Zadluženost v eurozóně

8. 6. 2010

Čtenáři si stěžují, že pravicové strany straší české občany státní zadlužeností, ale nikdo nehovoří o celkovém evropském kontextu. Internetové stránky BBC zveřejnily přehledné grafy, jak si stojí co do zadluženosti různé země eurozóny ZDE.

Srovnejte se situací v ČR. V ČR je zadluženost 35, 6 procent HDP ZDE. ČR podle Hospodářské komory ČR bez problémů splňuje podmínku EU, že celková zadluženost nesmí být vyšší než 60 procent HDP. Loni stoupl deficit veřejných financí ČR na 5,93 procenta HDP; podmínkou pro přijetí eura jsou tři procenta.

V Řecku dosahuje zadluženost 115,1 procent HDP, v Itálii 115,8 procent, v Německu 73,2, v Belgii 96,7, ve Francii 77,6, v Portugalsku 76,8, ve Španělsku 53,2, na Slovensku 35,7, v Británii 68,1 procent. Pročpak o této situaci neinformovala ČSSD před volbami třeba na svých billboardech a ve svých inzerátech? Když je někdo neschopný, dobře, že prohrál. Nikdo nehájí zadluženost, avšak mnozí ekonomové poukazují na to, že jsou i jiná důležitá měřítka, například růst hospodářství, a přeženou-li se škrty, ekonomika skončí v recesi, což vede k zvýšení zadluženosti. Je nutno najít velmi pečlivou rovnováhu mezi obojím. (JČ)

Ďáblovi advokáti

8. 6. 2010 / Ghassan Khaled

Bývalé i současné politické reprezentace by měly především sledovat zájem České republiky a nezneužívat utrpení Palestinců ke svým politickým cílům. V zájmu České republiky jako malého státu, tolikrát různými spojenci opuštěného a zneužitého, je politika na základě obyčejné slušnosti, protože slušnost je devizou, které si nakonec váží každý.

Slušnost, objektivita, soucit, schopnost poznat a provozovat skutečnou demokracii, schopnost deklarovat názor, který není diktován zvenčí, to je postoj, který Českou republiku může postavit do středu zájmu jiných zemí, jako rovnoprávného partnera, nikoliv jako notorického "nejlepšího přítele" jednoho ze světových hráčů

Pan Topolánek se před dvěma roky vyjádřil, že Izrael je obklopen barbarstvím a terorem, tím měl na mysli arabský svět. V té době jsem si jako Palestinec položil otázku.

Z čeho pramení nenávist a nepřátelský duch oficiální české politiky vůči Palestincům a vůči našemu spravedlivému boji proti okupaci? Dodnes neúspěšně hledám odpověď.

Po masakru na lodi Flotily svobody, po protestech celého světa proti nehumánnímu způsobu řešení, který Izrael zvolil a po reakcích českých politiků, které neustále vyjadřují podporu Izraeli navzdory tomu všemu, znovu pokládám staronovou otázku. Proč?

An English version of this article is in CLICK HERE

Novinář musí mít přesnost

8. 6. 2010 / Alice Valkarová

Na rozdíl od našich politiků a médii sympatizuji s Palestinci v jejich úsilí o získání vlastního státu. Co si mám ale myslet o novináři, který píše, že "poslední pogrom v režii Čechů se odehrál až v prosinci roku 1918 v Holešově a jeho následkem byl pokles počtu původního židovského obyvatelstva na území Československa skoro o polovinu". To tvrzení mi připadalo tak neuvěřitelné, že jsem si o tom něco přečetla na webu. Politováníhodný čin se odehrál v prosinci 1918, byli zabiti dva lidé, vydrancováno 26 obchodů a 51 domů. Jak ale dospěl GK k tomu, že následkem toho poklesl počet židovského obyvatelstva na polovinu?

Skoro to tak vypadá, jako by byla ta polovina židů vyvražděna nebo vystěhována, což je vzhledem k předešlému zcela absurdní (ostatně tabulky zastoupení náboženského vyznání v Čechách viz např. ZDE

Obávám se, že nepřináší-li novinář zcela korektní informace a já, jako čtenář, to zjistím, dívám se s jistým podezřením pak na všechno, co napsal. A to si snad Palestinci ani nezaslouží.

Rusko obžalovalo čtyři vojáky z krádeže kreditek ve Smolensku

8. 6. 2010

Ruská prokuratura oznámila, že bylo zahájeno trestní stíhání proti čtyřem ruským vojákům, kteří jsou obviněni, že ukradli úvěrové karty od jednoho mrtvého cestujícího z vládního speciálu, který v dubnu havaroval ve Smolensku.

Z karet bylo v bankomatu vybráno v přepočtu asi 2000 liber. Rusko původně popíralo, že ke krádeži kreditek došlo a že byli vojáci zatčeni.

Ruské ministerstvo obrany nyní konstatuje, že vyplatí odškodné, pokud bude vina vojáků prokázána.

Tři ze čtyř obžalovaných vojáků má záznam v trestním rejstříku, za krádeže a za padělání peněz, uvedla ruská prokuratura.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Španělští zaměstnanci z veřejného sektoru stávkují

8. 6. 2010

Španělští zaměstnanci ve veřejném sektoru v úterý uspořádali stávku proti průměrnému snížení jejich platů o 5 procent. Škrty jsou součástí úsporného opatření španělské vlády, jehož cílem je snížit deficit Španělska, který vzrostl v důsledku téměř dvouleté hospodářské recese.

Levičáctví je OUT

8. 6. 2010 / Amelie Horská

Pocházím z poměrně slušně zaopatřené rodiny, i přesto, že nad námi permanentně visí hrozba neschopnosti splácet hypotéku na náš dům s bazénem a saunou. Ačkoli je příjem mého otce značně nadprůměrný, nebylo tomu tak vždy. Ještě si pamatuji dobu, kdy jsem měla oblečení po kamarádkách, a musela 5x týdně jíst brambory se zelím. Táta mi nikdy nedal nic zadarmo. Už když jsem ve dvanácti chtěla jet na týden se školou do Anglie, musela jsem si na to vydělat mytím nádobí u babičky v restauraci. Ve svých 20 letech, kdy jsem schopná si na sebe vydělat, jsem za to vděčná. Proto vím, že nejen socky a lemry volí levici. Většina rodiny, ovlivněná dědečkem intelektuálem, je levicově orientovaná, a i já bych se ráda počítala mezi levicové voliče.

V ČR neexistuje pravice

8. 6. 2010 / Jan Čulík

K článku Karoliny Křišťanové: Prvním potřebným krokem - a nakonec pro každého dnešního českého studenta - by bylo poptat se na své škole na úřadě pro zahraniční styky po erasmovských výměnách na Západě a proboha strávit rok někde v Británii nebo ve Skandinávii, nebo v Německu! Hodně se ujasní. Především to, že co Kateřina Křišťanová zažívá na VŠE, je pro dnešní Evropu naprosto netypické.

Nezbývá než opakovat, že takzvané "pravicové" postoje, které Kateřina Křišťanová ve svém článku popisuje, nic společného s autentickým konzervatismem nemají. Je to prostě zastydlý bolševismus z doby před rokem 1989. Projevuje se totalitní mentalitou ("jedině můj názor je správný, nemám mentální kapacitu podívat se mimo svůj obzor, mimo svou školu, město, zemi, nechápu, že život a realita je pluralitní, mnohoznačná a mnohorozměrná").

Zásadním poučením z postkomunistického vývoje v ČR za posledních dvacet let je, že se kulturní a etické hodnoty společnosti vyvíjejí nesmírně pomalu a Česká republika je dodeška zajatcem komunistické normalizace. Žargon je skoro úplně stejný - jen se zdánlivě obrátila znamínka. Jenže komunistický režim před r. 1989 byl úplně stejně fašisticky "pravicový", jako je mentalita většiny dnešních českých politických stran, vždyť přece všichni ti padesátníci, kteří dnes vévodí české politice, jsou přímým produktem komunistické normalizace.

Jediným způsobem, jak z toho uniknout, je uvědomit si, že tento svět v mezinárodním kontextu vůbec není legitimní, je to absurdní panoptikum. Stačí strávit několik měsíců kdekoliv v Evropě a všechno se ozřejmí. Nejenže jiný svět je možný, ale on už dávno existuje. A skoro všude mimo ČR, Prahu a VŠE.

Nejít se stádem

8. 6. 2010 / František Řezáč

Vážená slečno Křišťanová!

Dovolte, abych Vám poblahopřál ke kritickému nadhledu, který projevujete ve svém článku.

I já byl okolnostmi i rodiči veden odmala k tomu, abych nešel se "stádem". To mi přineslo mnoho potíží, ale také spokojenosti, která se dá těžko sdílet. Vůbec, když se ohlížím, vidím, že je to cesta nesnadná, vedoucí často k osamělosti. S tou je třeba počítat a nebát se jí.

Souhlasím, že je nutné poslouchat druhé

8. 6. 2010

Se zájmem jsem si přečetl článek čtenářky Kateřiny Křišťanové, studentky VŠE a následně Vaši reakci, píše Jiří Štrajt, starosta Orlíku nad Vltavou. Patřím rovněž k levicově orientovaným (říkám si levý střed). Slečna Křišťanová mi připadá jako přemýšlivá a takových lidí tu moc není. Naprosto souhlasím s Vaším názorem, je třeba poznat svět a udělat si svůj pohled na dění okolo.

Ani já se o politice příliš nebavím se svým okolím, neboť zjišťuji přesně ten samý "fenomén doby" - je zde naprosto nezájem o vyslechnutí jiného politického pohledu, napadání, urážky... Bydlím v Orlíku nad Vltavou a dovedete si představit, jak zde asi dopadly volby - jednoznačně vyhrála TOPka a to víceméně z důvodů čistě nostalgických - učaroval knížepán, který tu má sídlo. Volební program ale téměř nikdo nečetl. Inu máme to, co chtěla většina...

