Paroubek to zvoral, tak si kopněte, vážení

7. 6. 2010 / Michael Kroh

Okamžitě po skončení voleb se vyrojila spousta generálů po bitvě, kteří kriticky rozebírali volební kampaň ČSSD a vystupování jejího předsedy. Výjimkou byl komentář Luďka Tomana, který svaluje vinu za porážku sociální demokracie na pravicový tisk. Podobně vystupuje i sám Jiří Paroubek. Pravicový tisk samozřejmě hodně věcí nafukoval a přeháněl, ale mohli by zmínění vysvětlit, v čem lhal? Že Jiří Paroubek zvolil špatnou strategii a vystupoval nevhodně, přiznávají i jeho stoupenci. Že neustálé mírné zvyšování deficitu veřejných financí dospěje jednou zákonitě ke státnímu bankrotu, pochopili i prvovoliči -- i bez pravicového tisku (čtou jej stejně málo jako levicový). Ten ostatně nepsal, že to bude zítra. A konečně, v roce 2008, kdy sociální demokracie vyhrála drtivě krajské a senátní volby, byl snad tisk méně pravicový?

An English version of this article is in CLICK HERE

Je zajímavé, že drtivou kritiku udělují Jiřímu Paroubkovi i ti, kteří mu před volbami pochlebovali nebo minimálně přehlíželi jeho do očí bijící nedostatky. Skutečně nevím, proč se neozvali ještě v době, kdy bylo možné vyvolat v ČSSD podobný kvas, který v ODS přiměl k odchodu Mirka Topolánka. Teď do odstoupivšího předsedy zuřivě kopou, jenže se jedná prakticky o politickou mrtvolu, která už nikomu nestojí ani za to, aby jí byl udělen titul "papaláš roku". Ledaže by na podzim využil Jiří Paroubek svého dočasného teplického domicilu, kandidoval do senátu a vyhrál. Pak by mohl dokázat i "nepřátelskému" tisku, že to s kritikou jeho osoby poněkud přehnal.

Levicoví komentátoři a politologové by nyní měli svobodu tisku využít nikoli jen pro vyvažování propagandy pravicových médií, ale především pro hledání a prosazování alternativních řešení úkolů, které bude nucena plnit středopravá vláda a kterým by se nevyhnula ani sociální demokracie, kdyby se byla schopna ujmout kormidla řízení státu. Tím pomohou formování levicové politiky určitě více než symbolickým kopáním do mrtvoly bývalého předsedy ČSSD.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.6. 2010