Nemá smyslu vysvětlovat, proč to nejde

11. 1. 2010 / Jan Čulík

Včera mi kdosi zase z plných plic vynadal, že jsem si dovolil poukázat na skutečnost, že ve vnějším světě se Česká republika považuje za součást východní Evropy.

Co mám dělat: Já skutečně osobně za to nemůžu, že

1. mnoho Čechů považuje ČR za součást Evropy střední

2. že netuší, že v zahraničí skoro všichni považují ČR za součást Evropy východní.

Já jsem skutečně tato fakta nezavinil, já o nich pouze referuju a podivuju se, že se o tom v ČR obecněji neví. Opravdu jsem neobešel osobně stamiliony Západoevropanů a opravdu jsem je záměrně a zlovolně individuálně nepřesvědčil, aby přestaly považovat ČR za součást střední Evropy a začaly ji považovat za součást Evropy východní.

Totéž platí o znalosti angličtiny.

Já ani nikdo jiný v té věci nic nenaděláme. Nezpochybnitelným faktem je, že skutečnost, že se - na rozdíl od Holanďanů, Švédů, Němců, Dánů, atd., atd., Češi v západní Evropě plynule nedohovoří dnešním jazykem lingua franca, totiž angličtinou, je pro ně i pro ČR obrovským hospodářským a kulturním handicapem. Je naprosto šokující, že uplynulo dvacet let a v této věci se v ČR skoro nic nezměnilo. Přitom v dnešním globálním světě je naprosto jednoduché se angličtinu naučit. Čeština je jen uzounkým nátěrem na miniaturním prostoru cca 400x400 kilometrů; všude jinde se hovoří anglicky. Na internetu najdete tisíce rozhlasových stanic v angličtině, stovky televizních vysílání. Není nic jednoduššího než se tomu jazykovému prostředí trvale vystavit, ve vlastním zájmu. Články, jaké píše například pan Táborský, jsou v této souvislosti zcela irelevantní. Skutečně nemá smyslu vysvětlovat, "proč to nejde". Nikoho to nezajímá a škodní budou jen Češi.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.1. 2010