Proč voliči hlasovali pro TOP 09 a VV

18. 7. 2010 / Václav Žák

Výsledky voleb, jak je tomu v masové politice ostatně vždycky, rozhodující měrou ovlivnila předchozí zkušenost, žádná "patologická antipolitičnost" českého národa. Letos určily výsledky voleb způsob vládnutí ODS, hrubé politické chyby ČSSD v posledním roce před volbami a existence přijatelných alternativ. Výtka, že voliči podcenili tradiční strany, je téměř komická: oni je přece nepodcenili, ale poprvé sebevědomě zhodnotili zkušenosti s jejich vládnutím.

An English version of this article is in CLICK HERE

Co se týče lůzovitosti předvolebního politického diskursu, je přece asi obtížné přirovnávat ho k druhé republice. Spíš než o lůzovitost jde o primitivismus, který je obvykle reakcí na změny paradigmatu. Oč byly lepší slogany z počátku devadesátých let o tom, že "soukromý vlastník je vždy lepší než stát", či "co bylo ukradeno, musí se vrátit"? Ve skutečnosti šlo o stejné nesmysly. Po každém společenském převratu vítězí na přechodnou dobu negace hesel předchozího režimu. Proč u nás trvá léčení tak dlouho souvisí spíš s tradiční neschopností rodiny i školy předávat dětem historickou zkušenost.
Bělohradský dnes -- zcela správně -- zdůrazňuje, že se antikomunismus používá jako falešná náhrada společenského konsensu existujícího po listopadu 1989. Jenže na počátku devadesátých let, kdy vznikající pravice konsensus nemilosrdně obětovala na oltář politického úspěchu, filosof jí tleskal. Antikomunismus přece nespadl z nebe v roce 2002, byl součástí mobilizační strategie všech politických stran.
Paušální odmítnutí kapitalismu je typickým znakem marketingového přehánění. Bělohradský tím nepochybně nadchne některé čtenáře, ale nejde spíš o emoční vábničku než o argumenty? Tak např. není pravda, že se Řecko dostalo do potíží tím, že sanovalo bankovní sektor a teď se hodlá hojit na pracujících. Ne, pravicové i levicové vlády dlouhá léta provozovaly korupční mašinu promazávanou veřejnými penězi. Strašení Řeckem nebylo lží, vždyť takový kapitalismus důvěrně známe, ne?

Kompletní článek ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.7. 2010