POZNÁMKA NA OKRAJ:

Za procenta růstu se nedá nic koupit, neboli Proč by někteří bankéři měli raději mlčet

12. 10. 2009 / Uwe Ladwig

Překvapení v době krize. V srpnu byl německý vývoz o 1,8% nižší než v letošním červenci a o 20% nižší než r. 2008. Některé komentáře k růstu exportu v předchozích měsících jsou důvodem k téhle poznámce o neuvěřitelném optimismu některých takzvaných znalců ekonomických souvislostí...

Za prvních osm měsíců letošního roku poklesl export německých firem oproti předchozímu roku o 22,3 procenta. Od května 2009 se situace zlepšila jen v tom, že se pokles oproti měsícům z roku 2008 snížil, o růstu mohla být řeč jedině během tří předcházejících měsíců. Stejně toho využili někteří komentátoři, aby poukázali na změnu krizové situace, ačkoliv by i oni mohli vědět,m že za procenta růstu se nedá nic koupit a že pád vývozu oproti roku 2008 není spojen jen se snížením firemních výdělků, ale taky s růstem finančních ztrát.

Příkladem zdánlivé ekonomické neznalosti mohou být dva bankéři, které cituje Spiegel Online.

Ralph Solveen prý poukázal na to, že zářijový výsledek je zjevným zklamáním, že celkový trend jde nahoru, a Andreas Scheuerle dokonce řekl, že nesmíme zapomínat na to, že předchozí měsíce přinesly "syté" plus. Oba bankéři nějak při tom zapomněli, nebo jen o tom nechtěli mluvit, že hodně firem r. 2008 asi nedosáhlo prodejem svého zboží takový zisk, aby se mohly vzdát dvacetiprocentního obratu bez finančních problémů.

Tyhle problémy má v letošním roce dost firem, i když v některých z nich jejich manažeři zatím asi ani ještě netuší, jak závažné ty problémy jsou. Je pravda, že existují mezinárodní koncerny, kterým po konci měsíce stačí méně než týden, aby znali finanční postavené celého koncernu ke konci toho měsíce, jiné firmy ale na to potřebují mnohem více času, a to nejen na úrovni velkých podniků, ale i ve středně velkých podnicích. A i kdyby si byli jejich manažeři vědomi aktuálního finančního postavení své firmy, zatím nemohou mít ani tušení, o kolik ze svých nezaplacených pohledávek přijdou v důsledku firemních bankrotů svých zákazníků.

Ekonomická krize bohužel překonána není a někteří vlastníci a manažeři firem se dovědí asi až po několika měsících roku 2010, až jim to jejich účetní ukáží na papíře, že měli ohlásit insolvenci už r. 2009. Z tohoto důvodu by alespoň bankéři měli zatím raději mlčet než mluvit o konci krize, nebo si myslíte že ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.10. 2009