19. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 5. 2006

Kuba v Radě OSN pro lidská práva nevyhrála - spíše prohrály Spojené státy

Lubomír Molnár se domnívá, že jeho text věnovaný volbě do nově zřízené Rady OSN pro lidská práva nepojednává o Kubě, ale spíše o České republice. Je jistě třeba diskutovat o tom, proč Česká republika soustavně kritizuje Kubu, kde odpůrce vlády čeká šikanování a kriminál, ale nekritizuje a dokonce vyzbrojuje Kolumbii, kde se příznivci opozice mohou dočkat podstatně horší "odměny" - například v podobě rozporcování mačetou ze strany členů některého provládního polovojenského uskupení. Ale o tom teď psát nechci. Molnárův text totiž skutečně o Kubě pojednává - způsobem, který přímo volá po doplnění kontextu. Zvolení kubánského zástupce do Rady pro lidská práva totiž autor prezentuje jako velký zahraničně politický úspěch Fidela Castra.  Jak se to vezme: Možná jde spíš o neúspěch Condoleezzy Ricové....

Zvažoval jsem dlouho formu reakce na Molnárův výklad dění v Radě - a nakonec se rozhodl přeložit březnový komentář Lawrence C. Mosse z Human Rights Watch, k němuž v podstatě už není co dodat, píše Karel Dolejší:

Nové Radě oponuje neobvyklé duo: Spojené státy a Kuba

Velvyslanec Spojených států John Bolton nebyl prvním, kdo oponoval návrhu rezoluce ustavující Radu OSN pro lidská práva - Kuba jej v tomto směru překonala.

Parametry rezoluce prosazované předsedou Valného shromáždění Janem Eliassonem byly již v diplomatických kruzích po měsících vyjednávání dobře známy. Kuba návrh denuncovala v okamžiku jeho vydání. V prohlášení svého vyslanectví při OSN z 20. února Kuba varovala, že "nikdy neponese spoluvinu ani nebude mlčky přihlížet zjevnému pokusu vynutit si vytvoření Rady pro lidská práva za podmínek diktovaných Spojenými státy a jejich hlavními spojenci."

Kuba vystoupila s odsouzením "silného tlaku uplatňovaného v posledních několika týdnech, jehož cílem je vynutit si nemístným a nepřípadným způsobem rozhodnutí, které by imperialistickým zájmům vyhlášeným v takzvaném "Projektu pro nové americké století", což jsou plány washingtonských jestřábů na ovládnutí světa, umožnilo vytvoření Rady pro lidská práva."

Během několika minut po zveřejnění textu návrhu na ustavení Rady pro lidská práva dne 23. února velvyslanec Bolton signalizoval nesouhlas Spojených států, když prohlásil: "Je čas zvážit, zda nenastala vhodná chvíle ke skutečným mezinárodním jednáním o textu (rezoluce)."

Avšak Kuba byla znova u značky dříve. 24. února Kubánci doručili všem členům OSN sedm navrhovaných dodatků oslabujících text, včetně návrhu na rozšíření Rady; snížení kvóra požadovaného pro zvolení; odstranění lidskoprávních standardů vyžadovaných od členů Rady a klauzuli umožňující jejich suspenzi; zkrácení jednání Rady a ztížení možnosti přijímat rezoluce odsuzující porušování lidských práv v jednotlivých zemích.

Jako druhé byly na odpalu Spojené státy, když velvyslanec Bolton 27. února oznámil  formální americký nesouhlas, založený na blíže neurčených "nedostatcích" návrhu Rady. Když byl na konferencích ve dnech 27. a 28. února opakovaně žádán, aby jmenoval některý z těchto nedostatků, velvyslanec nakonec během druhého vystoupení jeden z nich jmenoval:  Návrh na příliš krátké funkční období, které by zemím znemožnilo působit v Radě více než šest či sedm let. "Jeden z problémů, který máme, je výhrada  vůči omezenému funkčnímu období," řekl Bolton. "Moje obava ohledně tohoto omezení spočívá v tom, že Amerika odejde - a to bude Komisi na škodu."

Vítaným efektem nesouhlasu Spojených států s textem je skutečnost, že může zvýšit ochotu k přijetí návrhu u zemí, které nebyly nadšeny z některých jeho silnějších doporučení. Kuba se může dokonce v uspokojení nad sebeizolací Spojených států vzdát svých dodatků a vypadat jako lidskoprávní šampión.

Na druhé straně může nesouhlas Spojených států  způsobit hlasování o návrhu, protože se očekávají všemožné zeslabující dodatky od zemí, které pokládají návrh Rady za příliš silný -  a to včetně kubánských výhrad.  Dále je možné, že Organizace islámské konference, která signalizovala, že její členské státy mohou přijmout text tak jak je, pouze s doplněním o doporučení v preambuli, které by vyzývalo k prosazování tolerance a úcty k náboženské svobodě a svobodě vyznání, místo toho bude prosazovat znění omezující svobodu projevu.

Protože po léta bojujeme proti kubánským přístupům v Komisi pro lidská práva, neradi bychom viděli prosazení velice škodlivých dodatků, jež Kuba hrozí vznést proti návrhu Rady pro lidská práva ve Valném shromáždění.

Spojené státy nemají velkou šanci zlepšit text svým úsilím o znovuotevření rozhovorů, ale mohou vznést své výhrady k návrhu na půdě Valného shromáždění bez toho, aby blokovaly konsensus ohledně přijetí návrhu. Pokud však delegace Spojených států volá po hlasování, pouze tak otevírá dveře změnám, které Radu oslabí.

Navržená Rada znamená proti stávající Komisi velký pokrok, neboť zlepšuje členské standardy, volební procedury, opatření k přerušení členství, rozvrh jednání a všeobecnou periodickou kontrolu nad všemi zeměmi. Velmi neradi bychom viděli tato zlepšení ohrožená jnezodpovědným a jednostranným úsilím Spojených států, které by ve Valném shromáždění vystavily návrh snahám Kuby a dalších zemí o prosazení zeslabujících dodatků.

Původní text v angličtině ZDE

Poznámka Štěpána Kotrby: Organizace Human Rights Watch disponovala v roce 2005 výnosy přes 91 M USD, převážně z prostředků vkladů a investic, dále z darů Herba a Marion Sandler, kontrolující magazín Forbes (Sandler Family Supporting Foundation), Rockefeller Foundation, Ford Foundation, Jan Philipp Reemtsma, Richard E. Salomon, Tides Foundation, William and Flora Hewlett Foundation, The David and Lucile Packard Foundation, Atlantic Philanthropies, Carnegie Corporation of New York, John D. and Catherine T. MacArthur Foundation, The R & S Cohen Foundation, Lynnette Rhodes, John Merck Fund, Oak Foundation, Epstein Philanthropies, Helen and Robert L. Bernstein, Stephen Silberstein, Open Society Institute George Sorose, Citigroup International Public Affairs a dalších. Ve stejnou dobu inkasoval její executive director Kenneth Roth roční plat 275 000 USD.

Vše pod kontrolou bankéřů, právníků a lidí blízkých State Departmentu. Vše realizující nátlakové a vlivové operace v třetích zemích - v zájmovém teritoriu USA. Vše koordinováno s americkou diplomacií. V Radě ředitelů zasedají některé přední osoby amerického bakovnictví, diplomacie a businessu. Námatkou editor Foreign Affairs James F. Hoge, Jr., CEO PublicAffairs Peter Osnos, John J. Studzinski, viceprezident Global Corporate, Investment Banking, and Markets Business HSBC, ředitelka vládního The Aspen Institute Alice H. Henkin, bývalý ředitel Random House Robert L. Bernstein, a další.

Stále stejní lidé, stále stejná agenda. Stále stejná politika.

                 
Obsah vydání       19. 5. 2006
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...
21. 5. 2006 Bundestag schválil nejvyšší zvýšení daní v dějinách SRN Radek  Vogl
19. 5. 2006 Český rozhlas k případu Aleš Cibulka
19. 5. 2006 Slovíčkaření aneb vlk se nažral a koza zůstala celá Jiří  Jírovec
18. 5. 2006 Let 77 a Judicial Watch jako dezinformační past Michal  Brož
19. 5. 2006 Stěhování Svobodné Evropy si zaplatíme - peněz je přeci dost Jan  Žižka
19. 5. 2006 Nokturno Josef Václav Sládek
19. 5. 2006 Kuba v Radě OSN pro lidská práva nevyhrála - spíše prohrály Spojené státy
20. 5. 2006 Jak to, že Human Rights Watch systematicky kritizuje americkou vládu? Jan  Rovenský
19. 5. 2006 Štěpán Kotrba by se měl obtěžovat s důkazy Karel  Dolejší
18. 5. 2006 Kapitalismus a korupce jedno jsou? Petr  Hušek
19. 5. 2006 "Televize vytvářená na koleně je budoucností digitalizace..." Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Digitální vysílání -- Velká Británie Jan  Čulík
21. 5. 2006 Příběh novin
19. 5. 2006 Moc médií a média moci Max  Fischel
19. 5. 2006 Odcizování přírodě -- důsledek či příčina krize člověka a společnosti Petr  Sak
19. 5. 2006 Oresteia III. - Laskavé Bohyně Lukáš  Nozar
19. 5. 2006 O stranách a směnkách Ladislav  Žák
19. 5. 2006 Jak je to přesně s dálnicí D 47 Jaroslav  Štemberk
19. 5. 2006 Zákaz potravin z GMO v moskevských školách Miroslav  Šuta
19. 5. 2006 Sen o dlouhověkosti: prodloužení života nenahradí jeho kvalitu Jan  Paul
19. 5. 2006 Zelený terč něco vydrží Milan  Daniel
19. 5. 2006 Méně státu = více korupce? Vladislav  Černík
19. 5. 2006 Socani "jsou zloději" Ctirad  Oráč
19. 5. 2006 Osvaldová: "Cibulka neporušil pravidla novinářské etiky"
19. 5. 2006 Boj za svobodu slova, anebo projev myšlenkové ochablosti? Jan  Čulík
19. 5. 2006 B+B+B: Bérová, Boura a bulvár - 7,5 milionů dotace Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Klíč k určování Nováků, aneb nevím, že nevím, a nevím o tom Ondřej  Hausenblas
18. 5. 2006 Pendolino je fajn, ale bylo ho opravdu třeba? Michal  Polák
18. 5. 2006 Jak věcně lhát Bohumil  Kartous
18. 5. 2006 Stejně jiný náhled na věc Kamil  Abbid
18. 5. 2006 Jak být šťastným František  Augusta
18. 5. 2006 Voličovy nálady, voličovy preference a voličova volba Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
18. 5. 2006 Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti Josef  Vít
16. 5. 2006 Salon kritického myšlení, Litoměřice
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2006 Kuba v Radě OSN pro lidská práva nevyhrála - spíše prohrály Spojené státy   
18. 5. 2006 Kuba: Někde bude chyba Lubomír  Molnár
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
20. 3. 2006 Kubánsko-floridská stopa: počkáme až se ministr Svoboda opět převlékne? Michal  Brož
10. 3. 2006 Chávez převzal Mezinárodní cenu UNESCO Fidel Castro Ruz
23. 12. 2005 Bezuzdný spotřební styl bohatých zemí Fidel Castro Ruz
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
10. 11. 2005 Protikubánští spojenci USA a embargo Oldřich  Průša
29. 9. 2005 Je třeba vychovávat lékaře, kteří budou mít rádi venkov, vesnice, okrajové a chudé čtvrti měst třetího světa Fidel Castro Ruz
26. 7. 2005 Kubánský model trvale udržitelného zemědělství Jindřich  Kalous
27. 5. 2005 Proč je Václav Havel pokrytecký? Martin  Šaffek
26. 5. 2005 Na Havanu! Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil