma, kde je nyní základna okupačních vojáků a tzv. Irácké národní gardy. Odpor nejprve odpálil bombu pod americkou hlídkou tří obojživelných obrněných vozidel, jakých užívá námořní pěchota. Výbuch dvě z těchto vozidel vyřadil z provozu. Bezprostředně nato přilétl nad místo vrtulník Black Hawk, bojovníci jej však zpozorovali a zbraní známou jako ahadíja (též dimitrov) na ni zaútočili. Hořící vrtulník byl přinucen k přistání na bývalém mezinárodním letišti 17 km od místa útoku. Dimitrov je ruská zbraň, vyskytující se v různých verzích. Jednoduchá je ráže 14,5 mm a má dolet 3,5 - 4 km.

V 18:30 se terčem útoku odporu stala blízko města Balád Rúz u Ba'qúby americká kolona složená z transportních vozidel, obrněných vozidel a Humvee. Po výbuchu zahájil odpor na kolonu palbu. Zničen byl jeden tank a jedno obrněné vozidlo a zabiti všichni členové jejich posádek. Zničeno bylo také jedno Humvee, v němž zemřeli čtyři vojáci.

Přímo v Ba'qúbě zaútočil odpor v 17:45 na hlídku loutkové policie a zničil dvě její vozidla Nissan. Zabito bylo šest loutkových policistů. U Ba'qúby také vybuchla pozemní mina pod autem irácké loutkové policie. Podle oznámení loutkové policie exploze zabila jednu osobu a šest zranila.

Kolem 8:30 zaútočili Iráčané na americkou kolonu jižně od města Samarrá'. Kolonu tvořily transportéry, přepravující každý několik tanků, a skupina Humvee. Zničeny byly dva transportéry a dva z přepravovaných tanků, zabiti byli čtyři američtí vojáci.

Na dálnici blízko oblasti zvané Qanát al-džajš zaútočil odpor RPG na americko-iráckou hlídku a zničil jedno americké Humvee a Mitsubishi patřící loutkovým silám. Zabiti byli tři Američané a šest iráckých loutkových vojáků, zraněno bylo celkem pět vojáků. Qanát al-džajš je 30 km dlouhý kanál, vyhloubený iráckou armádou v roce 1967.

Na dálnici severně od Hilly zaútočil odpor kolem 17:10 na kolonu amerických Humvee a civilních zásobovacích kamiónů s kuvajtskými poznávacími značkami. Dva kamióny byly zničeny a dvě osoby v nich zabity. Není jisto, zda šlo o americký vojenský personál nebo podnikatele sloužící okupantům za peníze.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       1. 10. 2004
1. 10. 2004 Graham Greene -- básník trapnosti Jan  Čulík
2. 10. 2004 Britský občan byl "mučen v americkém zajetí"
1. 10. 2004 Sociální stát a kapitalismus
2. 10. 2004 Svoboda slova v době terorismu
1. 10. 2004 Premiér Tony Blair se v pátek podrobí srdeční operaci
1. 10. 2004 Humanitární pomoc pro ostrov Haiti je ohrožována místními gangstery Miloš  Kaláb
1. 10. 2004 "Dopis 100"
1. 10. 2004 Michael  Marčák
1. 10. 2004 Málo muziky za hodně peněz Jan  Rydl
1. 10. 2004 Ach, já, ... necivilizovaný Tomáš  Gawron
1. 10. 2004 Kam vede tunel na Hutmance? Zbyněk  Fiala
3. 10. 2004 Porodní báby a státní moc Tomáš  Trusina
1. 10. 2004 Skandál s LTO po deseti letech Josef  Vít
1. 10. 2004 Chvála hospod Jiří  Tichý
30. 9. 2004 Británie: Ofcom navrhuje novou veřejnoprávní televizi
30. 9. 2004 Jsou česká média po roce 1989 svobodná?
1. 10. 2004 Penzijní systém: Jak a proč jej definovat?
1. 10. 2004 Ať o odsunu rozhodnou ti, kdo se budou přesouvat František  Marčík
1. 10. 2004 Marčák: Politicky nekorektní humor
30. 9. 2004 Všem mým návistníkům i nenávistníkům
30. 9. 2004 Snaha poničit Prahu další magistrálou pokračuje Petr  Kužvart
30. 9. 2004 Figuríny z výkladu Bohumil  Kartous
30. 9. 2004 Když sociolog nerozumí věcem kolem sebe Ivo  Bystřičan
30. 9. 2004 Uvnitř: Důkaz Bushova politického převratu Greg  Evans
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004
29. 9. 2004 Mazat, či nemazat... Jan  Sýkora
30. 9. 2004 Slavné projevy
Neslavné konce
Václav  Dušek
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004