Gentlemani v ohrožení

3. 9. 2010 / Michal Rubáš

Naše ekonomická prosperita, stále znovu zakládaná na trojjedinosti nízké ceny práce, nízkých sociálních výdajů a podfinancovanosti veřejného sektoru, je v důsledku krize, kterou nikdo z domácích politiků vůbec nezavinil a nemohl předvídat, už zase ohrožena.

Podle ekonomických analytiků, ratingových agentur, představitelů Měnového fondu, členů vládního Nervu a jiných nezávislých zástupců soukromých investorů má naše demokratická společnost před sebou stále tutéž ambiciózní volbu: snižovat cenu práce, sociální výdaje a omezit veřejný sektor. Vláda Nečasových gentlemanů tak bude čelit nelehkému úkolu -- přijmout tuto morální výzvu a ještě více přiblížit těmito opatřeními Českou republiku socioekonomické situaci Spojených států těsně před vypuknutím krize.

Pandur 8x8

Pandury nejen že neplavou, ale jsou rakvemi

4. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Zjištění Mladé fronty Dnes, že s takovou slávou nakoupené Pandury ztratily přídavným pancéřováním, nutným pro pobyt v Afghánistánu, svou obojživelnost, ještě nic není. Ony ztratily i váhové limity pro leteckou přepravu a nikdy nezískaly schopnost obrany po případném zaseknutí automatické střelecké věže. Ta, protože je naprosto nepancéřovaná, je klíčem k zneschopnění celého transportéru.

Transportér totiž nemá, na rozdíl od OT 64 SKOT či BVP boční střelecké průzory a tak se po eliminaci střelecké věže nemůže jakkoliv bránit útoku pěchoty...

Xenofobie na všech stranách?

3. 9. 2010 / Immanuel Wallerstein

Podle slovníku je xenofobie "strach z neznámých osob nebo cizinců nebo z čehokoli neznámého nebo cizího nebo nenávist vůči neznámému nebo cizímu". Zdá se, že tato pohroma se endemicky vyskytuje po celém světě. Velké počty lidí však nakazí jen někdy. V takové době právě žijeme.

Jediné, co Blair dokázal, bylo umrtvit Labouristickou stranu a přijmout thatcherismus

3. 9. 2010

Tony Blair byl politik velkého talentu, ale zoufale špatný premiér. Své zemi udělal velkou službu, ale jedině před tím, než se stal r. 1997 premiérem. Tehdy totiž Blair umrtvil Labouristickou stranu a udělal ji svým výtahem k moci. Blair přijal thatcherismus a učinil ho v Británii nezvratitelným. Britská levice to dosud odmítá připustit.

Když kandidoval r. 1982 mladý Anthony Blair do parlamentu, podporoval Kampaň za jaderné odzbrojení, byl proti britským jaderným ponorkám Trident a chtěl, aby Británie vystoupila z Evropské unie. (Nic z tohoto v jeho memoárech uvedeno není.) Když se r. 1983 Blair dostal do parlamentu, energicky podporoval princip znárodnění zprivatizovaných podniků. Odbory se neměly omezovat a privatizace měla být okamžitě zastavena. Blair požadoval, aby se nejvyšší pásmo zdanění v Británii zvýšilo na 60 procent, píše v deníku Guardian Simon Jenkins.

Bobošíková je česká Eva Peronová

4. 9. 2010 / Miloslav Štěrba

Naše Evita se ještě nedočkala muzikálu s Karlem Gottem a hudbou Karla Svobody, jako její předchůdkyně z Argentíny v případě stejnojmenného muzikálu s Madonnou v hlavní roli. Zato se jí dostalo od Fabiana Golgo srovnání s aljašskou guvernérkou Sarah Palinovou, Jean-Marie Le Penem, Jorgem Heiderem, Rjanjo Tudjmanem, Vladimírem Mečiarem, Georgem W. Bushem, ale i Miroslavem Sládkem, Vladimírem Železným, Tomášem Vandasem, prezidentem Kaczynskim, a rovněž nám autor sdělil závažné zjištění, že "Bobošíková není Hitler, ale její mnohé názory jsou fašistické". Prý brání "švejkovskou", čili árijskou českou společnost s "rakouskou morálkou." To vše jako shrnutí populistické praxe této české političky.

OSN odhaluje globální nerovnost v přístupu k širokopásmovému připojení

3. 9. 2010

BBC News│ Středoafrická republika je nejdražší místo na světě, kde můžete získat pevné širokopásmové připojení. Stojí téměř 40 násobek průměrné měsíční mzdy v zemi. Macao v Číně je nejlevnější. Zde stojí širokopásmové připojení 0,3 procenta z tamějšího průměrného měsíčního příjmu. Niger je nejdražším místem k přístup komunikačních technologií - brány v úvahu jsou jak pevné linky, tak i mobilní telefony. Statistiky byly zveřejněny před summitem OSN 2010, hodnotícím plnění rozvojových cílů tisíciletí (UN 2010 Millennium Development Goals Summit), který začne 19. září v New Yorku .

Kdo dřív přijde aneb limity demokracie

3. 9. 2010

Petr Uhl ve svém článku Záborem náměstí proti konkurenci, otištěném 27. 9. 2010 v Právu, upozornil na často využívanou techniku narušování volné soutěže politických stran před volbami a omezovaní svobody shromažďování. Blížící se senátní a komunální volby nejsou první, před kterými jsou na většinu veřejných prostranství v Praze, náměstí i prostory před nákupními centry a supermarkety, nahlášena shromáždění ODS.

Každý den vždy od časného rána do pozdní noci.

Nahoře to prostě fouká

3. 9. 2010 / Petr Havlík

Mnozí z nás to mají nastavené tak, že nová sezóna začíná právě teď -- 1. září. Rytmus školních roků mají zafixovaný zejména ti, kteří mají děti školou povinné, ale funguje i v mnoha firmách a institucích. Nová sezóna začíná sice mimořádně chladným počasím, ale přesto lze předvídat, že nás čeká další horký politický podzim. Ještě nedozněly všechny dozvuky předchozí předlouhé volební kampaně a už jsme opět zaplavování billboardy a megabillboardy.... Favorité voleb už zase plánují utratit další desítky milionů korun, aby nás přesvědčili, že právě oni jsou těmi správnými. Není divu, že to v čerstvé vládní sestavě skřípe. Inu, volby jsou volby.

Obamův projev o ukončení bojových akcí v Iráku, aneb Dějiny píší vítězové

3. 9. 2010 / Daniel Veselý

Nemohu si pomoci, ale úterní projev amerického prezidenta o de facto ukončení všech bojů v Iráku a stažení početného kontingentu vojsk byl po intelektuální a obsahové stránce asi na stejné úrovni, jako projevy jeho předchůdce. Obama nemluvil o nepředstavitelném utrpení Iráčanů, jemuž je jeho vlast v průběhu posledních dvaceti let vystavovala, zmínil se pouze o jejich "houževnatosti". Obama snad hovořil o úplně jiné zemi, kde krváceli hlavně američtí "hrdinové", a o válce, již zahájily nějaké neznámé vnější síly. Nemluvil o zemi bombardované Washingtonem v průběhu První války v Zálivu, sužované drakonickými sankcemi a invazí, která je podle tzv. norimberských principů "největším válečným zločinem" a jež zahrnuje veškeré zlo jí rozpoutané.

Monitor Jana Paula:

Mezi údělem a rolí po deseti letech, aneb umění a umělci po prvním desetiletí 21. století

3. 9. 2010 / Jan Paul

V roce 2000 jsem napsal příspěvek ke krizi umění pod názvem "Mezi údělem a rolí, aneb původnost a uniformita tvorby na konci 20. století", a jak jsem nyní po jeho přečtení zjistil, nezměnil bych na něm skoro nic. Tehdy se setkal s ostrou kritikou ze strany některých umělců, jeden z nich mě dokonce přirovnal ke Zdeňku Nejedlému. Od té doby jsem zcela programově otupil ostří své kritičnosti, přece jen se cítím být více výtvarníkem než teoretikem. Provedl jsem v textu jen některé aktuální změny, třeba bude mít co říci i dnes.

Přehodnocuje Polsko podporu americké zahraniční politice?

3. 9. 2010 / Karel Dolejší

Probíhající postupná změna mocenských poměrů v Evropě patrně přináší revizi základních premis polské zahraniční politiky. Severní soused ČR, donedávna považovaný za spolehlivou součást bushovské "nové Evropy", po dlouhou dobu bez námitek podporoval naprostou většinu klíčových amerických rozhodnutí - ať už šlo o invaze do Afghánistánu či Iráku, nebo o protiraketovou obranu v Evropě. Ne že by Polsko bylo někdy tak servilní jako ČR; vždy současně sledovalo vlastní zájmy a snažilo se pozice spolehlivého klientského státu využít k zajištění vlastního mezinárodního postavení. Teď ovšem Varšava z role spolehlivého klienta poslušně dodávajícího požadované kontingenty do misí, jež sama neplánuje a na nichž nemá žádný zájem - krycí název "spolehlivý spojenec" - zřetelně vypadla a naznačuje, že se bude muset začít více starat sama o sebe. Polský prezident Bronisław Komorowski totiž ve středu během setkání s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem naprosto otevřeně prohlásil, že rostoucí náklady na válku v Afghánistánu nepříjemně zpomalují modernizaci polských ozbrojených sil.

