Důkazy, že za "války proti terorismu" Británie utlačovala své občany

15. 7. 2010

U britského Nejvyššího soudu byla zveřejněna část tajných dokumentů, z nichž vyplývá, že Blairova labouristická vláda se po útocích z 11. září aktivně podílela na ilegálních únosech a na mučení britských občanů.

K nejostudnějším dokumentů patří soubor zpráv o výsleších, provedených činiteli britské rozvědky MI5, z nichž vyplývá, že se MI5 naprosto nezajímala o utrpení osoby s povolením k pobytu v Británii, kterou vyslýchali na americké základně v Afghánistánu. Z dokumentů také vyplývá, že britským agentům nevadilo, že špatné zacházení s vyslýchaným bude pokračovat.

V kapitole 32 všeobecných předpisů britské rozvědky MI6 se o zadržování podezřelých osob praví, že agenti musejí předtím, než se začnou podílet na akci s cílem zadržet osobu podezřelou z terorismu, rozhodnout, za účelem akce je zatčení osoby, anebo její usmrcení.

Z jiných dokumentů vyplývá, že:

- britské ministerstvo zahraničí rozhodlo v lednu 2002, že dává přednost přesunu britských občanů z Afghánistánu do Guantánama

- britský ministr spravedlnosti Jack Straw požádal Američany, aby byl převoz Britů do Guantánama odložen, než MI5 s nimi provede výslech

- úřad Tonyho Blaira v Downing Street neutralizoval pokusy britského ministerstva zahraničí poskytnout britskému občanu v Zambii konzulární pomoc, aby se mohl vrátit do Británie. Občan byl proto Američany deportován do Guantánama.

Tyto dokumenty byly zveřejněny v důsledku žaloby šesti bývalých vězňů z Guantánama proti MI5 a MI6, proti britskému ministerstvu vnitrea, proti ministerstvu zahraničí a proti úřadu generálního prokurátora. Bývalí vězni z Guantánama argumentují, že se všechny tyto britské instituce podílely na jejich protizákonném věznění a mučení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.7. 2010