Firma Philip Morris prodávala cigarety vyráběné dětskou prací

16. 7. 2010

Tabáková firma Philip Morris byla nucena přiznat, že desetileté děti pracovaly dlouhé hodiny na tabákových farmách v Kazachstánu, s nimiž má tato firma výrobní smlouvy.

Podle zprávy lidskoprávní organizace Human Rights watch byli nuceni přistěhovalečtí dělníci na těchto farmách, většinou ze sousedního Kyrgyzstánu, pracovat za podmínek, které se často rovnaly nuceným pracím. Jejich zaměstnavatelé, prodávající své výrobky firmě Philip Morris, dělníkům zkonfiskovali pasy a často je nutili, aby pracovali přesčas zadarmo.

V mnoha případech byli dělníci nuceni, aby zaplatili prostředníkům nerealistické částky za organizaci cesty do Kazachstánu. Na farmách také pracovalo 72 dětí.

Malé děti začaly na farmách velmi brzo trpět vyrážkou na krku a na břiše od tabáku a hrozilo také nebezpečí pesticidů. Během jediného pracovního dne jsou dělníci, sklízející tabák, vystaveni takovému množství nikotinu, jako kdyby vykouřili 36 cigaret, a hrozí jim nemoc ze zeleného tabáku, kterou způsobuje absorbce nikotinu kůží z tabákového listí. Nemoc způsobuje nechutenství, zvracení, svalovou slabost a točení hlavy a podléhají ji především děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.7. 2010