Karel Čapek: Člověk pro dnešní svět?

11. 1. 2010 / Jan Čulík

Velmi kriticky se ke Karlu Čapkovi staví profesor české literatury na londýnské univerzitě Robert Pynsent. Ten považuje Čapka za autora nepůvodního a školometského. Podle Pynsenta Čapek svým dílem čtenáře poučoval, zakrýval oči před zlem, byl nevhodně optimistou a omezeným maloměšťákem bez znalosti reality, omlouval policejní brutalitu, nepřekonal svůj antisemitismus, byl sentimentální nacionalista a prorok antiintelektualismu.

9. ledna 2010 bylo stodvacáté výročí narození spisovatele Karla Čapka (narodil se r. 1890). Je to zatraceně dlouhá doba. Má jeho dílo vůbec co říct dnešku?

Jak vypadá kapitalistická "lidská tvář" a realita

11. 1. 2010

V pondělí jsem si v internetové verzi Brněnského deníku přečetl článek "Letošní zima v Brně: zemřeli tři bezdomovci", autora Jana Němce. Od současného studenta Mediálních studií a žurnalistiky na FSS Masarykovy univerzit, a tedy budoucího novináře bych čekal více kritického úsudku jednak při výběru komentátorů dané zprávy: tří mluvčích, dvou ředitelů a jen jednoho bezdomovce. Protože o ty tady jde ze všeho nejméně. Především jde o to udělat náležitou reklamu nejvýstavnějšímu stánku konzumu ve městě a i v novém roce ujistit čtenáře, jak to s ním hodní kapitalisté myslí dobře. Posuďte sami, když myslí na chudáky bezdomáky, budou to asi myslet dobře i s vámi, Brno-normo-morče-človíčkem, že ano? píše čtenář Michal Nowak.

Squateři z ulice Na Slupi opět odsouzeni

11. 1. 2010 / Petr Kužvart

Ve dnech 3. 12. 2009 a 7. 1. 2010 proběhlo hlavní líčení proti účastníkům demonstrativního obsazení opuštěného a zdevastovaného domu č.p. 434 na rohu ulic Na Slupi a Apolinářské na Novém Městě v Praze 1. Byl vynesen nepravomocný rozsudek, který prakticky zopakoval tresty, které rozdal pan JUDr. Milan Rossi z Obvodního soudu v Praze 2 již v září formou trestních příkazů ve zrychleném řízení. Všichni odsouzení se po krátké poradě s obhájcem Mgr. Pavlem Čižinským na místě odvolali. Jejich případ tedy znovu projedná Městský soud v Praze.

Ochočení korporací

11. 1. 2010 / John Michael Greer

Nicméně nejzřejmější rozdíl mezi korporátními osobami a fyzickými osobami dnes spočívá v tom, že ty korporátní jsou zřetelně antisociálnější. Sledují své cíle - primárně vydělávání peněz - cílevědomě a s nedostatečným zájmem o důsledky, který by v případě fyzických osob byl správně označen jako psychopatický; soustavně projevují ochotu lhát, podvádět, krást a zabíjet, kdekoliv pravděpodobné výnosy z těchto činů převyšují riziko trestu.

KD│ Jednou z překážek konstruktivní změny tváří v tvář ropnému zlomu, o nichž jsem zatím nepsal, je vliv korporací na současnou společnost. Tento faktor je samozřejmě reálný - vliv velkých korporací v posledních dekádách kontroloval, a občas znemožnil, nemálo potřebných reforem - ale byl také často přeceňován; totéž co o nich lze oprávněně říci o takřka jakékoli jiné velké a dobře placené americké instituci, od důchodcovské lobby až k American Medical Association.

Potlučen svítáním

9. 1. 2010 / Filip Sklenář

Zas bylo ráno
Já hrubě tloukl zem
Snad víc než ruce
Tváře se mi chvěly
A vzduch byl velký
Obzor nezměněn
A já byl celý
Od tvojí krve celý

A kamsi táhly mě ty komíny a věže
Kdosi tam stál a pitomě se zubil
Kdosi se v chladné břečce třásl vleže
A kdosi kohosi a nebo cosi ubil

Jak to vypadá na světových burzách

11. 1. 2010 / Jiří Drašnar

Tohle je zajímavá tabulka, píše Jiří Drašnar. Povšimněte si, že ze Czech Republic Prague Index, přestože minulý rok stoupl o 30.2 %, je stále o 40.5% níže ve srovnáním se svým nejvyšším bodem, dosaženým v srpnu 2007. Ještě hůř je na tom Vienna ATX Index (-48%), Brussels 20 Index (-45.5%), Helsinki Index (-47.1%), Dublin ISEQ Index (-70.2%) Nikkei 225 Index (-40.9 %) a Shanghai Comp Index (-47.5%).

Shanghai Index je speciálně zajímavý, protože většina mudrců, jak se dobře pamatuji, v roce 2007 doporučovala nakupovat čínské akcie, protože, jak říkali, i když americký trh zkolabuje, čínských akcií se to příliš nedotkne. Upřímnou soustrast těm chudákům, kteří jim naslouchali.

