18. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2006

Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti

Pecunia non olet

Peníze nesmrdí - řekl ve starověku římský císař, když zavedl poplatky na římských záchodcích. A tato slova platí dodnes. Naši politici, naše média už 15 let bojují proti korupci. Zvláště před volbami je to velmi vděčné téma.

Korupce je nový jev v našem prostoru a přišel k nám v masivním měřítku s kapitalismem. Někdo možná bude říkat, že korupce kvetla i před listopadem. Ale z dnešního pohledu považovat předání bonboniéry (ve které někdy bylo i pár stokorun) lékaři za korupci, je směšná demagogie. Stejně jako pár pytlů cementu na stavbu chaty. Po listopadu na naši hospodářskou scénu přišli lidé, pro které je jedinou prioritou zisk -- peníze -- velké peníze -- čím dál víc peněz. Peníze, které přinášejí moc.

Moc, která jim přináší další peníze. Pro tyto lidi korupce není nic špatného -- je to jen prostředek pro zvýšení zisku. "Pět českých na stole" se opravdu s bonboniérou nedá srovnat. Najednou v hospodářství i na soudech vládnou všelijací Berdychové, Berkové, Krejčířové. Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz za pomoci soudců. Tato elita, která ovládá "výrobu" a praní špinavých peněz, soudy i podsvětí, je nositelem korupce. Praní špinavých peněz a podplacení soudci jsou novým fenoménem společnosti. Ti odhalení jsou jen špičkou ledovce. A to všechno zaštiťují Pepa z Hongkongu a Lajosz Bacz. Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Dnes nejde o stokoruny, ale o desítky milionů korun. Úplatek je dnes 10% z celkové částky. A o těch 10% platíme více ze svých daní, více za státní zakázky. Nám může být v podstatě jedno, jestli ty peníze jdou na soukromé konto úředníka nebo do stranické pokladny.

Rozčilovat se nad korupcí je pokrytectví. Za bojem proti korupci je jenom závist těch, které nikdo nechce korumpovat. Korupce je totiž základním kamenem kapitalismu. Korupce je mateřským mlékem podnikání. Bez korupce nelze podnikat. Pokud bude na světě jediný úplatkář, musí se všichni přizpůsobit. A zkuste je vyhubit do posledního. "Vstanou noví úplatkáři", abych parafrázoval A. Zápotockého.

Když nebudete korumpovat, tak nemáte šanci proti těm, kterým to není proti mysli. S trochou nadsázky by se dalo říci, že bez korupce by kapitalismus nemohl existovat. I malý živnostník, když chce dostat práci, musí jít do "holportu" s tím, kdo práci nabízí. S poctivostí nejdál dojdeš -- nás učili ve škole. Ale už v dětství, jsme věděli, že Mařka s ní došla jen na kraj lesa.

Kapitalismus má dva základní kameny. První je svobodné podnikání a druhý je poznání, že všechno jde koupit. Svobodné podnikání ovšem znamená skutečně svobodné podnikání a ne podnikání omezované nějakými pitomými zákony. Kam by potom podnikání došlo v konkurenci s chytřejšími a bez skrupulí? V kapitalismu jde opravdu cokoli koupit. Světaznalí vědí, že každý má svou cenu. A že nikdo neodolá. Je to jen zákon nabídky a poptávky. V trochu jiném podání jsme to nedávno viděli v americkém filmu, kde si Robert Redford za milion dolarů koupil noc s mladou novomanželkou. (Ale mohl to mít i za míň.)

Když si můžete koupit novomanželku, proč byste si nemohli koupit úředníka? Ten je také potřebný. Korupce je nedílnou součástí svobodného podnikání. A protože svobodné podnikání je základním kamenem kapitalismu, lze s tím těžko něco dělat.

Svobodné podnikání je alfou i omegou politiky všech pravicových stran. V případě ODS je to až nemoc. Jako příklad je možno uvést jak Václav Klaus vetoval zákon o bazarech a zastavárnách. Jím se poslanci snažili zamezit tomu, aby lumpové v noci okrádali noční chodce a mohli ihned zpeněžit svůj lup v zastavárnách k tomu otevřených. Že nejsou otevřené v noci pro obyčejné lidi, to snad chápe každý. Který poctivý člověk si jde zastavit mobil ve dvě hodiny v noci, že? Jenže pan prezident v tom zákoně nevidí snahu zamezit zločinu, ale to, že tímto zákonem je omezeno "právo podnikat a právo vlastnické". Tady už přestává rozum stát. Prezident republiky se staví za práva překupníků kradeného zboží a jejich právo podnikat. A za čí vlastnická práva se staví už neříká -- zda za práva původních vlastníků nebo právo zloděje na ukradené? Nakonec, co si máme myslet o prezidentovi, který nezná špinavé peníze?

Tato politika se plně promítá do činnosti ODS. Všichni víme, že ODS vládne na radnicích a krajích v celé republice. Co je již méně známo, je to, že do současnosti probíhalo a probíhá více než 200 případů korupce na komunální úrovni. Média o tom moc nepíší -- asi proto, že v nich vždy figurují na předních místech politici ODS. Ale nechci všechno házet na ODS -- je to jen a jen proto, že nám vládnou politici z ODS -- kdyby tam vládli jiní politici, budou před soudem oni. To je výsledek zákona kapitalismu, že všechno má svou cenu a všechno lze za peníze koupit.

Místopředseda vlády Mládek napsal, že podle našeho tisku a televize je naše hospodářství korupční žumpou, které se soudný investor musí obávat. Pan Mládek píše, že "v této věci existuje objektivní hlasování, kterým je příliv zahraničních investic". Ano, cizí investoři se k nám opravdu jen hrnou. Jenže - co když důvodem přílivu cizích investic je opravdu ta korupční žumpa? Co totiž může být pro investora lákavější, než možnost obejít zákony země za pár dolarů??

Zdá se vám to smutné a pesimistické čtení? Mně taky. Přitom zlikvidovat korupci je velmi jednoduché. Stačí jen chtít a nedat korupci šanci. Ale to nejde.

                 
Obsah vydání       18. 5. 2006
18. 5. 2006 Klíč k určování Nováků, aneb nevím, že nevím, a nevím o tom Ondřej  Hausenblas
18. 5. 2006 ■ ■ ■ Michal  Šanda
18. 5. 2006 Jak věcně lhát Bohumil  Kartous
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
18. 5. 2006 "Popírač" Václav Klaus, verbální "zločiny" a Lidové noviny
18. 5. 2006 Voličovy nálady, voličovy preference a voličova volba Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti Josef  Vít
17. 5. 2006 Objektivita - objektivita anonyma
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Jak vyhrát volby Oskar  Krejčí
17. 5. 2006 Hledání vlastních zájmů Oskar  Krejčí
18. 5. 2006 Kuba: Někde bude chyba Lubomír  Molnár
17. 5. 2006 Ruský medvěd je zpátky -- a tentokrát je na plyn
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
17. 5. 2006 Opravdu parodie
18. 5. 2006 Jak být šťastným František  Augusta
18. 5. 2006 Stejně jiný náhled na věc Kamil  Abbid
18. 5. 2006 Pendolino je fajn, ale bylo ho opravdu třeba? Michal  Polák
17. 5. 2006 ČRo: Svoboda sprostořekosti a odpovědnost Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Kdo má modernější pojetí bezpečnosti? Miroslav  Prokeš
18. 5. 2006 911 In Plane Site
18. 5. 2006 Filmový a diskusní večer v Pardubicích
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce