Stává se uzákoněná zlodějna skutečně právem?

18. 1. 2011

Vyjádření pana Křečka v obecné rovině vypovídá leccos o českém právním (ne)řádu, jehož praktické aplikace ani náhodou nepodporují vzrůst právního povědomí nás občanů, úctu k právnímu řádu a zákonnosti, důvěru ve spravedlnost, a v konečném důsledku úctu k povolání právníka. Spíše to vzbuzuje strach z nebezpečí dostat se do spárů "(ne)spravedlnosti", píše Josef Mezihorák.

Podle českého práva nelze exekuci zamítnout pro nepřiměřenost, protože "nebyl porušen zákon"

18. 1. 2011

K Vašemu článku 11.000,-Kč ze 157,-Kč exekuce ( JUDr.Křeček) musím dodat, že v případě žalované částky 157,-Kč jsou náklady řízení jako minimální odměna advokáta podle vyhl. 277/2006 Sb. 4.500,-Kč + 600,-Kč za dva právní úkony dle vyhl.177/1996 Sb. + DPH celkem 6.120,-Kč. K tomu připočtěte 600,-Kč soudní poplatek za řízení v I.stupni a je to celkem 6.620,-Kč. K tomu dále zákonný úrok z prodlení a jistinu 157,-Kč a dostaneme se cca na 7.000,-Kč, píše J. Žádník. K tomu náklady exekučního řízení ( soudní poplatek + odměna advokáta) , + odměna soudního exekutora a jeho náklady a jsme klidně na 11.000,-Kč a to vše v naprostém souladu se zákonnými předpisy.

Takže, přestože neznám anglické právo, pro nepřiměřenost nelze co zamítnout, když nebyl porušen zákon.

Řádění exekutorů a právníků:

Čeští politikové rozumějí jedině tlaku ze zahraničí

18. 1. 2011

Sleduji na Britských listech problematiku exekucí majetku. Již podle uváděných případů, je vidět, jak jsou tyto v civilizovaném světě nezákonné postupy v Čez-ku zcela cíleně rozšířené, píše čtenář, který se podepsal příjmením Brandtner.

Lékařské bouře po dvaceti letech

18. 1. 2011 / Jiří Horáček, Petr Doubrava

V posledních dvaceti letech lékaři opakovaně požadovali zvýšení platů a poukazovali na neutěšené (nejen platové ale i pracovní) podmínky ve zdravotnictví. Celá situace vyvrcholila hromadným podáváním výpovědí v rámci akce Děkujeme, odcházíme a souvisejících aktivitách některých dalších sdružení lékařů a ČLK.

Tunisko. Prudký spád událostí

18. 1. 2011 / Lubomír Molnár

K dnešnímu dni je zjevné, že Tunisko vstupuje do nových časů. Tuniská revoluce se ve vnějším projevu právě nachází v etapě odstraňování symbolů zcela nedávné minulosti. Po zdech a bilbordech šplhají zdatní mladíci a strhávají obrazy diktátora Ben Alího.

Čína prý neplánuje vojenskou přítomnost v KLDR

18. 1. 2011

Čínští představitelé odmítají zprávu jihokorejského listu Chosun Ilbo, podle níž plánují rozmístit své jednotky v severokorejské zvláštní ekonomické zóně Rajin-Sonbong, aby údajně chránily čínské investice do tamního přístavního zařízení vlastněného původně vojenským námořnictvem. Anonymní zdroj z jihokorejských bezpečnostních kruhů zmíněnému listu naznačil, že si Peking připravuje nástupní prostor pro intervenci v případě destabilizace severokorejského režimu.

Má smysl nějaká polemika kolem školství?

18. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Původně jsem neměl v úmyslu reagovat na jeden příspěvek BL, který měl být kritikou především mého postoje k diktování učiva ve třídách. Ne že by měl být člověk nejednou "nad věcí". Ale i ve věci samé se možná právě kvůli té -- možná opravdu sporné -- záležitosti hodí nadhozenou rukavici zvednout a znovu naznačit, oč opravdu jde.

Na CESTĚ...Ale odkud kam...?!?

18. 1. 2011 / Ladislav Žák

V reakci na můj příspěvek s názvem "Vize...?!?" se mi dostalo od Michaela Kroha upozornění a pozvání na první veřejnou diskusi think-tanku CESTA -- Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii na téma: "Má ještě smysl sociální stát?" s podotázkami na podtémata jako: Je sociální stát hlavním výdobytkem západní demokracie nebo její hlavní přítěží?

Rychlé soudy pana Kyslingera

18. 1. 2011

Reaguji na článek pana Kyslingera. Kdyby nebyla má (ve své době lékaři uznávaná) neurologická diagnóza LMD uznána pedagogy mé základní školy, skončil bych ve zvláštní škole a nebylo by ze mě nikdy víc, než pomocný dělník, nebo něco na ten způsob, píše čtenář, jehož totožnost ze zjevných důvodů utajíme.

Koutek reklamní tuposti 3

Manžestráky jsou z manžet?

18. 1. 2011 / Štefan Švec

Pokud v tak velké prodejně módního oblečení, jako je C&A v pražském Centru Černý most, nevědí, jak se správně píšou manšestráky, je to smutné. Kolem nápisu denně chodí nejenom prodavačky, ale i manažeři prodejny. Manšestráky jsou s "š" proto, že látka, z níž jsou vyrobeny, ze jmenuje podle britského města Manchester. Kdyby to někdo z C&A toužil vědět.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady reklamy, kde neschopnost jejich tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Očkování je právem dítěte

17. 1. 2011 / Miroslav Prokeš

reakce na polemiku mezi čtenářem Marcelem Votípkou a redaktorem Štěpánem Kotrbou "Duch totality a rozum v hrsti"

V komentářích k zproštění viny matky za neočkování jejích dětí se diskutuje výhradně zájem matky (resp. rodičů) a zájem státu (resp. veřejnosti). Naprosto nikdo (na levici ani na pravici, liberálové ani autoritáři) se nezabývá samotným dítětem.

V otázce schváleného očkování je lékařská věda zajedno, že je pro zdraví dítěte prospěšné, stát tedy musí očkování zajistit případně i proti vůli rodičů, obdobně jako je povinen dítě ochránit před týráním nebo zneužíváním, třebas členem vlastní rodiny.

Pozvánka na promítání a přednášku:

Blokáda Gazy a mezinárodní právo

18. 1. 2011

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (ISM) zve na další z přednášek týkajících se takzvaného izraelsko-palestinského konfliktu. Přednáška proběhne v úterý 18. ledna 2011 v Praze v Klubu Cross a zaměří se na blokádu Gazy a mezinárodní právo. Od 18 hod. bude promítán film Střílení na slona zachycující útok na Gazu z přelomu roku 2008/2009. Od 20 hod. začne přednáška Jany Ridvanové, členky organizace Přátelé Palestiny, o situaci v Gaze z hlediska mezinárodního práva a také o její vlastní zkušenosti z návštěvy Gazy zanedlouho po útoku. Promluví také Salah Abu Amša, Palestinec původem z Gazy žijící v České republice. Podrobné informace na stránkách ISM.

Nápad, který byl zřejmě k nezaplacení, a ne poprvé -- Facebook jen na "kuk"?

18. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Asociaci losangeleských filmových kritiků se zrovna teď, 15. ledna, v rámci soutěže "Zlatý glóbus" při oceňování filmů nejvíce zřejmě líbil snímek "The Social Network", který si vzal za námět možná nemálo jedinečný vznik Facebooku. Nebudeme teď sledovat zmíněný film a jeho kvality.

Nelze si ovšem hned nevšimnout samotného Facebooku, a to jako svého druhu sociální instituce.

Zmatky kolem "beatifikace" Jana Pavla II. na TV Nova a na tn.cz

18. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Ne že bych chtěl šťourat do informačního pozadí populární televize nebo do způsobu, jak podává informace. Jenže když se překrývaly přímo na obrazovce výrazy "beatifikace" a "svatý hned", apod., nelze vyloučit, že v hlavách některých diváků mohl vzniknout zmatek, oč jde zrovna v tomto stadiu dění kolem "svatořečení" populárního papeže Jana Pavla II., o němž se ta televize také jedním dechem zmiňovala. Také titulek tn.cz z 16. ledna je matoucí.

Podobnost čistě náhodná?

18. 1. 2011

"Ujišťuju vás, že dělám všechno, co je v mých silách, abych zachránil svůj rozpočet," říká chirurg, který si odskočil z operačního sálu, manželce operovaného pacienta v tomto kresleném komentáři, který vyšel v konzervativním britském deníku Daily Telegraph.

Ze života hmyzu

18. 1. 2011 / Milan Kozelka


Když v Kauflandu věšeli Miladu Horákovou,
trmácela se Radka Denemarková s Jáchymem Topolem
v transportu z Osvětimi do Týnské literární
kavárny. Ruské tanky rozstřílely Balbínovu poetickou
hospůdku, Cibulkovy seznamy spáchaly
atentát na Heydricha. Jáchym Topol
se provdal za bratry Mašíny, Radka Denemarková
ve svém provolání Nejsem jako oni ostře
odsoudila skupinu Guma Guar. Jan Palach
slíbil, že korupční aféry už se opakovat nebudou,
exekutoři nepoctivě vrátili všechno co poctivě
nakradli, Jarmila Kratochvílová
přiznala, že je chlap.

Tony Blair "uvedl Dolní sněmovnu v omyl" ohledně legálnosti útoku na Irák

18. 1. 2011

Tony Blair uvedl britský parlament v omyl, když tvrdil, že Británie má právo legálně zaútočit na Irák i proti vůli OSN, navzdory tomu, že ho britský generální prokurátor varoval, že to tak není.

Lord Goldsmith, tehdejší nejvyšší právní poradce britské vlády, svědčil při nynějším vyšetřování války v Iráku, že mu byla "nepřijemná" prohlášení tehdejšího premiéra Blaira před válkou v Iráku v březnu 2003.

"Fatální" důsledky popularizace exaktních informací

18. 1. 2011 / Jiří Hudeček

reakce na zveřejněnou zprávu Indian Express podle peer-reviewed časopisu Chemical Research in Toxicology "Kouření způsobuje fatální genetické poškození už během několika minut"

Výše zmíněný článek by bylo asi nejlépe charakterizovat podpisem s dodatkem "špatně přeložil a chybami doplnil" (a připojit zmíněný odkaz na autora českého textu). Potíž je tu ovšem už v tom, že sám anglický zdroj, na nějž je odkazováno, je dosti pochybný.

Snění o indických šanghajích

18. 1. 2011

Indický sen o Šanghaji posunul svou základnu z Mumbái (Bombaje) do futuristických měst, která se plánuje postavit v tak zvaném Průmyslové koridoru Mumbai -- Dillí (Delhi-Mumbai Industrial Corridor ~ DMIC). Směrné plány jsou připraveny pro sedm zbrusu nových měst zastřešujících šest států indické federace. Bude to největší developérský projekt od té doby, co byl vybudován roku 1953 Čandígarh, píše Times of India.

Jak pomoci světové vědě - půjčte jí počítač

17. 1. 2011

CNT-DV│ Volně šiřitelný program pro distribuované výpočty využívá pouze zbytkového výkonu běžných počítačů a tedy nijak neomezuje jejich majitele v obvyklé činnosti. Zároveň ale miliony takto připojených počítačů odvádějí denně na celém světě větší výpočetní výkon, než i ten nejvýkonnější superpočítač. Česká republika se v celkovém množství odevzdaného počítačového výkonu nachází aktuálně v systému BOINC na devátém místě (!) z celého světa.

Do distribuovaných výpočtů se může připojit každý, kdo vlastní jakýkoliv počítač a je alespoň občas připojený k internetu.

Petice proti exekuční šikaně?

17. 1. 2011

Sleduji debatu na Britských listech o exekuční šikaně v Česku, píše R. Hetmánková. Víte, mě napadlo, jestli byste nemohli odstartovat nějakou petici či akci, která by vládu donutila ten zákon změnit. Ono to trápí spoustu lidí, ale nikdo neví, jak na to.

Lidi se nechávají přísliby půjček neuvěřitelně zmást

17. 1. 2011 / Boris Cvek

Můj kamarád nějakou dobu dělal pro "firmu", jež se živila tím, že si nechávala platit za slibování půjček, které pak ale nikdy nezprostředkovala. Když mi líčil ten "byznys" (byla to svého času nejbohatší firma, jež mu dávala zakázky) poprvé, nechtěl jsem věřit tomu, že někdo něco takového může "koupit".

Havlovy děti -- finále

Celkem jste paní Martině darovali více než 370 000 Kč

17. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Všem šlechetným dárcům, kteří přispěli na pomoc, všem čtenářům Britských listů, zajímajícím se o další osud pani Martiny, bych chtěl oznámit, že jsem v doprovodu manželky v pátek 14. 1. 2011 navštívil paní Martinu na jižní Moravě, abych se pozeptal, jak se nyní cítí a co se jí všechno podařilo. Nejkratší cestou jsem projel autem rovných 101 km.

Vláda umanutě prosadila zákon o protikomunistickém odboji

17. 1. 2011 / Jiří Baťa

Lépe řečeno, umanula si, že jej prosadí za každou cenu, protože to "chce". Z toho zcela jasně vyplývá, že vláda je samozvaný útvar, s tichou podporou a záštitou nadstranického prezidenta, který rozhoduje nejen o existenci státu a jeho lidech, ale také si činí nárok na rozhodování o jejich myšlení a názorech.

Bez Habermase polemika nebylo by Habermase teoretika?

17. 1. 2011

Specter, Mathew G.: Habermas: An Intellectual Biography. Cambridge University Press 2010. 278 stran. ISBN 978-0521488037.

KD│ Titul knihy (Habermas, intelektuální biografie), která vznikla přepracováním Specterovy disertace, vlastně poněkud zavádí. Autor především zasazuje Habermasovo teoretické úsilí do dobového politického kontextu Spolkové republiky Německo, a právě z něj se s obdivudnou akribií snaží objasnit základní motivace. Habermas, který je dnes bezesporu největším žijícím veřejně činným intelektuálem kontinentální Evropy, ovšem nemusí být pro anglosaský svět dobře čitelný. Jeho dvojjedinnost veřejného polemika a akademického teoretika často vede čtenáře navyklé na mnohem "akademičtější" anglosaské filosofy k nepochopení. Za největší zásluhu Specterovy práce lze označit právě explikaci toho, do jaké míry jsou obě role vzájemně konzistentní a dokonce naprosto neoddělitelné. Nejvíce otázek naopak vyvolává celková interpretace díla dosud žijícího autora; to dle Specterova názoru kulminovalo knihou Faktizität und Geltung (Fakticita a platnost) z roku 1992.

Hyenismus při vymáhání dlužných částek

17. 1. 2011

Zaujaly mě články o zvůli úřadů a firem při t.zv. vymáhání dlužných částek. Sám jsem se stal obětí obdoby, kdy za 300,- Kč přestupkového po mně chtěl exekutor asi 8 500 Kč, podotýkám, že v r. 2005, píše Josef Dvorský.

Nestoudné praktiky úřadů, lichva kontra obecné referendum

17. 1. 2011 / Jiří Baťa

Pan Jan Čulík se zde na stránkách BL správně pozastavuje nad tím, proč občané léta pasivně tolerují, že je zákonodárci urážlivě pasují na podvodníky. Tento názor vyslovuje v souvislosti s nestoudným, neslýchaným a krajně nevhodným jednáním a praktikami jak některých veřejných úřadů, institucí, vymahačských firem, tak a to především, exekutorských pracovníků.

Dobří holubi se vracejí

17. 1. 2011 / Milan Kozelka


"V Jáchymově se mezi lidma proslýchá, že se po
převratu zase votevřou uranový šachty. Je tam
prej smolinec na třicet let," vypráví básník Petr
Štengl básníkovi Janu Těsnohlídkovi. "Jak to víš?"
ptá se Těsnohlídek. "Pár dnů sem se tam motal
a taky sem zašel do hospody," vysvětluje Štengl.
"Chceš říct, že tam budou fárat nový politický?"
děsí se Těsnohlídek. "To ne. Jaký nový politický?
Zametou tam na doživotí hajzly z exekutorskejch
mafií, který tady legálně vokrádají lidi a ničí jim
životy. Žádný politický, ale vobyčejný kriminální
gaunery!" rozhorluje se Štengl. "S nima by tam
měli sfárat všichni vládní a bankovní zkurvysyni,
který to tu za dvacet let totálně dojebali," vrčí
Těsnohlídek. "Vo tom vůbec nepochybuj. Jasně,
že tam zahučej i tyhle zmrdi," ujišťuje ho Štengl.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní