Zemřel Ivan Medek

6. 1. 2010

V Praze zemřel v úterý ve věku 84 let někdejší kancléř bývalého prezidenta Václava Havla Ivan Medek. V V šedesátých letech a začátkem sedmdesátých let byl v Československu dobře známý jako organizátor pořadů Hudební mládeže; dnes už je to v ČR v podstatě zapomenuto. V padesátých a v šedesátých letech pracoval Ivan Medek v České filharmonii, do r. 1977 ve vydavatelství Supraphon. Po podpisu Charty 77 jej režim začal pronásledovat, r. 1978 Medek byl donucen odejít do Rakouska. Češi a Slováci ho hlavně v osmdesátých letech hlavně znali jako reportéra československého vysílání Hlasu Ameriky, které bylo v Československo velmi dobře slyšitelné na středních vlnách a na rozdíl od Svobodné Evropy bylo nerušeno. V letech 1993-1998 byl Medek kancléřem prezidenta Václava Havla.

R. 2008 poskytl Medek rozhovor Mladé frontě Dnes, v němž vyjádřil nespokojenost nad "bezhodnotovým režimem" v současné České republice:

Před lety jsem hovořil s inteligentním mladým mužem z dobré rodiny. Byla ještě povinná vojenská služba a on říkal, že ho na vojnu nikdo nedostane. Povídám mu: pochopil bych to, kdybychom ještě žili v komunismu, ale u tebe je to něco jiného. Byl bys vůbec ochoten bránit tento stát? Odpověděl: K tomuto státu nemám žádný vztah. Žiju tady docela rád, ale nevím, proč bych se měl obětovat. A tady se podle mě něco změnilo, a to nejen v souvislosti s Mnichovem a komunistickým pučem v únoru 1948. Naše společnost je poznamenaná tím, že má krátkodobé perspektivy.

[K tomu stavu nemuselo dojít], kdyby byla hned v roce 1990 zavedena přísná kritéria kvality a úspěchu. Aby nejdůležitější nebyly peníze. Jenže většina společnosti si řekla: je svoboda, začneme vydělávat. To je důležité, ale ne nejdůležitější. Ale říkat lidem v roce 1990, že je sice svoboda, ale vlastně ne tak úplně, to by asi nepřijali. Musela by být postavena velmi přísná právní kritéria, jakési právní ohrady, kam se smí a kam ne a ne za každou cenu vybudovat prosperující společnost. Ta je důležitá, nelze bez ní existovat, ale společnost, která ztrácí vinou zdůrazňování prosperity základní morální kritéria, je společnost, jež není postavena na pevných základech.

Když tady řeknu, že v Německu je lepší demokracie, lidé mě ukamenují.

Zdroj:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.1. 2010