18. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ruský automobil Zil naložený výbušninou způsobil mohutnou explozi v Abú Ghurajb, kde se konala tajná schůzka zástupců okupačních sil s vůdci kolaborantských kmenů. Místo schůzky střežilo 40 amerických a iráckých vojáků doprovázených 10 Humvee a 6 obrněnými vozidly Bradley. Auto, v němž byly asi 2 tuny trhaviny, zničilo dvě budovy a zabilo zřejmě všechny účastníky. Kusy těl byly poházeny široko daleko kolem místa exploze.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 30. září 2004

Masakr v Abú Ghurajb: útok odporu zmařil setkání okupačních představitelů s vůdci kolaborantských kmenů

Ruský automobil Zil naložený výbušninou způsobil mohutnou explozi v Abú Ghurajb, kde se konala tajná schůzka zástupců okupačních sil s vůdci kolaborantských kmenů. Místo schůzky střežilo 40 amerických a iráckých vojáků doprovázených 10 Humvee a 6 obrněnými vozidly Bradley. Auto, v němž byly asi 2 tuny trhaviny, zničilo dvě budovy a zabilo zřejmě všechny účastníky. Kusy těl byly poházeny široko daleko kolem místa exploze. Jeden z členů loutkových iráckých sil odhadl, že zemřelo 25 Američanů a 27 iráckých loutkových vojáků. Poškozeno bylo také několik okolních budov. Odpor před útokem varoval místní obyvatele, aby opustili své domovy, zvlá_9atě ty z nejbližšího okolí sídel amerických a iráckých loutkových sil, které jsou permanentním terčem útoků.

Operace ukázala, že se odporu daří pronikat do aparátu iráckých loutkových sil a že je schopen zjistit přesný čas a místo schůzky navzdory jejímu přísnému utajení.

Mimo tyto události v Abú Ghurajb došlo kolem 19:30 k prudké srážce odporu s americkými vojáky, v níž byla zničena dvě obrněná vozidla námořní pěchoty a jejich posádky (patrně celkem sedm osob) byly usmrceny. Další vozidlo bylo poškozeno.

Čtyři desítky mrtvých Američanů při útoku na kolonu vozidel CIA

Ve čtvrtek kolem poledne explodoval automobil Opel naložený výbušninou uprostřed kolony amerických vojáků na dálnici k bývalému mezinárodnímu letišti mezi čtvrtí 'Ámil a mešitou Ibn Tajmíja. V koloně byly automobily GMC, užívané zpravidla americkou CIA, doprovázené několika obrněnými vozidly Bradley a Humvee. Výbuch zabil 21 Američanů, když jedno Bradley, tři GMC a tři Humvee roztrhal na kusy.

Když pak Američané sbírali ostatky mrtvých do plastikových pytlů, objevilo se mezi nimi černé auto, které pak explodovalo a zabilo dalších nejméně 18 amerických vojáků, zničilo dvě obrněná vozidla Bradley a dvě Humvee.

Američané pak místo obklíčili ve strachu ze třetího útoku. Ze vzduchu střežily prostor tři vrtulníky Apache. Vrtulník CIA, kterému Iráčané přezdívají ghazál, vyložil ostřelovače v civilním oblečení na střechy okolních vysokých budov a vybavil je zbraněmi.

Po tomto dvojitém útoku došlo k boji v zemědělské oblasti mezi Abú Ghurajb a Karmou.

Bagdád

V 8:00 zasáhla raketa Grad americké velitelské stanoviště u jižního přístupu na bývalé mezinárodní letiště a zapálila je. Na letiště samo dopadla raketa Grad, která zasáhla vrtulníky Chinook, parkující na rozjezdové dráze, odkud pak stoupaly sloupy kouře. Kolem poledne způsobilo 12 raket Kaťuša mraky hustého kouře nad bývalým mezinárodním letištěm.

Americký štáb na letišti Muthanna byl ráno napaden 120mm minometnými střelami, ve 14:00 pak dvěma raketami Taríq, ve 22:00 dvěma kaťušemi a šesti 82mm minometnými střelami.

Okupační štáb v bagdádské Zelené zóně byl během dne terčem opakovaných útoků. V 8:10 jej zasáhla první silná raketa Grad, druhá do zóny dopadla v 11:00. Palác Qasr al-Salam nedaleko zóny zasáhly dvě silné rakety Taríq přesně v 8:50. V poledne do zóny dopadlo dalších 9 kaťuší a v 16:45 raketa Taríq.

V jihobagdádské čtvrti Durá v blízkosti ropné rafinérie explodovala pod americkou kolonou bomba a zabila dva americké vojáky, dalšího zranila a jejich Humvee zničila.

Dvě bomby explodovaly ve 13:20 pod hlídkou tzv. národní gardy ve třech pickupech Mitsubishi na jižním okraji Bagdádu. Jedno z vozidel bylo zničeno.

Ve zprávě odeslané v 16:45 oznámil místní korespondent Mafkarat al-Islam, že v Madínat as-Sadr propukly boje a americké síly začaly čtvrť obkličovat.

Společná hlídka amerických vojáků a loutkové národní gardy se kolem 22:10 pokusila prorazit do ulice Hajfa. Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že síly odporu útok odrazily a během boje zneškodnily jedno obrněné vozidlo. Útočníci se pak stáhli. Americké síly nato začaly nekontrolovaně střílet po iráckých civilistech a zabily dva Iráčany jedoucí v zeleném Opelu. Auto bylo při nesmyslné střelbě rovněž zela zničeno.

