16. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 12. 2002

TV média o víkendu: Současná koalice (ne)má správné lidi na svém místě

Diskusním víkendovým pořadům na televizní obrazovce jasně dominovalo " přijetí pozvání ČR do EU". Tato krkolomná formulace stejně nedostatečně vystihuje závěr více jak desetiletého usilování o vstup do společenství. V okamžiku přiznávání barvy, se vzletné a neurčité kontury karetní hry uvnitř stran (i vně vůči občanům) začínají zřetelněji rýsovat v podobě konkrétních (stejně ještě definitivně neschválených) čísel, závazků a omezení. Barvu chtě nechtě přiznávají i politici a začíná být jasné kdo tenhle licitovaný mariáš skutečně ovládá a kdo doposud znalost pravidel jenom předstíral. Místo vrcholného setkání bylo ostatně v tomto směru symbolické i jménem. Obchodní místo (přístav) přesně vystihuje podstatu jednání - tržiště, kde se licituje o co nejlepší kšeft.

Původně byla na Šponě inzerována dvě témata, summit v Kodani a probíhající kongres ODS. Do toho se později trochu zamíchala podsedická facka. Přesto asi nejvíce času nakonec zabrala sama Unie svobody. První z oponentů někdejšího korunního prince ODS Ivana Pilipa byl bývalý šéfredaktor Respektu Holub, který prohlásil, že "US vlastně nikdy nestala politickou stranou, že spíše připomíná vlak, v němž politici sedí ze setrvačnosti a nechtějí vystoupit." Poslanec a zároveň starosta Podsedic Robert Kopecký (ČSSD) nezastíral, že patří k příznivcům Miloše Zemana. Svůj vztah k současnému předsedovi nepřímo vyjádřil sloganem: "Sociální demokracie musí být stranou práce a ne stranou sociálních dávek." V tom byl s Pilipem zajedno, v otázce osoby nového prezidenta se výrazně lišili. Už vůbec s ním úřadující předseda US nemohl souhlasit v názoru na okrajový význam své strany v rámci koalice.

Předseda odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumil Dufek rezolutně kritizoval výsledky summitu v otázce zemědělských dotací a Pilip ani jeho o opaku nepřesvědčil ("..již dnes jsou zemědělci konfrontováni se svými kolegy v EU"). Mnohé diváky asi také ne. Dufkovo motto lze stručně vyjádřit slovy: "Nerozhoduje, za kolik zemědělec vyrábí, ale za kolik prodává."

Tradiční sestavu víkendových pořadů rozšířila mimořádná relace v sobotu večer na ČT1, v níž se premiér pokusil prodat své aktuální snažení i působení našich vyjednavačů v letech minulých. Moderátor se mu to nepokoušel nijak ztížit. Nutno ocenit Špidlovu schopnost virtuálně zhmotnit nesplnitelné sliby a dobře prodat i neúspěchy (pokud se k tomu nedopatřením nenachomýtnou naivní kverulanti nebo primitivní infantilové). Tentokrát byl připraven, vyjadřoval se srozumitelně, se snahou o vyváženost. O reálném poměru pozitiv a negativ určitě vydá účet čas, teď nepochybně na řadu příznivců zapůsobí taktika několikahodinové neústupnosti. Kývli všichni, my jsme byli poslední.

Na rozdíl od Jakuba Železného měla Jana Bobošíková v Sedmičce výhodu, protože měla na čem stavět, setkání skončilo. Hned si také neodpustila připomenout, že ve srovnání s obyvateli dalších pozvaných států připadne na hlavu obyvatele ČR nejnižší podíl dotací. Jiří Rusnok (ČSSD) se nezmohl na nic jiného, než na co jeho koaliční kolega Miroslav Kalousek později na Primě. Konstatování, že čeští zástupci "vyjednali více peněz, než původně očekávali" je věru velmi slaboučké. Přitom to znělo více jako (sebe)uspokojení než omluva.