US S&P 500 a German DAX jsou na tom zhruba stejně. Zhruba o -25 % níže ve srovnání s rokem 2007 a výše něco přes + 60 % ve srovnání s březnem minulého roku.

Volatilita (tj. nestabilita) je zcela neuvěřitelná. Není divu, že banky, hedge funds a ostatní insiders se (díky penězům daňových poplatníků) tak napakovali. A pak se divíte, že si vyplatí 65 miliard dolarů na odměnách. To nejsou žádné peníze, to je tak na svačinu. Zejména a když jste zvyklý pojídat snow crabs a zapíjet je nějakým dobrým ročníkem Chardonnay.

◄ Zdroj: ZDE

Státními penězi zachráněné investiční banky vyplatí svým zaměstnancům prémie ve výši 65 miliard dolarů

8. 1. 2010

Největší světové investiční banky na Wall Street a v londýnské City vyplatí v nadcházejících čtrnácti dnech 65 miliard dolarů na prémiích svým ředitelům a nejvýznamnějším zaměstnancům, a to ani ne rok poté, co je zachránily vlády před krachem obrovskými dotacemi ze státních rozpočtů.

Britskému ministru financí Alistairu Darlingovi se tedy nepodařilo zabránit bankám ve vyplácení astronomických prémií tím, že zavedl na tyto prémie novou padesátiprocentní daň. Analytikové z londýnské City jsou přesvědčeni, že největší investiční banky tyto daně svým zaměstnancům uhradí, aby na prémiích nebyli škodní.

Pět nejznámějších amerických bank oznámilo, že vyčlenily 50 miliard dolarů na prémie pro své zaměstnance. V posledním čtvrtletí r. 2009 vyčleny na prémie pro zaměstnance banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a JP Morgan dalších 10 miliard dolarů, přestože rok 2009 byl nejhorším rokem pro americkou ekonomiku za posledních 30 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Většina nechce víc čistého z hrubého, neboli O taktickém jednání politiků v době ekonomických nezbytností

11. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Podle ankety institutu infratest-dimap zadané pracovně mediálním společenstvím ARD prý většina Němců nechce, aby c roce 2011 byly v Německu sníženy daně.Někteří politikové vládní koalice CDU, CSU a FDP s tím mají zatím ještě problémy a kancléřka Merkelová se k tomu zatím ani nehlásí. O odhadu reakce voličů a strachu politiků před blížícími se volbami něco v téhle poznámce...

Petr Hannig: Jak se u nás dělá "seriózní" předvolební průzkum jako předvolební politická manipulace

11. 1. 2010

Vážení přátelé, vzhledem k tomu, že jste mi někteří z vás psali, že Sanep opět vyhlašuje internetovou anketu a Suverenitu - Stranu zdravého rozumu tam neuvádí jako možnost volby i když uvádí strany, které na rozdíl Suverenity dostaly poloviční nebo žádnou důvěru od voličů v posledních volbách (ve volbách do Europarlamentu), a chtěli jste vědět, proč tomu tak je, zavolal jsem řediteli agentury Sanep s tímto výsledkem, píše Petr Hannig, hlavní volební manažer Suverenity.

Česká wikipedie je zaujatá

11. 1. 2010 / Fabiano Golgo

Kdo si zaslouží mít na wikipedii heslo? Co musí člověk dokázat, aby byl považován za dostatečně důležitého a zasloužil si článek v této demokratické virtuální encyklopedii?

Jedním z velkých problémů české komunity jsou její tendence vytvářet exkluzivní skupinky, které "spolu mluví". Není to jen český problém, ale je to nemoc, která je v tomto státě silně rozšířená. Češi jsou malý a homogenní národ a mají tradici potlačovat jinakost (tedy to, co se nesrovnává s jejich představou civilizovaného chování - je ironické, že je to kodex, který jim zjevně vnutili Habsburkové).

An English version of this article is in CLICK HERE

Generace Proč?

11. 1. 2010

Koncem prosince nás překvapilo vydání nového sešítku potravinových lístků, právě když lidé spekulovali, že možná bude zrušeno vydávání potravin na lístky. Sešítek potravinových lístků dorazil, jako každý rok, obklopený úzkostí a rozčilením, a naznačil, že budeme zase součástí toho konfliktu, jemuž se vyhýbáme, který vzniká u dotovaných lidí. Na stránkách sešítku potravinových lístků nyní chybí, jak jsem zaznamenala, mnoho výrobků, které kdysi tvořily součást měsíční kvóty. Nyní bylo všechno omezeno na monotóní repertoár s nedostatečnou výživnou hodnotou a s rostoucími náklady, píše kubánská bloggerka Yoani Sánchez.

Národ polyglotů

11. 1. 2010 / Pavel Táborský

Laik žasne a odborník se podivuje nad smutným faktem, že doposud všichni Čechové a Češky nehovoří plynně anglicky, nečtou Shakespeara v originále, ba dokonce ani nepíší básně blankversem. Mnohé české maminky už sice čtou dětem před spaním fairy-tale (pohádku) a zpívají lullaby (ukolébavku), ale masově se naštěstí tento přístup doposud nerozšířil. Podle Jana Čulíka (Angličtina v ČR: Něco shnilého ve státě dánském...) je skutečně něco shnilého i ve státě českém.