Ve stejnou dobu (22:10) zaútočil odpor ve čtvrti Šu'la na americký konvoj zásobovacích kamionů a Suburbanů GMC. Jedno z GMC bylo zničeno a zabity v něm byly tři osoby. Zničeny byly rovněž dva kamiony, z nichž první vezl kontejnery neznámého obsahu a druhý vojenské vybavení. V těch byly zabity další tři osoby.

V noci bagdádské síly odporu zaútočily na hlídku loutkové národní gardy v A'zamíji v místech proti někdejšímu paláci Saddáma Husajna, používanému nyní jako základna americkými silami a tzv. národní gardou. Střelba odporu z RPG zničila Ladcruiser loutkových sil a zabila dva kolaborantské gardisty. V A'zamíji dopadla nejméně jedna raketa na společný tábor amerických vojáků a tzv. irácké národní gardy.

Ve 23:15 explodovaly bomby pod hlídkou tří Humvee v okrsku Sajjidíja v jižním Bagdádu. Výbuch zničil jedno Humvee, zabil čtyři a zranil jednoho amerického vojáka.

Ve 23:20 zaútočil odpor na společnou hlídku amerických vojáků a irácké loutkové policie v Novém Bagdádu naproti kanálu Qanát al-Džajš. Podařilo se vyřadit z provozu jedno Humvee a zničit Landcruiser loutkové policie. Zabiti byli tři loutkoví policisté, další dva a dva američtí vojáci byli zraněni.

Kolem půlnoci zasáhla bagdádské mezinárodní letiště raketa Taríq a raketa Grad dopadla na bagdádský hotel Rašíd, obývaný americkými veliteli a podnikateli, odkud se ozvalo kvílení sirén a na nebi se objevily hlídkující americké vrtulníky.

Upřesnění zpráv o smrti dětí v bagdádské čtvrti 'Ámil

Organizace odporu dává odpovědnost za smrt 25 Iráčanů, z toho 21 dětí, jejich rodinám, které se neřídily opakovanými varováními.

V bagdádské čtvrti 'Ámil kolovaly ve čtvrtek před západem slunce letáky, které obviňovaly rodiny, žijící v okolí, ze smrti jejich dětí, které byly v blízkosti americké kolony ve chvíli, kdy na ni zaútočil sebevražedný útočník a zabil 40 amerických vojáků.

Korespondent Mafkarat al-Islam, který se na místě útoku objevil bezprostředně po něm a mluvil s místními lidmi, potvrdil, že Američané si během posledních asi tří týdnů navykli používat místní děti jako lidské štíty. Při projíždění oblastí rozhazovali laciné sladkosti, míče a trička, aby přilákali pozornost dětí. Ve čtvrtek udělali totéž a díky tomu se kolem amerických Humvee a obrněnců Bradley, které přijely na oslavu znovuotevření vodovodu, zničeného při americké invazi, shromáždil velký počet dětí. Potvrdil to i zraněný 12letý Abd ar-Rahmán Dáwúd, když v nemocnici americké agentuře AP řekl: "Američ033ané nás volali, říkali pojďte sem, pojďte sem a ptali se, jestli chceme sladkosti. Přišli jsme k nim a v tom auto explodovalo."

Korespondent uvedl, že odpor varoval déle než rok civilisty, aby se nepřibližovali k americkým vojákům, protože ti budou kdykoli legitimním terčem jeho útoků. Zvláště v poledních třech týdnech svá varování opakoval, protože rodiny jeho upozornění nedbaly a umožňovaly Američanům, aby jejich dětí zneužívali jako lidských štítů. Varování odporu mělo různé formy. Bylo vyhlašováno v místních mešitách, chodcům na ulicích byly rozdávány letáky, které se kromě toho vylepovaly po zdech. Korespondent zjistil, že od středy odpor znovu podnikl pokus varovat místní lidi, rozhodil další letáky a kazatelům v mešitách vydal instrukce, zapřísahající místní lidi, aby se k okupantům nepřibližovali. Nemohl ovšem samoz_f8ejmě přesně sdělit čas a místo plánovaného útoku.

Mnozí místní lidé nyní litují, že varování ignorovali. Někteří vykládají o pár cizích lidech, kteří důrazně varovali děti, aby k Američanům nechodili, jen půlhodiny před útokem. Další korespondentovi potvrdili, že řidič prvního sebevražedného auta byl zjevně šokován, když na místě viděl děti a začal jako varování střílet do vzduchu, ale k výbuchu došlo tak rychle, že měl málo času něco podniknout před útokem, který stál život 39 amerických vojáků a kromě toho 21 dětí, dvě matky a jednoho mladíka, kteří byli u dětí, a jednoho muže, který dostal následkem šoku po útoku infarkt. Informované zdroje také korespondentovi řekly, že americký generál, který se účastnil oslavy ve vodárně, se na oslavu dostavil pozdě.

