Absolventi univerzit budou v Británii platit zvláštní vysokoškolskou daň

15. 7. 2010

Studenti, kteří v důsledku svého univerzitního vzdělání získají vysoce placené postavení v zaměstnání, budou muset za svůj univerzitní titul v budoucnosti platit vyšší daň, konstatoval ve čtvrtek britský ministr pro podnikání, liberální demokrat Vince Cable. Cable zdůraznil, že není správné, aby učitelé a sociální pracovníci platili stejné peníze za univerzitní vzdělání jako nejvýznamnější komerční právníci či chirurgové, kteří vydělávají daleko víc.

Cable také varoval, že univerzity, které mají finanční potíže, nechá vláda zbankrotovat. Britská vláda chce podporovat rozšíření soukromých univerzit a řetězce univerzit, příslušejících ke globální značce. To nutně povede k zvýšení konkurence a některé univerzity si s tím neporadí.

Avšak vláda poskytne ochranu studentům. Podobně, jako banky mohou zbankrotovat, ale jejich zákazníky vláda ochrání. Několik britských univerzit má vážné finanční potíže a jejich budoucnost je nejistá.

Univerzity se musejí připravit na období zeštíhlování. Británie je chudší zemí, než byla před dvěma lety, její příjem je o 6 procent nižší a budoucí státní výdaje se tomu musí přizpůsobit.

Cable ale nechce, aby kvalita univerzit poklesla, a proto požádal lorda Browna, bývalého generálního ředitele firmy BP, který připravuje analýzu o financování britských univerzit, aby zkoumal, zda by bylo možné v budoucnu účtovat absolventům univerzit poplatky podle toho, kolik ve svém zaměstnání vydělávají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.7. 2010