Vyslovovat špatně je další svérázné "disidentství"!

24. 11. 2009 / Miloš Dokulil

Nechci zrovna teď dělat žádnou obecnou analýzu rozhlasu či televize, pokud jde o jazykovou kulturu a řečový projev především u zpravodajských pořadů. Je ovšem hodné pozoru, že jak na ČT1, tak v Českém rozhlase, bylo teď zase kolem 17. listopadu možno opakovaně slyšet z úst lidí v těchto institucích angažovaných vyslovovat "diZident". Už jako kdyby to byla nějaká "trvalka" pro nový výslovnostní standard. Neboť jen výjimečně někomu správně naskakuje v té druhé slabice "s", tedy: "diSident". (Jak to, že za těch 20 let se nad tímto nešvarem "z nedbalosti" ještě přiměřeně nepozastavil zatím nikdo z interních zodpovědných pracovníků těchto koncesionáři podporovaných institucí?)

Je prakticky asi zbytečné o tom psát. Protože to je zřejmě jen "detail". Přitom nesprávnou výslovnost slyší opakovaně miliony lidí. Takže si zvyknou na to slyšené jako na normu. A ačkoliv chceme být pořád nějak "světoví" (fotbalem počínaje a naším sametem nikoli konče), získáme hloupý a nežádoucí návyk z češtiny také pro jiné jazyky, chceme-li komunikovat s cizinci. V angličtině nebo francouzštině se kupodivu přece jen líp udržují výslovnostní normy, protože uživateli těchto jazyků je nemálo milionů lidí, jimž tyto jazyky nejsou mateřštinou. (Na okraj: psávalo se kdysi "dissident". Těmi dvěma "s" bylo předznamenáno nejen něco důležitého k tvarosloví nebo k původu slova a jeho významu. Předurčovalo to i výslovnost. Také -- možná -- to nabízelo jistou pokoru vůči jazyku jako kulturnímu dědictví, které společně sdílíme a jež bychom neměli zbytečně a bezdůvodně prznit.)

Nezamyslí se konečně nad tím aspoň za vysílání odpovídající představitelé veřejnoprávní televize a rozhlasu? Vždyť takto se zaplevelují uši nemalého počtu nic netušících posluchačů (případně diváků). A to si lidé ještě v ranných poválečných dobách nemálo dobře všímali, že když jistí lidé začali tehdy mluvit o "lidové demokracii", říkali "demoGracie". Už to, jak to vyslovovali, je mezi kultivovanými posluchači degradovalo. (Jen zcela na okraj ještě jednu malou chuťovku: Přímo mezi čelnými straníky KDU-ČSL nejeden funkcionář vyslovuje druhou půlku zkratky názvu strany s přehledem a suverénně "čé-eZ-el". Proč? Že by nám chybělo jen trochu sebekontroly? Je to jen nějaký řečový virus?)

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2009