O sovětské invazi se v roce 1968 uvažovalo "dole" i "nahoře"

16. 7. 2010

Matka se svými prarodiči a šestiměsíčním mnou provedli 21. srpna ráno pěší evakuaci z Brna, protože na nedalekém bohunickém ostrohu se objevila sovětská děla s hlavněmi namířenými na město. - Cílem evakuace byla nedaleká vesnice, kde žili moji prarodiče z otcovy strany. - K překvapení evakuantů hrála u prarodičů z rádia dechovka jakoby nic a dědeček zrovna tahal králíka z králíkárny. Na otázku, co že je tak klidný, když jsou tu Rusové, prohlásil: "Dyť jsem to říkal, že to tak nenechaj a že nás obsaděj." A srazil králíkovi vaz, píše Bruno Solařík.

***

HPS (Hlavní politická správa) pod vedením gen. Prchlíka (náčelník HPS, později v r. 68 vedoucí 8.oddělení sekretariátu ÚV KSČ, které politicky řídilo mj. armádu) zpracovala materiál, který by se dal nazvat inovovanou doktrinou armády ČSSR, ve kterém se mj.zásadně kritizoval systém velení Varšavské smlouvy, kde o všem fakticky rozhodovali Sověti. Protože bylo naše armádní velení dokonale "zasíťované" spolupracovníky sovětské armádní rozvědky (počínaje ministrem gen. Dzúrem), tak ten materiál sovětské vedení pochopitelně okamžitě mělo a donutilo vedení KSČ Prchlíka odvolat, píše Ladislav Brzobohatý.

Co se týká "pomalého odchodu sovětských vojsk po skončení velitelsko-štábního cvičení "Šumava"" -- to byla záležitost veřejně známá a v novinách bohatě probíraná. Takže "žádnou utajovanou skutečnost" v této souvislosti Prchlík neprozradil. Ostatně lidi mají oči a přesuny vojáků, navíc cizích, se u nás těžko utají. Odborníci se spíše (ne tak zcela veřejně) bavili o divném složení a počtu sovětských útvarů (víc než symbolická účast bojových a průzkumných jednotek a techniky) účastnících se cvičení deklarovaného jako velitelsko-štábní.

O možnosti sovětské invaze se samozřejmě také diskutovalo. Leč špatně se hodnotily některé výroky potiků. Přeceňovalo se Brežněvovo "Eto vaše dělo" pronesené údajně v souvislosti s odvoláním Novotného. O idealismu sovětského systému a jeho vedení neměli vedoucí komunisté u nás určitě žádné iluze, neboť mnozí měli s tímto systémem své zkušenosti (Kriegel, Smrkovský, Husák, Dubček, Pavel...). Podstatnou roli hrálo i to, že na rozdíl od sovětského vedení, naše vedení nemělo žádné informační zdroje na sovětské straně. Čs. rozvědka fungovala sice celkem dobře, ale jen směrem na Západ (dnes je asi situace stejná, jen o 180 stupňů obrácená).

***

"Veliké znepokojení v poslední době pochází z možnosti, že by do našeho vývoje zasáhly zahraniční síly. Tváří v tvář všem přesilám můžeme jedině trvat slušně na svém a nezačínat si. Své vládě můžeme dát najevo, že za ní budeme stát třeba se zbraní, pokud bude dělat to, k čemu jí dáme mandát, a své spojence můžeme ujistit, že spojenecké, přátelské a obchodní smlouvy dodržíme."

To napsal Ludvík Vaculík do známých Dvou tisíců slov 27. června 1968, upozorňuje Jaroslav Lesák.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.7. 2010