Páteční protivládní protesty v Egyptě proběhnou za účasti el-Baradeje

28. 1. 2011

Nositel Nobelovy ceny za mír osmašedesátiletý Mohamed el-Baradej se v předvečer pátečních celonárodních demonstrací vrací do země, aby podpořil demonstranty. Baradej je zároveň patrně jedinou známější postavou egyptské politické opozice.

Policie ve čtvrtek na Sinaji zastřelila beduínského demonstranta, čímž se seznam mrtvých ve třetí den protestů zatím uzavřel na počtu pěti.

Zdá se, že demonstranti jsou odhodláni v protestech pokračovat, a další velká vlna akcí je očekávána po pátečních modlitbách.

Podobné protivládní protesty se navíc včera objevily i v Jemenu a v Západní Africe.

Ve městě Suez policie střílela gumovými projektily, použila vodní děla a slzný plyn. Demonstranti vrhali kameny a zápalné lahve. Ani po setmění se ulice neuklidnily.

Na Sinajském poloostrově skupina Beduínů večer střílela na policejní stanici z pancéřovky a zaznamenala jeden zásah. Policie oblast okamžitě izolovala, takže není jasné, jaké byly důsledky zásahu.

Protesty jsou propagovány prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Spojené státy vyzvaly svého spojence Mubaraka ke zdrženlivosti a zahájení reforem. Zároveň ovšem panují obavy, že protestů využijí extrémisté dovolávající se islámu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.1. 2011