Nejde o první případ zneužití lidských štítů americkými silami v Iráku. Jen několik dnů předtím učinili totéž američtí vojáci na ulici Hajfa. Americké síly byly odtud vypuzeny silami odporu, které je pronásledovaly do okrsku blízko tzv. Zelené zóny. Tam se američtí důstojníci zmocnili asi sedmiletého dítěte a hrozili, že je zabijí, pokud se k nim bojovníci dále přiblíží. Když bojovníci na tuto hrozbu dostatečně rychle neodpověděli, americký důstojník dítě ve svém autě zabil. Kromě toho američtí vojáci zajali a vyslýchali malé děti způsobem obvyklým u výslechů dospělých a snažili se získat informace o odporu.

Také sionisté často používají místních lidí jako lidských štítů v jejich válkách proti Palestincům a jiným arabským národům.

Útoky Američanů proti civilistům ve Fallúdži neustávají

Američané opět bombardovali město, ve čtvrti Dubbat zničili jeden dům a další tři částečně poškodili. Zabili přitom dvě ženy, dva mladíky, muže a malé dítě, jejichž těla byla bombami roztrhána na kusy.

Na silnici ze Saqlawíje do Fallúdže začal v 6:00 americký tank pálit na osobní auto, v němž jeli rodiče s pěti dětmi. Všech pět dětí s matkou bylo usmrceno, otec byl palbou smrtelně zraněn.

Úspěchy odporu u jezera Tárimíja

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že síly iráckého odporu zaútočily u jezera Tárimíja severně od Bagdádu na americký oddíl doprovázený dvěma Abramsy. Deset Američanů zajali, zmocnili se i obou tanků, které kolem 11:30 odvezli na neznámé místo. Americká armáda pak oblast obklíčila a pátrala po zajatých vojácích. Přitom bojovníci zaútočili na jedno Humvee, zničili je a čtyři vojáky v něm zabili. Američané nato vyslali tři bombardéry F-16 a čtyři vrtulníky Apache, aby se zapojily do hledání zajatých vojáků.

Ve chvíli, kdy americké síly hodlaly zvýšit počet svých vojáků na společné americko-irácké základně v Tárimíji s úmyslem rozšířit pátrání po zajatých vojácích a dvou tancích, podnikli bojovníci na základnu útok pomocí auta naloženého výbušninou. Kolem 13:30 se sebevražedný útočník s autem odpálil a způsobil ohromnou explozi uvnitř základny, která vyvolala paniku mezi obyvateli žijícími v okruhu tří kilometrů od výbuchu. Důvěryhodné zdroje sdělily korespondentovi Mafkarat al-Islam, že bylo zabito 22 vojáků - jak amerických, tak iráckých - a 45 zraněno, přičemž enormně silný výbuch roztrhal těla vojáků na kusy a rozhodil po táboře.

Oblast Tárimíja se táhne asi 230 km, je výlučně zemědělská, známá háji palmových datlí. Palmové stromy rostou v trsech asi 8 metrů vysokých, které mohou být dobrým úkrytem pro tanky a zajatce. Korespondent odhadoval, že bojovníci odporu pravděpodobně tanky zničí, protože je těžké je ukrývat vzhledem k obklíčení a usilovnému prohledávání, zvláště když jsou vybaveny satelitním naváděním. To se skutečně stalo, ohořelé vraky obou tanků byly nalezeny v 17:30. Pokud jde o zajatce, bojovníci je mohou popravit nebo s americkým velením tajně vyjednávat o jejich propuštění výměnou za své zajaté spolubojovníky. Podle korespondentových zpráv odeslaných v 19:14 a znovu ve 23:55 po nich Američané stále pátrali. Mezitím bylo čas od času slyšet zvuky střelby, pocházející zřejmě z útoků bojovníků na americké linie z týlu.

Ghazálíja

Podle zprávy Mafkarat al-Islam odeslané ve 14:05 ostřeloval odpor v Ghazálíji jižně od Bagdádu americký kamion se zásobami, zničil jej a jeho řidiče zabil. V 16:10 zaútočily síly odporu v Ghazálíji na americkou kolonu, kterou tvořily kamiony se zásobami pro americkou armádu doprovázené vozy Humvee. Zničen byl jeden kamion, další vyřazen z provozu a zabit byl jeden americký voják. Další zásobovací konvoj americké armády se stal terčem útoku ghazálíjského odporu v 19:15. Tentokrát byly zničeny dva kamiony, dva vojáci byli zabiti a čtyři další zraněni.

Ridwáníja

Více než 15 bojovníků odporu zaútočilo v 5:30 v Ridwáníji na kolonu čtyř vozidel americké námořní pěchoty. Střelbou z RPG a C5K se jim podařilo zničit tři vozidla a postřílet celé jejich posádky. Zabita byla rovněž posádka čtvrtého vozidla s výjimkou jediného muže, který byl vzat do zajetí. Odpor se rovněž zmocnil tohoto jediného zachovaného vozidla a projížděl s ním čtvrtí Duwajlíja za nadšeného pozdravování místních lidí. Vozidlo bylo dovezeno do Júsúfíje a tam zapáleno.

V 16:20 Iráčané v Duwajlíji sestřelili s použitím dvouhlavňového a čtyřhlavňového Dimitrova americký vrtulník Black Hawk.

Odpor v Ridwáníji zaútočil na americkou kolonu cisteren s pohonnými hmotami, vozidel na přepravu vojáků a Humvee. Zničena byla jedna cisterna, jedno Humvee a jedno transportní vozidlo a zabiti čtyři vojáci.

