Britské plynárny zastavily dodávku plynu některým továrnám

7. 1. 2010

Továrnám na severozápadě Anglie a v East Midlands ve čtvrtek poprvé od sedmdesátých let britské plynárny přerušily dodávku plynu. K zastavení dodávky plynu dochází nyní prý v důsledku zastaralé infrastruktury a "nepříznivého počasí".

National Grid, celostátní britská energetická síť, nařídila britským energetickým společnostem, že musejí přerušit dodávku plynu těm velkým průmyslovým zákazníkům, v jejichž kontraktech je klauzule, že dodávka plynu může být přerušena. Účelem je zajistit nepřerušenou dodávku energií domácím zákazníkům.

V Británii je nyní netypicky mráz. National Grid sdělil deníku Guardian, že v některých oblastech Británie je vytížena plynárenská síť na 96 procent své kapacity a zvýšit její výkon už nelze.

Britská vláda opakovaně tvrdí, že každoroční bědování nad možností přerušených dodávek energií je alarmistické, a zdůrazňuje, že Británie má nyní dva nové plynovody z evropského kontinentu i systém na dovoz zkapalněného plynu. Avšak Británie si nevybudovala větší zásoby plynu tak, jak to učinilo Holandsko či Německo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.1. 2010