Na to Vojtěch Filip replikoval: "Je pořád možné od nás brát, stavíme na nízké úrovni pracovní síly." Připomenul, že (podle komunistů) máme šanci vyjednat lepší pozici ještě prostřednictvím referenda. Není divu, že KSČM tohoto politika často "nominuje" do diskusních pořadů. Je obratný ve vyjadřování, dokáže vytvářet příznivý mediální obraz, i když třeba nic neřekne. Rusnok mu také často vyčítal prázdnou rétoriku, objektivně však budiž řečeno, že on sám pohříchu argumentoval více ideologicky a méně konkrétně.

Zdá se, že už to také dávno není zapálený politický elév, mající na paměti prospěch občanů, využívající jednoduchý racionální úsudek. Začíná často mlžit, dopouští se faulů. K jednomu takovému došlo v diskusi nad tématem veřejné finance. Nejenže dávku sociálního zabezpečení "nemocenské" tvrdošíjně směroval jakoby do oblasti zdravotního pojištění, ale později tvrdil, že všechny minulé valorizace důchodů byly socialistickou vládou provedeny předčasně. Pravda to není! Jako argument mu ovšem stačilo prohlásit: "byl náměstkem ministra pro oblast důchodů, tak o tom musím něco vědět!" Relevanci takové "pádné" odpovědi dodává skutečnost, že v ČR je asi dva a půl milionu důchodců a ti o důchodech také něco vědí. A s plnou vážností ještě připojuji, že jsou mezi nimi takoví, kteří toho vědí podstatně více než pan Rusnok. Na rozdíl od něho ovšem nevidí do zákulisí sociálnědemokratické kuchyně, ani nemají šanci vystoupit (mást diváky) v Sedmičce.

Ostatně Jiří Rusnok patří mezi obzvlášť zřetelný příklad odbornosti představitelů ČR. Z odborářského funkcionáře se stal expertem na důchody, což mu zřejmě umožnilo získat zkušenosti pro post ministra financí. Nynější šéfování průmyslu a obchodu je zřejmě jen "přirozený vývoj". Osobně nehodlám právě jemu upírat schopnost logického myšlení - tristní to však dokreslení celkového obrazu (potenciálu) vládnoucí strany a jejích koaličních partnerů.

Na začátku podobné cesty tak může být i ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, který se mimo jiné v době povodní proslavil myšlenkou přerozdělování pojistného plnění. V rámci probírání látky regulace a deregulace nájemného však společně oba účinkující některé praktiky (byt pro náměstkyni za nájemné "regulované" podle příjmu) jmenovaného odsoudili. Jinak k souladu mezi nimi nedošlo, ani pokud jde o řešení nezaměstnanosti nebo při posuzování účelnosti stavebního spoření.

I Partie ukázala, jak současná vláda obratně využila akcí nespokojených zemědělců k tomu, aby jejich problém postavila do popředí a tím zakryla prohry v jiných segmentech vyjednávání. Přihlížejícímu novináři Viktoru Krejčímu (který má židli ve studiu zřejmě "propachtovanou") se tentokrát podařilo zabodovat právě v tomto kontextu. Upozornil na relativně malý příspěvek EU do rozpočtu ČR a požádal Kalouska o sdělení částky, kterou budeme naopak přispívat my.

Jindy suverénní předseda rozpočtového výboru PS Parlamentu ČR tentokrát ztratil obvyklou výřečnost a předvedl se jako naprostý laik. Do jaké míry skrýval pravdu za větou "..nevstupujeme do EU jako do charitativní organizace..," či do jaké míry je mu pravda skutečně vzdálena - těžko odhadovat. Pokud ji však zná a nechtěl ji říci, svědčilo by to o nekorektním jednání, o zatajování informací před občany. Pokud ji nezná, svědčí to o nízké kvalifikaci pro funkci, kterou zastává.

Jeho oponent Jiří Dolejš (KSČM) s tím žádnou potíž neměl a výsledek "z hlavy" rychle naznačil. Vůbec prokazoval, že "účetní ekonomika" mu potíže nedělá. Dlouho to vypadalo, že nemá problémy ani s odpověďmi na kteroukoli z položených otázek (vedle vrcholného setkání se probíral i rozpočet a sociální dávky), vyjadřoval se jasně, snad jen až příliš stručně, jakoby chtěl říci pouze to podstatné a ani o slabiku víc. Dojem si pokazil až v závěru, kdy důchodový systém, opět sice střídmě a svižně, zašifroval do těžko dekomprimovatelného třípilířového zmatení pojmů.