V 18:25 zaútočil odpor na americké velitelské stanoviště na mezinárodní dálnici v Ridwáníji. Zneškodnil jedno obrněné vozidlo a stanoviště zapálil.

Latífíja

Síly odporu zaútočily v Latífíji v 8:20 na americké velitelské stanoviště na mezinárodní dálnici šesti minometnými střelami.

Terčem útoku se v Latífíji stala také hlídka tzv. národní gardy, tvořená třemi automobily Mitsubishi. První z vozidel bylo střelbou odporu zničeno a druhé poškozeno. Třetímu se podařilo zmizet. V prvním vozidle zemřeli čtyři a ve druhém dva příslušníci národní gardy.

V 17:50 místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že pod kolonou šesti obojživelných vozidel americké námořní pěchoty, která projížděla Latífíjí, explodovaly bomby a jedno z vozidel bylo zneškodněno.

V noci pak korespondent oznámil, že ve 23:07 zaútočily tamní síly odporu na hlídku tzv. národní gardy, doprovázenou obrněnými vozidly Bradley americké námořní pěchoty. Jedno z těchto vozidel a dvě zelená Mitsubishi loutkových sil byla vyřazena z provozu a tři osoby v nich zabity. Poté došlo k boji, který podle další zprávy pokračoval ještě v 0:55.

Hadítha

V oblasti 'Aná blízko Hadíthy, ležící 260 km severozápadně od Bagdádu, explodovaly bomby pod americkou kolonou šesti Humvee a dvou obrněných vozidel Bradley a podle sdělení místních obyvatel dvě Humvee zničily, zabily čtyři příslušníky námořní pěchoty a pět dalších zranily.

Stanice loutkové policie v okrsku Raw u města se stala v 18:30 terčem útoku sil odporu. Bojovníci zajali všechny důstojníky a členy loutkové policie, kteří byli ve stanici a vyvedli je ven. Budovu stanice pak zničili a zajatce propustili.

Ve 20:10 odpor zaútočil v hadíthském okrsku Baghdádí na americký zásobovací konvoj, přivážející proviant a zásoby na zdejší americkou základnu. Podle očitého svědka byla zničena tři Humvee, zabito šest amerických vojáků a rovněž šest zraněno. Odpor se přitom zmocnil tří kamionů Volvo, naložených proviantem, oblečením a dalšími předměty osobní potřeby, určenými pro americké vojáky. Tři asijští řidiči těchto kamionů byli vzati do zajetí.

Qá'im

Korespondent Mafkarat al-Islam v Qá'imu oznámil, že síly tamního odporu položily bomby a odpálily je pod americkou policejní hlídkou. Bezprostředně po výbuchu pak zaútočily na Američany RPG a SBG. Došlo k tomu v 17:30 a zničeno bylo jedno obrněné vozidlo a dvě Humvee. Podle očitých svědků zemřelo sedm příslušníků námořní pěchoty. Americké síly se jako obyčejně za útok pomstily na místním obyvatelstvu. Dva vrtulníky Apache zaútočily na qá'imské obyvatele a zabily tři děti, jednoho mladíka a dvě ženy. Deset dalších civilistů bylo zraněno.

V 18:30 odpor v Qá'imu zaútočil na kolonu tří obrněných vozidel Bradley a šesti Humvee. Ve srážce bylo zabito nejméně třináct amerických vojáků. Dvě obrněná vozidla byla zničena a třetí vyřazeno z provozu. Bojovníkům se však nepodařilo rychle zmizet. Objevily se tři vrtulníky Cobra a zaútočily na ně, tři z bojovníků zabily a zničily dvě jejich auta.

Další střety

Američany okupované letiště v Ba'qúbě zasáhly v 11:10 dvě rakety Grad. Útok se opakoval v 15:00, kdy základnu na letišti zasáhly dvě silné rakety Taríq, a znovu v 17:45, kdy na ni dopadla jedna tato raketa. Ve 20:45 vybuchly bomby pod hlídkou iráckých loutkových sil v oblasti všeobecně známé jako al-Luwalwá' (al-Lu'lu') u Ba'qúby. Jejich exploze zničila bílý Nissan Safari a zabila v něm tři loutkové vojáky. Další Nissan byl vyřazen z provozu, jeho posádka rovněž zemřela.

Kolem 15:15 ostřeloval odpor americkou základnu v Tádží severně od Bagdádu asi 30 těžkými minometnými střelami ráže 120 mm. V 18:30 došlo k bomobé explozi pod čtyřmi Humvee americké hlídky. Exploze zničily jedno Humvee a zabily dva vojáky, další dva zranily. V 19:30 zahájil odpor intenzívní palbu nejméně 15 těžkých 120mm minometných střel na místní okupační základnu.

Ve 2:00 vybuchla bomba pod Humvee jedoucím v oblasti Mádiq západně od Bagdádu a vyřadila je z provozu.

Na dálnici vedoucí do komplexu Qádísíja na jordánské hranici odpálil odpor ve 3:00 výbušninou naložený automobil Malibu ve chvíli, kdy jej míjela čtyři vojenská vozidla americké námořní pěchoty, z nichž dvě dostala přímý zásah a byla zcela zničena.

Podle oznámení očitých svědků explodovalo uvnitř amerického tábora u Tal 'Afáru auto Opel s výbušninou. Současně skupina bojovníků zaútočila na jižní bránu základny z jedoucího auta kulomety Dmitrov, pak z auta vyskočili a pokračovali ve střelbě z automatů BKC. Podle sdělení iráckých vojáků bylo zabito asi dvacet amerických a iráckých loutkových vojáků.

V 17:10 ostřelovaly síly odporu v Júsúfíji americké letadlo C-131. Zasáhly jej dvouhlavňovou protileteckou zbraní Dimitrov a raketami C5K a způsobily požár na palubě letounu, který jej přinutil k nouzovému přistání na bývalém mezinárodním letišti.

V Mósulu zaútočily síly odporu ve 20:00 na stanici kurdské pešmergské milice ve Wádí Hadžár, čtyři z nich zabily a dalších pět kolaborantů vzali do zajetí.

Ve 23:15 zneškodnil výbuch bomby americké obrněné vozidlo Bradley ve městě Dijála severně od Bagdádu.

K boji došlo ve 23:35 v oblasti Bá'id jižně od Bagdádu. Odpor zneškodnil jedno Humvee a zabil tři americké vojáky. Američanům na pomoc přiletěl vrtulník Black Hawk, který zničil dvě vozidla odporu.

Vlna rezignací v tzv. irácké národní gardě

Představitelé irácké loutkové správy přiznali, že velitel irácké loutkové tzn. národní gardy a velký počet jejích členů ve městě Dulu'íja severně od Bagdádu ve čtvrtek rezignovali na protest proti pokračující přítomnosti Američanů v iráckých městech.

Když byla tzv. národní garda okupanty vytvořena, domnívali se její příslušníci dosti bláhově, že Američané se stáhnou z center iráckých měst a předají kontrolu nad nimi iráckým loutkovým úředníkům. Američané se však s odvoláním na rostoucí odpor a snahu iráckého odporu infiltrovat se do loutkových sil nestáhli ani z jednoho iráckého města kromě těch, z nichž byli vyhnáni násilím.

Agentura Reuters citovala Majsima Muhammada, člena městské rady v Baládu u Samarrá', podle něhož "kapitán Zijád Ibráhím Chalíl al-Džabbúrí, velitel národní gardy ve městě Dulu'íja ve čtvrtek rezignoval na svůj post". Muhammad dodal, že řada vojáků sloužících pod al-Dažabbúrím rovněž složila zbraně. Podle jednoho z nich tak učinilo 60 důstojníků loutkové policie.

Předtím ve středu rezignovalo z podobných důvodů 13 důstojníků a členů tzv. národní gardy.

Pátek 1. října 2004

Bitva o Samarrá'

V 15:30 explodovaly na silnici k Samarrá' bomby pod americkou kolonou, jedoucí z Dulu'íje, a zničily čtyři Humvee a zabily sedm amerických vojáků.

Kolem 16:00 americké síly s pomocí iráckých vojáků vtrhly do města od severu, jihu a západu ve snaze zdolat odpor, který téměř po tři měsíce město kontroloval. Američtí vojáci uzavřeli kruh kolem města, ale sami překvapeně zjistili, že obleženým přišly na pomoc posily z Baládu, Dulu'íje a Thartharu a z týlu je obklíčily a ostřelovaly je silnými raketami Taríq (které mají dolet 33 km) a Grad (s doletem 24 km) i střelami Kaťuša (z nichž větší mají dolet 11,3 km, menší 8,3 km) a minometnými střelami ráže 120 mm (dolet 7,2 km).

Americké vrtulníky měly ostřelovat pozice bojovníků odporu, ale padly do léčky, protože se staly snadným terčem střelby bojovníků, jimž zemědělská krajina umožňovala letouny pozorovat a zaměřovat, aniž by sami byli zpozorováni. V 19:25 byl sestřelen první vrtulník Black Hawk, později ho následovaly postupně dvě Cobry.

Američané se pokusili vystupňovat svůj útok na město vysláním vrtulníků Chinook, které by vysadily vojáky na západní straně města. Ale i ty byly zasaženy střelami odporu. Dva vrtulníky Apache (v každém bylo odhadem deset vojáků) byly sestřeleny severně od města raketami Strela a C5K a čtyřhlavňovými protileteckými zbraněmi Dimitrov ráže 14,5 mm. Odpor zničil čtyři tanky Abrams, sedm Humvee a dvě obrněná vozidla. Celkem bylo v boji zabito přes 82 iráckých loutkových vojáků a 65 vojáků amerických. Američané pak vrtulníky stáhli a vyslali bombardéry F-16 a F-14, aby začaly město bombardovat.

Bombardování trvalo osm hodin, během nichž bylo na město shozeno 13 velkých kontejnerových bomb, tedy celkem 39 000 tříštivých bomb, které se z kontejnerů rozletěly. Z toho šest kontejnerů obsahovalo 18 000 napalmových bomb. Za těchto okolností se odpor začal stahovat z města, aby ušetřil obyvatelstvo masakru. V odpověď na to začali Američané obsazovat každou píď země a rozmisťovat své síly.

Odpor se stáhl do Dulu'íje a Makišifíje, ale poté, co američtí vojáci vstoupili do města, začali je obkličovat a donutili Američany a jejich sluhy stáhnout se na okraje města. V souhrnné zprávě odeslané v 0:55 korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že odpor nadále drží 70 procent města a Američané se svými sluhy pouhých 30 procent. Srážky pak trvaly ještě hodinu a americké síly nadále bránily přísunu potravin a léků do obklíčeného města.

Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam bylo při pátečním útoku amerických sil zabito 115 civilních obyvatel. Výsledný počet ztrát může být ještě vyšší, protože řada obětí zřejmě nebyla dosud nalezena. Více než 154 lidí bylo zraněno. Odpor ztratil asi 25-30 mužů a další byli zraněni. Korespondent uváděl, že zničeno bylo 13 domů a shořelo více než 23 soukromých aut. Odpor naopak zneškodnil jedno obrněné vozidlo Bradley a jedno vozidlo pro přepravu vojáků.

Americká AP se chlubila tímto útokem a citovala jednoho iráckého "ministra", podle něhož bylo v boji zabito přes sto bojovníků odporu a jeden americký voják. Američané jako obvykle tutlali počet svých ztrát a zcela ignorovali skutečnost, že hlavně vraždili civilisty. AP pouze citovala sdělení dr. Chalíla Ahmada ze samarrské hlavní nemocnice, že do nemocnice bylo dopraveno 80 mrtvol a přes sto zraněných.

Americké zdroje nedávno prohlašovaly, že při jednáních s náboženskými a komunálními vůdci v Samarrá' bylo dosaženo smlouvy, která "vyřešila problém" odporu ve městě ve prospěch amerických agresorů. Páteční útok na město ukazuje, že fraška kolem jednání byla jen zástěrkou pro americké přípravy k útoku. Objevily se náznaky, že Američané uvítali civilní ztráty v naději, že se stanou klínem vraženým mezi irácký lid a irácký lidový odpor. To se jim však stěží podaří, tak jako se to nedaří jejich sionistickým spojencům v okupované Palestině.

Bombardování Fallúdže nekončí

Americký letoun bombardoval v pátek v 1:30 fallúdžskou čtvrť Šuhadá' a průmyslovou zónu, na které shodil středně velké kontejnerové bomby, obsahující více než 3 400 menších tříštivých bomb. Ty sice poškodily čtyři domy, ale nikdo nebyl zabit.

Krátce po půlnoci, v sobotu v 0:20 zasáhl americký letoun raketou dva domy ve čtvrti Džurajfí poblíž hlavní mešity Tawfíq v severní části Fallúdže. Z trosek domů bylo vytaženo deset mrtvých. Tělo Ahmada Sulajmána al-Džámilího bylo nalezeno roztrhané tříštivou bombou. Řada dalších lidí byla při náletu zraněna. Korespondent Mafkarat al-Islam v 0:59 oznamoval, že záchranné práce ve dvou domech stále probíhají a neví se, kolik dalších obětí leží v jejich troskách.

Bagdád

V okrsku Bú 'Isá jižně od Bagdádu zaútočil odpor v 6:00 bombami a CBG9 na dva americké tanky Abrams a jeden z nich poškodil.

V 7:00 dopadly dvě rakety Grad do tzv. Zelené zóny, v 17:00 sem dopadly dvě kaťuše.

Na křižovatce silnic do Fallúdže a Abú Ghurajb západně od Bagdádu explodovala ve 13:00 bomba a zneškodnila americké obrněné vozidlo Bradley.

Ve 13:45 zaútočil odpor v okrsku Rusafá na dálnici Muhammada al-Qásima na vozidlo americké vojenské policie a zneškodnil je.

V 18:00 bombardovaly síly odporu základnu americké CIA a iráckých loutkových sil v Karradá v bagdádském okrsku Arafát al-Hindíja třemi raketami Kaťuša. Ve stejnou dobu ostřeloval odpor také základnu Muthanna devíti minometnými střelami ráže 82 mm.

V 19:00 zaútočil odpor na americký tábor v bývalém Arabském jezdeckém klubu u bagdádského mezinárodního letiště dvěma raketami Taríq.

Ve 20:20 bojovníci odporu zaútočili ručními granáty a BKC na dům v bagdádském okrsku Arafát al-Hindíja pronajatý britské společnosti, zabili jednoho strážce a jednoho loutkového policistu a budovu zapálili.

Ve 20:45 odpálily síly odporu v okrsku Kajjará bomby pod americkými vojáky, poté na ně zahájily palbu a zneškodnily tři tanky Abrams.

Kolem 21:15 zničili bojovníci odporu v Madínat as-Sadr nastraženou bombou dvě Humvee na mostě blízko budovy bývalého ministerstva dopravy a komunikací a zabili sedm amerických vojáků. Současně byl zničen zelený pickup Nissan a zabiti tři členové iráckých loutkových sil.

Ve 21:15 později byla znovu zasažena základna Muthanna dalšími 82mm minometnými střelami.

Síly odporu zaútočily ve 22:10 na ulici Hajfa na oddíl amerických obrněných vozidel, používaných iráckými loutkovými silami. Zničily jedno vozidlo a zabily tři kolaboranty.

Ve 22:00 vypálil odpor dvě rakety Kaťuša na tzv. ministerstvo vnitra v Bagdádu a tři další Kaťuše na policejní akademii o 2 km dále v Rustamíji.