Oni ti Britové taky neumějí dobře česky

11. 1. 2010 / František Řezáč

Táborský může říkat, ža Vaše zkušenosti nejsou reprezentativní. No tak třeba nejsou, ale moje a mojí ženy jsou stejné, píše František Řezáč. Doučovala absolventy VŠ, kteří přišli náhle na to, že tu angličtinu, ale dobrou, ne podle zápočtů, budou muset umět v práci. Neuměli použít pohotově třetí osobu j.č.

Doučovala dětičky, vystavené působení narychlo předělaných ruštinářek, doučovala i jednu tu ruštinářku, svou kamarádku, a ta to flákala jako ty dětičky.

Texty na technických výkresech, které mi plodili inženýři podle malého slovníčku, i když byly k dispozici pořádné technické slovníky, to je černé na bílém, pletli si pojistit fix s insure. Když měl někdo jet do Indie, vybral vedoucí, mladej kluk, výjimka dokazující, že se to naučit dá, když se chce, mě, dědka, s mou chatrnou znalostí, protože ty mladý inženýři by si neuměli říct ani vo kus chleba, já bych se byl s těma klukama indickejma domluvil, dyť voni mluví stejně blbě, jako my, jenže se mi tam nechtělo na starý kolena a chytit nějakou sračku, jako kdysi Nezval.

Tolik k tématu, máte tisíckrát pravdu, ale holt, dyť voni ti Britove taky neumí česky, jak vtipně poznamenala jedna paní inženýrka...

Nemá smyslu vysvětlovat, proč to nejde

11. 1. 2010 / Jan Čulík

Včera mi kdosi zase z plných plic vynadal, že jsem si dovolil poukázat na skutečnost, že ve vnějším světě se Česká republika považuje za součást východní Evropy.

Co mám dělat: Já skutečně osobně za to nemůžu, že

1. mnoho Čechů považuje ČR za součást Evropy střední

2. že netuší, že v zahraničí skoro všichni považují ČR za součást Evropy východní.

Já jsem skutečně tato fakta nezavinil, já o nich pouze referuju a podivuju se, že se o tom v ČR obecněji neví. Opravdu jsem neobešel osobně stamiliony Západoevropanů a opravdu jsem je záměrně a zlovolně individuálně nepřesvědčil, aby přestaly považovat ČR za součást střední Evropy a začaly ji považovat za součást Evropy východní.

Totéž platí o znalosti angličtiny.

Já ani nikdo jiný v té věci nic nenaděláme. Nezpochybnitelným faktem je, že skutečnost, že se - na rozdíl od Holanďanů, Švédů, Němců, Dánů, atd., atd., Češi v západní Evropě plynule nedohovoří dnešním jazykem lingua franca, totiž angličtinou, je pro ně i pro ČR obrovským hospodářským a kulturním handicapem. Je naprosto šokující, že uplynulo dvacet let a v této věci se v ČR skoro nic nezměnilo. Přitom v dnešním globálním světě je naprosto jednoduché se angličtinu naučit. Čeština je jen uzounkým nátěrem na miniaturním prostoru cca 400x400 kilometrů; všude jinde se hovoří anglicky. Na internetu najdete tisíce rozhlasových stanic v angličtině, stovky televizních vysílání. Není nic jednoduššího než se tomu jazykovému prostředí trvale vystavit, ve vlastním zájmu. Články, jaké píše například pan Táborský, jsou v této souvislosti zcela irelevantní. Skutečně nemá smyslu vysvětlovat, "proč to nejde". Nikoho to nezajímá a škodní budou jen Češi.

ČR jako součást "východní Evropy"

11. 1. 2010

Nejnovější vydání týdeníku Economist obsahuje úvahu, která argumentuje, že pojem "východní Evropa" je (z hospodářského hlediska) chybný a škodlivý, jenže přesto do něj Českou republiku začleňuje, upozorňuje Jan Drahokoupil:

"Nikdy to nebyla velmi promyšlená myšlenka a začíná být škodlivou. 'Východní Evropa' je zeměpisná zvláštnost, jejíž součástí je Česká republika (uprostřed kontinentu), avšak nikoliv Řecko či Kypr (ty jsou údajně součástí 'západní Evropy', ale jsou na dalekém jihovýchodě.) Pojem nedává smysl ani historicky: jeho součástí jsou země (jako Ukrajina), které byly utlačované sovětským impériem, nebo ty, které se ho jen dotýkaly (Albánie). Některé z těchto zemí měly tvrdé příkazní ekonomiky; jiné měly vlastní verzi 'gulášového komunismu'(Maďarsko) či 'sebeřízeného socialismu' (Jugoslávie).

Co mne překvapuje

11. 1. 2010 / Pavel Skácel

V našich zemích českých, moravských a slezských, od škol až po parlament a nebo opačnou cestou, mne překvapuje stále rostoucí míra křupanství. Kde se tu vzala? Proč se jí tak daří? Je tu pro ní dobrá půda a nebo snad otrávená voda? Lépe, proč se tu neuchytilo něco noblesnějšího?

Už je to tady...II.

11. 1. 2010 / Ladislav Žák

Rád bych se vrátil k zákonné iniciativě moravskoslezského kraje, která má vpustit další státní úředníky do našich obydlí, tentokrát proto, aby se nám hrabali v kamnech a zkoumali, čím že to doma topíme. Musím říci, že kromě několika urážek od ostraváků, kteří tak jen potvrdili to, co jsem o nich dovolil, byť možná kousavě, napsat, se většina reakcí soustředila na to, že topení nekvalitním palivem nebo přímo odpadem je vážná věc a opravdu zhoršuje nejen ovzduší nad námi, ale i mezi námi. Obsahovaly také přímou nebo nepřímou výzvu k tomu, abych tedy navrhl něco lepšího, když se mi „ostravské řešení“ nelíbí, i když jedním dechem přiznávaly, že se jim úředník v domě také příliš nezamlouvá.

Zvláštní články pana Greera

11. 1. 2010

Články pana Greera na mě působí velmi zvláštně. Na jedné straně to vypadá, že má docela přesnou představu o čem mluví, na druhou stranu se mu strašně špatně některé věci věří. Pan Greer má představu, že se nestabilita finančního sektoru vyřeší tím, že se lidem odčerpají "nadbytečné" příjmy.

Při pohledu na současný bankovní systém zjistíme, že se jedná o hodně regulované odvětví, píše Ondřej Palkovský

Soukromé vlastnictví budiž svato!

10. 1. 2010 / Miloslav Štěrba

V paneláku s námi bydlí mladí manželé s dětmi. Jejich byty se nacházejí v suterénu. Kam se chodilo do prádelny a sušáren, než si postupně všichni koupili automatické pračky. V dobách, kdy ještě bylo co prát. V domě je nás totiž čím dál tím méně. Jejich přízemní byty nemají balkony, dokonce dva, jak máme my ostatní, ve všech horních podlažích. A ve chvíli, kdy jsme přišli s nápadem zateplit panelák, koupili si nešťastníci balkonové dveře i s plastovým oknem, neboť s renovací domu spojili naději na úpravy svého bytu, na postavení balkonu i u jejich 2 + 1.

Uplynuly dva roky. Nápad se zateplením domu se změnil na noční můru celého domovního výboru, a samozřejmě, mladých manželů v suterénu. Proč?

Vyzmizíkovávání jmen a přejmenovávání ulic v Česku

9. 1. 2010 / Jan Čulík

Kolega mě upozornil, že Jindřich Šídlo cituje v Respektu mou glosu o nedávno zemřelém Ivanu Medkovi:

Tradičně snaživě provokativní Jan Čulík v Britských listech položil minulý týden zajímavou otázku: Čím si vlastně Medek zasloužil svůj "statut celebrity"? A když on, proč ne třeba historik Vilém Prečan, který toho pro pád režimu udělal minimálně stejně jako Medek?

Zdroj:ZDE

Takovéhle texty jsou pro derridovskou dekonstrukci strašně vděčné. Víte, proč je v textu ten výraz "tradičně snaživě provokativní"? No, pan Šídlo, stejně jako většina pražských novinářů, systematicky čte Britské listy, protože ho upřímně zajímají. Jenže má podprahový pocit, že citovat je "jen tak" v "pravicových" médiích, do jejichž stáje se s hrdostí hlásí, se jaksi nehodí. Má pocit, že musí dokázat, že když už Britské listy nedejbože čte, tak musí kolegům důrazně signalizovat, že se od nich distancuje.

Jak vidím Filipa Sklenáře

9. 1. 2010 / Boris Cvek

◄ Filip Sklenář

Když mi Igor Indruch, známý z diskuzí, které jsem kdysi vedl na www.totem.cz, psal, že Filip Sklenář umřel, nevěřil jsem mu. A stále bych nebyl překvapen, kdyby se někde Filip objevil a celé to dementoval, protože on prostě takový byl.

Filipa jsem "poznal" (nikdy jsem se s ním neviděl tváří v tvář) někdy na podzim 2003, když se konal (také z mé iniciativy) exodus lidí ze stránek www.pismak.cz na www.totem.cz. Vždy jsem obdivoval jeho inteligenci a talent, ale zároveň jsem se děsil jeho nestálé, nevypočitatelné, agresivní (ve skutečnosti agresivní zřejmě jen proto, že velmi citlivé a hluboce zraněné) povahy.

Stále jsme se já a on o něco přeli a hádali, ale nebylo to moc věcné a přínosné. Když bych měl vzpomenout na to, co ode mne kdy kvitoval, bylo by to mé upozornění jej na existenci silně ateistické knihy barona de Holbach Zdravý rozum. Dovedl jsem ho, pokud si vzpomínám, na Britské listy (o svém rozhovoru s vydavatelem Mein Kampfu M. Zítkem se mi svěřoval na chatu a já mu doporučil Britské listy a Britským listům zase jeho) a také na ChristNet, kde zůstal velmi aktivní i po mém odchodu z těchto diskuzních stránek někdy v roce 2006.

Zrcadlo jednoho dotazu

8. 1. 2010 / Soňa Hromátková

Vadí/nevadí – reakce čtenářů na otázku Soni Hromátkové "Je v této republice někdo, komu vadí/nevadí velkopanské a sprosté způsoby politiků, médií, (nejen) energetických monopolních gigantů a bank a přeje/nepřeje si nápravu věcí veřejných?"

Poctivě předkládám v číslech, jaké mailíky jste mi, vážení čtenáři, poslali na mou poněkud návodnou otázku. Domnívám se, že vám i tak malá čísla mohou cosi napovědět.

Skutečný problém v domovech důchodců je s psychofarmaky

11. 1. 2010

Chci se vyjádřit k případu pana Cyroně, který je umístěn v Domově důchodců v Dobré Vodě, píše čtenář Alois Popelka, zabývající se jako úředník sociálně-právní ochranou dětí na Městském úřadu Jeseník. Jeho příspěvek jsme podstatně zkrátili a zredigovali:

Chci jen podotknout, že mi toto téma není cizí, jelikož jsem před dvěmi lety pracoval v jednom domově důchodců na střední Moravě. Chci využít pro hodnocení své skromné poznatky z prostředí domova důchodců (rok jsem pracoval jako sociální pracovník, který pracoval mezi dvěma světy, a to mezi světem personálu a světem klientů, uživatelů služeb). Ano, jsou to dva odlišné světy, které se každodenně střetávají v podobě byrokratických praktik systému a osobních, více méně složitých životů jednotlivců, kteří jsou nuceni přijmout život v totální instituci (tento pojem si můžete najít v odborné literatuře, je dobré poznat hloubku problému ústavní péče).

Karlík a továrna

8. 1. 2010 / Jan Stern

Karel Čapek kdysi napsal román Továrna na absolutno. Zdálo se mu, že moderní civilizace, jež byla postavena na tajemství plurality, na tajemství, že protikladné pravdy žijící vedle sebe se neoslabují, ale posilují, propadá šílenství. Že se v ní uhnízdily nádory, jakési centrály, z nichž se šíří duch bytostně protimoderní a protizápadní, tak řečené absolutno. Tyto centrály absolutna Čapek viděl srůstat do jakéhosi celku, do systému, a zazdálo se mu, že jádro modernity – jehož symbolem je továrna – počíná samo sebe přeprogramovávat a přebírá sebepopírající a sebeničivý program absolutna – proto „továrna na absolutno“.

Čapek psal v době nástupu nacismu a v době úspěchu ruské revoluce. Jeho alegorie je vtíravá, ale při pohledu z větší výšky je znát, že jako proroctví selhala. Továrna, jež je srdcem modernity, se nakonec neproměnila v továrnu na absolutno.

Čína si s tím vytře ...?

8. 1. 2010 / Milan Daniel

Zdá se, že lidská práva jsou v současném pojetí Václava Havla účelovou zbraní vůči ideově nepohodlným režimům. Exprezident nejnověji podpořil čínského disidenta Lioua Siao-poa (Liu Xiabo) , autora Charty 08, v nedávné minulosti i disidenty na Kubě či v Bělorusku. Havlovy aktivity jsou ale pro mnohé tuzemce nevěrohodné z titulu zklamání, jež jim připravil jako člověk, který rychle zapomněl na své někdejší sliby nadstranickosti a ideologické nepředpojatosti, a svou někdejší nespornou morální autoritu ztratil. V průběhu uplynulých dvaceti let se bohužel v mlýně moci proměnil z respektovaného a ideologicky nepošpiněného kritika poměrů v amerického poskoka.

Když Čína vládne světu III.

8. 1. 2010

KD│ Přinášíme pokračování rozhovoru o vznikající čínské dominanci v mezinárodních vztazích s expertem na asijskou modernizaci Martinem Jacquesem, autorem knihy "When China Rules the World: The End of the Western World and the Birth of a New Global Order" (Když Čína vládne světu: Konec západního světa a zrod nového světového řádu). První část věnovanou současnému postavení země v mezinárodním prostoru a její perspektivní roli dominantní velmoci jsme zveřejnili ZDE, druhou část o přednostech a nedostatcích vyplývajících z čínské tradice kulturní homogenity ZDE. Rozhovor vedl Robert Scheer z magazínu Truthdig.

Robert Scheer: Byl to Republikánský prezident, Richard Nixon, kdo Číně otevřel dveře; dělal jsem s ním před pár lety na toto téma rozhovor, a jeho očekávání byla, že nám budou stále podobnější, byli jsme prý hloupí, kapitalismus převládne, mají tytéž hodnoty, budou dělat všechno stejně. Považoval politickou demokracii za vyrůstající z kapitalismu na volném trhu, takže prý vše probíhá podle scénáře win-win. Vy tvrdíte něco více znepokojujícího, spletitého, nebo jak to nazvat: Že jsme možná nerozluštili základní model. Takže to co bych teď rád znal je náčrt toho, co vlastně silná Čína znamená. Bude to Čína donucující, to je jedna otázka; budou dál financovat náš dluh, budou nás komandovat, budou s námi soutěžit férově či neférově, je tady pro nás prostor? Ale to je jen jedna část věci. Rád bych Vás přiměl hovořit o něčem, o čem už jsme hovořili dříve. Existují univerzální hodnoty, které by měly být respektovány, individuální práva, omezení vládní moci a schopnosti vlády vměšovat se do vašeho života a utvářet jej, nebo je tu cosi, na co jste položil důraz - 2 000 let čínské historie - co zprostředkovává mnohem agresívnější, robustní roli státu, která může být na obzoru?
Martin Jacques: Nemyslím si, že americké chápání limitů vládní moci představuje univerzální hodnotu. Mám za to, že jde o americkou hodnotu, která byla velmi vlivná, a to opakovaně a v různých podobách - například v neoliberální periodě. Ale nemyslím si, že to je univerzální hodnota, a nemyslím si, že se v Číně uplatní, byla tam uplatněna nebo se tam uplatňuje. Protože stát už za prvé zaujímá ve společnosti velmi odlišné postavení; a za druhé, byl v celém procesu změn extrémně proaktivní. Víte, lidé si myslí, že všechno je otázka trhu, jenže stát je extrémně aktivní. Tím myslím, že byl designérem, architektem této transformace. A i když podíváte například na podniky, mnoho jich je ve státním vlastnictví. A myslím, že to neodráží jen dnešní Čínu, ale čínskou historii. Stát hrál ve společnosti takto významnou úlohu, a Číňané o tom přemýšlejí úplně jinak než my. Jednou otázkou například je, že v Číně stát tisíc let neměl vážné konkurenty. Tisíc let je dlouhá doba, takovou historii rychle nesmažete. A výsledkem je, že pro státní moc neexistují zřejmé hranice. S tím mohou být problémy; samozřejmě, že s tím mohou být problémy. Ale Číňané vidí stát v tak úzkém vztahu se společností, jaký neznáme.

Napadne deset centimetrů sněhu a už se to jmenuje "kalamita Daisy"

8. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

Zprávy televize Nova a dalších mainstramových sdělovacích prostředků šíří paniku, když sněhovou nadílku, která udělala z Evropy uprostřed zimy "bílý kontinent", nazvaly podle Evropského meteorologického institutu v Berlíně jako "kalamitu Daisy". Evokují tím ničivé následky hurikánů, které také dostávají jména. To už je na tom tato na technologiích závislá civilizace tak špatně, že několik či několik desítek centimetrů sněhu, nazvané panikářsky "Velká Británie je pod sněhem", už je "kalamita", která musí dostat vlastní jméno a být jí věnován prostor v hlavních zprávách? Opravdu je zima a sníh v zimě něco tak nenormálního?

Neuvěřitelná a nenormální zima z pohledu (ne)dávné historie

8. 1. 2010 / Aleš Uhlíř

◄ Pieter Brueghel st., Lovci (1565)

Letošní zima doprovázená vydatným sněžením v prosinci a lednu se v zemích, jako je Británie, kde sněhová kalamita trvá dva tři dny může zdát něčím neobvyklým (článek Jana Čulíka "Sněhový Kocourkov v Británii). Podobně líčí krutou zimu s přívaly sněhu ve svém příspěvku " Neuvěřitelná sněhová kalamita" v Británii Evžen Svoboda, popisující situaci na pobřeží kanálu La Manche, kde "normálně nesněží a když, tak centimetr či dva a sněhová pokrývka trvá také nejdéle dva tři dny". To, co je dnes neuvěřitelné a nenormální, však vypadalo v poměrně nedávné minulosti jinak.

SOUD SE SQUATTERY

Zhodnocení důkazů obhajobou: zásah policie byl naddimenzovaný a nepřiměřený

8. 1. 2010 / Pavel Čižinský

závěrečná řeč advokáta Mgr. Pavla Čižinského při procesu se squattery, kteří obsadili dům bývalých městských lázní v pražské ulici Apolinářská

Domnívám se, že zásah policie byl natolik naddimenzovaný a nepřiměřený (viz zásahové výbušky, štíty policistů, psi), že skutečným cílem zásahu nebylo sundat ze střechy 20 mladých demonstrantů, nýbrž že skutečný cíl policejního jednání byl jiný: mohlo jít o cvičení policie, mohlo jít o mediální efekt. Trestní stíhání demonstrantů pak pouze pokusem o ospravedlnění tohoto policejního zásahu.

SOUD SE SQUATTERY

Obhajoba: právem občanů je upozornit na selhání státu a postavit se na odpor postupu ohrožujícímu základy společnosti

8. 1. 2010 / Pavel Uhl

závěrečná řeč obhájce, advokáta Pavla Uhla při procesu se squattery, kteří obsadili dům bývalých městských lázní v pražské ulici Apolinářská

Jednání obžalovaných může být samozřejmě z hlediska obvyklého nazírání politických postupů nezvyklé či esteticky nepřijatelné a z hlediska prvního hodnocení většinou společnosti problematické. To je také důvodem poměrně hysterické reakce policie. Byť je ovšem jednání obžalovaných esteticky či jinak problematické není samozřejmě trestné. Obžalovaní se pokusili vstoupit do veřejné diskuse skutkem, jehož razanci zvolili úměrně závažnosti tématu a potřebě intenzity jejího vyjádření. Riskovali tím vědomě svou bezúhonnost a jejich skutek je tak i do jisté míry odvážný.

Je součástí západoevropské politické kultury, že se politický dialog ve veřejném prostoru se vede mimo jiné i způsoby, které překračují dosavadní estetické zvyklosti a zavedené způsoby komunikace.

Zpráva z West Pointu odhaduje americké ztráty v Afghánistánu na 300 - 500 vojáků měsíčně

8. 1. 2010

KD│ Spojené státy se mohou v eskalovaném afghánském konfliktu, do nějž prezident Obama vyšle dalších 30 000 mužů, měsíčně dočkat 300-500 mrtvých a zabitých vojáků, říká zpráva, kterou zpracovala prestižní vojenská akademie ve West Pointu. Generál ve výslužbě Barry McCaffrey, profesor mezinárodních vztahů tamtéž, tvrdí, že eskalace bude v důsledku větší americké vojenské přítomnosti v zemi stát daňové poplatníky kolem 300 miliard dolarů. McCaffrey byl od roku 2003 několikrát v Afghánistánu na inspekci, aby situaci posoudil přímo na bojišti, napsala Susan Littlepage pro magazín Truthout.

Pedofilie je o moci, ne o sexu

8. 1. 2010 / Fabiano Golgo

Štefan Švec napsal, že stovky případů pedofilie mezi katolickými kněžími, o nichž v posledních několika letech informovala média, se označují za pedofilní případy v důsledku jakési politické korektnosti amerických médií, která, podle jeho konspirační teorie, nechtějí pošinit homosexualitu, a tak používají nesprávné slovo. To není pravda.

Miroslav Cyroň poskytl debatní prostor náměstkyni hejtmana Jihočeského kraje

8. 1. 2010

Já potřebuji být v absolutní pohodě i z hlediska okamžité fyzičky, koordinace pohybu, atd. Co tím míním? To, že pokud se se mnou jedná v klidu, usmívám se jak měsíček na hnoji (cituji Magdu :-)) a hlavně zbytky svalů fungují alespoň trochu, takže třeba pomohu při přesunu, a tak. V opačném případě je svalová síla a koordinace v háji, roztřesu se, ruce lítají vzduchem - načež se dovím, že to dělám schválně... A je to. Tak vznikla většina rozepří. Jenže to v zápisech asi nenajdete.

Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje, zveřejnila na stránkách svého úřadu vyjádření k případu Domova důchodců v Dobré Vodě, kde bylo těžkému invalidovi, správci opensourcového počítačového serveru Miroslavu Cyroňovi vedením Domova důchodců původně oznámeno, že bude 4. 1. 2010 odstřižen od internetu, po medializaci tohoto rozhodnutí bylo jeho odpojení od internetu odloženo do "došetření případu".

Miroslav Cyroň nyní poskytl náměstkyni Stráské "exkluzivní přístup k diskuzi" na svém serveru ZDE.

Nestoudné návrhy

7. 1. 2010 / John Michael Greer

Pokud máme složité budoucnosti čelit s nějakým typem grácie, této cenné vymoženosti mnohem pravděpodobněji docílíme v důsledku zavedení předběžného, nejistého adaptačního mechanismu načrtnutého Warrenem Johnsonem v malé užitečné knize nazvané Muddling Toward Frugality (Tápání ke skromnosti), než rozvíjením nějakých grandiózních plánů dosažení dokonalého světa v jediném kroku.

KD│ Dlouhodobé čtenáře nemůže překvapit, když zjistí, že po třech textech detailně vysvětlujících, proč jsou v nynějším americkém politickém systému významné reformy nemožné, hodlám věnovat několik dalších diskusi o významných reformách, jež by mohly být součástí funkční odpovědi na krizi naší doby. Klidně přiznám, že je to úsměvné, ale navrhovat vhodné změny, které nebudou ihned uskutečněny, není vůbec tak zbytečné, jak se může ve věku objednávek v požadovaném termínu a okamžitého uspokojení zdát.

Monitor Jana Paula:

Lidská bytost nesmí zemřít psychicky dříve než fyzicky

7. 1. 2010 / Jan Paul

Odvezou nás rychle moderní auta záchranné služby, aby nás vložila v náruč baziliščí přetvářky frustrovaných zdravotníků. To je jedna z nadsázek a fabulací knihy Mezi životem a smrtí , kterou píši na základě osobních zkušeností. Vyjde letos na jaře, proč neudělat malou "reklamu" tématu, o které v naší společnosti nikdo nestojí? Nestojí, a přesto končí většina umírajících v nemocnici a jejich blízcí, pokud se vůbec zajímají o svého příbuzného, narážejí na byrokratický systém, na zákazy a příkazy, na strach a mlčení.

Už je to tady

7. 1. 2010 / Ladislav Žák

Na světě je návrh zákona, který umožní úředníkovi kontrolovat, čím doma topíte. Za tímto účelem ho musíte vpustit do domu a on bude smýčit a šukat po obydlí, aby našel nějakou neplechu. Je jen otázkou, co budou muset naše domácnosti splňovat, abychom prokázali, že ničím špatným netopíme. A kolik toho špatného, třeba PET flašek nebo térového papíru mohu mít doma. Asi nebudu smět mít u spousty hořlavých věcí doma množství větší než malé. Vláda určí již za deset či patnáct let, kolik to je.

Zimní boty, vydatné sněžení a klimatická pohodlnost měšťáků

7. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

notorieta o robotě a zimním obutí nejen aut, kterou je nutno opakovat kvůli příspěvku Františka Řezáče "Platí výsledky, ne kecy"

Kdekoliv v zemích, kde si se sněhem a mrazem zvykli žít, nosí v zimě zimní boty s vzorkem, který bychom označili za "traktorový", někdy opatřený i kovovými hřeby. Stejně jako nosí i do práce arktické větrovky, čepice a teplé rukavice. Příčinná souvislost mezi ušlapaným neodklizeným sněhem a zlomenými nohami se zde neprojevuje. Stejně jako v případě řidičů (nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky) si chodec bez zimního obutí může stěžovat tak akorát na svou hloupost.

Sněhový Kocourkov v Británii

7. 1. 2010 / Jan Čulík

Jak známo, Británii od předvánoc zasáhla sněhová a ledová kalamita, která dosud trvá. Ve středu napadlo i v jižní Anglii dalších cca 20 cm sněhu, na skotské vrchovině až padesát. Velmi silně postižena je také kopcovitá severní Anglie. Na některých místech ve Skotsku je už přes tři týdny kolem metru sněhu. Přes den teplota stoupá na cca -1, nebo na nulu, po setmění ale klesá na -6, -8, ve skotském vnitrozemí až na -20 stupňů Celsia. Situace je tedy taková, že přes den sníh víceméně změkne, v noci zledovatí.

I ty, Bohuslave Sobotko?

7. 1. 2010 / Miloslav Štěrba

Je dobrým zvykem našich politiků, že se před veřejností snaží vzbudit dojem antikomunistických bijců, a to buď programově, jako si to vymodelovala bohumínským usnesením ČSSD, nebo náhodně, při nejrůznějších příležitostech, když jim docházejí nejen argumenty, ale i soudnost. Tak jsme v posledních OVM mohli od předsedy ČSSD Paroubka slyšet, že Strana práv občanů Miloše Zemana je jakýmsi seskupením kolem Šloufa a Melčáka. Jakoby Miloš Melčák nebyl vygenerován právě jeho stranickými druhy, kteří ve Zlíně po tři roky měli v čele městské organizace ČSSD právě asistenta pana Melčáka. Po léta spolupracujícího s dalším funkcionářem zvoleným za Zlín, místopředsedou Zdeňkem Škromachem.

Platí výsledky, ne kecy

7. 1. 2010 / František Řezáč

K poznámce pana Urbana, omezím se pouze na ten sníh, řekněme alespoň toto:

1) Hledisko technické.

Úspěšný úklid sněhu spočívá v tom, že se začne uklízet v krátkém čase poté, co napadal. Nejvhodnější je hrablo či koště a nim ochotné ruce. Když se sníh nechá ušlapat chodci, jde to pak desateronásobně hůř. To jsme viděli v Plzni tento týden a psaly o tom i lokálky novin.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O dosažení předkrizového stavu, neboli Co bude z té už hrozící úvěrové bubliny?

7. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Dost se mluví a píše o hospodářském zotavení. Předseda Spolkového svazu německého průmyslu BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) Hans-Peter Keitel ale poukázal na to, že úrovně předkrizového stavu se s předvídaným růstem v Německu dosáhne znovu až zase r. 2014). A ví se, že se přitom nemyslí na skutečnost, že by existující úvěrová bublina mohla předtím prasknout ...

Blbí Ostraváci a fakt dobrá inverze

7. 1. 2010

Musím reagovat na článek pana Žáka, jaké že nesmysly to Ostraváci vymýšlejí, aby měli možnost postihnout spalování škodlivého otopu, píše Pavla Cholevová.

Nevím, jak zákon dobře vymyslet, aby postihl lumpy a slušným lidem dal pokoj. Ale velice dobře vím, čím se na Ostravsku topí. Ráda bych v topné sezoně pozvala pana Žáka na procházku po osadě Liščina - to je pár desítek starých finských domků s chudými obyvateli, kousek vedle kriminál, na druhé straně slavná vesnička soužití. Vystoupíte z auta a dostanete facku smradu z umělé hmoty, dřevotřískového nábytku a jiných chuťovek.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2009

9. 1. 2010

V prosinci 2009 přispělo finančně na Britské listy 203 osob celkovou částkou 67 486.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 11. 2009 částku 147 734.43 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a