Češi mají rádi korupci

29. 1. 2011 / Boris Cvek

Značná část veřejnosti Klausovi a Drobilovi a celé ODS aplauduje, a proto budeme všichni nehorázně okrádáni dále

Podle posledního průzkumu Centra pro veřejné mínění (CVVM) ODS po aféře Drobil výrazně posílila (z prosincových 22% na lednových 26,5%). Zdá se, že u výrazné části českých voličů jsou podezření na korupci a neprůhledné zacházení s veřejnými penězi u politických stran něco opravdu "sexy".

Hřebejk a Jarchovský v opojení vlastním spisovatelským talentem

29. 1. 2011 / Jan Čulík

Nový film Hřebejka a Jarchovského Nevinnost (je v Praze v kinech od 20. ledna) je relativně slušným zážitkem na večer. Přece jenom je znát, že Hřebejk a Jarchovský natáčejí filmy už léta a bylo by překvapivé, kdyby časem nenabyli určité míry profesionality. Znepokojující rysy stylu Hřebejka a Jarchovského však přežívají i v tomto nejnovějším, relativně dost vycizelovaném dílku.

"Ben Ali, Mubarak, další budeš ty, Camerone"

29. 1. 2011

Tisíce osob se znovu účastnily v sobotu demonstrací v Manchesteru a v Londýně proti vládním škrtům a proti drastickému zvýšení univerzitního školného v Anglii. Předsedu Národního svazu studentstva Aarona Portera musela z demonstrace odvést policie, která ho chránila před rozhněvanými davy, požadujícími jeho rezignaci.

Proč mlčí Václav Havel?

30. 1. 2011

Egypt a Tunisko se zmítají v nepokojích. Na ulicích jsou desítky mrtvých. Po dlouhá léta v těchto zemích panují autoritativní režimy. Lidé v těchto zemích usilují o demokracii. A naši pravdoláskaři? Mlčí. Další důkaz jejich pokrytectví. Jo, když se něco bude dít v Číně, Rusku, či Bělorusku, budou pravdoláskaři se drát do médií, upozorňuje Karel Musil.

Všichni musíme být vděčni zahraničnímu vysílání BBC

30. 1. 2011

Zahraniční vysílání BBC je daleko víc než jen pár novinářů a síť rozhlasových vysílačů. Je to značka Británie v zahraničí. Nový film The King's Speech (Králův projev) obsahuje panoramatický záběr voltmetrů, zaznamenávající výkon vysílačů vysílajících r. 1939 do všech těch částí světa, které byly tehdy ještě součástí britského impéria. Ale zásadní roli začalo zahraniční vysílání BBC hrát po druhé světové válce. Pak při suezské krizi r. 1956 se svět z BBC dověděl, že Labouristická strana se staví proti Edenově pošetilému vojenskému dobrodružství. Zásadní roli hrálo zahraniční vysílání BBC v roce 1968, když ruské tanky okupovaly Prahu. Po celém komunistickém světě poslouchala na BBC nová generace Havlů a Walesů spolehlivé zpravodajství, na rozdíl od bombastické propagandy amerických rozhlasových stanic, financovaných CIA, píše bývalý britský náměstek ministra zahraničí Denis McShane.

Hackeři ze skupiny Anonymous propuštěni na kauci

30. 1. 2011

Stoupenci serveru Wikileaks považují zatčení členů skupiny Anonymous za "vyhlášení války". FBI v Americe vydala 40 povolení k domovním prohlídkám

Pět osob zatčených v Británii v souvislosti s internetovými útoky na podporu Wikileaks bylo v pátek propuštěno na kauci. V Americe vydala FBI v rámci svého vyšetřování skupiny Anonymous více než 40 povolení k domovním prohlídkám.

Zaplesalo srdce starého husity

28. 1. 2011 / Adam Votruba

Zaplesalo srdce starého husity loňského léta, neb vládu v zemích českých získala strana proreformní. Neumdlévá tedy duch český, který přinesl křesťanskému světu reformaci, ani na prahu nového tisíciletí ve svém úsilí. Kráčíme tedy ve stopách našich velkých reformátorů Jana Husa a Jeronýma Pražského.

Disponuje Rusko novou generací hlavic pro své balistické střely?

29. 1. 2011

JU│ŠOK│ V posledním číslo Nezavisimoj gazety komentuje Viktor Litovkin senzační vyjádření generálního konstruktéra Moskevského institutu teplotechniky Jurije Solomonova, který rozpracovává ruské raketové komplexy strategického určení -- rakety RT-2 Topol, RSM-56 Bulava, RS-24 Jars. Co vlastně Solomonov řekl? Uvedl, že v Rusku byl vyvinut nový systém vybavení pro jaderné bojové hlavice mezikontinentálních balistických raket, který umožňuje překonat všechny existující i perspektivní systémy protiraketové obrany.

Strategie EU 2020 -- bezradnost české vlády pokračuje

28. 1. 2011 / Jaroslav Šulc

Běží další kolo příprav Strategie EU 2020. Je to nesporně důležitá práce připravit se řádně na nové výzvy, jak se tomu dnes módně říká. Proto také do jednání o tom, jaká má být česká pozice a jak si představujeme tyto budoucí cíle, byli Úřadem vlády zapojeni i sociální partneři. Možná to bude na prospěch věci. Možná se hlas sociálních partnerů donese nejen do Strakovy akademie, ale i do dalekého Bruselu.

Vzdělání a odbornost jsou dvě různé věci

28. 1. 2011 / Ivo Šebestík

Oficiální informace zní, že americký prezident Obama reaguje na čínské a indické investice v oblasti vzdělání, což znamená, že v ekonomicky vyspělé či v rychle se rozvíjející části světa dochází k veřejnému vyhlášení souboje o to, která z velmocí bude schopna rychleji a lépe připravovat své odborníky pro nesmiřitelný nelítostný vyřazovací boj na světových trzích, který, jen tak mimochodem, už dávno probíhá.

Petice: Pomozte zachránit zahraniční vysílání BBC

28. 1. 2011

Pomozte zachránit ohrožený druh - kvalitní, nezávislé, mezinárodní rozhlasové vysílání. Prosím, předejte toto všem, kdo poslouchají BBC, píše Rob Cameron.

Help preserve an endangered species - quality, impartial, international radio broadcasting.

Please pass this on to anyone you know who listens to the BBC!

www.savews.com

POZVÁNKA

ZÍTŘEK V CROSS CLUBU: Jak vypadá vlna stávek v Číně?

28. 1. 2011

ZÍTRA - v sobotu 29. ledna od 15.00 v pražském Cross Clubu, Argentinská 17, Praha 7 (u stanice metra Nádraží Holešovice)

Vlna stávek, která se Čínou přelila o letošním létě (začala v provozech Honda, poté se ale rozšířila do jiných automobilek, například do Toyoty, a do jiných sektorů) představuje, zdá se, kvalitativní zlom.

Pro lékaře není problém dobře se uživit v jiném oboru

28. 1. 2011 / Petr Lesný

Pod mediálním tlakem, který je vytvářen kolem odchodu lékařů z profese, si jen málokdo uvědomuje, že většina těchto mladých lékařů a lékařek umí plynně anglicky, často ještě v kombinaci s jiným jazykem. Nemocniční lékař, byť na nejnižší pozici žebříčku, již také během krátké doby svého zaměstnání získá řadu manažerských "soft-skills".

Koutek reklamní tuposti 10 -- Dárek zdarma

28. 1. 2011

U některých slov se jednoduše omílá význam, ztrácíme pojem o tom, co znamenají. Proto se nejen v novinách "hospitalizuje v nemocnici", ale už se i rozdávají "dárky zdarma". Zajímavé by bylo uvažovat o tom, jaké jiné dárky by nám chtěli prodejci věnovat. Dárky za peníze? (Za námět děkujeme Zdence Bartoňové Turkové.)

Miami Beach

28. 1. 2011 / Milan Kozelka

Lágr Miami Beach leží skrytý v lesnatých
kopcích, při silnici z Jáchymova na Boží
Dar. V jeho blízkosti se nachází uranový
důl Velvet Underground, hluboko pod
zem tam fárají Mirek Topolánek a Marek
Dalík. "Sme tvrdy synci s gulema, žadna
facha nas niposere," machruje Topolánek.
"Sme vytrénovaný globálním byznysem,"
svrtává Dalík podpěrnou výdřevu štoly.
"Žradlo je tu fajne," libuje si Topolánek.
"Hrachová kaše nemá chybu," olizuje se
Dalík. "S kobzolema nimom problem,"
mlsně přizvukuje parťák Topolánek.

BRITÁNIE:

Pět osob zatčeno kvůli Wikileaks

27. 1. 2011

Pět osob z Velké Británie bylo ve čtvrtek zatčeno v souvislosti s prosincovými hackerskými útoky skupiny Anonymous, které dočasně ochromily servery firem MasterCard, Visa a PayPal, poté, co tyto firmy zrušily své finanční služby serveru Wikileaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Fetišismus "autorských" práv

28. 1. 2011 / Martin Škabraha

Petr Dvořák se v souvislosti se svobodným šířením informací na internetu zamyslel nad tím, čemu říká "práva autora". Svůj text uzavírá slovy: "Odmítám však argumenty pirátských stran, které se snaží intenzivní kampaní svět polarizovat na dobré a svobodomyslné piráty vs. nenažrané vydavatelské společnosti. Svět prostě není tak jednoduchý a mělo by v něm platit ono morální pravidlo, že krást se nemá." Bohužel i on postavil svoji argumentaci na morálně polarizovaném zjednodušení, které zakrývá komplikovanou podstatu věci.

Monitor Jana Paula:

Stát do této doby poškozoval trh s uměním

28. 1. 2011 / Jan Paul

Česká vláda chce změnit zákon o soudních znalcích a tlumočnících, který je od roku 1967 dodnes stále platný! Jaká sláva, panstvo se probudilo, ale nemějme jim to za zlé, vždyť do této doby měli tolik práce! Proto musel 22 let uběhnuvších od roku 1989, kdy se postupně proměnil celý společenský systém, platit v tzv. tržním prostředí socialistický zákon, a většina tehdy jmenovaných soudních znalců, vržena sametovou revolucí do zcela jiných podmínek, svých výhod náležitě využívala. Mám na mysli především soudní znalce v oboru výtvarného umění, tzv. znalce umění, kteří na trhu s uměním vzniklém po roce 1989 výhodně profitovali bez jakékoliv odpovědnosti. U některých bych se nebál použít slovo parazitovali.

Reakce "hysterického občana"

28. 1. 2011 / Jan Pacovský

Reakce na článek poslance ČSSD JUDr. Křečka Exekutorské mafie, přiměřenost a trocha rozumu

Cituji z článku:

" ...na dopis občana, který před dvěma lety nezaplatil za dvouměsíční dodávku plynu, a nyní se diví, že je dluh na něm vymáhán, nepravdivě tvrdí, že před touto "popravou" nebyl "varován", z čehož usuzuje, že Česko se změnilo na Čechistán a rejdiště Pizarrových conquistadorů, jsem mu odpověděl, že lidé své dluhy platit musí a problém s jeho dluhem jsou pro posouzení charakteru České republiky poněkud nepřiměřené... "

28. 1. 2011

Existují "inteligentní" bakterie?

28. 1. 2011

K hodnocení inteligence lidí se používají testy IQ. Tým Telavivské univerzity však teď vyvinul "test sociálního IQ" i pro bakterie - a možná to povede k novým antibiotikům a účinným bakteriálním pesticidům šetrným k životnímu prostředí.

Kompromis s póvlem...

27. 1. 2011 / Ladislav Žák

Nemohu se ubránit tomu dojmu, že jakýkoliv kompromis lékařů s politiky je kompromisem lidí, kteří jsou odborníky s vysokou odpovědností, která se každého z nás bezprostředně dotýká, s lidským póvlem, který jsme sice s určitou nadějí zvolili, ale který prokázal, že ho zajímá jen to, kdo sleduje politiky na Praze 11, kdo bude kašparem s titulem policejní president, nebo jaké nesmysly budou v zastíracím pláštíku, který bude legitimovat korupci nové garnitury...

Na které planetě žije nový policejní prezident?

27. 1. 2011 / Boris Cvek

Předsevzetí nového policejního prezidenta, že z ČR udělá nejbezpečnější místo v Evropě, klade velký otazník nad jeho duševní schopnosti. Proč by proboha měla být zrovna ČR nejbezpečnější místo v Evropě? Copak bezpečnost závisí jenom na policii? Máme sice větší počet policistů na jednoho obyvatele než Rakousko, ale bezpečnější určitě nejsme.

