POZOR NA REVIZORY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ

Chytí-li vás bez jízdenky jednou, exekuci zaplatíte možná sedmkrát

17. 1. 2011

Chci poděkovat za články o dlužnících, poněvadž si uvědomuji, že pokud se jednou dostanete do tohoto kola, je těžké ba nemožné se z něj dostat ven, píše Martin Sekanina.

Má žena bydlela v Praze cca 2 roky trvale přihlášena. Jela městskou hromadnou dopravou v roce 2002 načerno a chytil ji revizor. Jak to bývá, hodila to za hlavu, ale to neměla dělat. Jízdenka 8 Kč, pokuta 800 Kč.To bylo zatím v pořádku. Vše proběhlo soudy až exekucí. Uhradila cca 9000,- v roce 2006.

Po telefonickém rozhovoru , kdy DP telefonoval manželce, bylo prý vše v pořádku, jen chybělo doplatit cca 40 Kč. Tímto doplatkem jsme považovali vše za vyřízené, jenže jsme se spletli.

V roce 2009, když manželka nastoupila do zaměstnání po mateřské, přišel za ní zaměstnavatel, že dorazil exekuční příkaz na její mzdu ve výši 16 000 Kč.

Zhrozili jsme se, co se přihodilo. Po mnoha ježděních po soudech, telefonování (cca půl roku) jsme se dozvěděli (to v průběhu měsíce přišel opět nový exekuční příkaz!), že to, co manželka uhradila nebyla jediná pohledávka vůči DP Praha.

Nebudu tu zveřejňovat všechny telefonáty z DP, ale zjistili jsme toto:

DP byl ochoten a zaslal nám kopie všech přestupků, platebních rozkazů, kterých se údajně měla manželka dopustit v letech 2002-2003. Bylo jich 7 a prý si je převzala.

Nezdály se nám podpisy a tak jsme zajeli za písmoznalcem, který nám sdělil, jen tak, protože úřední ověření podpisů stojí mnoho peněz, že 90% podpisů nesouhlasí s originálním podpisem manželky.

Zajeli jsem na policii, abychom se domluvili, co a jak, tam nám bylo sděleno, že s tím už nic nenaděláme, že nám nezbývá než zaplatit, protože i po zjištění tohoto stavu DP originály skartoval a z kopií se nedá určit pravost podpisů.

Ptali jsme se též, proč manželku nikdo neinformoval o probíhajících jednáních, a bylo nám sděleno, že jí nemohli najít. Jak to, že ji nemohli najít, když na současné adrese bydlí 6 let?

Nikoho nezajímalo, že nic nepřevzala, že 2 doručenky jsou zaslány s jedním platebním rozkazem, kdy přestupky byly spáchány v rozmezí tří měsíců.

V současné době po telefonickém ujištění DP, že toto je už všechno - písemně jí potvrzení nikdo nedá - splácíme zbylé pohledávky.

Takže jedna cesta na černo v Praze stála 72 000 Kč.

Je třeba doplatit ještě cca 17 000 Kč a doufáme, že budeme s DP vyřízeni, i když písemné sdělení, že nic nedluží DP Praha, jí nikdo nezašle, takže můžeme platit do konce života a nic s tím asi nenaděláme.

Takže s třemi dětmi, hypotékou na bydlení máme pěkné vyhlídky.

Důležité jsou tři faktory v dnešní době a to, že jsme zdraví, máme střechu nad hlavou a mám slušnou práci, Jenže toto se může kdykoliv změnit a co bude pak, na to nehodlám myslet.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.1. 2011