Funguje zpoplatnění deníku The Times na internetu?

3. 9. 2010

Poté, co začátkem července vlastník deníku The Times a týdeníku Sunday Times zpoplatnil přístup na internetové stránky těchto listů, poklesla jejich čtenost podle odhadů o 90 procent. Někteří inzerenti prostě přestali v těchto denících inzerovat. "Pokud to nikdo nečte, nemá přece smysl tam dávat inzerci," konstatoval Rob Lynam jeden z ředitelů mediální agentury MEC.

Vysocí pákistánští vojenští činitelé zrušili cestu do USA, poté, co si je bezpečnostní orgány spletly s teroristy

3. 9. 2010

Osm vysokých činitelů pákistánské armády, včetně jednoho námořního admirála, cestovalo letecky do USA na jednání s ústředním velením americké armády. V pondělí nastoupili v USA do letadla společnosti United Airlines z Washingtonu do Tampy, ale byli donuceni z letadla vystoupit kvůli tomu, co dlouhou cestou unavený vojenský činitel v letadle řekl: "Doufám, že tohle je poslední letadlo k cíli." Zaslechla to žena, která seděla vedle něho, usoudila, že je to atentátník, a propadla panice.

Mluvčí pákistánské armády generálmajor Athar Abbas uvedl, že posléze pákistánští důstojníci prošli bezpečnostními prověrkami.

Péče a krmení pro stroje času

3. 9. 2010 / John Michael Greer

Tam, kde žiji nyní, na severu centrálního masivu Apalačských hor, mi stejně tak bylo zahradníky opakovaně řečeno, že čas k setí kukuřice nastal, když listí dubu dorostlo velikosti myšího ucha. Víte, nevím jistě, zda existuje nějaká standardní apalačská myš, jejíž uši všichni místní veteráni pečlivě měří, ale nejsem si jistý, jestli by mě to překvapilo.

KD│ Rozdíl mezi intenzivní a extenzivní produkcí potravin diskutovaný v posledním příspěvku má důsledky, které jdou daleko nad rámec toho, co je zřejmé. Když intenzivně zahradničíte na dvorku nebo na několika akrech, můžete ušetřit čas, energii a zdroje nutné k tomu, co nelze provádět na rozsáhlé farmě o výměře několika set akrů, a návratnost může být velkolepá.

Vyplaveným pákistánským farmářům chybí osivo, zemi hrozí hlad

3. 9. 2010

Pákistánští zemědělci zoufale potřebují pšeničné osivo na příští sezónu poté, co povodně zdevastovaly velkou část obdělávané půdy a zásob zrna, informovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Pokud se nepodaří sehnat dostatek osiva během několika týdnů, hrozí výpadek příští úrody a nedostatek potravin v zemi.

Fidel Castro

Castro přiznal odpovědnost za pronásledování gayů

3. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

reakce na článek Fabiana Golga "Cuba Libre? - Svobodná Kuba?" z roku 2004

Fidel Castro se přiznal. Přijal odpovědnost za pronásledování homosexuálů na Kubě v 60. a 70. letech a omluvil se. Byla to velká nespravedlnost, řekl v rozhovoru pro mexický deník La Jornada 84 letý bývalý kubánský prezident. Řekl, že on sám neměl předsudky proti homosexuálům , ale "pokud je někdo zodpovědný za jejich pronásledování, jsem to já. "

La Jornada: Soy el responsable de la persecución a homosexuales que hubo en Cuba: Fidel Castro ZDE

Reuters : Fidel Castro takes blame for 1960s gay persecution ZDE
iHNed: Za pronásledování gayů na Kubě můžu já, přiznal Fidel Castro ZDE

Blairovy memoáry: Podivná kniha od talentovaného člověka

3. 9. 2010

Blairovy memoáry jsou kniha, která je napsána v souladu s neodpornějšími a nejcyničtějšími marketingovými technikami moderního vydavatelského průmyslu.

Blairovy memoáry se silně odlišují od memoárů jiných premiérů, nejen proto, že na obrovském prostoru se v nich Blair mstí svému soupeři Gordonu Brownovi. Avšak jsou nekompletní, píše známý konzervativní komentátor Simon Heffer v deníku Daily Telegraph.

Neprodávejte zámek Štiřín, je to výjimečná národní kulturní památka

2. 9. 2010

Jménem Společnosti Regio Štiřín si Vás dovoluji požádat o možnost informovat veřejnost i prostřednictvím Britských listů o skutečné podstatě a hodnotách zámku Štiřín, jemuž hrozí nepochopitelný prodej, přestože jeho účetní hodnota v současnosti je kolem 2 mld Kč a investice státem do jeho rehabilitace a revitalizace vložené v posledním deceniu dosahují řádu stovek milionů. V mediích se ovšem objevují rozmanité polopravdy a malverzace, směřující k tomu,aby v očích veřejnosti šlo o "zanedbatelnou" transakci, které této zemi bude jen ku prospěchu. Proto jsme v Regiu připravili připojené Tiskové prohlášení, píše Václav Větvička:

REPORTÁŽ

Rychlíkem přes Bosnu

2. 9. 2010 / Ljiljana Pirolić

Není to tak dávno, kdy Arsen Dedić zpíval písničku "Rychlíkem přes Bosnu" ("Brzim preko Bosne"). Píseň, kterou napsal a zazpíval, připomíná šťastné časy, kdy se ze Záhřebu přes Sarajevo jezdilo do Ploče k moři, "rychlíkem přes Bosnu" . "V tomhle kraji už nepotkáš smutek / Potkáme slunce, vlakem na jih / Zapomeňme chudé dny a roky / rychlíkem přes Bosnu". Pamatujete se na tyto úžasné verše velkého mága lidských duší? Vlaky v Bosně a Hercegovině dávno nejezdí rychlostí 190 km v hodině, někde "zlaté koleje", o nichž Dedić zpíval, zarostly trávou, někde jsou tratě zrušeny, s nimi zmizely i vlaky. V opuštěných nádražních budovách nejčastěji žijí bývalí železničáři.

Sarajevo 2007

Fórum Sarajevo-x.com

Jak by naše životy vypadaly, kdyby nebyla válka

2. 9. 2010

Otázka ctěným návštěvníkům fóra: Jak by naše životy vypadaly, kdyby nebyla válka?

Jaký byste žili život, lepší nebo horší, pakliže může být horší než ten, do něhož nás stará dáma Evropa zavřela jako psy do kanálu? Kde by dnes byli Željo, Sarajevo nebo Basketbalový klub Bosna? Jak by vypadala kulturní scéna tohoto města, kdyby z něj neodešli Bregović, Čolić, Kusturica, Nele Karajlić... odešli i Ðuro, Loša, Žera, celá armáda novinářů, umělců, hudebníků, spisovatelů... Do mé části města už nejezdí trolejbusy. A tam, kde byla továrna, v níž pracovali moji rodiče, dnes soukromníci otevírají kavárny a „zastoupení“ cizích firem dovážejících laciné zboží, které by nepřešlo ani přes uzbeckou hranici. Zaměstnance, včetně mého otce, samozřejmě propustili – to je asi účelem privatizace.

Kdyby nebyla válka, fungovaly by ty tehdejší továrny na plný výkon, místo aby v nich dnes panovalo hrobové ticho?

Vítězství politického vězně nad "shnilými strukturami"

2. 9. 2010

tisková zpráva

Zastupitelstvo Městské části Praha 4 v čele se starostou p. Horálkem (ODS) schválilo 17. 9. 2010 "Prováděcí předpis pro 4 c) vlnu privatizace bytového fondu". Tento předpis umožňoval, poprvé v historii obce Prahy 4, prodej bytu i s nájemníkem bytovým spekulantům. Normálně uvažující člověk si totiž kupuje volný byt. Pouze spekulant si kupuje byt i s nájemníkem (podstatně levnější cena) a následně se snaží všemi prostředky dosavadní nájemníky z bytu dostat (v lepším případě např. do domova důchodců, v horším na psychiatrii či nejlépe rovnou na hřbitov). Tuto zvrhlost schválili zastupitelé za ODS, ZELENÍ, KSČM, KDU-ČSL. Jediní, kdo byl proti, byla ČSSD.

Nicméně, následně již rukou společnou a nerozdílnou, všichni společně, všemi hlasy schválili dne 4. 12. 2009, hezky před Vánoci, jakožto vánoční dárek prodej bytu bývalému politickému vězni panu Milanovi Matějů, 77 let. V podmínkách prodeje bylo uvedeno, že buď uhradí pan Matějů do půl roku 824.800 Kč, nebo může být prodán spekulantům s byty. Zatímco všichni ostatní nájemníci, kteří obdrželi stejnou nabídku, po dvacetiletém vymývání mozků sklonili poslušně hřbet s tím, že mohou být následně prodání i s bytem, pan Matějů se nedal.

V Rusku sa rozhoreli nové lesné požiare, jeden človek prišiel o život

3. 9. 2010

Nová vlna prírodných požiarov v Rusku pripravila o život jedného človeka a spálila najmenej 60 budov. Rýchlemu šíreniu plameňov vo volgogradskom regióne na juhu krajiny, postihnutej rekordným suchom, napomohol silný vietor. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Podrobnosti ve slovenštině: ZDE

Vědci navrhli "nezničitelný" beton

3. 9. 2010

Beton může získat schopnost sám zacelit mikroskopické trhliny ve svém povrchu - podobně jako kost - pokud do něj budou přidány vhodné bakterie. Za běžných okolností trhliny umožňují, aby s vodou do betonu vstupovaly agresivní chemikálie, které ho rozrušují, vysvětluje Henk Jonkers z Technologické univerzity v nizozemském Delftu.

Zahájení kampaně proti protiraketovému centru

2. 9. 2010

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

V sobotu 4. září zahájí Iniciativa Ne základnám svou kampaň proti plánovanému zřízení centra raketového systému USA v České republice. Akce se bude konat v horní části Václavského náměstí (u koně) od 14h do 18h. Jan Májíček, mluvčí Iniciativy k zahájení řekl: "Iniciativa Ne základnám zahajuje svou kampaň tím, co bylo pro nás vždy nejtypičtější, tj. přítomností v ulicích, debatování s lidmi, šířením informací a sběrem podpisů pod novou petici, kterou v sobotu představíme."

Iniciativa Ne základnám připravuje i další protestní akce, které se budou konat v průběhu podzimu.

Pasy v čase Nečase

3. 9. 2010 / Pavel Pečínka

Pro rodinu levnější návštěva bazénu, rozhledny nebo zmenšeniny nádraží s funkčními miniaturními vlaky, na jejichž vagony se akorát tak vlezou jedna dvojčata. To všechno zajišťují barevné knížečky s uculujícími se zvířátky. Tedy Rodinné pasy, zřizované Jihomoravským krajem. Ovšem zalovím-­li v paměti, myslím, že propagační chvála této akce převládala nad praktickým efektem. Slevy se většinou vztahovaly nikoliv předvídatelně na určitý typ akcí či dny nebo místa, ale jen na některou z celé série akcí, na jeden den, nepravidelně, často úplně nahodile. Tudíž nebylo snadné si akci naplánovat a s rodinou na ni dorazit. To spíš mít "pas" u sebe vždy a před akcí zkusit (tak v poměru 5 : 1), zda se na ni náhodou sleva vztahuje, či nikoliv.

Izoluje se Británie od světa v důsledku krize ve výuce cizích jazyků?

2. 9. 2010

To je v posledních dnech v Británii aktuální téma, poté, co vyšlo před čtrnácti dny najevo, že výuka cizích jazyků na britských středních školách dále poklesla a univerzity v rámci své "modernizace" ruší katedry cizích jazyků.

Na toto téma se konala v anglickém Sheffieldu ve dnech 1. a 2. září interdisciplinární konference, které se účastnili univerzitní učitelé z Británie, kteří vyučují středo a východoevropské jazyky, arabštinu, japonštinu a čínštinu. Hlavní referáty přednesli Sir John Boyd, bývalý britský diplomat (mj. dlouholetý britský velvyslanec v Číně), profesor James Dickins z University v Leeds, profesorka Anne Pauwels z londýnské Školy orientálních a afrických studií a Jan Čulík z Glasgow University.

Ve svém příspěvku, nazvaném Britain: Overcoming isolation in international discourse se zabýval Jan Čulík celou řadou případů, kdy v důsledku neznalosti češtiny a domácího kontextu britský tisk interpretoval události, odehrávající se v ČR, naprosto opačně, než jaký mají význam. Zmínil se v této souvislosti o rebelii v České televizi na rozhraní let 2000 - 2001, kterou britská média, pokud si jí povšimla, interpretovala jako "boj za demokracii" - BBC si vůbec nevšimla, že rebelie se vzedmula proti jmenování dlouholetého zaměstnance BBC, který do ČT plánoval zavést principy profesionality BBC; o široce publikované zprávě, že nové české poslankyně vydaly "erotický kalendář", což některá anglosaská média paradoxně interpretovala jako "vzrůst vlivu žen v české politice" (ve skutečnosti ve vládě žádné ženy vůbec nejsou), vyzval výzkumníky z vnějšího světa, aby podrobněji analyzovaly příčiny zuřivého klimaskeptismu v České republice a středoevropských zemích vůbec, a ptal se, zda britské vládě nevadí, že premiér z ODS (ODS je partnerem britských konzervativců v poslaneckém klubu v Evropské unii) jmenoval do funkce poradce pro lidská práva Romana Jocha, který pohrdá demokracií. Čulík připomněl, jakým způsobem klip "Přemluv bábu" byl typickou českou verzí amerického klipu komičky Sarah Silvermannové a že je tato změna důkazem, že české prostředí přijme jen takové hodnoty, které už v něm existují, ostatní odfiltruje. Závěrem pohovořil o tom, jak západní média po zrušení Bushova projektu výstavby amerického radaru v Brdech drtivou většinou informovala, že Češi jsou zrušením tohoto projektu "zklamáni", zatímco realita je zcela jiná, jak dokazuje např. film Klusáka a Remundy Český sen, promítnutí tohoto klipu, které vyvolávalo salvy smíchu v sále, zakončilo Čulíkovo vystoupení v Sheffieldu.

Čulíkův příspěvek, přednesený na konferenci v Sheffieldu, je ZDE

Červenec bývá jen málokdy "bramborovou sezónou"

3. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Červenec bývá běžně začátkem jakoby parlamentní "bramborové sezóny". Kdekdo se vydává na dovolenou. Že jsme neměli v Evropě příznivé jaro, ale po něm hned tropické léto, za povšimnutí zajisté stojí. Do jižní Ameriky zato v půli července vpadly nečekaně prudké mrazy, se záplavou sněhu. Možná by to mělo nutit občany naší planety k opětnému zamyšlení nad tím, zda jako lidé mámo právo spokojit se s neúčinnými aktivitami mezinárodní instituce k problematice klimatu, IPCC. Samozřejmě že některé její údaje nebyly průkazné a korektní. Ale skleníkových plynů stále přibývá a případná regulativní opatření po jednáních v Kodani ustrnula bez závazných řešení. Přitom podle průzkumů obavy z klimatických změn v řadě států klesly o desítky procent! Po 15. 7., když se konečně podařilo -- po 87 dnech -- zastavit další unikání ropy v Mexickém zálivu, vznikla také naděje, že se nebude nadále zhoršovat tamní ropná katastrofa. Nikdo ovšem zatím neví, do jaké míry a na jak dlouho kromě ropou v moři kvalita vody a života v ní byly ohroženy také masovým nasazením razantních rozpouštědel k likvidaci ropných "skvrn".

Máme asi někde problém

2. 9. 2010 / Ladislav Žák

Díval jsem se na úterní odpolední zprávy na Nově a teprve zpětně jsem si uvědomil, jaké poselství mi tři po sobě jdoucí reportáže vyslaly. Ta první byla o tom, že v Brně tři policisté ukopali k smrti bezmocného Vietnamce a jako bonus do něj nechali kopat i dámu, která je k údajnému rušení klidu přivolala. Ta druhá mě informovala, že se v jakési základní škole uhnízdili hadi, ale podle stanoviska veřejné správy je nelze ze školy odstranit natož zabít, protože jsou chránění. Důvodem k odstranění respektive odbornému přenesení hadího hnízda může být až celková rekonstrukce školy. A do třetice jsem se dozvěděl, že snad v Pardubicích padají sloupy veřejného osvětlení, že jich už letos spadlo deset, vyměnit jich potřebují tisíce, ale dělat se to nebude, protože nejsou peníze.

O americké revoluci "návratu práce"

2. 9. 2010 / Miroslav Tejkl

Dne 16. 8. 2010 uveřejnil magazín CounterPunch kritický článek Imperiální extáze od Paula Craiga Robertse, který byl redaktorem Wall Street Journalu, autorem mnoha knih, náměstkem ministra financí pro hospodářskou politiku v Reaganově (!) vládě a přednášel politickou ekonomii na Stanfordově a Georgetownské univerzitě. Článek je radikálně kritický k vývoji ve Spojených státech a k politickým reprezentacím Republikánské i Demokratické strany a ukazuje k jaké výbušné, revolucionářské terminologii (zejména závěr Robertsova článku) přivedl politický a ekonomický vývoj člověka, který dřív sám působil ve velké politice -- a dokonce v tom konzervativním (v USA "červeném") týmu...

Studie Bundeswehru varuje před katastrofálními dopady ropného zlomu na západní svět

2. 9. 2010 / Karel Dolejší

Studie thinktanku německé armády analyzuje možné dopady ropného zlomu na globální ekonomiku. Interní dokument, který unikl na internet, se odvolává na respektované předchozí studie jako například americkou Hirschovu zprávu a ukazuje, jak vážně německá vláda přistupuje k potenciální ropné krizi. Vyčerpání světových zásob ropy přinese permanentní krizi nabídky - a může spustit turbulence na komoditních trzích a burzách. Tým Oddělení analýzy budoucnosti (Dezernat Zukunftsanalyse) Centra pro transformaci Bundeswehru pod vedením Thomase Willa varuje před změnami v globálním rozložení sil, zformováním nových vztahů založených na vzájemné závislosti, úpadkem významu západních průmyslových národů a "naprostým kolapsem trhů", který by způsobil vážné politické a ekonomické krize.

Přehodnocení amerických opcí vůči Íránu

2. 9. 2010

Zjednodušeně řečeno, každý kus infrastruktury v pásmu několik mil od jakéhokoliv přístavu bude muset být eliminován. Riziko pro Hormuz nelze vyloučit teprve po útoku na jaderná zařízení. Je třeba je odstranit dříve, než začne útok na tato zařízení. A škoda musí být zdrcující.

