25. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2002

Brno bude mít "dobrý" mediální obraz

Na serveru RadioTV probleskla v úterý tato zprávička: "Brněnská radnice minulý týden ustavila Mediální radu pro televizní vysílání na kabelových sítích. Jejím prostřednictvím kontroluje zpravodajské pořady místních kabelových televizí, na které vyčlenila dotaci 700 tisíc korun. Radní tak chtějí "nezkresleně" informovat o své práci, což prý ostatní média nedělají. Účelem rady je podle jihomoravského vydání MF Dnes "podílet se na modelaci pozitivního obrazu orgánů veřejné správy". (jpot)

Zprávu nám s nejsným očekáváním peprné odpovědi zaslal čtenář Dušan Dědeček. Odpověď se ale nabízí sama: V kapitalismu věc nevídaná: někdo chce preferenci, dotaci - prostě strejčka pro řešení své neveselé finanční situace - a nechce přitom "skládat účty" tomu, kdo mu dá peníze. Neuvěřitelné. To se musí ve jménu DEMOKRACIE kritizovat... To se musí ve jménu DEMOKRACIE pranýřovat. To se musí ve jménu DEMOKRACIE trestat. Nejlépe ukřižováním.

Střízlivá, od nakažlivých emocí loňské televizní rebelie oproštěná reakce je asi jiná. Pokud by byly "lokální infokanály" životaschopné, nemusely by žádat o dotaci a radnice by nemusela mít pocit, že by jejim velkomožným radním ještě i za "jejich" (čti obecní - čili všech občanů, každého jednoho zvlášt) peníze někdo mohl "ubližovat". A protože radní (a nejen v Brně) jsou pronárod, který drží při sobě jako ovce, pokud je ohrožen, ZAPLATILI SI (z obecního - samozřejmě, jak jinak) pro ceklé stádo hlídače na ty zlé, krvelačné novinářské hyeny. Tah stejně primitivní, jako přímočarý. Vypovídá o politické předvídavosti i inteligenci těch, kteří pro něj hlasovali.

Udělejme si malou paralelu: Dáte řidiči ve své firmě CCS kartu a on za vaše peníze bude dělat taxikáře na svůj účet. Semtam vás i odveze zadarmo domů. U všech známých bude ale říkat, že vás vozí domů pouze opilého z hospod . Líbilo by s vám takové zacházení s VAŠIMI penězi a VAŠÍM autem?

Cesta k nezávislé žurnalistice vede nikoliv přes korupcí motivované městské dotace na provoz soukromého subjektu, ale přes definici veřejnoprávního subjektu, financovaného obecně prospěšnou společností, na jejíž provoz by se skládalo více než deset jiných, silných subjektů (například největších zaměstnavatelů regionu, jedním z investorů by měla být i radnice), z nichž každý by mohl vložit částku odpovídající maximálně pětině rozpočtu této neziskové společnosti. Tím by byla zajištěna dlouhodobá stabilita investic i provozních nákladů, neziskovost, veřejnoprávnost, ale i objektivita a kontrola. Radnice by volila 60% radních do dozorčího sboru takovéto instituce na základě poměrného zastoupení včetně opozice (a to i té "nedemokratické"), 40% by jmenovali "kapitalističtí" přispěvovatelé. "Veřejnoprávnost" vůči "sokromoprávnosti" by byla v poměru 60:40, což je optimistické číslo i pro zpravodajství a publicistiku centrálních médií (ČT nevyjímaje). Ekonomická závislost na výpadku jednoho investora by byla 10 - 20%, což není tak hrozné, aby to nešlo přežít. Nikdo by si nehrál na "nezávislost" (protože to je pohádka pro stárnoucí absurdní dramatiky na dobrou noc), všichni by si ale důsledně hráli na politickou vyváženost (nezaměňovat s neutralitou) a kontrolu všech všemi. Jen tak může vzniknout systém, který by byl oproštěn o lobbismu, kabalistických koalic či soukromých tlaků. Kohokoliv. Každý z invstorů by měl nárok na poměrnou část celkového objemu v rozsahu 10% vysílacího času pro své PR. Včetně radních, a mimo to existuje navíc pro "poškozené neobjektivností" právní nárok na opravu a odpověď. Vše transparentně, oficiálně. Znělkou vymezeno, časově ohraničeno a v rámci týdne rozprostřeno maticovým způsobem. That's all. Zkuste se do takového systému "nabourat" s korupcí a určitě vás někdo "zakousne". Občanského demokrata demokrat sociální, komunistu antikomunista či naopak, jedna firma druhou, jeden redaktor druhého. Vždycky bude mít útočník ochranu někoho, v čím zájmu ten útok bude, kdo ho dokáže "politicky obhájit" nebo komu poskytne nějakou výhodu. Po čase útoky i pokusy o lobbing přestanou. Zjistí se, že riziko bumerangového efektu je příliš vysoké.

Nemůžete ale totéž chtít po SOUKROMÉ, "ziskuchtivé" společnosti, která se potácí mezi nutnými a stále vyššími náklady na technologie i lidi, nerealistickými představami o výtěžnosti inzertních možností "obecní televize" a plní přitom i "veřejnou službu" - ale pouze pro bohatší část obyvatel regionu, mající na to platit si kabelovou televizi. Nemůžete po ní chtít nezávislost na penězích, na firmách, inzerentech či na politicích, kteří jim ty peníze dávají.

Ještě jinými slovy se pokusím interpretovat zprávu o obecní televizi - tak, jak jsem ji pochopil já: Brněnská radnice ustavila minulý týden televizní PR lobbistickou radu. Ta má za cíl ovlivňovat vysílání televizí tak, aby kabelové televize přispívaly k udržení radních (jejichž voliči jsou na tom ekonomicky tak dobře, že si kabelovou televizi mohou dovolit) v jejich židlích za peníze města - JEJICH voličů. Které politické strany volí občané s kabelovou televizí, bylo by zajímavé zjistit, jisté je, že čtou MfD a Blesk, jejichž přílohy obsahují program kabelových televizí a satelitních vysílání. Super už zkrachoval.

Chtějí opravdu všichni Brňané přispívat tomuto politickému segmentu "kabelových" domácností na "obecní" noviny či "obecní" televizi "jiným způsobem", který zajistí, že budou "jejich" radní prezentováni jen a pouze jako cnostné, poctivé a pracovité, obci prospěšné osoby - a to i tehdy, když tomu tak nebude? Pokud ano, je to jejich věc. Pokud ne, řekne to ta většina, která kabelovou televizi nemá svým zastupitelům v nadcházejících komunálních volbách.

Podle mého názoru je to ten nejhloupější krok, který brněnští radní mohli za 700 tisíc korun českých učinit. Vrátí se jim desateronásobně. Na podzim.

                 
Obsah vydání       25. 7. 2002
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky
25. 7. 2002 Proč letí ceny másla dolů? Radek  Mokrý
25. 7. 2002 BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí Fabiano  Golgo
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
24. 7. 2002 ANO ? Ďakujeme, radšej NIE ! Lubomír  Sedláčik
25. 7. 2002 Brno bude mít "dobrý" mediální obraz Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Pochopte pracovníky supermarketů. Jsou vykořisťováni Ondřej  Ručka
25. 7. 2002 Léto za komínem aneb radní s "někým na střeše" nejednají Štěpán  Kotrba
24. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Art.cz tvrdě lobbuje nejen v Mladém světě Jan  Paul
24. 7. 2002 Monitor Jana Paula: 10 otázek, na které Art.cz nechce odpovědět Jan  Paul
23. 7. 2002 V Americe byli odsouzeni novináři za trestný čin pomluvy
24. 7. 2002 Velká Británie: předstíráme, že máme etickou zahraniční politiku, ale prodáváme zbraně
24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku
23. 7. 2002 Zelenkův Rok ďábla: Vynikající Nohavica, slabý film Jan  Čulík
22. 7. 2002 Ako v rozprávke Tisíc a jedna noc: Paul Lendvai a Tisíc let maďarského národa Daniel  Krajcer
23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
22. 7. 2002 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
9. 7. 2002 Vyhledávání v Britských listech
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
17. 7. 2002 Demokratický požadavek...
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Politický zápisník RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 Brno bude mít "dobrý" mediální obraz Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
23. 7. 2002 Březina: Až neuvěřitelná sebekritika Štěpán  Kotrba
19. 7. 2002 Za ty prachy to stálo - Koalice skončí Štěpán  Kotrba
18. 7. 2002 O volbě Hany Marvanové a o potřebě kompromisů Štěpán  Kotrba
17. 7. 2002 Začala bitva o Štěpánka Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
20. 6. 2002 Poznámka na okraj poznámky o malování čertů na zdi Štěpán  Kotrba
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Petr  Pokorný, Štěpán Kotrba
28. 5. 2002 Reklama není pro moralisty, ale pro spotřebitele Štěpán  Kotrba
17. 5. 2002 Polemika s materiálem ministerstva vnitra: Je příliš sexy na to, aby musela říkat pravdu? Jakub  Polák