Zde si, alespoň u mne, trochu napravil reputaci Kalousek, když jednoznačně prohlásil, že důchodovou reformu nehodlá zaměňovat s návrhem na zřízení sociální pojišťovny. Ostatně, už před tím si vůči svému koaličnímu partnerovi dovolil dost konstatováním, že některé iniciativy Zdeňka Škromacha v sociální oblasti "jsou mimo ekonomickou realitu."

Příští víkend bude asi universálním tématem diskusních pořadů Mirek Topolánek. Řekl bych dokonce, že v týdnu kongres ODS zastíní i dozvuky summitu.

                 
Obsah vydání       16. 12. 2002
16. 12. 2002 Jak se píše hanopis Zdeněk  Jemelík
16. 12. 2002 Monitor Jana Paula: Ještě zamyšlení nad summitem NATO, aneb jak jsme vyhráli válku Jan  Paul
13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
16. 12. 2002 Deregulace nájemného: jak se v médiích nemá diskutovat Karel  Mašita
16. 12. 2002 TV média o víkendu: Současná koalice (ne)má správné lidi na svém místě Josef  Trnka
16. 12. 2002 Motejlův problém sociální demokracie Miroslav  Polreich
16. 12. 2002 Otevřený dopis Sdružení nájemníků JUDr. Otakaru Motejlovi Stanislav  Křeček
16. 12. 2002 Právní výklad důsledků Nálezu ÚS o zrušení cenového výměru Stanislav  Křeček
16. 12. 2002 Klaus odešel, ať žije Klaus !
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT
13. 12. 2002 Rudá záře nad Josefovem Radek  Mokrý
13. 12. 2002 Britský The Sun a český Blesk: Bulvár a jeho stín Milan  Krčmář
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 12. 2002 Hospodaření OSBL za listopad 2002 Jaroslav  Štemberk
2. 12. 2002 Statistiky čtenosti Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2002 TV média o víkendu: Současná koalice (ne)má správné lidi na svém místě Josef  Trnka
13. 12. 2002 Uchazečské země pohlížejí na rozšiřování EU s nedůvěrou a s trpkostí   
10. 12. 2002 Rozšiřování EU by se mohlo zdržet - žadatelské země chtějí víc peněz   
9. 12. 2002 Jaká bude nová Evropská unie?   
2. 12. 2002 Jak si Západ pěstuje smetiště své technologické civilizace   
28. 11. 2002 EU nezabrání tomu, aby Europol Americe poskytl osobní data Evropanů   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989   
11. 11. 2002 Tobias Pfluger kontra zušlěchťovací spolek NATO František  Roček
11. 11. 2002 Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence Štěpán  Kotrba
11. 11. 2002 Diskusní monolog - digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století Štěpán  Kotrba
8. 11. 2002 O právu pacientů na soukromí Jan  Čulík
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
31. 10. 2002 Čeština bude oficiálním jazykem EU   
20. 10. 2002 Předběžné výsledky irského referenda   

Politický zápisník RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2002 TV média o víkendu: Současná koalice (ne)má správné lidi na svém místě Josef  Trnka
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
2. 12. 2002 Nepotrestatelní politici aneb imunita třikrát jinak Ivan  David
2. 12. 2002 Kůl v plotě a předseda vlády Štěpán  Kotrba
2. 12. 2002 Analýza politiky ČSSD: Koho místo Špidly? Martin  Kunštek
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba
27. 9. 2002 Sociální demokracie to s důchody "dělá dobře" Josef  Trnka
23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
23. 9. 2002 Anarchisté odmítají přeceňování významu pražského zasedání NATO Štěpán  Kotrba
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
15. 9. 2002 Špidla odmítl trojkoalici, lidovci znervózněli
Jednat se bude patrně celou noc
Štěpán  Kotrba