Čínská ratingová agentura odebrala západním zemím status AAA

14. 7. 2010

Významná čínská ratingová agentura odebrala Spojeným státům, Británii, Německu a Francii jejich status AAA. Obvinila své anglosaské konkurenty z ideologické předpojatosti ve prospěch Západu.

Firma Dagong Global Credit Rating Company při svém hodnocení finanční důvěryhodnosti různých zemí světa dala daleko větší důraz na "schopnost vytvářet bohatství" a na velikost rezerv zahraniční měny, nežjak to činí západní ratingové agentury.

Spojené státy poklesly na AA, Británie a Francie na AA-, Belgie, Španělsko a Itálie a Malajsko na A-.

Naproti tomu Čína, Německo, Holandsko a Kanada dostaly rating AA+, protože má finanční rezervy ve výši 2,4 bilionů euro a obrovský růst 8 - 10 procent ročně.

Dominique Strauss-Kahn, ředitel MMF v pondělí souhlasil, že Dálný východ nabývá na ekonomickém významu. "Čas Asie nadešel," zdůraznil.

MMF očekává, že Asie v roce 2010 poroste v průměru o 7,7 procent, zatímco eurozóna jen o 1 procento a Spojené státy o 3,3 procenta. Nové ekonomiky vlastní 75 procent z veškerých rezerv zahraniční měny, které globálně dosahují hodnoty 8,4 bilionů dolarů.

Rating AAA dostaly podle Dagongu Norsko, Dánsko, Švýcarsko a Singapur, dále Austrálie a Nový Zéland.

"Příčinou globální finanční krize a dluhové krize v Evropě je to, že současný mezinárodní ratingový systém nehodnotí správně schopnost zadlužených zemí splácet dluhy," řekl Guan Jianzhog, předseda správní rady Dagongu.

Dagon zakládá své hodnocení růstového potenciálu na výsledcích v minulosti, ale to může být zavádějící, zejména v zemích, které ostatní svět dnes technologicky dohánějí. Západní ratingové agentury vysoce hodnotí dlouho etablovanou vládu zákonnosti a stabilní státní instituce, které přežívají bez otřesů mnoho desetiletí, někdy dokonce staletí. Čínský hospodářský systém dnes sice vypadá silně, stejně, jako se silný zdál Sovětský svaz, ale jen časem se zjistí, zda jsou jeho základy křehké. Násilí a chaos kulturní revoluce v Číně dosud nebyly zapomenuty.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.7. 2010