18. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ernst Zündel
18. 11. 2005

Proces s neonacistou Zündelem byl odročen

Česká veřejnost se jménem 66 letého Ernsta Zündela se zřejmě poprvé šířeji seznámila 28. října letošního roku, kdy skinheadi uspořádali před pražským velvyslanectvím SRN demonstraci na jeho podporu.

Na sto neonacistů za blahovolného postoje pražského magistrátu zde mohlo vyjadřovat své rozhořčení nad tím, jak stálo německy na jednom transparentu, že "bez svobody slova neexistuje žádná svoboda, žádná pravda a žádné právo". Obětí této "nesvobody" je podle jejich názoru Ernst Zündel, který je údajně nejen v Německu pronásledován, že především popírá holocaust jako výmysl Židů a jejich podporovatelů.

Zündel, který se v roce 1958 usadil v Kanadě, byl na jaře vyhoštěn do Německa poté, co tamní soud jeho neonacistickou internetovou homepage prohlásil za protiústavní. Zde byl okamžitě zatčen a minulý týden postaven v Mannheimu před soud. Státní zastupitelství jej obvinilo z porušení řady paragrafů trestního zákona v souvislosti s tím, že na internetu a v různých tiskovinách popírá systematické vyhlazování Židů nacistickým režimem.

Před plně obsazeným sálem, kde se nacházela i řada pravicových extremistů a pozorovatelů z USA, obžaloba nemohla být přednesena pro tvrzení obhajoby, že předseda soudu Ulrich Meinerzhagen je proti ní zaujatý. Ten vyloučil bývalého obhájce neonacistické NPD Horsta Mahlera ze spoluúčasti na procesu, protože mu byla předběžně pozastavena činnost, co bývalému sympatizantu RAF a obhájci NPD pro nacionalistické štvaní. Kromě toho zbavil mandátu i soudem určenou obhájkyni Sylvii Stolzovou, protože svou stostránkovou obhajobu Zündela prošpikovala protižidovskými štvanicemi a sama se tak stala trestnou. Proces byl poté přerušen do vyjasnění oprávněnosti stížností obhajoby na předsedu soudu a odročen. Sám obžalovaný zůstává nadále ve vazbě.

Ernst Christof Friedrich Zündel, který se narodil 24.dubna 1939 v baden-wirtenberském Calmbachu, je mezinárodně známá postava, která celý svůj život zasvětila pokusu očistit vražedný nacionálně socialistický režim a jeho rasové učení. Jako 19 letý, aby se vyhnul vojenské povinnosti v Bundeswehru , odcestoval do Kanady, kde svá učňovská léta zasvětil tamní neonacistické skupině, jejíhož vůdce francouzského Kanaďana Adriena Arcanda označil za "velkého učitele". Zündel se živil jako malíř a grafik. Počátkem 70. let se seznámil s Thiesem Christophersenem a přeložil jeho brožuru "Osvětimská lež" do angličtiny.

V roce 1976 se stal majitelem torontského nakladatelství Samizdat a nepravidelně sepisoval a vydával "Germania-okružní dopisy", ve kterých propagoval neonacistické a protižidovské teze.

V každém vydání žádal o peněžitou podporu a sliboval expedici k "Hitlerově antarktickým UFO základnám" za cenu 9999 dolarů. Pokud by se to někomu zdálo drahé, nabídl Zündel malé modely údajně od nacistických vědců vyvinuté "zázračné zbraně". Na příklad model "létajícího kola" nabízel za 6,95 dolarů, ale k většímu obnosu peněz přišel až v roce 2000, kdy známý americký právník Richard J.Cotter jr. z Bostonu věnoval svůj majetek pravicově extremním organizacím a osobám. Z 650 tisíc dolarů obdržel Zündel 100 tisíc, šéf Nacionální aliance William Pierce 25 tisíc.

K prvním mezinárodním protestům došlo po promítání filmu "Holocaust" a účasti Zündela při zakládající schůzi "Institute for Historical Review" a s tím spojených kontaktů na řadu popíračů holocaustu jako Arthura Butze, Roberta Faurissona a dalších v roce 1979. Rok poté jeho nakladatelství vydalo štvavý spis "Zemřelo skutečně šest miliónů" z pera Angličana Richarda Harwooda. Od roku 1982 se pak Zündel specializoval na produkci a rozšiřování video "naučných filmů" popírajících holocaust a podpořil ilegální "výzkum" v Osvětimi. Stal se též iniciátorem mnichovského setkání "revizionistů" a byl nakonec v březnu 1991 zatčen po konspirativním příjezdu do hlavního bavorského města.

