Petr Hannig: Jak se u nás dělá "seriózní" předvolební průzkum jako předvolební politická manipulace

11. 1. 2010

Vážení přátelé, vzhledem k tomu, že jste mi někteří z vás psali, že Sanep opět vyhlašuje internetovou anketu a Suverenitu - Stranu zdravého rozumu tam neuvádí jako možnost volby i když uvádí strany, které na rozdíl Suverenity dostaly poloviční nebo žádnou důvěru od voličů v posledních volbách (ve volbách do Europarlamentu), a chtěli jste vědět, proč tomu tak je, zavolal jsem řediteli agentury Sanep s tímto výsledkem, píše Petr Hannig, hlavní volební manažer Suverenity.

Dozvěděl jsem se, že Sanep zařazuje do anket ty strany, které překročily 3 % v preferencích.

Když jsem se pak ptal, proč tam zařadili Občany.cz, kteří nemají skoro žádné preference a ne Suverenitu, která fakticky obdržela skoro 5% v reálných volbách, bylo mi odpovězeno, že Sanep je soukromá firma a že si do ankety tudíž může zařadit koho chce. Vysvětloval, že podle jejich uvážení tam dali jednu levicovou stranu - SPO - Zemana, jednu středovou VV a jednu pravicovou Občany.cz. Po mé argumentaci, že jsme též středoví s výsledkem 4,26%, opět prohlásil, že si do průzkumu mohou zařadit koho chtějí.

Takže si můžeme jenom domýšlet, že oněch 11,6% pod rubrikou ostatní patří hlavně Suverenitě a další straně, kterou veškeré průzkumy vylučují, ačkoliv by zřejmě také měla úspěch. Takže zatím, než Sanep zařadí Suverenitu jako jednu z možností hlasovat, hlasujte pro rubriku ostatní.

Co nás ovšem na této situaci nejvíc znepokojuje je fakt, že tento "průzkum" založený na osobních politických preferencích soukromé agentury automaticky přebírají média, aniž by uvedla, že do průzkumu jsou zařazeny jen ty strany, které jsou agenturou vybrány za vhodné.

Reálné volební výsledky (u Suverenity 4,26%) nejsou vůbec brány v potaz.

Vážení, nemůžeme s tím zatím nic dělat. Zatajují nás, protože vědí, že Suverenita je skutečná změna. Žádný přeběhlý poslanec, žádné lobbystické zájmy. Suverenita chce tady ve všem udělat pořádek. Chce spravedlnost pro všechny bez rozdílu. Proto je médii a výzkumnými agenturami ignorována.

Opakuje se přesně totéž, co bylo před volbami do Europarlamentu. Závoj mlčení. A přesto se tehdy lidé nenechali ovlivnit a hlasovali pro Suverenitu. Nic naplat. Musíme působit každý ve svém místě pracoviště i bydliště. Jsou nás tisíce (v posledních volbách 105 000), když každý bude ve svém okolí povídat o Suverenitě a její snaze udělat tu pořádek, zamezit korupci a docílit spravedlnosti pro všechny, naše úsilí se nemůže minout cílem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.1. 2010