Plzeň -- "Hlavní město evropské kulturní cenzury"

8. 6. 2010 / Milan Kohout

Jak v pátek 4.6. informovala média, radní města Plzně rozhodli, že pořadatel festivalu Anymous Performance Michal Krisl má vrátit dva a půl tisíce korun z dotace na festival - a krajská rada navíc zrušila původně schválenou dotaci v hodnotě patnácti tisíc korun. Celé rozhodnutí bylo očividně iniciováno stížností pana Radkovského, který byl pobouřen performancí v plzeňské katedrále poukazující na médii záměrně potlačovaný skandál zneužívání dětí tisíci katolických kněží po celém světě. Rada naprosto zjevně a účelově nalezla ve smlouvě s organizátorem festivalu jakousi větu vyžadující, že se všechny performance budou odehrávat ve "veřejných prostorách" (paradoxně: organizace nazývající se katolická církev neustále propaguje své budovy - nazývané kostely - jako vždy otevřené celé veřejnosti.)

K tomu: Milan Kohout provokoval v Plzni katolickou církev performancí o kněžské pedofilii"ZDE

An English version of this article is in CLICK HERE

Milan Kohout si bude muset své provokace financovat sám

8. 6. 2010

Pan Kohout mluví o církvi jako o jakési společnosti, která má své domy otevřené pro všechny lidi bez rozdílu, a proto on si v nich může dělat, co chce. Není tomu tak. Milan Kohout dobře ví, že kdyby podobné věci dělal v bance nebo v obchodním centru, dopadl by ještě hůř. Narozdíl od kostelů, zde mají strážní službu ozbrojenou obušky. Milan Kohout také dobře ví, že v bankách i v obchodních centrech je zakázáno fotografovat, zatímco v kostele mu to zjevně prošlo. Magistrát města Plzeň nepovažuje katolickou církev za nevýznamnou soukromou instituci, nýbrž za nositelku hodnot, ze kterých vychází naše civilizace. Ostatně i sekularismus a ateismus se rozšířily nejdříve v křesťansko-židovském prostředí, dělat podobné věci v mešitě, tvrdě by narazil, a dobře to ví, píše Václav David.

K tomu: Milan Kohout se za performanci před bankou v Americe dostal před soud ZDE

Český umělec vyvolal v Bostonu "mediální smršť" ZDE

Přesunutí evropských záležitostí z Úřadu vlády může poškodit zájmy ČR

8. 6. 2010

tisková zpráva asociace Evropské hodnoty

Praha, 8. 6. 2010 -- V rámci jednání o připravované vládní koalici zazněl návrh na zrušení postu ministra pro evropské záležitosti a přesunutí jeho agendy pod ministerstvo zahraničních věcí. Asociace Evropské hodnoty, která se problematikou EU odborně zabývá, varuje před neuváženými kroky, které by mohly vážně narušit koordinaci národních pozic a tím poškodit české zájmy v Unii.

Je užívání amerických bezpilotních letadel kontraproduktivní?

8. 6. 2010

Ve Fort Huachuca nedaleko mexické hranice v Arizoně mi dovolili, abych převzala řídící prvky leteckého simulátoru, na němž se učí mladí vojáci létat s roboty, s bezpilotními letadly na druhé straně polokoule, píše Sarah Smith, autorka reportáže na Channel Four News.

Už dnes nemusíte mít certifikát kvalifikovaného pilota, ani nemusíte být armádní důstojník. Tisíce mladých rekrutů - mnoha z nich je teprve 18 let - prochází výcvikem jak používat tyto vzdušné roboty a americká armáda jich využívá stále větší množství.

Asi jsem neměl být tak stručný

8. 6. 2010 / Michael Kroh

Většinou jsem zvyklý psát delší články, spíše analytické studie. V posledním případě jsem však zvolil formu zkratkovité glosy a se zlou jsem se potázal. Karel Dolejší na mně nenechal ve své replice nit suchou. Neměl jsem asi přece jen být tak stručný a své stanovisko jsem mohl podrobněji vysvětlit. Zkrátka psal jsem příliš rychle a Karel Dolejší zase moc rychle četl. Jinak by jeho reakce nemohla být tak ostrá a interpretace místy zcela opačná zamýšlenému smyslu sdělení.

Čas diskutovat o chybách a prioritách levice nadešel právě nyní

8. 6. 2010 / Karel Dolejší

Michael Kroh a já jsme bezpochyby nebyli jediní, kdo Jiřího Paroubka kritizovali již před volbami. Činila tak mezi jinými i redakce deníku Právo, jež se za do dočkala velkopanských výhrůžek, odsuzování za zradu a zaprodanost, a tak dále. Ať už byl v praxi dopad takových sankcí sebevíce limitován, jedno je z nich zcela zřejmé: Kritika Paroubkovy ČSSD až do okamžiku, kdy strana, v níž bylo opravdu téměř vše po vůli předsedovi, utrpěla naprosto zničující vítězství, nacházela v jejích řadách pouze naprosto minimální ohlas.

Izrael se omluvil za video, zesměšňující mrtvé z humanitárního konvoje

8. 6. 2010

Pokud jste byli v Gaze, jako já, píše reportérka Channel Four News Linsey Hilsum, je velmi obtížné sledovat posměšné video, které natočila skupina Izraelců, která si říká Latma (hebrejsky hovorově "Facka"). Video distribuuje tiskový úřad izraelské vlády a bylo umístěno na YouTube. Izraelská vláda se nyní za toto video omluvila, ale škodu už nelze napravit.

Na videozáznamu zpívají Izraelci "Nikdo neumírá, takže nejlepší, co dokážeme, je vymýšlet si. Musíme každý den předstírat."

Skupinu "Facka" založila korespondentka listu Jerusalem Post Caroline Glick. Skupina natočila celou řadu posměšných videí. Jednu skandinávskou vládu obvinila z "antisemitské krevní pomluvy" a jiné video zesměšňovalo Rahma Emmanuela, šéfporadce Bílého domu, kterého označilo jako "žida, který sám sebe nenávidí", protože je podle Latmy nepřátelský vůči Izraeli.

Paroubek to zvoral, tak si kopněte, vážení

7. 6. 2010 / Michael Kroh

Okamžitě po skončení voleb se vyrojila spousta generálů po bitvě, kteří kriticky rozebírali volební kampaň ČSSD a vystupování jejího předsedy. Výjimkou byl komentář Luďka Tomana, který svaluje vinu za porážku sociální demokracie na pravicový tisk. Podobně vystupuje i sám Jiří Paroubek. Pravicový tisk samozřejmě hodně věcí nafukoval a přeháněl, ale mohli by zmínění vysvětlit, v čem lhal? Že Jiří Paroubek zvolil špatnou strategii a vystupoval nevhodně, přiznávají i jeho stoupenci. Že neustálé mírné zvyšování deficitu veřejných financí dospěje jednou zákonitě ke státnímu bankrotu, pochopili i prvovoliči -- i bez pravicového tisku (čtou jej stejně málo jako levicový). Ten ostatně nepsal, že to bude zítra. A konečně, v roce 2008, kdy sociální demokracie vyhrála drtivě krajské a senátní volby, byl snad tisk méně pravicový?

An English version of this article is in CLICK HERE

Kdo že tu do koho kope?

7. 6. 2010 / Karel Dolejší

Ve srovnání s Michaelem Krohem jsem asi četl nějaké úplně jiné články rozebírající Pyrrhovo vítězství sociální demokracie v letošních parlamentních volbách. V textech, které jsem viděl já, se kromě osobních Paroubkových chyb, jejichž výčet podle Kroha činil - až na jedinou výjimku - veškerý obsah povolební kritiky ČSSD, rozebíraly omyly v zaměření kampaně na určité segmenty voličstva, role "řecké hrozby", chybějící důraz na některé body při mediálním vystupování, nedostatek odvahy hovořit o potřebě zvyšování daní či fatální způsob hospodaření, jehož výsledkem je dluh, který nyní strana zdědila. Zmiňovaly se programové nedostatky ČSSD v době pošpidlovské, škody kočkovské a urbanovské, atd. Poctivý popis by rozhodně zabral víc než ty tři odstavce, které Kroh věnoval celému svému sdělení - včetně nabádavé výzvy levicovým intelektuálům, aby "přestali kopat do Paroubka".

An English version of this article is in CLICK HERE

Jsem mladý, jsem trendy, volím TOP 09

7. 6. 2010

O tom, že mladá generace je velmi pravicová, se ví. Už výsledky studentských voleb ukázaly názory české mládeže jasně -- jsem mladý, sebevědomý, úspěšný, konzervativní a volím TOP 09. Ráda ukážu smýšlení mých kolegů z univerzity na malém vzorku spolužáků, kteří volili TOP 09, píše čtenářka Petra Kovačíková.

Boj na více frontách současně

8. 6. 2010 / Pavel Pečínka

Ondřeji Giňovi se nepozdával můj článek Holomkův vykřičník, Pečínkův otazník (RH 3/2010) a organizace Forum prý "přijala usnesení", aby Pečínka došéfredaktoroval.

Ondřeji Giňovi děkuju za zájem. Myslím, že určitá konfliktnost a co nejširší záběr od Mika přes Ščuku po Jakoubka a Hirta našim novinám prospívají. Psal jsem už dávno vícekrát i Václavu Mikovi, jenž patří s Giňou a Rudkem Kawczyńským z Hamburku do jedné party, že by skuteční romští nacionalisté měli mít i v Romano hangos, jakkoli s nimi nesouhlasím, svoje názory zastoupené. Nereagoval, zato strašil, jak vyvolá vlnu romské emigrace ("Operaci Exodus") atd., až konečně většinu většinových médií zaujal a po aféře Mikeš s písemnou produkcí ustal.

Musí se řešit anticikanismus, ne obviňovat samotné Romy

8. 6. 2010

Romano hangos (RH) přineslo v dubnovém vydání informace o zpracování další studie k vládní Strategii boje proti sociálnímu vyloučení. Jedním z těch, kteří studii obdrželi k prostudování, byl ing. Karel Holomek, který kriticky reagoval na konkrétní záležitosti, jimiž se studie zabývá. Pavel Pečínka, šéfredaktor RH, se k tématu připojil vyjádřením svých názorů a postřehů, které vypovídají o jeho podivném postavení v pozici šéfredaktora RH. Panu Pečínkovi ani nikomu jinému nelze brát svobodu vyjadřování anebo jej omezovat v názorech. Ale ve svém článku se pan šéfredaktor Pečínka dostal do jakéhosi schizofren­ního postavení. Navíc jeho zobecňující tvrzení o Romech prezentovaná jako fakta zdůrazňují hloubku a rozsah anticikanismu v majoritní společnosti, napsal Ondřej Giňa.

Finanční aristokracie není nic jiného než obrození lumpenproletariátu

8. 6. 2010

ŠOK│

Zadluženost státu byla naopak přímo v zájmu té buržoazní frakce, která vládla a vydávala zákony prostřednictvím sněmoven. Státní deficit právě byl hlavním předmětem její spekulace a hlavním zdrojem jejího obohacení. Po každém roce nový deficit. Po uplynutí čtyř až pěti let nová půjčka. A každá nová půjčka skýtala finanční aristokracii novou příležitost k okrádání státu; stát uměle udržovaný na pokraji bankrotu, byl nucen sjednávat s bankéři půjčky za nejnevýhodnějších podmínek.

Důchodci se nakonec dočkali

7. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Ústavní soud zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Současný výpočet výměry důchodů je podle Ústavního soudu protiústavní, protože staví solidaritu nad zásluhovost a negarantuje dostatečně právo na přiměřené hmotné zabezpečení.

zdroj ZDE

Ústavní soud tak vyhověl požadavku, který více než šedesát let odmítal vyhovět "spravedlivému" rozdělování společného koláče. Je přece do nebe volající, jestliže se důchod občana obývajícího 2 + 1 a cestujícího MHD se podobá důchodu bývalého příjemce platu ve výši 100 tis. Kč a výše. Není třeba příliš zdůrazňovat, že udržování domácnosti ve vile s obytnou plochou 250 -- 400 metrů čtverečních vyžaduje zvýšené výdaje za teplo, osvětlení a průběžnou údržbu nemovitosti...

Protestujeme proti protiprávnímu zveřejnění dat

7. 6. 2010

tisková zpráva

CZALPA zásadně protestuje proti zveřejnění a proti způsobu prezentace dat ze zapisovačů letounu TU-154 Polského letectva, které havarovalo ve Smolensku dne 10. dubna 2010. Dne 1.6.2010 byla polskými vládními orgány i přes protesty ruské strany (zejména pak pracovníků MAK - mezivládní letecké komise, pověřených vyšetřováním události), zveřejněn přepis záznamu komunikace a rozhovorů v kabině posádky. Bezprostředně se tento přepis dostal do řady sdělovacích prostředků a byl novináři všemožně komentován.

Izrael, konflikt a přátelství

7. 6. 2010 / Ondřej Slačálek

Projev na demonstraci v Praze 5. června 2010 proti blokádě Gazy

Začnu otázkou: Co by se stalo, kdyby to byla řekněme americká loď a plula řekněme do izraelského přístavu? Co by se stalo, kdyby na palubu vtrhlo komando ozbrojenců a lidé na lodi by se bránili, a to pouze noži a tyčemi? Byli by pokládáni za hrdiny. A můžeme patrně říct, že právem. Je pravda, že na Gazu byla uvalena námořní blokáda, a právě proto tady protestujeme. Lze si právě tak představit, že by podobná blokáda byla uvalena na Izrael. Nebo snad do Izraele nesměřují komponenty ke zbraním, které se používají proti civilistům?

Odsuzuji všechny formy terorismu

7. 6. 2010 / Jan Kavan

Projev na demonstraci o izraelském útoku na konvoj, dne 5.6.2010, Václavské náměstí.

Snad vás mohu oslovit jako vážené přítelkyně a vážení přátelé, Všiml jsem si, že mezi lidmi i mezi novináři panuje rozšířený stereotyp, že každý kdo je kritický k politice současné izraelské vlády je antisemita, každý kdo nesouhlasí s okupací Palestiny či s blokádou Gazy je terorista nebo aspoň s terorismem či teroristy sympatizuje. Mám pro vás novinku. Není to pravda. To ovšem neznamená, že jednoznačně neodsuzuji např. údajnou reakci aktivistů na palubě turecké lodi Mavi Marmara, kteří na varování izraelského námořnictva prý odsekli: "Sklapněte. Vraťte se do Osvětimi". To je nejen urážlivé, ale vysloveně hloupé a diskredituje to poctivé snahy aktivistů, kteří odmítají jak okupaci, tak i antisemitismus. Jsem rád, že tu vidím řadu přesně takovýchto hesel.

Můj otec pocházel ze židovské rodiny a jeho matka a prakticky celá jeho rodina zahynula v Osvětimi, Terezíně či v jiných táborech.

Volby s trochou matematiky a co z toho plyne?!

Vlastní vinou prohráli občané

7. 6. 2010 / Petr Pokorný

V právě proběhnuvších volbách se ukázal škodlivý nezájem velké části našich občanů k dění ve státě – a bohužel k jejich škodě. K volbám přišlo 62,6% oprávněných voličů. Tedy nedostavilo se 37,4% voličů. Jak vlastně volili příznivci většiny stran v poměru k celkovému počtu oprávněných voličů? Vítěz voleb ČSSD získala pouhých 13,82%, druhá ODS získala 12,66%.

Chceš se zbavit problému? Zruš ministerstvo, jež jej má řešit

7. 6. 2010 / Milan Fujda

V dubnu vybuchla v Mexickém zálivu vrtná plošina Deepwater Horizon a statisíce litrů ropy denně od té doby stále unikají do moře. Média již také přinesla zprávu, že inspektoři, kteří měli na starost kontrolu bezpečnosti těžby, se jednoduše nechali koupit dárečky společnosti British Petroleum.

Tato událost je unikátní v tom, že se jedná o jednu z největších ekologických katastrof způsobených člověkem, ale naprosto typická v tom, že příkladně ilustruje dva principy, na nichž funguje současná globální politika a ekonomika.

Pokus o odpověď...

7. 6. 2010 / Ladislav Žák

Stále častěji se v různých podobách ozývají upozornění na dva společenské jevy nebo snad trendy. Jednak na to, že dramaticky klesá sociální soudržnost a druhak na to, že neméně dramaticky roste ve společnosti vliv peněz. Dovolím si myšlenku, že jde o jevy nebo trendy na sobě závislé, a to vazbou zvanou nepřímá úměra. Je načase si velmi vážně položit otázku, zda ještě věříme, že existují věci, hodnoty a statky, které se nedají koupit - nebo dokonce takové, které se nedají směnit. Nestačí tuto otázku klást jen ve svém okolí, ale zejména je ji potřeba položit sobě samému a poctivě si na ni odpovědět...

Náklady na složitost

7. 6. 2010 / John Michael Greer

V krajním případě, kdy se celá společnost ocitla za bodem záporných výnosů složitosti, může být zhroucení adaptivní odpovědí na rostoucí spirálu krize, kterou nelze ukončit žádným jiným způsobem.

KD│ Vzhledem k událostem nyní plnícím novinové titulky je poněkud ironické, pokud jsem poslední příspěvek začal komentářem, že to byl zajímavý týden pro znalce úpadku a pádu; možná by bylo lepší říci: "Ještě jsi nic neviděl" (You Ain't Seen Nothing Yet). Zhruba v době, kdy se sopečný popel z Islandu začal usazovat mimo evropský vzdušný prostor, další černý mrak začal stoupat z lávových otvorů na Wall Street, což bylo způsobeno spontánním samovznícením toho, co ještě zbylo z reputace Goldmana Sachse ohledně fiskální poctivosti.

Soumrak sociální demokracie?

7. 6. 2010 / Jan Hradil

Volební terno minulého víkendu jsem prožíval v Čechách, zapojil jsem se tam do některých "hospodských" debat a nemohu, než se nepodělit o některé dojmy, které ve mne tyto debaty, jakož i volební výsledky zanechaly. Pokusím se rovněž shrnout mnou subjektivně spatřované hlavní důvody porážky dominantní levicové strany, ČSSD.

Koriandr se do Gazy dovážet nesmí, zázvor ale ano

6. 6. 2010

Izrael odmítne požadavek na mezinárodní vyšetřovací komisi, která by zkoumala jeho konflikty s loděmi přivážejícími humanitární pomoc do Gazy. Uvedl to izraelský velvyslanec ve Spojených státech. Dodal: "Vyjednáváme s Obamovou vládou, jakou formu bude naše vyšetřování mít."

Situace by se ale mohla výrazně zhoršit, poznamenávají britské Channel Four News, pokud jsou pravdivé zprávy íránské tiskové kanceláře Mehr, z nichž vyplývá, že íránské revoluční gardy jsou připraveny poskytnout humanitárním konvojům pro Gazu vojenskou ochranu.

Jakýkoliv zásah íránské armády by Izrael považoval za nesmírně provokativní, protože Izrael je přesvědčen, že Írán poskytuje organizaci Hamas, která vládne v Gaze vojenské zásoby. Írán neuznává existenci izraelského státu.

Reportérka Channel Four News Linsay Hilsum informuje, že zřejmě dojde k vyjednávání o zmírnění blokády Gazy. Poukazuje na to, že podle Izraele zřejmě Palestinci vyrábějí rakety ze slepičinců, z koz, z koriandru a z rybářských prutů, slepených dohromady marmeládou. To jsou totiž materiály, jejichž dovoz do Gazy Izrael zakazuje z vojenských důvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde je Člověk v tísni?

6. 6. 2010 / Zdeněk Jehlička

Záměrně nechám otázku vlastního izraelského útoku na konvoj s humanitární pomocí stranou. Myslím si totiž, že by měla být Izraeli dána možnost hájit své poněkud nejapné vysvětlení před mezinárodním soudem, kde by jistě došlo i na legálnost izraelské blokády Gazy a legitimnost okupace palestinských území jako takových.

Zajímá mne spíše téměř nulová reakce české lidskoprávní jindy tolik aktivní komunity.

Dovedeme si snad představit, že by k podobnému útoku došlo na konvoj vezoucí humanitární pomoc řekněme do Čečenska a někde na hranicích s Kavkazem by na něj zaútočila ruská ozbrojená komanda, několik členů konvoje postřílela, zbytek unesla kamsi do Ruska, kde by je okradla, lehce mučila a následně vyhostila, a nevyvolalo to žádnou reakci Člověka v tísni, Václava Havla či pana Štětiny?

Co se ve skutečnosti stalo při izraelském útoku na loď Marmara

6. 6. 2010

Elshayyal, reportér televize al-Džazíra, stál na straně lodi a viděl v době, kdy střelba začala, předek i zadní část lodi. Podle jeho svědectví začali vojáci střílet na cestující na palubě z vrtulníku ještě předtím, než jediný izraelský voják na palubu sestoupil. Muž, který stál vedle reportéra Elshayalla, byl zasažen kulkou do hlavy a byl okamžitě mrtvý.

Nejméně další dva svědci viděli vojáky, jak střílí na palubu lodi seshora, ještě předtím, než na ni sestoupili. Je možné, že právě tato střelba vyvolala prudký odpor aktivistů poté, co vojáci sestoupili na palubu. Několik cestujících svědčí o tom, že organizátoři naléhali na aktivisty, aby vojáky nebili, protože to poškodí jejich mírový protest.

Jiní svědci tvrdí, že na lodi byla vztyčena bílá vlajka, ale izraelští vojáci to ignorovali. Posádka lodi také megafonem opakovala, že se vzdává, a žádala, aby byli ranění odvezeni pro lékařskou pomoc. I toto izraelští vojáci ignorovali.

Aktivisté tvrdí, že Izrael měl připravený seznam lidí, které chtěl zavraždit. Izrael tvrdí, že jeho vojáci stříleli jen v sebeobraně. Co se ve skutečnosti stalo v pondělí 31. května v mezinárodních vodách Středozemního moře? Britský týdeník Independent on Sunday k tomu v neděli 6.6. přinesl rozsáhlou analýzu v době, kdy mezinárodní kritika Izraele pokračuje neztenčenou silou, viz např. rozsáhlé televizní zpravodajství BBC v neděli po poledni.

Problém je dnešní složení izraelské armády

6. 6. 2010

Samozřejmě jsem rozhořčen ozbrojenci, kteří napadají lodě v mezinárodních vodách, osoby na palubě, kteří se pokusí o odpor, zabíjejí a pak donutí loď, aby odplula do přístavu únosců. Samozřejmě hovořím o somálských pirátech, kteří útočí na západní lodi v Indickém oceánu. Jak si ti teroristé mohou vůbec dovolit dotknout se našich neozbrojených lidí v mezinárodních vodách? A jak správně činíme, že vysíláme své válečné lodi na ochranu před takovým terorismem, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Ale, co se to děje? Alespoň Izraelci nepožadovali minulé pondělí výkupné.

Schyluje se k válce Evropské unie a Izraele??

6. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Už i Velká Británie s novou konzervativní vládou vyzývá Izrael k ukončení blokády pásma Gazy. Prohlásil to v neděli britský ministr pro mezinárodní rozvoj Andrew Mitchell. "Situace v Gaze není přijatelná, ani udržitelná," konstatoval britský ministr. Britská vláda se tak přidala k vládě Baracka Obamy v USA, španělskému předsednictví EU, Francii a dalším zemím. Prosionistická orientace EU je nejspíše na ústupu. Izrael reaguje vojenským cvičením a zatýkáním mírových aktivistů v mezinárodních vodách, což je označováno za akt státního terorismu. Je jen otázkou času, kdy na obranu humanitárních konvojů Free Gaza Movement pošle některá ze zemí EU vojenské fregaty a Evropská unie dá Izraeli jasně a zřetelně najevo, kde jsou meze lhostejnosti k mezinárodnímu právu.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

26. 5. 2010

Vážení čtenáři,

je nám to trapné a jsme si vědomi, že napínáme vaši trpělivost k prasknutí, nicméně stav finančních prostředků Občanského sdružení Britských listů je k dnešnímu dni 11 284,73 Kč. Nestačí na běžné provozní náklady listu a musíme se bohužel znovu obrátit na čtenáře, kteří pravidelně finančně nepřispívají, aby svůj list podpořili jakoukoliv minimální částkou. Musíme v blízké budoucnosti uhradit přibližně 30 000 Kč za vypracování účetnictví za rok 2009, máme nezaplacené účty za programování systému (v poslední době především dotazníku o postojích čtenářů k dnešnímu režimu a k režimu před rokem 1989; budeme muset hradit také jeho zpracování; provádíme průběžně i další nutné programátorské práce), zkolaboval nám redakční počítač, který jsme museli nahradit, zatím jsme ho nezaplatili; máme celou řadu dalších běžných provozních nákladů, bez nichž se provoz listu prostě neobejde.