Americká uvědomělost -- možný vzor našich poslanců ( ale i senátorů)? Kéž by!

27. 1. 2011 / Jiří Baťa

Občas se k nám ze světa donesou tu dobré, tu špatné, nebo zajímavé ale také kuriózní zprávy a zvěsti. Vzpomínám, že někdy zhruba před rokem proběhla v mediích zpráva, že jistý americký miliardář se z 90 % zřekl svého majetku ve prospěch jisté nadace. Podobnou nezvyklou věc udělali bohatí němečtí podnikatelé, když vyhlásili, že se na dobu tří let vzdávají svých příjmů na posílení státního rozpočtu, aby tak na oplátku kompenzovali dotace, které do nich stát v minulosti vložil.

Tak do toho, superholky!

27. 1. 2011

Barbara Dribbusch, TAZ, Berlin

Tak teď už i ministryně pro rodinu... To se stát prostě muselo: s (ještě) malým břichem kráčí Kristina Schröder parlamentní budovou. V médiích se pod článkem o ní objevují fotografie dalších političek, kterým se také měly narodit děti a které kvůli tomu nezmizely z veřejného zorného pole: generální tajemnice SPD Andrea Nahles, francouzská bývalá ministryně Rachida Dati, španělská ministryně obrany Carmen Chacón, evropská poslankyně za FDP Silvana Koch-Mehrin.

Studenti neumějí vyhodnocovat důležitost informací

27. 1. 2011

Rád bych doplnil výborný článek BL Další uvažování o tom, jak učit. Domnívám se, že nesoustředěnost nebo spíše snížená schopnost soustředit se delší chvíli na jedno téma je u studentů středních, ale i vysokých škol dána více faktory, tedy nejen internetem. Jde především o to, že spolu s lavinami informací se na internetu ani nikde jinde nešíří klíče k hodnocení jejich důležitosti, napsal čtenář Petr Kucharčík.

Malá glosa k Obamově Zprávě o stavu unie

27. 1. 2011 / Daniel Veselý

"Dnes navrhuji, abychom počínaje tímto rokem zmrazili každoroční výdaje na domácí programy na dalších pět let," pronesl americký prezident Barack Obama ve své letošní Zprávě o stavu unie. Zmražení se navzdory přetrvávajícím potížím v ekonomice Spojených států ale netýká výdajů na zbrojení a na vedení dvou válek v zámoří, přestože více než polovina veřejných výdajů je vynakládána právě na tyto účely. Zde se prostě škrtat nebude.

Operní pěvkyně Naděžda Kniplová odmítla cenu Thálie

26. 1. 2011 / Nikola Slabáková

Naděžda Kniplová, světově proslulá česká operní pěvkyně, odmítla přijmout navrženou cenu Thálie za celoživotní mistrovství, na níž byla pro tento rok nominována. K tomuto rozhodnutí vedly prof. Kniplovou tyto skutečnosti: "Na toto ocenění jsem měla být navržena mezi prvními, tj. v rámci skupiny národních umělců. Dalším důvodem byl odmítavý postoj jedné členky odborné poroty vůči mojí osobě. V této době je toto ocenění pro mě milodarem a já jsem milodary v životě nikdy nepřijímala."

Zvací dopis (č.2)

26. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Vaše blahorodí, naši vzácní slovanští bratři a sestry v Ruské federaci (zvláště lékaři),

obracím se vás s naléhavou výzvou o pomoc! Nejdříve se omlouvám za chování některých svých spoluobčanů, kteří v pomýlenosti nedokázali přijmout vaši internacionální pomoc v roce 1968. Čas však pohnul oponou, a dnes jsme znovu ohroženi - na zdraví a životech.

Další uvažování o tom, jak učit

26. 1. 2011 / Jan Čulík, Miroslav Čapek

1) Zaujetí studentů: souhlasím, funguje to, dělám to. Velmi se mi osvědčily fotografie či krátká videa, které studenta uvádí do děje. Někdy též kladu na úvod otázky, které se pak snažíme společně během hodiny vyřešit, ale to nefunguje vždy, protože to od studentského intelektu vyžaduje aktivnější úsilí než jen pasivní sledování videa.

Co je velmi obtížné je udržení pozornosti po delší úsek. Studenti jsou dnes NEUVĚŘITELNĚ zformováni INTERNETEM. Je to fenomén, který podle mého není vůbec dostatečně prozkoumán, i když nějaké studie jsem už na toto téma četl.