Znova se zvedá veřejná diskuse o možných útocích na íránská jaderná výzkumná zařízení. To už se dělo i předtím. Při několika příležitostech informační úniky ohledně možných náletů vyvolaly atmosféru blížící se války. Tyto úniky normálně korelovaly s diplomatickými iniciativami a byly navrženy tak, aby zastrašily Íránce a usnadnily řešení příznivé pro Spojené státy a Izrael. Takové iniciativy se v minulosti nevydařily. Je tedy rozumné spojovat současnou záplavu zpráv s uvalováním sankcí a považovat ji za pokus o zvýšení tlaku na Írán, a to buď za účelem vynucení změny jeho politiky, nebo kvůli využití rozdílů existujících v rámci režimu.

Husákova normalizace

2. 9. 2010 / Věra Říhová

Už jsem si několikrát všimla zajímavého faktu na Britských listech. Když se objeví nějaký článek od pana Čulíka, přečte si ho hodně lidí, ale když k tomu někdo napíše dodatek faktů nebo některá fakta vyvrací, nepřečte si to ani polovina čtenářů.

Michael Kocáb: Na funkci jsem nikdy nelpěl a nelpím, ale hru na vynucenou dobrovolnou rezignaci hrát nehodlám

2. 9. 2010

Tiskové prohlášení

Včera v odpoledních hodinách jsem se setkal s premiérem Petrem Nečasem. Od schůzky jsem očekával alespoň základní nástin budoucího chodu či existence SLP (Sekce pro lidská práva) při Úřadu vlády. V úvodu jednání mi pan premiér poděkoval za vše dobré, co jsem pro ochranu lidských práv v ČR udělal a vyzval mne, abych k 15. nebo 30. září na svoji funkci rezignoval. Svůj návrh nezdůvodnil mojí nekompetentností, či zásadními rozdíly v pojetí ochrany lidských práv, ale plány na restrukturalizaci SLP, se kterými bych, dle jeho názoru, asi nesouhlasil. Zároveň mne však ujistil, že post zmocněnce zůstane zachován a poradní orgány vlády, které jsem měl v gesci, také, i když s možnými drobnými úpravami a že hodlá pokračovat i v projektu "Agentury" i na přípravě Strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

Jsem pro jednotné maturity

2. 9. 2010

Stále častěji se ve svém okolí setkávám s absolventy vysokých škol, kteří mají znalosti s bídou středoškoláka, přičemž absolventi soukromých VŠ v tom zpravidla vynikají. Totéž už lze přiměřeně prohlásit i o řadě dnešních absolventů středních škol. Prostě znalosti bídné, očekávání velká. Proto jsem rozhodným zastáncem jednotné maturity, coby srovnávacího etalonu znalostí, samozřejmě ve variantách pro různé typy školství, píše Karel Kameník.

Bobošíková: nejsem Sarah Palinová, nejsem bigotní katolík a nejsem tmář

2. 9. 2010 / Jana Bobošíková

projev předsedkyně strany Suverenita Jany Bobošíkové 1. 9. 2010 na protestním shromáždění iniciativy D.O.S.T. před budovou MŠMT v Karmelitské ulici

Dovolte mi úvodem několik poznámek k mé osobě. Jmenuji se Jana Bobošíková, nejsem Sarah Palinová, nejsem bigotní katolík ani evangelík a nejsem tmář. A kdo to o mně tvrdí, tak vědomě lže. To jenom aby bylo jasno, že nic z toho, co jste se o mně v posledních dnech mohli dočíst, nemá oporu ani v mém životě, ani v mých názorech. Nejsem v žádném případě proti tomu, aby školy našim dětem poskytovaly co nejpodrobnější a co nejkvalifikovanější informace o světě, ve kterém žijí. Informace odpovídající současné úrovni vědeckého poznání. A to včetně informací o sexuálním životě člověka. Ale jsem zásadně proti tomu, aby škola nutila naše děti sdělovat učitelům a svým spolužákům informace, které se týkají jejich nejintimnějších míst a prožitků.

K TOMU: 1. 9. 2010 Fabiano Golgo: Bobošíková je česká Sarah Palinová ZDE

Podivné zranění starosty Vodrážky

1. 9. 2010 / Petr Jánský

24. srpna měl David Vodrážka (starosta Prahy 13) údajně pád na kole. Řada věcí kolem této nehody nesedí.

1.Vodrážka si nepamatuje, kde a jak k nehodě došlo. Není schopen určit místo nehody.

An English version of this article is in CLICK HERE

Sociální bezradnost vlád

1. 9. 2010 / Martin Martínek

Úvahy, které uvádí slovenské SLOVO, se možná mnohému čtenáři BL zdály poněkud vzdálené a jakoby se nás netýkaly. Je to však velmi inspirující čtení a to v několika směrech. Minimálně proto, že také naše současná pravicová vláda hledá inspiraci ve slovenských „reformách“ a dokonce to ani neskrývá. Proto je možná dobré se zamyslet nad tím, co tento článek zatím jen naznačuje. V prvé řadě jde o důchody.

Jak zabít sociální demokracii

1. 9. 2010 / Martin Pleva

polemická reakce na text Lukáše Rázla "Stručně: cesta k renesanci sociální demokracie"

Jsem velmi rád, že byl zveřejněn článek Lukáše Rázla, protože v našem veřejném prostoru zatím nikdo nepřišel s tak jednoznačnou a ucelenou koncepcí proměny české sociální demokracie podle receptu A. Giddense a T. Blaira (tzv. třetí cesta - viz A. Giddens, Třetí cesta a její kritici, Praha 2004; Třetí cesta: obnova sociální demokracie, Praha 2001) o jehož aplikaci se pokoušeli i jinde, mj. také Schröderova SPD. Rázlův text je tak možné považovat za jakýsi "manifest blairizace" -- v ní vidí budoucnost naší ČSSD. Protože jsem se tímto tématem nedávno zabýval, dovolím si na navrhovanou "cestu k renesanci sociální demokracie" polemicky reagovat. Především je třeba říci, že ve shora zmíněné koncepci se nejedná o žádnou modernizaci, nýbrž "postmodernizaci" nejen strany, ale politiky vůbec.

Bobošíková je česká Sarah Palinová

1. 9. 2010 / Fabiano Golgo

V tradici nacionalistických politiků (kteří jsou populární u méně vzdělaného obyvatelstva), jako Jean-Marie Le Pen, Jorg Haider, Franjo Tudjman, Vladimír Mečiar či George W. Bush zneužívá v České republice Jana Bobošíková nejhorší lidské pudy, které u svých spoluobčanů dokáže najít. V pondělí se podepsala pod konzervativní a zpátečnický dokument nazvaný Manifest D.O.S.T. Její politická mytologie líčí současnost jako vyvrcholení období úpadku, proti němuž Bobošíková nabízí jako spásu záchranu starého a odmítání nového, jinak nás totiž všechny čeká katastrofa v podobě rozkladu a zmizení ve "velkém evropském moři".

Ministr Bárta vydírá stavební firmy

1. 9. 2010

Včera vysílal radiožurnál ČR zprávu o nové taktice ministra dopravy Bárty vůči stavebním firmám. Aby je donutil snížit ceny zakázek, přestal jim proplácet faktury.

Podle Radiožurnálu tak stát dluží firmám po lhůtě splatnosti přes 2 miliardy Kč, domnívá se čtenář Josef Vančura.

Rudimenty Římanova rozhodování

1. 9. 2010 / Miroslav Prokeš

Souhlasím s Janem Potměšilem (článek "Liberálové s modrými brožurkami"), že šéfporadcovo modré svazáctví je pro občany ještě nebezpečnější než neudržitelné názory jím navrženého "lidskoprávního kozla-zahradníka" Jocha, jehož si premiér nebude moci dovolit držet na Úřadě vlády kvůli tlakům ze zahraničí, které očekávám poté, co je média rozkřiknou i tam. Z tlaků našich občanů premiéra zjevně hlava nebolí.

Iniciativa ProAlt chce zodpovědnou energetickou politiku zahrnující úspory a decentralizovanou výrobu

1. 9. 2010

Michael Kroh ve svém příspěvku polemizuje pouze s tiskovou zprávou, která uvádí a shrnuje stanovisko iniciativy ProAlt k programovému prohlášení vlády v oblasti životního prostředí. I tak jsme ale rádi za reakci, která nám dovoluje naše stanovisko dovysvětlit.

Především kdyby ProAlt cokoliv od kohokoliv přebrala, pečlivě a jasně by to vyznačila. Zveřejněné stanovisko je původní a vlastní, vzniklo v široké a demokratické diskusi.

Blair: Věděl jsem, že Gordon Brown bude katastrofou

1. 9. 2010

Tony Blair píše ve svých memoárech, které vycházejí dnes, že dospěl k názoru, že Gordon Brown bude jako britský premiér katastrofou a že labouristé volby r. 2010 nevyhrají. Blair usoudil, že Gordon Brown má "minimum emocionální inteligence" a že fatálním způsobem opustil ideologii "New Labour".

Blairovy memoáry obsahují vášnivou obhajobu války v Iráku a reformních plánů sociálních a veřejných služeb Labouristické strany, které podle Blaira Gordon Brown opustil.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.