Prosíme tedy čtenáře, kteří nepřispívají, o pravidelnější finanční příspěvek. Bohužel je smutnou skutečností, že se Britské listy úplně bez rozpočtu vydávat nedají.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Pro příznivce v zahraničí: Prosíme, neposílejte příspěvky bankovním převodem, české banky si za to účtují poplatek až 600 Kč. Máte-li úvěrovou kartu, pošlete příspěvek po jednoduché registraci pomocí systému www.paypal.com na adresu redakce@blisty.cz.

Bez finanční podpory čtenářů vycházet prostě nebudeme moci. Říkám vám to otevřeně, jak to je.

Děkujeme.

Jak víte, hospodaření Občanského sdružení Britské listy pravidelně zveřejňujeme.

Jan Čulík, šéfredaktor

Proč 62 procent občanů věří médiím a ne politikům

6. 6. 2010 / Irena Ryšánková

text přednášky, pronesené na doprovodné konferenci festivalu etické reklamy Duhová kulička ve Zlíně

Na úvod fakta: Podle periodicky opakovaného průzkumu CVVM (naposledy z března 2010) Češi nejvíce důvěřují rádiu, televizi a armádě, naopak nejméně odborům a církvím. Rádiu důvěřuje 59 (v září 2009 67) procent dotázaných, televizi a armádě shodně 62 procent. Důvěře nadpoloviční většiny respondentů se těší i policie s 51 procenty. V případě soudů a tisku je to již těsně pod padesátiprocentní hranici -- věří jim 49 procent občanů. Zatímco důvěra v policii, armádu i soudy roste, důvěryhodnost médií v očích veřejnosti podle CVVM spíš zvolna klesá, rádio a televize však přesto zůstávají na špičce žebříčku.

Nick Clegg slibuje, že se Británie nevrátí k divošským škrtům z éry Margaret Thatcherové

6. 6. 2010

Liberálnědemokratický místopředseda britské vlády Nick Clegg riskoval dnes svou politickou kariéru zveřejněním příslibu, že se současná britská koaliční liberálnědemokraticko-konzervativní vláda nevrátí k divošským škrtům Margaret Thatcherové z osmdesátých let.

V rozhovoru pro týdeník Observer Clegg ostře zaútočil na ekonomickou politiku Margaret Thatcherové a přislíbil, že namísto návratu k thatcherismu se dnešní britská vláda bude inspirovat příklady Švédska, Kanady a Spojených států. Škrty ve státním rozpočtu budou podle Clegga "pokrokové".

Věnuji Britským listům 10 000 Kč, pokud změní svůj politický profil

6. 6. 2010

Níže uvedenou korespondenci považuje šéfredaktor za signifikantní ukázku "politické debaty" v ČR.

Všimněte si, jak rychle degeneruje argumentace v nadávky. Co udělal šéfredaktor špatně? Nemohu přece předstírat, že česká "pravice" je v evropském kontextu považována za "normální", jen abychom se zavděčili možnému "sponzorovi"... :)

Totožnost pisatele (majitele jedné firmy) jsme pro tentokrát z korespondence odstranili. Konec konců nejde o identifikaci pisatele, ale o určitý, znepokojující způsob myšlení. Chyba je zřejmě už na českých školách. Korespondence také vysvětluje, proč zřejmě mnozí voliči v ČR při hlasování ve volbách absolutně nejednají podle racionálních argumentů - nejsou racionální argumentace schopni. Co s tím? │JČ

Kde jsou peníze na likvidaci schodků a dluhů veřejných rozpočtů

4. 6. 2010 / František Nevařil

Strany připravované vládnoucí koalice zdůrazňují zcela odůvodněně nutnost rychlého a důsledného řešení narůstajících schodků a dluhů veřejných rozpočtů. Dosavadní představy jsou však nejen vágní, ale pořád hodně hokynářské. Zaměřují se totiž především na úspory, které jsou z národohospodářského hlediska do značné míry jen prkotinami, navíc zaměřené především proti životní úrovni středních tříd obyvatelstva. Základním zdrojem totiž má být krácení sociálních dávek a platů státních zaměstnanců.

Chucpe...II

4. 6. 2010 / Ladislav Žák

V souvislosti s tím, že jsem si dovolil prezentovat svůj nesouhlas se zabíjením civilistů na civilní lodi plující v mezinárodních vodách pod státní vlajkou člena OSN, se zabíjením a následným únosem a zavlečením na území cizího státu, které organizoval a svými ozbrojenými silami provedl stát Izrael, rovněž člen OSN, jsem se vystavil přímému nesouhlasu, kritice i urážkám jiných. Je to v pořádku, protože můj názor byl jasný a dostalo se mu jasné reakce.

Proč upadáme do druhého kola recese

4. 6. 2010

Musíme se dostat k jádru problému: Střední třídě, která nemá zač nakupovat zboží a služby, jež je ekonomika schopna produkovat.

KD│ Ministerstvo práce dnes ráno oznámilo, že soukromý sektor v květnu dohromady vytvořil ubohých 41 000 nových pracovních míst. (Velká část nových pracovních míst byla dočasná místa vytvořená vládou.) Ale je třeba minimálně 100 000 nových pracovních míst každý měsíc jen na to, aby byl udržen krok s růstem počtu obyvatel, napsal bývalý Clintonův ministr práce Robert Reich.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.