18. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2006

Bankovní krize otřásá Rakouskem

Tisíce věřitelů odborářské banky BAWAG po odhalení miliardového skandálu v Karibiku a nyní i v její americké úvěrové společnosti Refco vzalo peněžní ústav útokem a vybíralo hromadně vklady. Před jejími odbočkami se tvořily fronty a u přepážek se vybíralo denně až 50 mil. euro.

Podle časopisu "Wirtschaftsblatt" situace začala ohrožovat bankovní stabilitu celého rakouského hospodářství. Vedení BAWAGu sice odmítalo oznámit veřejnosti, v jaké se nachází situaci, ale spolková vláda svolala minulý týden krizové zasedání a hodila hroutícímu se odborářskému peněžnímu ústavu záchrannou kotvu.

Ve spolupráci s rakouskými velkobankami a pojišťovacími ústavy byla udělena až do 1. června příštího roku státní garance ve výši 900 mil. euro. Dále pak velké peněžní ústavy připraví další čerstvý kapitál ve výši 450 mil. euro. Touto koncentrovanou akcí byla zachráněna bilance předchozího roku a vyrovnání se s americkou stranou ohledně uspokojení věřitelů Refco, kteří pozastaví miliardovou hromadnou žalobu na pohledávky vůči BAWAGu. Ta by v praxi totiž znemožnila její prodej ještě v průběhu letošního roku, jak to přislíbil nový šéf představenstva banky Ewald Nowotny.

Zatím v New Yorku došlo u insolventního soudu s věřiteli Refca k prozatímní dohodě, která bude v příštích dnech právně vyjádřena. BAWAG v současné době má k dispozici v USA 870 mil. euro (l, 9 mld. dolarů) a může zde pouze tak dlouho obchodovat, pokud její peníze na amerických kontech neklesnou pod l mld. dolarů. O stavu tohoto konta musí přitom denně informovat soudce příslušného soudu.

Po převzetí finančních garancí bude podle slov Nowotného BAWAG opět v USA akceschopný, protože na základě "této dohody budou odstraněny dle lidských měřítek všechna právní rizika". Rakouský odborový svaz ÖGB ale musel souhlasit, že své finanční bilance nechá přezkoumávat rakouskou Národní bankou a tím ji současně seznámí s celkovým majetkovým postavením. Stane se tak poprvé v dějinách, že dá k dispozici tajná čísla svého stávkového fondu, která až doposud znalo pouze nejvyšší vedení odborů. Tento vývoj navíc donutí odborový svaz, aby urychlil svou připravovanou strukturovou reformu.

Vzniklou situaci využil ve svůj prospěch spolkový kancléř Wolfgang Schüssel, který nyní vystupuje jako zachránce BAWAGu. Na noční tiskové konferenci 8. května dramaticky prohlásil "že společným nasazením všech sil se podařilo tento bankovní institut zabezpečit". Guvernér Národní banky Klaus Liebscher k tomu dodal, že šlo o národní podporu jak v zájmu BAWAGu tak celé finanční scény". Šéf BAWAGu Nowotny sice ubezpečoval novináře, že "banka nestála před zhroucením", ale veřejnost to cítí zcela naopak, navíc když Rakousko je spojeno s bývalou poštovní spořitelnou, která vstoupila do BAWAG P. S. K (Postsparkasse), kde má uloženo více než pět miliard euro.

K tomu musí obdržet zvláštním zákonem spolkové garance, které pochopitelně jsou závislé na stanovisku lidovci ovládané vlády. Pro vicekancléře Huberta Gorbacha, který je členem Haiderova Svazu pro budoucnost Rakouska BZÖ bylo rozhodnutí vlády "Příkazem hodiny bez ideologických hranic", která zachránila škody hrozící 1, 3 milionům zákazníkům a více jak šesti tisícům zaměstnancům. To poté, co vlastník ÖGB prohlásil, že již není v jeho silách zabránit škodám. Sociální demokraté v úterý poukázaly na licoměrnost reprezentantů BZÖ vzhledem k tomu, že nejsou ochotny řešit skandál v korutanské Alpine Bank, která je v rukách zemské vlády na čele s Jörgem Haiderem.

Celá kauza BAWAGu, která je největším bankovním skandálem posledních desetiletí, bude mít za následek jeden z největších mocenských přesunů v poválečném Rakousku. Moc k sociální demokracii inklinujících odborů a jeho finanční impérium budou rozbity a jeho nejdůležitější protagonisté budou jednou nohou v kriminálu. Na politickém poli tak začal boj o to, jaký trest by měl postihnout ÖGB a zdali záchranný pás poskytnutý vládou nepovede ke konkursu odborů. Záruka republiky je totiž vázaná na podmínky, které zavazují přímé i nepřímé majitele BAWAGu ručit svým majetkem. Jak varoval rozpočtový mluvčí SPÖ Christoph Matznetter, budou tímto rozhodnutím postaveny odbory pod kuratelu a rovněž šéf zelených profesor Van der Bellen upozornil, že nepodpoří vyhlášení konkursu nad ÖGB. Vláda sice hovoří, že jde o nedorozumění a nemá na insolvenci odborů žádný zájem. Odpovědnosti však nelze odbory zcela zprostit.

Jak píše časopis "Profil", panika, která zachvátila sociální demokraty, může mít i jinou příčinu než starost o odbory. V návrhu zákona totiž stojí, že za BAWAG mají ručit i zájmové spolky vlastníka, tudíž ÖGB. Není však jasné, zdali jsou do toho zahrnuty i organizace, které jsou na odborech nezávislé, ale tvoří uvnitř jednotlivé stranické frakce. Jde především o Frakci socialistických odborářů FSG, která má k dispozici restituční fond, který byl vytvořen v roce 1948 z prostředků odborů, které byly uloupeny austrofašistickým režimem Dolfusse a později nacisty. Podle lidovců jde o majetek ve výši 700 mil. euro, což sice FSG vehementně popírá, ale jeho skutečnou dnešní hodnotu nechce zveřejnit. Pro sociální demokracii je celý skandál kolem BAWAGu právě v roce parlamentních voleb, které budou nad podzim, krajně nepříjemný. Odbory vedené vesměs členy SPÖ se tak staly nevěrohodnými a vzniklá situace dodala především lidovcům nečekanou munici pro předvolební boj.

Odbory, které hrály v poválečné době důležitou mocenskou, ale i ekonomickou úlohu, se staly pro sociální demokraty doslova přes noc od žádoucích spojenců přítěží, která je může poškodit v úsilí zvítězit v nastávajících volbách. Paradoxně "zachráncem" statisíců střadatelů, kteří vložili do BAWAGu často své životní úspory, se před veřejností nestal předseda SPÖ Alfred Gusenbauer, který se distancoval od začátku této aféry, ale předseda lidovců Wolfgang Schüssel.

                 
Obsah vydání       18. 5. 2006
18. 5. 2006 Klíč k určování Nováků, aneb nevím, že nevím, a nevím o tom Ondřej  Hausenblas
18. 5. 2006 ■ ■ ■ Michal  Šanda
18. 5. 2006 Jak věcně lhát Bohumil  Kartous
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
18. 5. 2006 "Popírač" Václav Klaus, verbální "zločiny" a Lidové noviny
18. 5. 2006 Voličovy nálady, voličovy preference a voličova volba Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti Josef  Vít
17. 5. 2006 Objektivita - objektivita anonyma
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Jak vyhrát volby Oskar  Krejčí
17. 5. 2006 Hledání vlastních zájmů Oskar  Krejčí
18. 5. 2006 Kuba: Někde bude chyba Lubomír  Molnár
17. 5. 2006 Ruský medvěd je zpátky -- a tentokrát je na plyn
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
17. 5. 2006 Opravdu parodie
18. 5. 2006 Jak být šťastným František  Augusta
18. 5. 2006 Stejně jiný náhled na věc Kamil  Abbid
18. 5. 2006 Pendolino je fajn, ale bylo ho opravdu třeba? Michal  Polák
17. 5. 2006 ČRo: Svoboda sprostořekosti a odpovědnost Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Kdo má modernější pojetí bezpečnosti? Miroslav  Prokeš
18. 5. 2006 911 In Plane Site
18. 5. 2006 Filmový a diskusní večer v Pardubicích
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
2. 5. 2006 Zaváté stezky antifašistické solidarity jižní Morava-Vídeň Pavel  Pečínka
21. 4. 2006 V rakouské armádě prudce vzrostla šikana Richard  Seemann
21. 4. 2006 Sociální demokracie (SPÖ) má velkou šanci opět vládnout v Rakousku Radek  Vogl
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann
3. 4. 2006 Lačnost Elfriede Jelinekové   
31. 3. 2006 Peníze rakouských odborářů zmizely v Karibiku Richard  Seemann
24. 3. 2006 Haider chce odsunout z Rakouska nezaměstnané cizince Richard  Seemann
10. 3. 2006 SPÖ se rozešla v Korutanech s Haiderem Richard  Seemann
24. 2. 2006 Haider je pro Svobodné Jidášem Richard  Seemann
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
10. 2. 2006 Nezadržitelný vzestup preferencí pro Gusenbauera Richard  Seemann
27. 1. 2006 Haider se považuje za Ježíše Nazaretského Richard  Seemann
24. 1. 2006 Rakousko zakázalo řepku společnosti Monsanto Miroslav  Šuta
11. 1. 2006 Rok Rakouska Richard  Seemann