Evropské vlády plánují miliardové investice do obnovitelné energetiky

6. 1. 2010

KD│ Německo a osm dalších států EU plánuje společný projekt v hodnotě 30 miliard euro, který má přispět k ochraně klimatu. Bude pracovat s mixem složeným z větrné, vodní a sluneční energie vyvažujícím kolísání skutečného výkonu jednotlivých zdrojů, a přitom mj. na kontinent přivede zdroje větrné energie ze Severního moře o výkonu zhruba 100 gigawattů - což odpovídá 10% celkové evropské spotřeby, neboli zhruba stovce velkých uhelných elektráren, informoval Spiegel Online.

Přivedení energie z větrných farem na volném moři u německého a britského pobřeží má být realizováno podmořským vysokonapěťovým kabelem. Součástí sítě se ale mají stát rovněž hydroelektrárny v Norsku, přílivové elektrárny na belgickém a dánském pobřeží, jakož i větrné a solární instalace na evropském kontinentě. Během deseti let by měla být pro Evropu dostupná obnovitelná energie z obnovitelných zdrojů rozváděná s pomocí speciálních pokročilých rozvodných sítí.

Tuto iniciativu podle Süddeutsche Zeitung připravují společně Německo, Velká Británie, Francie, Belgie, Dánsko, Nizozemí, Irsko, Lucembursko a Norsko. Přípravné práce na projektu by měly být uzavřeny v prosinci na společném jednání v Irsku. Ještě do podzimu si zúčastněné země hodlají vzájemně vyjasnit názory na projekt a připravit podrobný plán jeho realizace.

Největší část nákladů ponesou soukromé podnikatelské subjekty; přesto se jistým způsobem budou podílet i hlavní evropské dodavatelské a rozvodné společnosti. První schůzka národních koordinátorů k tomuto tématu proběhne již 9. února.

Celý článek v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.1. 2010