"Ben Ali, Mubarak, další budeš ty, Camerone"

29. 1. 2011

Tisíce osob se znovu účastnily v sobotu demonstrací v Manchesteru a v Londýně proti vládním škrtům a proti drastickému zvýšení univerzitního školného v Anglii. Předsedu Národního svazu studentstva Aarona Portera musela z demonstrace odvést policie, která ho chránila před rozhněvanými davy, požadujícími jeho rezignaci.

Porter měl na shromáždění promluvit, ale značná část demonstrantů ho označila za kolaboranta s konzervativci. Porter předtím požadoval jednotu studentského hnutí, které se roztříštilo a vládne v něm debata o tom, jak nejefektivněji protestovat proti vládním škrtům a zvýšení univerzitního školného.

Demonstranté také házeli vajíčka a pomeranče na Shanea Chowena, náměstka předsedy Národního svazu studentstva, když se pokusil promluvit k davu. Asi 5000 demonstrantů vyslechlo projevy předáků odborového hnutí. Došlo k potyčkám s policií, když se skupina asi 150 osob pokusila proniknout do místností studentského svazu na univerzitě v Manchesteru.

Londýnská demonstrace byla převážně pokojná, i když došlo k pokusu proniknout policejním kordonem a dostat se k ústředí Konzervativní strany v Millbanku, které bylo terčem protestů koncem minulého roku.

Jeden transparent na londýnské demonstraci měl nápis: "Ben Ali, Mubarak, další budeš ty, Camerone".

Před supermarketem Topshop na Strandu v centru Londýna studenti ostře slovně útočili na majitele supermarketu Philipa Greena a na jeho kontroverzní postavení, v jehož důsledku Green neplatí daně.

Policie rozdávala demonstrantům letáky, na nichž je informovala, že mají právo demonstrovat, a jak se mají chovat, kdyby došlo k násilí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.1. 2011