To již od srpna 1990 byl vystaven zatykač mnichovského soudu pro "popírání masových vražd na Židech během nacionálně socialistické násilné vlády". Nakonec byl 16.prosince 1991 odsouzen k peněžité pokutě ve výši 12 600 marek. Zündel se pokusil z tohoto procesu učinit "revizionistický" proces, ale to se mu nezdařilo a musel tuto částku uhradit. Zato v roce 1994 zahájil dopisovou kampaň proti zařazení "osvětimské lži" do německého trestního zákona. Předtím se mu již podařilo poprvé získat právo na šíření rozhlasových a televizních vysílání , jakož i internetových stránek v USA.

Hlavním argumentem Zündela je popírání, že za Hitlera bylo vyvražděno šest miliónů Židů. Tvrdí, že jde o kabalistické číslo, které se opakuje mnohokráte v dějinách. V minulém století se tvrdilo, že v roce 1919 je na Ukrajině ohroženo hlady šest milionů Židů , což nebyla pravda, stejně tak jako počet zahynulých za Hitlera. Jak lze srovnávat dvě zcela nesouvisející veličeny,to však již nevysvětluje.

Stejně absurdní je druhé tvrzení, že "šest milionů obětí je dogma", odvozené od symbolických a náboženských důvodů a proto údaje o šesti milionech obětí nacismu jsou falešné. Stejně tak i tvrzení, že Spojenci neměli dostatek důkazů o plynových komorách a 26 tisíc funkcionářů nacistického režimu, kteří byli na to tázáni ,to potvrdilo jen podle anglicky psaných protokolů, i když většina z nich tento jazyk vůbec neovládala. K tomu patří i tvrzení, že velitel Osvětimi Höss byl donucen v polském zajetí po mučení k přiznání, že zde existovaly plynové komory a masové vraždy. Vrcholem demagogie je pak argument, že Katyn byl vydáván také za dílo nacistů a pak se ukázalo, že to učinili samotní Spojenci - Rusové, z čehož Zündel vyvozuje, že pak i ostatní fakta o zločinech Němců uvedených na Norimberském procesu jsou nepravdivá.

Na základě takových argumentů zahájil své mezinárodní kontakty, a to především s britským popíračem holocaustu Davidem Irvingem, jehož díla jak známo zaplavují i český knižní trh. Dále pak s Nizozemskem, Francií, Spojenými státy a od poloviny roku 1994 s ruským nacionalistou Vladimírem Žirinovským. V posledních letech se pak kontakty rozšířily o spolupráci se zástupci různých arabských zemí. Velmi úzké kontakty navázal s rozhlasovou stanicí "Radio Irán", která odvysílala celou sérii rozhovorů a přednášek známých popíračů holocaustu. Vedle šíření na krátkých vlnách se tak činí i prostřednictvím internetu.

Na jeho webových stránkách se nachází i antisemitský materiál, který je i v Kanadě protizákonný. Zündel se nakonec dostal v Torontu před soud, který se překvapivě zaměřil na důvodné podezření z falešných údajů, které udal při získání tamního povolení k pobytu. Ten se poté přestěhoval do Pigeon Forge v americkém Tennessee. Zde byl nakonec americkými imigračními úřady zatčen a 19.února 2003 vyhoštěn do Kanady, kde požádal o politický asyl, protože se bál odsunutí do Německa. Kanadský ministr pro přistěhovatelské záležitosti Denis Coderre varoval poté velmi důrazně všechny nacisty, aby se nepokusili využívat velkorysé pohostinství jeho země. Kanadská příslušná komise, která se koncem března 1993 zabývala Zündelovou záležitostí, došla k závěru, že jeho další pobyt by ohrožoval vzhledem k jeho aktivitám a kontaktům národní bezpečnost. Jeho nárok na tzv. "neohraničenou svobodu slova" obhajovala jen kanadská CAFE, úzce spjatá s neonacistickou organizací "Pferitage Front", bojující za práva "bílých nacionalistů, rasistů a antisemitů" v Kanadě.

Tím, že existují "nesrovnatelnosti při popisování plynových komor a inženýry, kteří vylučovali vědeckými posudky, že v Osvětimi se popravovalo plynem" se nyní i u nás zabývá brožura "Osvětim-fakta versus fikce" šířená do středních škol. Ta se u nás objevila již před pěti lety a i když bylo již tehdy potvrzeno, že šlo o "klasické popírání holocaustu", které je podle českých zákonů též trestné, nikdo stíhán nebyl. Blahovolný postoj, jak se ukazuje, se nemůže v tomto případě nikdy vyplatit, jinak se jed neonacismu bude šířit bez odporu mezi generací, která s obdobím II.světové války nemůže mít žádné osobní zkušenosti. Zündelovi v Německu za "osvětimskou lež" mu hrozí trest až do výše pěti let a to nepodmíněně.

                 
Obsah vydání       18. 11. 2005
20. 11. 2005 Jimmy Carter: Amerika opouští demokratické hodnoty
19. 11. 2005 CIA provozuje síť mezinárodních výzvědných středisek
19. 11. 2005 WTO: přetrvávají rizika neúspěchu Ludmila  Štěrbová
18. 11. 2005 Žádná zbraň není mocnější než svoboda v právní společnosti
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
20. 11. 2005 Homosexuálové do plynu? Linda  Sokačová, Ondřej  Slačálek
20. 11. 2005 Gay a lesbická liga protestuje proti zásahu policie vůči polským lesbám a gayům
18. 11. 2005 Vědci objevují mechanismy stárnutí
18. 11. 2005 Právní kontinuita s protiprávním režimem Přemysl  Janýr
18. 11. 2005 Je přece jen pochybné, zda použití bílého fosforu lze označit za chemický útok Karel  Dolejší
18. 11. 2005 Praotec Čech a lachtan Gaston Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Peříčko Štěpán  Kotrba
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
18. 11. 2005 Policejní mluvčí informuje Zdeněk  Jemelík
18. 11. 2005 Stereotypní myšlení v Neviditelném psu Martin  Ondreját
17. 11. 2005 17. november 1989: Gorbačov hodil Adamca cez palubu Oskar  Krejčí
17. 11. 2005 Ruské rakety i ruské vojenské základny Československu stačily. Polsku nejspíše ne. Nyní totiž zvažují americké. Štěpán  Kotrba
18. 11. 2005 Proces s neonacistou Zündelem byl odročen Richard  Seemann
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
16. 11. 2005 Mohl by natahovací počítač změnit svět?
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy
16. 11. 2005 WTO: rozvojový balíček -- překvapení nebo nadělení? Ludmila  Štěrbová
17. 11. 2005 Irák zkoumá americké fosforové zbraně
16. 11. 2005 Spojené státy oficiálně přiznaly, že ve Fallúdži užívaly bílého fosforu jako útočné zbraně
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali
16. 11. 2005 Irák: Ve vládním bunkru nalezeno mezi mrtvolami 173 zbitých a vyhladovělých vězňů
15. 11. 2005 Španělsko se rozhodlo vyšetřovat "tajné lety CIA"
16. 11. 2005 "Černá kniha kapitalismu" Štěpán  Kotrba
15. 11. 2005 Když volnomyšlenkář Giorello nemlčí, ale útočí Josef  Brož
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
15. 11. 2005 Stáří: koně se také střílejí Oldřich  Průša
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Hitler a historie nacismu RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2005 Proces s neonacistou Zündelem byl odročen Richard  Seemann
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
27. 7. 2005 Sudetoněmecká otázka Radomír  Luža
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
15. 7. 2004 Martin Bormann -- pravá ruka Adolfa Hitlera sovietskym špiónom? Vladimír  Mikunda
21. 6. 2004 Tajné stránky dňa D Peter  Greguš
24. 9. 2003 "Krása" a "styl" Hitlerovy pracovny a problematika mezinárodního copyrightu   
24. 9. 2003 Ještě jednou Riefenstahlová: co je podstatou a funkcí umění? Fabiano  Golgo
23. 9. 2003 Ještě jednou k otázce morálky v umění Jan  Paul
12. 9. 2003 Leni Riefenstahlová: byla to skutečně nacistka nebo jen prostě Němka, typická pro svou dobu? Fabiano  Golgo
9. 9. 2003 Zemřela Leni Riefenstahlová   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
18. 8. 2003 Čierny deň nemeckej armády Peter  Greguš
15. 8. 2003 Byl Hitler před mnichovskou konferencí málem zavražděn?   

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2005 Proces s neonacistou Zündelem byl odročen Richard  Seemann
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Policie slouží neonacistům jako ochranka Štěpán  Kotrba
5. 9. 2005 My jsme ta nová generace. My jsme Národní Socialisté! Ondřej  Slačálek
19. 8. 2005 Skutečný komunismus... a skutečný antikomunismus Ondřej  Slačálek
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
30. 5. 2005 Polovina Rakušanů věří v možný holocaust Richard  Seemann
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 V Brně bez zásahu státních orgánů směli pochodovat neonacisté Dušan  Lužný
4. 5. 2005 Inspekci ministerstva vnitra: Proč policie přihlíží kriminálním aktivitám neonacistů?   
4. 5. 2005 Studentský průvod Brnem   
2. 5. 2005 Hitler jako "sociální revolucionář" Richard  Seemann
26. 4. 2005 V Brně proběhne slet nacistů Ondřej  Slačálek
11. 4. 2005 Marks vzjal zerno u Chegela Ladislav  Žák