Bylo globální oteplování zfalšováno?

24. 11. 2009

Nemá smyslu předstírat, že to není tvrdá rána, píše v deníku Guardian ekologický aktivista George Monbiot. Emaily, k nimž se dostal hacker a získal je z klimatologické katedry na University of East Anglia jsou kompromitující.

Ano, ty emaily byly získány protizákonně. Ano, všichni píšeme v emailech takové věci, které by po zveřejnění byly šokující. Ano, některé ty emaily byly vytrženy z kontextu. Ale mezi zveřejněnými emaily jsou i dopisy, které není nutno zmanipulovat, aby působily špatným dojmem. Zdá se, že skutečně existují důkazy, že někteří vědci se snažili bránit zveřejnění určitých vědeckých dat a dokonce i zničit materiál, který měl být zveřejněn podle zákona o přístupu k informacím.

A co je ještě horší, z některých těch emailů vyplývá, že došlo k snahám zabránit publikaci práce klimaskeptiků, anebo ji nezačlenit do zprávy Mezivládního panelu o podnebných změnách. Jsem přesvědčen, že šéf katedry Phil Jones by měl nyní odstoupit. Některá data, o nichž se hovoří v emailech, by měla být nově analyzována.

Avšak ospravedlňují tato odhalení tvrzení klimaskeptiků, že "toto je konečný hřebík do rakve" teorie o globálním oteplování? Vůbec ne. Poškozují důvěryhodnost asi tří nebo čtyř vědců. Vyvolávají otázky o spolehlivost jednoho nebo možná dvou řádků z několika stovek řádků důkazů. Na to, aby byla zlikvidována argumentace, že člověk způsobuje globální oteplování, by muselo být odhaleno daleko šírší spiknutí. Obrovské množství měření klimatologů po celém světě nemůže zpochybnit neserióznost tří nebo čtyř vědců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2009