Ve 22:30 odpor zaútočil na spojený štáb americké armády a loutkové národní gardy ve čtvrti Sajjidíja 25 minometnými střelami ráže 60 mm.

V noci provedly americké bombardéry F-16 a F-14 s vrtulníky Apache smrtící útok na Madínat as-Sadr. Svrhly na čtvrť 11 velkých a středně velkých kontejnerových bomb, obsahujících celkem 22 000 tříštivých bomb, sice mezinárodně zakázaných, ale Američany proti iráckému obyvatelstvu hojně používaných. Nálet začal ve 22:52 a pokračoval déle než hodinu, americké síly čtvrť současně ostřelovaly 30 dělostřeleckými střelami z vojenské akademie v Rustamíji a z okrsku Saddá. Podle zprávy odeslané v 0:05 po půlnoci bombardování a střelba způsobily požáry v několika částech čtvrti. Síly odporu mezitím zabily sedm amerických vojáků a tři členy tzv. národní gardy a zničily několik vozidel americké armády a loutkových sil při dvou útocích ve čtvrti.

Hillá

V Hillá 100 km jižně od Bagdádu podnikly v 17:00 síly odporu útok třemi Kaťušemi na hotel Bábíl, v němž sídlí štáb polských okupačních vojáků. Jedna z raket dopadla těsně za hotel, další dvě zasáhly parkoviště polských džípů a minimálně pět z nich zničily.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že ší'itská města Hillá a Samawá jsou pod vládou Brigád Badr, milice kolaborantské strany Nejvyšší rady irácké islámské revoluce (SCIRI), která z exilu přišla do Iráku s okupanty na jaře r. 2003. Místní obyvatelé své kolaborantské vládce podporují a většinu bojovníků odporu tu tvoří lidé z jiných míst Iráku. Brigády Badr se financují zejména s obchodu s drogami, jehož tranzitní stanicí na cestě na lukrativní trhy v bohatých zemích Perského zálivu je právě Samawá.

Kirkúk

V 6:00 vybuchla bomba pod konvojem s pohonnými hmotami poblíž vesnice Túz u Kirkúku a zabila dva Američany.

Další dva američtí vojáci byli zabiti při útoku na jejich pozice v 9:00.

Odpor pak také zaútočil na Landcruiser u sídla guvernérského úřadu a zabil dva kurdské pešmergské ostřelovače, tři další vážně zranil a automobil vyřadil z provozu.

Během pátku zabily síly odporu v Kirkúku osm členů různých výzvědných služeb. Konvoj tří GMC, dvou Lancruiserů a jednoho Mitsubishi se stal terčem jejich útoku ve 14:00. Zničeno bylo jedno GMC a v něm zabiti dva důstojníci CIA. V Landcruiseru byli usmrceni tři agenti Mossadu. Našly se u nich zbraně "made in Jerushalaim", pistole Ghaddar rovněž "izraelské" výroby, jeden z nich měl mimoto u sebe identifikační kartu Mossadu i se svým jménem. V Mitsubishi zahynuli členové kurdských pešmergských milic.

Qá'im

Silná bomba explodovala v 6:00 v okrsku Makr adh-Dhíb v Qá'imu pod americkou kolonou a rozdělila ji na dvě části. První se podařilo ihned zmizet, druhou bojovníci obklíčili a úplně zdecimovali. Nejprve bylo zničeno Humvee a zabita jeho posádka. Pak bojovníci vytáhli vojáky z dalších dvou Humvee, zabili je a vzali jim zbraně. Oba řidiči kamionů, které vezly zásoby a pneumatiky, byli zajati.

Síly odporu svedly v 19:10 na kilometru 68 v okrsku Rabta u Qá'imu prudký boj s okupanty. Zničili obojživelné vozidlo a zabili čtyři Američany. Další vozidlo zahájilo jako odvetu palbu na kolem projíždějící taxík a zabilo v něm šest pasažérů.

Ba'qúba

Odpor kolem 7:00 zaútočil na americko-iráckou hlídku v Ba'qúbě a zabil čtyři americké a čtyři irácké vojáky. Později během dne se terčem útoku stalo ve zdejší oblasti ještě několik vojenských hlídek. V 9:00 explodovala bomba v ba'qúbském okrsku Bání Sa'd a zničila tank Abrams. Kolem 10:00 irácký ostřelovač zabil řidiče obrněného vozidla Bradley u sídla guvernérského úřadu. V 16:00 exploze bomby poškodila ve městě americké vozidlo.

Okupační základna ve městě byla v 11:00 ostřelována pěti kaťušemi. V 15:00 ji zasáhlo šest minometných střel ráže 120 mm, které způsobily požár.

Další útoky odporu

Americká základna Suqúr jižně od Bagdádu se stala ve 4:40 terčem pěti kaťuší. O deset minut později na ni dopadla raketa Taríq a v 5:00 dvacet minometných střel ráže 120 mm. Když ze základny vyjela hlídka, aby zjistila, odkud střelba přichází, bojovníci na ni zaútočili a v okrsku Ulwat ar-Rašíd zničili tři Humvee. Kolem 21:00 následoval další útok, při němž na Suqúr dopadlo 29 minometných střel ráže 82 mm.

V 7:00 dobu byla dvěma kaťušemi zasažena americko-irácká základna v Tádží a dvě rakety Grad dopadly na základnu v okrsku Rawi u Hadíthy. V 17:00 explodovala v Tádží bomba a vyřadila z provozu americké obrněné vozidlo.

V 11:00 zasáhla raketa Taríq velitelskou základnu v Tallá.

Kolem 13:00 zasáhly čtyři rakety Kaťuša a šest 120mm minometných střel základnu ve vesnici Awdžá v provincii Saláh ad-Dín.

Ve 14:00 ostřeloval odpor pěti silnými raketami Taríq základnu v Baládu. Kolem 8:10 sestřelily síly odporu u Baládu americký zdravotnický vrtulník Black Hawk. Stroj vybuchl ve vzduchu a v něm zahynuli čtyři Američané.

V okrsku Sadr al-Júsúfíja najela hlídka námořní pěchoty tří obrněných vozidel a tří Humvee na pozemní minu.

Pod oddílem amerických a iráckých vojáků v Tárimíji 15 km severně od Bagdádu explodovala bomba, která zničila dvě Humvee a Nissan Patrol loutkových vojáků, zabila tři americké a tři irácké vojáky.

V  oblasti Hamám al-Alíl v Mósulu zaútočily v 11:00 síly odporu na americkou hlídku a zabily tři americké vojáky a jedno Humvee zničili.

V 17:00 explodovala bomba pod kolonou amerických Humvee v Ramádí u zemědělské komory, kde nyní sídlí americký štáb. Bojovníci pak pokropili konvoj střelbou z RPG, zabili pět vojáků, dvě Humvee zničili a třetí vyřadili z provozu.

V 17:05 přepadl odpor společnou americko-iráckou hlídku v Ghazálíji, zabil tři vojáky a zničil bílý Nissan loutkových sil.

V 18:18 zaútočil odpor na velkou americkou kolonu směřující z 'Aná do Hadíthy střelbou a dvěma raketami. Zabito bylo šest amerických vojáků, zapáleny dva transportéry, z nichž jeden vezl dvě obrněná vozidla, která byla rovněž zničena. Druhý transportér s tankem Abrams byl lehce poškozen ohněm. Podle místních obyvatel se útoku účastnilo 25-30 bojovníků odporu.

V 19:00 byli při útoku na společnou americko-iráckou hlídku v Latífíji zabiti dva američtí vojáci a tři členové národní gardy. Při jiném útoku na cisternu s naftou byli v Latífíji už v 9:00 zabiti dva američtí vojáci a cisterna zničena.

Ve 22:05 přepadl odpor v Ghazalíji na silnici do Abú Ghurajb zásobovací konvoj, zničil jedno bílé nákladní Volvo s vojenskou výstrojí a modrý Ekteruz vezoucí součástky a náhradní díly. Zabiti byli oba jejich řidiči.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 10. 2004
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"
18. 10. 2004 Británie a Evropa jsou posedlé protiamerickou psychózou
18. 10. 2004 Amerika aneb totalitarismus v politice Bohuslav  Maléř
18. 10. 2004 Budou mít některé děti tři rodiče?
16. 10. 2004 "Školství má nyní úplně novou roli"
16. 10. 2004 Kancléř Oxfordské univerzity pohrozil privatizací
18. 10. 2004 V noci do Carrefouru? Rozmyslete si to! Richard  Kába
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
18. 10. 2004 "Lov je odměnou za péči o zvěř" Radek  Batelka
18. 10. 2004 Moderátor ultrapravicové Fox News uprostřed sexuálního skandálu
18. 10. 2004 Blairův neokonzervativní přítel
18. 10. 2004 Blair tajně dovolil Bushovi umístit v Británii raketový obranný systém
18. 10. 2004 Pět členských zemí EU jedná o zřízení táborů pro přistěhovalce v Africe
18. 10. 2004 Jak můžete nazývat Boha "nejvýš dobrotivým", jestliže vytváří přírodní a jiné katastrofy, nebo dovoluje jejich vznik? Miloš  Kaláb
18. 10. 2004 Jozef Cyrankievicz po slovensky Lubomír  Sedláčik
18. 10. 2004 Jak chránit ohrožené druhy Simone  Radačičová
18. 10. 2004 K šíření toxikomanie v Noci s Andělem nedošlo, prohlašují účastníci Marek  Jehlička
18. 10. 2004 Michael  Marčák
18. 10. 2004 Prof. Jelínek: Ke genetické manipulaci je používán virus podobný původci hepatitidy B Karel  Vaníček
18. 10. 2004 SRN: Ve světě firmy Meyer & Marx Christoph  Spehr
18. 10. 2004 Válka o Novu Petr  Štěpánek
18. 10. 2004 Nešíření jaderných zbraní jen pro někoho
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004
15. 10. 2004 Británie propustila velvyslance, který poukazoval na porušování lidských práv v Uzbekistánu
15. 10. 2004 Bourání mýtů Irena  Zítková
14. 10. 2004 Jak se "extremně levicový protiamerický britský deník" snaží ovlivnit americké prezidentské volby
14. 10. 2004 Věznění bez soudu způsobuje vážné psychické poruchy
14. 10. 2004 Che Guevara: revolucionář jako komerční artikl Bohumil  Kartous
15. 10. 2004 Svět by hlasoval pro Kerryho
17. 10. 2004 Pane, Pane, podívej, co jsme v tvém jménu všechno vykonali... Štěpán  Hájek
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004