Greenpeace varuje před táním ruského permafrostu

24. 11. 2009

ŠOK│ Mezinárodní aktivistická organizace Greenpeace varovala, že tání permafrostu představuje vážnou hrozbu pro ruskou ekonomiku. Tvrdí to zpráva, kterou Greenpeace v pátek 20.11. 2009 představila na tiskové konferenci v RIA-Novosti. Proces způsobený globálním oteplováním stojí ruské energetické firmy až 55 miliard rublů (1,9 miliardy dolarů) dolarů ročně jen za odstraňování poruch a poškození potrubní insfrastruktury a zmenšování ruského území .

"Pro infrastruktury ruských ropných a plynárenských společností je největší hrozbu právě tání permafrostu ," prohlásil Vladimír Chuprov, který stojí v čele energetického programu Greenpeace v Rusku. Greenpeace při psaní zprávy spolupracovalo s plynárenským koncernem Gazprom.

V zóně permafrostu je více než 60% území Ruska. V oblasti permafrostu se těží asi 93% zemního plynu Ruska a 75% ropy, které znamenají asi 70% vývozu Ruska. Tání permafrostu se zrychlilo v posledních letech, a Rusko se nyní zmenšuje o 30 čtverečních kilometrů za rok, zejména když mizí 10 km2 pobřežních pozemků tajícího ledovcového území, které tvoří státní hranici. Od této hranice se odvozuje i mezinárodně uznávané pásmo pobřežních vod.

Jiný autor studie Greenpeace, Sergej Kirpotin, konstatoval, že největší hrozbou tání permafrostu může být, že mohutně urychluje globální oteplování uvolněním miliardy tun metanu, což je silný skleníkový plyn, přibližně 20 krát účinnější než oxid uhličitý při zachycování slunečního tepla. Zpráva, sestavená předními ruskými a zahraničními odborníky v oblasti kryologie (věda zabývající se permafrostem) a klimatologie, hodnotí sociálně-ekonomické důsledky degradace permafrostu, tedy identifikuje nejvíce ohrožené oblasti a infrastrukturu.

. Náměstek ministra Ministerstva pro nouzové situace Ruslan Tsalikov konstatoval v červnu 2008: "Do roku 2030 může být rozsah ničení v důsledku globálního oteplování katastrofální. Na severu může být zničena více než čtvrtina bytového fondu. "

Greenpeace prohlásila, že hodlá předložit svou studii tak, aby ji měl 23. listopadu k dipozici ruský prezident Dmitrij Medveděv - ještě před summitem OSN o klimatu, které se koná příští měsíc.

AFP: Permafrost thaw threatens Russia oil and gas complex: study ZDE

Гринпис 19. 11. 2009: Оценочный доклад "Основные природные и социально-экономические последствия изменения климата в районах распространения многолетнемерзлых пород: прогноз на основе синтеза наблюдений и моделирования" 11MB ZDE

Гринпис 20. 11. 2009: Гринпис предупреждает руководство страны об угрозах изменения климата ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2009