Čím si zasloužil Ivan Medek svůj "status celebrity"?

7. 1. 2010 / Jan Čulík

Nevyzpytatelné jsou cesty České televize. Když včera přišla zpráva o úmrtí Ivana Medka, ČT rozbourala své vysílací schéma a namísto pravidelného programu vysílala ve středu večer Medkův portrét.

Byl Ivan Medek skutečně tak významnou "osobností", která by si něco takového zasloužila? Aby nebylo mýlky, nemám nic proti Ivanu Medkovi, byl to slušný a chytrý člověk. Ale čím byl Ivan Medek tak výjimečný, že si zasloužil mimořádnou změnu ve vysílacím schématu České televize? Možná mi něco uniklo, tak se rád nechám poučit.

Snažím se porozumět určitým kulturním souvislostem. Kdyby náhodou zemřel třeba historik Vilém Prečan, který se o nezávislou československou kulturu v sedmdesátých a osmdesátých letech zasloužil stejnou měrou jako Medek, možná ještě víc, věnovala by mu Česká televize také mimořádný program. Anebo Janu Kavanovi?

Jaká jsou měřítka pro to, kdo je podle České televize tak významná kulturní celebrita, že jeho smrt vyvolá změnu celostátního vysílacího programu? Ivan Medek byl muzikolog a organizátor kulturních hudebních akcí, pracoval také v hudebním vydavatelství. Pak se stal disidentem a náhodou měl možnost opakovaně číst do Hlasu Ameriky prohlášení československých chartistů. Po pádu komunismu byl na Hradě za Václava Havla úředníkem. To je celé. Nic nenapsal. Může někdo objasnit, proč je považován za někoho tak významného?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.1. 2010