Exekuce -- kde jsou skutečné problémy

26. 1. 2011 / Helena Svatošová

Je namístě, aby IuRe, jako organizace, která se nešvary a nezákonnostmi při exekucích zabývá již pět let, vyjádřilo v aktuální, a bohužel často hysterické, diskusi o exekucích (s výjimkami jako mj. velmi rozumně postavený příspěvek dr. Křečka). Že máme k věci co říct, snad svědčí to, že naši analýzu problémů u exekucí citoval Ústavní soud ve svém plenárním nálezu, zabývali jsme se desítkami kauz exekutorské svévole (a co je horší -- nevůlí nezákonnosti napravit), přes desítku připomínek jsme dlouhodobým úsilím v legislativním procesu nakonec vtělili do dvou novel exekučního řádu a právní úprava tak došla - i díky dalším změnám - během minulých dvou let změny k lepšímu.

"A na co to těm děckám bude?" -- úvaha o výuce cizích jazyků

26. 1. 2011

Dovolím si ještě jednu poznámku týkající se dnešního školského a vzdělávacího (často nejde o totéž) systému, ke které mě přiměl článek kolegy Štěrby a nedávné články o prachbídné úrovni jazykových znalostí našich studentů. Nedávno jsem seděl s několika kolegyněmi ve školní jídelně našeho gymnázia a diskutovali jsme nad tématem výuky jazyků, napsal čtenář Michal Jánský.

George Soros kritizoval britského premiéra kvůli škrtům:

"Změňte politiku, nebo vyvoláte recesi"

26. 1. 2011

Zvyšování daní se škrty ve státním rozpočtu vyvolá hospodářskou recesi, varoval maďarský finančník na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Mezinárodní spekulant George Soros varoval ve středu večer britského premiéra Davida Camerona, že britská vláda znovu vyvolá hospodářskou recesi, pokud nepozmění svůj tvrdý program škrtů.

Šalda o Česku

26. 1. 2011 / F. X. Šalda

Kdyby žil dnes F.X. Šalda, jistě by neponechal bez povšimnutí dění politické a jeho odraz v tisku, či, jak dnes říkáme, v médiích. V roce 1930 komentoval Šalda ve svém Zápisníku tzv. Dvořákovu aféru. MUDr. Arnošt Dvořák, dramatik a vojenský lékař byl obviněn, že uznal jako lékař neschopnými vojenské služby 4 brance, a to neoprávněně. Obhajován u soudu JUDr. Kamilem Reslerem, byl při procesu osvobozen. Šalda k tomu pod nadpisem "Demokracie a úcta k osobě občanově", píše František Řezáč:

Budeme všichni obchodovat s energií?

26. 1. 2011 / Tomáš Hyjánek

Ekologické organizace v Česku nedávnou nekritickou podporou solárních dotací nesmírně zproblematizovala budoucí nutnou společenskou debatu o energetické otázce. Základní problém vidím v tom, že způsob realizace dotací společnost rozdělil na dvě ostře protikladné skupiny: Na jedné straně producenti dotované energie ( a další napojené firmy, v to počítaje advokátní kanceláře), na druhé straně všichni spotřebitelé. Zájmy těchto dvou skupin jsou v naprostém protikladu -- jde o typickou hru s nulovým součtem. Dotovaní producenti se snaží dodat maximum energie za dotované ceny, bez ohledu na její okamžitou potřebu. Spotřebitelé platí v konečném ohledu vždy -- ať už obnovitelnou energii spotřebují, či nikoliv.

Koutek reklamní tuposti 9 -- Na na na

26. 1. 2011 / Štefan Švec

Předložka "na" je běžnou součástí češtiny, jenom je jaksi nečekaně progresivní a vyskakuje leckde, kde bychom to nečekali. Tak už nějaký čas bydlíme "na Praze 8", zboží si můžeme vyzvednout "na prodejně", případně dokonce koupit "na e-shopu", a jak to tak vypadá, brzo budou věci i "na pronájem" místo "k pronájmu". I když někteří pronajímatelé si tím ještě nejsou úplně jistí... (Za námět a fotografii s pronájmy děkujeme Jiřímu Nermuťovi).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní