Japonští vědci chtějí během pěti let vzkřísit mamuta

18. 1. 2011

Japonští vědci z univerzity v Kjótu letos zahájí projekt vzkříšení dávno vyhynulého mamuta s využitím klonování, aby tak pravěkého tlustokožce přivedli zpět k životu během zhruba pěti let.

Vědci k dosažení zamýšleného cíle odeberou tkáň z těla mamuta uchovávaného v ruské výzkumné laboratoři. Vedoucí výzkumného týmu profesor Akira Iritani má v úmyslu použít jádra z mamutích buněk vložená do sloních vajíček, z nichž budou buněčná jádra odstraněna, aby tak vzniklo embryo obsahující geny mamuta, vysvětluje zpráva v japonském deníku Jomjuri Šimbun.

Embryo bude následně implantováno sloní samici, která by měla později porodit mládě mamuta.

Slon je nejbližším současným příbuzným mamuta, který vyhynul na konci poslední doby ledové.

Některé tělesné pozůstatky mamutů dosud obsahují použitelné vzorky tkání, což umožňuje odběr buněk pro klonování - na rozdíl od dinosaurů, kteří vyhynuli zhruba před 65 miliony let a zůstaly po nich pouze fosilizované zbytky.

Tým přizval ke spolupráci jednoho ruského vědce zabývajícího se mamuty a dva americké experty na slony. Vyvinul také techniku získávání DNA ze zmrzlých buněk, což v minulosti představovalo překážku klonování kvůli poškození buněčných stěn, k němuž dochází při mrznutí. (Právě z tohoto důvodu selhal původní sovětský projekt vzkříšení mamuta, který měl jinak využívat obdobných postupů - pozn. red.)

Jiný japonský výzkumník, Teruhiko Vakajama, již v roce 2008 dokázal naklonovat myš z buněk udržovaných v podmínkách podobných uložení ve zmrzlé půdě po dobu šestnácti let. Jeho zkušenosti hodlá využít také zmíněný "mamutí" tým.

Iritani ovšem varuje, že úkol sebou nese vážné otázky spojené s dalším osudem oživeného mamuta - způsob jeho reprodukce, zda ho představit veřejnosti, studium jeho ekologie a genetické výbavy.

Více než 80% všech nalezených mamutů bylo vykopáno ze sibiřského permafrostu. Důvod vyhynutí těchto kdysi tak rozšířených tvorů je dosud předmětem vědeckých sporů. Někteří vědci jsou přesvědčeni o jejich vyhubení lidským lovem, kdežto jiní vyhynutí vysvětlují změnou klimatu na konci doby ledové.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.1. 2011