23. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Premiér Špidla na demonstraci ČMKOS
23. 6. 2003

Pondělí 17.30: "Bez reformy budou za deset let vaše důchody a mzdy poloviční," přišel říci demonstrujícím odborářům před Úřadem vlády premiér Vladimír Špidla. Varoval je, že mají na výběr pouze mezi reformou, kterou připravil jeho kabinet, a daleko tvrdší reformou, která přijde do Strakovy akademie spolu s vládou ODS, pokud současná vláda reformu v navržené podobě neprosadí.

Sloupek

Předpokládám, že Bushova administrativa musí Saddáma nalézt, "živého nebo mrtvého, lépe mrtvého" :)) Jak jinak si vysvětlit PR zprávu o testování DNA z jakéhosi zbořeniště než jako zoufalou snahu ukázat technologiemi, co nejde ukázat v praxi: že přítomnost Američanů v Iráku má smysl - přes odpor samotných vojáků a důstojníků, kteří začínají mluvit o "Vietnamu 21. století"?

Pokud se Američané domnívají, že Saddám je malé dítě, dá se předpokládat, že bude osobně hovořit britským telefonem se scramblerem Racal Jaguar V, o němž je už dlouho známo, že jej britská firma "cinkla". Tehdy, kdy byly tyto stanice do Iráku nakoupeny v tisícovém množství, byl režim Saddama Husajna bezvýhradně podporován americkou a britskou vládou ve svém boji proti Íránu a nebyl důvod v bezpečnost těchto zařízení nevěřit. Prolomení komunikace se prý "podařilo" Britům a informace o možném luštění byla předána Američanům krátce před začátkem poslední války. Klasická "zadní vrátka" v rámci vývozní licence proprietárního systému a nevěřím, že v rámci první války Britové nepoužívali tento systém pro získávání citlivých informací též. Pouze to ještě neřekli "spojencům"...

Saddám si musí být též vědom, že jeho hlasový vzorek je dávno v databázi "voice recognition" systému DIA, NSA či dalších služeb, online, plošně a automaticky odposlouchávající telekomunikace nad celým Irákem a přilehlými státy. Notabene, když Američané vytroubili do světa, že podobnou metodu určení polohy Saddáma použili už jednou, v rezidenční čtvrti Bagdádu - 7. 4. 2003, kdy Fred Swan, velitel amerického neviditelného bombardéru shodil čtyři laserem naváděné bomby na údajný Saddámův "bunkr" ve čtvrti Mansour. Výsledek byl stejně "úspěšný". Američané vybombardovali blok domů, jednu hospodu, ale Saddám nikde. Že by se stejný kousek povedl jindy, o tom se dá stěží i snít. To je, zdá se mi, akt propagandistického zoufalství.

Saddám Hussejn má přehled o možnostech západních technologií. Umí politicky i vojensky využívat maskování, klamných cílů i rozličných úskoků. To ho naučili ruští poradci při první válce s Američany. Je to vysoce kreativní bezohledná šelma na vlastním území. Irák je tak velký a nepřehledný, že jakkoliv velká invazní armáda jej nezvládne kolonizovat a kontrolovat, aniž by zlomila psychiku ovládaných. Irák porazí jen Iráčané. A ti jsou teď hodně nespokojeni s chaotickou a do značné míry bezradnou americkou okupační správou.

Pravděpodobnost dobrovolného vzdání se nejbližších Saddámových věrných při vědomí budoucnosti v rukou americké válečné mašinerie, při znalosti terénu, logistické podpoře do ilegality zahnané politické strany Baas a naprosto nedostatečného množství invazních vojáků je malá. Policejní nebo protipartyzánská operace se nedá provádět těžkou frontovou technikou.

Pravděpodobnější je, že začíná první, propagandistická fáze v rámci vleklé partyzánské války stoupenců režimu Saddáma Husajna proti okupantům.

