18. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2006

Jak věcně lhát

Připomíná to takovou tu pitomou dětskou hru, kdy jeden řekne "ty seš blbej" a druhý na to odpoví "ty seš blbej".

Všude se mluví o tom, jak je letošní předvolební kampaň věcná. Nevím, jestli tomu dobře rozumím, ale za věcnou kampaň se patrně považuje to, když někdo vyleze s marketingovými produkty, jako třeba T(t)lustá peněženka a legrační daňové kolečko, které způsobí její obezitu. Peněženka bude tlustá a proto budou lidé platit poctivěji daně a výdajovou složku rozpočtu tak nebude nutné příliš a zbytečně krátit. Jinými slovy -- daňový ráj v sociálním státě způsobený charakterním narovnáním českého občana nasycením jeho peněženky. Věcné, že.

Ostatně největší soupeř ukázal, že dokáže být "věcný" stejně efektivně, ne-li lépe. Přitom stačí jenom čekat a odehrávat přilétávající míčky zpátky přes síť. ČSSD nemusí říkat vůbec nic - stačí vždycky jenom říct, že chce opak toho, co ODS. ODS přitom vždy chce to nejhorší. Jak jinak.

Zatímco první parazituje na realitě, protože ví, že je možné donekonečna (a částečně vždy úspěšně) vyvracet chyby, nesplněné sliby a odmítat odpovědnost za ně, druhý se přiživuje docela nepokrytě na svém protivníkovi. Je to metoda klíštěte. V podstatě na každou aktivitu prvního druhý reaguje. Ne ale tak, že by předkládal svůj vlastní program. Reaguje tak, že se prostě jen negativně vymezí vůči předloženému návrhu. Připomíná to takovou tu pitomou dětskou hru, kdy jeden řekne "ty seš blbej" a druhý na to odpoví "ty seš blbej". Opakují to tak stále dokola a potom už to zredukují na pouhé "ty" -- "ty". Vydrží to přitom neskutečně dlouho.

Kdo je blbej se samozřejmě nelze dozvědět a vůbec o to nejde. Jde o to dokázat, že pravdu mám já, ať už je jakákoliv. Přitom se vlastně nedá říct, že by šlo o pravdu, ale jen o určité pojetí skutečnosti, diametrálně odlišné od jiných, které je předkládáno k identifikaci.

Možná to působí tak, že ten první, tedy ODS, má program a parazituje pouze ČSSD. Není tomu tak. Je totiž úplně jedno, zda někdo přichází s něčím tzv. originálním, nebo jestli někdo vyjadřuje názory jen tím, že to odmítne. Vymahatelnost splnění jakékoliv myšlenky, ať už pozitivně vyřčené, nebo vyjádřené abstraktně, pouhou negací myšlenky jiné, je stejně těžké. A mohou to být myšlenky sebevíc věcné.

Posun v manipulaci na úroveň tzv. věcných argumentů velmi dobře koresponduje s tím, že skutečně podstatná část voličstva je vzhledem k vývoji sociální stratifikace k větší propustnosti mezi jednotlivými sociálními vrstvami ideově nezakotvená. To před volbami znamená získat voliče nikoliv dlouhodobým přesvědčováním a skutečnými výsledky, ale získat ho teď a tady. Je-li zároveň stav nedůvěry voličů vůči politické sféře dlouhodobě nejnižší, je nutné při přesvědčování voličů použít takové motivy, které jeho zájem vzbudí a dokážou ho stále ještě přesvědčit.

Takto by se dalo z jiného pohledu mluvit i o tom, že jsou tím pádem politické strany tlačeny ke zdi a musejí být "věcné" a tedy i konkrétnější, tedy odpovědnější. Nemusejí. Neexistuje jediný způsob, jak věrohodně dokázat, že případné nesplnění věcných nebo nevěcných slibů bylo vinou toho, kdo je slíbil. V politice, která nemá žádnou pevnou bázi, z níž by vycházela, a která neustále plave, chvíli ve vodách demokracie, chvíli mimo její hranice, je možné v podstatě za jakékoliv situace vytvářet různé obrazy o skutečnosti a prohlašovat (i prohlasovat) je za jediné, pravdivé.

Nepovažuju proto "posun k věcnosti" kampaně za žádný přínos. Ve své podstatě jde pouze o posun v tom, kam až lze v manipulaci zajít. A jelikož politickou zbraní proti manipulaci není její odhalení, ale přizpůsobení se, není nic jednoduššího než vrtěti psem z druhé strany. Je v tom skutečně nějaký rozdíl?

                 
Obsah vydání       18. 5. 2006
18. 5. 2006 Klíč k určování Nováků, aneb nevím, že nevím, a nevím o tom Ondřej  Hausenblas
18. 5. 2006 ■ ■ ■ Michal  Šanda
18. 5. 2006 Jak věcně lhát Bohumil  Kartous
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
18. 5. 2006 "Popírač" Václav Klaus, verbální "zločiny" a Lidové noviny
18. 5. 2006 Voličovy nálady, voličovy preference a voličova volba Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti Josef  Vít
17. 5. 2006 Objektivita - objektivita anonyma
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Jak vyhrát volby Oskar  Krejčí
17. 5. 2006 Hledání vlastních zájmů Oskar  Krejčí
18. 5. 2006 Kuba: Někde bude chyba Lubomír  Molnár
17. 5. 2006 Ruský medvěd je zpátky -- a tentokrát je na plyn
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
17. 5. 2006 Opravdu parodie
18. 5. 2006 Jak být šťastným František  Augusta
18. 5. 2006 Stejně jiný náhled na věc Kamil  Abbid
18. 5. 2006 Pendolino je fajn, ale bylo ho opravdu třeba? Michal  Polák
17. 5. 2006 ČRo: Svoboda sprostořekosti a odpovědnost Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Kdo má modernější pojetí bezpečnosti? Miroslav  Prokeš
18. 5. 2006 911 In Plane Site
18. 5. 2006 Filmový a diskusní večer v Pardubicích
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce