Je užívání amerických bezpilotních letadel kontraproduktivní?

8. 6. 2010

Ve Fort Huachuca nedaleko mexické hranice v Arizoně mi dovolili, abych převzala řídící prvky leteckého simulátoru, na němž se učí mladí vojáci létat s roboty, s bezpilotními letadly na druhé straně polokoule, píše Sarah Smith, autorka reportáže na Channel Four News.

Už dnes nemusíte mít certifikát kvalifikovaného pilota, ani nemusíte být armádní důstojník. Tisíce mladých rekrutů - mnoha z nich je teprve 18 let - prochází výcvikem jak používat tyto vzdušné roboty a americká armáda jich využívá stále větší množství.

Je to tak trochu, jako když se hraje videohra. Americká armáda je na nich teď tolik závislá, že se těmto vzdušným robotům říká hovorově "armádní droga".

Jeden mladý voják vysvětloval, jak se účastnil bojové mise v Iráku. I když řídit bezpilotní letadlo z vozidla stovky kilometrů vzdáleného od bojiště, viděl daleko jasněji, co se děje na bojišti, než vojáci, kteří tam byli přítomni.

Editor časopisu Wired si právě koupil vlastní bezpilotní letadlo, za pouhých tisíc dolarů. Lze ho řídit jako letecký model. Je známo, že si různé teroristické organizace chtějí také pořídit takováto bezpilotní letadla.

Experti varují, že není jednodušší odpálit radioaktivní, chemickou či biologickou zbraň v centru města jako je Londýn či New York.

Jak americká armáda mi hrdě ukazovala svou technologii, nikomu z amerických vojáků nenapadlo, že by jich mohli jejich nepřátelé používat i proti nim.

Organizace Hezbollah už má bezpilotní letadla a létá s nimi nad Izraelem. Čína vyvinula vlastní verzi - Pterodaktyla. A Írán staví špionážní bezpilotní letadla, které chce vybavit zbraněmi.

Američané v současnosti používají bezpilotních letadel k tajným útokům v intenzivní nevyhlášené válce v pohraničních oblastech Pákistánu. Je to velmi efektivní, ale kotroverzní. Channel Four News sdělil jeden tamější desetiletý chlapec, že americké bezpilotní letadlo zničilo jeho dům, zabilo řadu civilistů, včetně jeho matky. Protože je to tajná, nevyhlášená válka - i když leteckých úderů je více než při americkém bombardování v Jugoslávii - nikdo nekontroluje výsledky a nikdo se nepozastavuje nad civilními raněnými či mrtvými.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.6. 2010