23. 6. 2003
Pravidelný Holiday Programme televize BBC udělal v pondělí večer v hlavním vysílacím čase podstatnou reklamu ve prospěch turistického průmyslu hlavního města ČR, když mu věnoval od 19 hodin ve velmi živé, atraktivní a zábavné reportáži o nejrůznějších aspektech turistického života v jarní Praze, založené na názorech a doporučeních britských televizních diváků, kteří v Praze už byli, v pořadu You call the shots (Vy rozhodujete) celých třicet minut vysílacího času.
22. 6. 2003
Američtí odborníci prováděli v sobotu zkoušky DNA na tkáních, odebraných z mrtvol po útoku americkými střelami "Hellfire" na konvoj luxusních vozidel, blížících se syrské hranici. Předpokládá se, že by mezi mrtvými mohl být Saddám Husajn a jeden z jeho synů. K útoku došlo poté, co z místa, kde se nacházel konvoj, zaregistrovala americká armáda hovor ze Saddámova satelitního telefonu.
23. 6. 2003
Alastair Campbell, "šéf komunikací" britského premiéra Tonyho Blaira, se přece jen podrobí parlamentnímu vyšetřování toho, zda britská vláda zveličila hrozbu od Saddáma Husajna. V pondělí dopoledne to oznámila britská vláda.
20. 6. 2003
Rozhlas BBC vysílal v pátek v podvečer rozhovor s generálmajorem Jeffreym Millerem, velitelem tábora v zálivu Guantánamo na Kubě, kde jsou zadržováni afghánští "nepřátelští bojovníci": Struktura i průběh rozhovoru byly nesmírně zajímavé.
23. 6. 2003
Americká armáda dovolila reportérům z BBC prohlédnout si tábor Delta v zálivu Guantánamo, avšak prohlídka byla spěšně ukončena, když se jeden vězeň pokusil s britskými reportéry promluvit. Velitelé tábora nařídili novinářům, aby smazali nahrávku rozhovoru s ním, avšak reportéru BBC se ji podařilo z tábora vynést.
22. 6. 2003

Prezident George Bush se v sobotu ve svém pravidelném rozhlasovém projevu pokusil vysvětlit, proč Američané v Iráku stále nenalezli žádné zbraně hromadného ničení. Řekl, že v posledních dnech vlády Saddáma Husajna byla podezřelá místa, kde se předpokládalo, že byly uskladněny zbraně hromadného ničení, vypleněna.

Jakub Patočka
23. 6. 2003
V Parlamentu se 20. 6. 2003 konal seminář s názvem Média veřejné služby -- opomíjené souvislosti .

Podle organizátorů -- poslankyně Táni Fischerové, lobbistů z Institutu demokracie pro všechny a Brandýské iniciativy -- bylo cílem upozornit na opomíjené souvislosti v mediální oblasti, aby bylo možné vytvářet širší koncepci médií veřejné služby, která by byla schopná pokrýt veřejný zájem tak, aby se neopíral pouze o Českou televizi a Český rozhlas.

23. 6. 2003
Současnou epochu charakterizuje zásadní změna technologií, která podstatně mění nároky na kvalifikaci a způsob práce lidí i na uspořádání jejich vzájemných vztahů ve všech oblastech života. Již dnes je patrné, že motorem vývoje se stává duševní práce.

Autor tohoto výroku je i spoluautorem Státní informační politiky, která v České republice nastartovala rozvoj "počítačové gramotnosti" i souvisejících komerčních služeb a kterou tato vláda odhodila spolu s dalšími rozvojovými programy realizace e-governmentu, e-školství, e-zdravotnictví a dalších oborů. Namísto úspor z realizovaných projektů se dostáváme do fáze plýtvání za polovičatě provedenou e-reformu...

23. 6. 2003
Čapkovské téma: vědecký a technologický pokrok se řítí tak rychle a bezhlavě kupředu, že přestává být jasné, kde jsou hranice lidského jednání. Týká se to zejména pokroku v biotechnologiích. Znovu to vyšlo najevo, když se v Británii minulý týden narodilo "designer baby", viz ZDE. Co si s tím vším počít, o tom vybíráme několik myšlenek z komentáře Willa Huttona v týdeníku Observer:
Šééféé, nevíte kde má ta bedna ředitele?
23. 6. 2003

23. 6. 2003
S tímto prohlášením senátora Milana Štěcha nelze než souhlasit. Nejistá však nutně zůstává transparentnost jeho úmyslů, protože členství tohoto odborářského předáka v ČSSD bude v daných souvislostech vždy zdrojem pochybností. Nic na tom nemění, že všichni dotázaní v anketě, kterou uspořádala pro Partii televize Prima, vyslovili přesvědčení o opravdovosti kritiky připravovaných reforem.
George Orwell (vlastním jménem Eric Blair)
21. 6. 2003

Ve své sobotní příloze reprodukoval deník Guardian strojopisný průklep seznamu 38 britských intelektuálů, podezřívaných ze sympatií ke komunismu, který ke konci svého života sestavil pro britskou vládu George Orwell. Ta seznam dosud, po 54 letech, utajuje.

Potížista George Galloway...
23. 6. 2003

Americký list Christian Science Monitor se omluvil britskému ultralevicovému labouristickému poslanci Georgi Gallowayovi, za to, že v dubnu napsal, že Galloway dostal od Saddáma Husajna 10 milionů dolarů. Americký list posléze zjistil, že dokumenty, které to tvrdily, jsou falešné. Galloway tvrdí, že se stal obětí mezinárodního spiknutí, a požaduje, aby skandál britská vláda oficiálně vyšetřila.

21. 6. 2003

Záchranné týmy z Tuniska hledaly v sobotu ráno v rozbouřeném Středozemním moři asi 200 ilegálních přistěhovalců, jejichž loď se cestou ze severní Afriky do Itálie v pátek ráno potopila. Do sobotního rána zachránily 41 osob a nalezly 20 mrtvol. Přistěhovalci ze severní a subsaharské Afriky konstatovali, že na lodi bylo asi 250 lidí. Italský tisk charakterizuje moře mezi Afrikou a Sicílií jako "obrovský vodní hřbitov". Jiná loď s přistěhovalci se potopila v pondělí, viz ZDE - odhaduje se, že tehdy zahynulo až na tři osoby všech dalších 70 osob na palubě.

Podrobnosti v angličtině ZDE
21. 6. 2003
Česká občanka, deportovaná z Irska, porodila dítě v noci z pátku na sobotu na lodi, směřující do Francie, nedaleko anglického Cornwallu. Jak uvedl rozhlas BBC, irské úřady se odmítly vyjádřit k tomu, proč předem neučinily žádná opatření na pomoc ženě v pokročilém stadiu těhotenství.
21. 6. 2003
Aktualizace, pondělí: Přes víkend se prodalo v Británii více než milion výtisků nové knihy o Harry Potterovi. V supermarketu Tesco se prodávalo průměrně 220 výtisků za minutu, za prvních 24 hodin od půlnoci z pátku na sobotu se v Tesku prodalo 317 400 výtisků nové knihy.Knihkupectvi W.H.Smith konstatovalo, že se tato kniha prodávala nejrychleji v historii. Předpokládá, že se jí prodá desetkrát více než čtvrtého dílu Harryho Pottera, dosavadního nejúspěšnějšího bestselleru. Internetové knihkupectví Amazon dostalo předem objednávky na 1,3 milionu výtisků nové knihy, z toho více než 420 000 z Británie.

Od půlnoci z pátku na sobotu se v Británii, v USA, v Kanadě a v Austrálii a v angličtině v mnoha dalších zemích začala prodávat nová knika J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi. Knihkupectví měla kvůli tomu speciálně v noci otevřeno a v pohotovosti byli všichni zaměstnanci, jako při předvánočních nákupech. Až do poslední minuty, do páteční půlnoci byl obsah knihy, i novinářům, přísně utajován.

Šílenství ohledně Harryho Pottera je však velmi dobře organizováno. Výtisk nové knihy, objednaný prostřednictvím internetového knihkupectví amazon.com, doručila pošta dceři Jana Čulíka do Glasgowa hned v sobotu ráno... :)

Šest recenzentů listu Guardian - stejně tak jako reportéři četných jiných listů - strávilo bezesnou noc, aby se seznámili s obsahem nového příběhu Harryho Pottera, vylíčeného na 766 stranách, který si měli možnost zakoupit teprve v pátek o půlnoci. Každý z nich přes noc přečetl 128 stran a dohromady sepsali "skupinovou recenzi", která vyšla v britském deníku v sobotu ráno. Je to nesmysl blokovat signální výtisky i před novináři, argumentují autoři recenze. Důsledkem je pak nutně uspěchaná recenze. Žádná kniha by neměla být takto recenzována.

23. 6. 2003

ČTK - Mediální skupina kolem televize Prima chce využít chystanou digitalizaci vysílání k vytvoření sítě krajských televizí. V současnosti totiž expanzi podle něj komplikuje nedostatek kmitočtů.

Jan Kasl
23. 6. 2003
Bývalý pražský primátor Jan Kasl se stal opět předsedou Evropských demokratů. Kaslovým cílem v nadcházejícím funkčním období bude sjednotit neparlamentní pravicové strany ke spolupráci a vytvořit tím alternativu vůči ODS.
Ďábelská iridologie
20. 6. 2003

Nebezpečí zneužití informačních technologií : budoucnost přináší přísliby, ale i rizika

ČTK - 20. 6. 2003: Evropská unie zavede do pasů členských zemí, na povolení k pobytu a na víza digitalizované biometrické údaje o nositeli, elektronicky snímatelné. Oznámil to na okraj nynějšího summitu EU v řeckém letovisku Pórto Karrás jeden vysoký představitel unie, který nechtěl být jmenován.


