Ideologický projekt je věc "zcela obyčejná"

24. 11. 2009 / Karel Dolejší

V odpovědi na výzvu pana Krpaly, aby "generácia roka 1989" něco udělala, budu maximálně stručný.

  • Je svatým právem pana Krpaly mít jakýkoliv názor na "úkoly", které podle něj generace roku 1989 "nenapsala"; je ale zajisté stejným právem příslušníků zmíněné generace, aby si své úkoly ohledně sebereflexe stanovovali sami, a sami se z nich také zodpovídali.
  • Institucionální zázemí současného režimu může být zajímavé, ale podle mého názoru ještě mnohem zajímavější je ideový projekt, který v kritickou chvíli zaslepoval, takže již v době, kdy byly instituce minulého režimu v pohybu a nové ještě zcela nefungovaly, umožnil tolika lidem chápat pravdoláskovou ideologii coby reálnou alternativu k začínajícímu útěku privatizátorů před právníky.
  • Popsat institucionální zázemí současného režimu, to ovšem nikoho neochrání před tím, aby v budoucnu ve zlomové situaci opět neopakoval podobné chyby jako "revoluční studenti" v podobě užitečných idiotů na okraji gigantického přerozdělování majetků a vzniku mafiánského kapitalismu. Když se lámal chléb, žádné institucionální zázemí dosud neexistovalo.
  • Docela dobře si vzpomínám na intenzívní diskuse o konkrétních manipulativních metodách minulého režimu v období kolem Velké listopadové kapitalistické revoluce; a ujišťuji, že přílišné zaujetí jimi v době, kdy přestávaly fungovat, ne-li přímo způsobilo, tedy přinejmenším výrazně přispělo ke slepotě vůči novým a dosud ne tak průhledným mechanismům manipulace veřejností, které právě vznikaly. Pseudokonkrétnost je třeba zrušit aktem existenciální modifikace, ne ji prostě popsat a posílit tak falešný dojem její hotovosti a uzavřenosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2009