Částečné schválení reformního balíku ústavním soudem rozděluje tureckou politiku

16. 7. 2010

Ústavní soud Turecké republiky vynesl 8. června kontroverzní rozsudek, který vyvolal vášnivou debatu. Vzhledem k tomu, že balíku ústavních reforem předloženému vládnoucí Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP) se nepodařilo získat potřebnou podporu v parlamentu, byl předložen v referendu, které je naplánováno na 12. září. Reformní balík zavádí změny ve volebním zákoně, ve složení vyšších soudů, umožňuje stíhání pachatelů minulých převratů a rozšířuje různé svobody. Nicméně ústavnímu soudu bylo předloženo podání, které žádalo zrušení reformního balíku z důvodu porušení některých ústavních zásad. Přestože soud některé části anuloval, balíku jako celku už nic nebrání, aby byl předložen k hlasování v referendu.

Hlavní linie diskuse se teď týká dopadu rozhodnutí na státní struktury, zejména na rozdělení moci. Podle systému ústavního dohledu zavedeného ústavou z roku 1982 a připraveného tehdejším vojenským režimem je ústavní soud oprávněn přezkoumat parlamentní rozhodnutí pouze z procesního hlediska. Kritici argumentují, že soud zásahem do obsahu vládního návrhu překročil své pravomoci a omezil legislativní pravomoci parlamentu. Tato debata je reinkarnací událostí v roce 2008, kdy soud zrušil změny v turecké ústavě, jež by ukončily zákaz nošení šátků na univerzitách. Naproti tomu ti, kdo hájí rozšířený výklad pravomocí soudu, tvrdí, že takový soudní aktivismus je nezbytný kvůli zajištění přežití sekulárního režimu. Podle jejich názoru omezením legislativní autonomie parlamentu na základě "neměnných článků ústavy" je soud schopen udržet na uzdě excesy vlády; proto se hovoří o zachování sekulárního charakteru současného režimu.

Někteří členové AKP zpochybnili legitimitu rozhodnutí soudu a tvrdí, že překročil své pravomoci. Premiér Recep Tayyip Erdogan se však zdržel zaujetí této pozice a místo toho tvrdí, že je spokojen.

Mnozí pozorovatelé očekávají, že kurdští voliči reformní balík podpoří, ale prokurdská Strana míru a demokracie (BDP) vyzve své stoupence k bojkotu referenda. Celkově lze konstatovat, BDP je kritická k politickému systému a uvádí, že demokratizace Turecka závisí na kompletním přepsání celé ústavy na civilním a pluralitním základě. Podle BDP nemohou dílčí změny odstranit autoritářské dědictví ústavy z roku 1982 a slouží jen vlastním zájmům vládnoucí strany AKP. Nicméně během debaty v parlamentu BDP nejprve uvedla, že bude sledovat konstruktivní přístup. Tváří v tvář nepružnosti AKP v přístupu k předloženým požadavkům BDP vyjádřila svůj nesouhlas a nyní bude referendum bojkotovat.

Referendum o ústavních změnách se stále více mění v jakési minivolby před parlamentními volbami plánovanými na příští rok. AKP doufala, že tak oživí svou podporu zdola, když se začala dostávat pod tlak za to, že se jí nepodařilo udržet původní reformní duch. Nyní se ocitá v situaci, kdy proti sobě zmobilizovala protikoalici, jejímž jediným společným jmenovatelem je opozice vůči AKP. Strana, kterou trápí i další domácí problémy, bude stát před těžkým úkolem zmobilizovat vítěznou koalice v referendu, nicméně úspěch by jí mohl pomoci zajistit vítězství v parlamentních volbách napřesrok.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.7. 2010