Související článek o konci parlamentní demokracie a budoucnosti i rizicích demokracie přímé
Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce BL
23. 6. 2003
Ústavní soud před nedávnem zrušil část zákona o kolektivním vyjednávání. Možnost, kterou zákon dává ministerstvu práce a sociálních věcí, označil za protiústavní. Ministerstvo doteď mohlo vyhláškou rozšířit platnost kolektivní smlouvy vyššího stupně, tedy té, kterou uzavírají odborové svazy se svazy zaměstnavatelů, i na zaměstnance, kteří se vyjednávání nezúčastnili.
23. 6. 2003
Zajímavý názor na otázku reformy zdravotnictví a platby lékařům za výkony zaslal redakci Britských listů jeden jejich čtenář. Tvrdí - a je to logické, že "účtenku" za lékařské výkony by měl pacient podepsat a jen pacientem podepsaná účtenka by se měla proplácet pacientovou pojišťovnou. Nemohlo by pak docházet k podvodným "papírovým" výkazům úkonů, které se nikdy neprovedly, a léků, které spotřebovali nejspíše "černí pacienti". Ti, kterí nemají či nemohou mít díky svému ilegálnímu pobytu zdravtní pojištění a jsou pak ošetřováni a léčeni "za hotové" - "dlaňovkou" . Ti totiž čerpají ze systému na účet platících a nepřinášejí přitom do českého zdravotního pojištění nic. Pouze do kapsy některému lékaři.

23. 6. 2003
Protože jsme se připojili k protestům proti připravované reformě veřejných financí, považujeme za vhodné navrhnout alternativní řešení současné krize. Pokud jde o vládní návrh, nesouhlasíme především s následujícími body:
23. 6. 2003
Na "věcné nepřesnosti" v "příšerném" článku Štěpána Kotrby, Odboráři, kteří chtějí 5000 EUR měsíčně a vzájemná solidarita, ZDE poukázal v dopise Britským listům předseda Učitelského odborového klubu Radek Sárközi.
Demonstrant
20. 6. 2003
V Praze se opět demonstrovalo. Nikoliv však staří známí anarchisté, tentokrát přišli na pochod Prahou pod policejní ochranou odboráři, kterým vadí Sobotkova "reforma" veřejných financí. Někteří ovšem s přemrštěnými požadavky.
22. 6. 2003
podle internetového zdroje Arabs48 přeložila Jana Malá

Poslanec Knessetu Jamal Zaháliqa (Seskupení) potvrdil, že Šaronova vláda klame světovou veřejnost s likvidací nelegálních kolonií postavených bez povolení na okupovaných územích. Prohlásil to při účasti na rozhovorech o hlasování vyjádření nedůvěry vládě.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Saddámova inteligence a satelitní telefony Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 "Neukázněná BBC" v táboře v zálivu Guantánamo   
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
23. 6. 2003 Velká reklama pro pražský turistický průmysl v televizi BBC Jan  Čulík
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   
23. 6. 2003 Reforma v půli cesty I.
Trny prorostlá "česká cesta" k informační společnosti
Jiří  Kofránek
22. 6. 2003 Američané "možná usmrtili Saddáma Husajna"   
21. 6. 2003 George Orwell udal vládě "sympatizanty s komunismem"   
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba
16. 6. 2003 Jak to také mohlo dopadnout... Štěpán  Kotrba
16. 6. 2003 Český Kocourkov ztrácí suverenitu Josef  Trnka
14. 6. 2003 83 procent účastníků referenda zřejmě v pátek hlasovalo ANO   
14. 6. 2003 Volební okrsek Praha-Krč: účast nad 50%, více než tři čtvrtiny hlasovaly ANO   
14. 6. 2003 A co české televize?   
14. 6. 2003 Vítejte, spoluobčané, do Evropské unie! Jan  Čulík

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2003 "Neukázněná BBC" v táboře v zálivu Guantánamo   
22. 6. 2003 Bush: irácké zbraně hromadného ničení "byly vyrabovány"   
22. 6. 2003 Američané "možná usmrtili Saddáma Husajna"   
21. 6. 2003 USA zintenzivňují hledání Saddáma Husajna   
20. 6. 2003 Velitel tábora v zálivu Guantánamo: "Všechny zadržované osoby tu byly správně"   
19. 6. 2003 Co si dnes myslí Iráčané a jaké je to v Bagdádu   
19. 6. 2003 Co si myslí svět o Americe?   
19. 6. 2003 Obyčejný den v Bagdádu   
19. 6. 2003 S Německem nebo s Amerikou? Štěpán  Kotrba
18. 6. 2003 Robin Cook zpochybnil hrozbu Saddáma Husajna   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla