17. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

OSN: Hans Blix pochybuje, že by Saddám Husajn v případě útoku Spojených států na Irák použil chemické alebo biologické zbraně, protože by tím proti sobě postavil světovou veřejnost.
Podle znalců mezinárodní politiky je iráckou největší zbraní právě odpor světové veřejnosti k válce, kterou většina analytiků označuje za záminku USA, jak se dostat k největším á nejlaciněji těžitelným světovým zásobám ropy a získat těžební licence, když v současnosti jejich většinu v Iráku drží Francie.
ŘECKO: Řecko, které předsedá v současnosti Evropské unii, se domnívá, že irácká krize jednoznačně prokázala nutnost společné zahraniční a obranné politiky Unie. "Řecko se války nezúčastní. Násilí považujeme za poslední možnost, pro kterou je potřeba jednoznačný souhlas OSN", uvedl řecký premiér Kostas Simitis v televizním projevu a současně zapochyboval, zda ještě vůbec existuje šance na mírové řešení.
SAUDSKÁ ARÁBIE: Saudové jsou proti válce v Iráku, ale nemají tu moc zastavit USA a Británii. Prohlásil to saudský ministr vnitra, princ Naif. Saudská arábie prohlásila už dříve, že nepovolí americkým jednotkám útok na Irák ze svého území tak, jak to učinila v době války v Zálivu roku 1991. "Podle nás je stále ještě možnost přijetí nové rezoluce OSN a mírové řešení krize," zdůraznil princ Naif.
DÁNSKO Sociálně demokratická opozice, která je proti válce bez nového mandátu RB, oznámila po setkání s liberálně demokratickým premiérem Andersem Foghem Rasmussenem, že Dánsko má zájem se zúčastnit války v Iráku. Vláda chce do oblasti vyslat ponorku Saelen, vojenské plavidlo Olfert Fischer a jednotku elitních vojáků. Vládní návrh má ve středu projednat parlament.
NĚMECKO, FRANCIE - 12:05: "Neexistuje důvod pro započetí války v Iráku, ani důvod pro ukončení inspekčního procesu s cílem odzbrojit Irák," řekl Gerhard Schröder v tříminutovém televizním "projevu k národu". Německý kancléř má pochybnosti, zda nyní ještě zůstává šance na mír, přesto, že většina zemí RB OSN i většina světa je proti válce. Stejný názor zastává i Francie. Jacques Chirac vyzval svět k respektování mezinárodního práva a členské státu RB k zachování jednoty v rámci rezoluce OSN 1441. Irák dnes nepředstavuje okamžitou hrozbu, která by ospravedlnila okamžitou válku", zdůraznil francouzský prezident.
STARŠÍ ZPRÁVY
20 států tak či onak podporuje Spojené státy v útoku na Irák

Austrálie Do oblasti Perského zálivu vyslala 2000 vojáků, plavidla a stíhačky. Oficiálně však prozatím neoznámila, zda sa do útoku na Irák zapojí.
Bahrajn: Už celé desetiletí je Bahrajn místem hlavního štábu Páté americké flotily.
Velká Británie: Hlavní spojenec Washingtonu. Do oblasti vyslala 45 000 vojáků, stíhačky a vojenské loďstvo.
Bulharsko: Poskytlo vzdušný prostor, základny a možnost doplňování paliva pro americká bojová letadla. Na Blízký východ vyslalo speciální jednotky protichemické a protibiologické obrany.
Chorvatsko: Poskytlo vzdušný prostor a letiště pro civilní transportní letadla koaličních sil.
Česká republika: Vyslalo protichemickou jednotku, poskytlo vzdušný prostor a možnost transportu jednotek po svém území.
Německo: V Kuvajtu zůstali nemečtí specialisté na dekontaminaci objektů, zasažených chemickými zbraněmi.
Maďarsko: Poskytlo základnu pro výcvik iráckých utečenců, kteří by po válce měli v Iráku převzít moc.
Itálie: Poskytlo logistickou podporu, vojenské základny a přístavy.
Jordánsko: Otevřelo vzdušný prostor pro přelety koaličních letadel. Na jeho území se nachází američtí vojáci, kteří budou vykonávat pátrací a záchranné akce v západním Iráku a kteří budou obsluhovat protiraketové systémy Patriot.
Kuvajt: Hlavní shromaždiště invazních vojsk protiirácké koalice. Plná logistická podpora.
Portugalsko: Poskytlo základny NATO a leteckou základnu na Azorských ostrovech.
Katar: Místo hlavního mobilního štábu amerického Centrálního velitelství. Současně Katar dovolil Washingtonu upravit leteckou základnu tak, aby byla schopná přijmout co nejvyšší počet bojových letadel.
Rumunsko: Otevřelo vzdušný prostor a poskytlo vojenské základny. Do Iráku vyslalo specialisty na protichemickou obranu, lékáře, ženisty a vojenskou policii.
Saudská Arábie: Americké a britské stíhačky využívají leteckou základnu prince Sultána na hlídkové lety v bezletové zóně na jihu Iráku.
Slovensko: Do oblasti vyslalo specialisty - protichemickou jednotku.
Španělsko: Přislíbilo poskytnutí svých základen.
Turecko: Poskytuje základny na hlídkové lety v bezletové zóně na severu Iráku. Turecký parlament však nepovolil USA využití těchto základen pro útok na Irák. Znovu má na žádost turecké vlády rozhodovat dnes.
Spojené arabské emiráty: Poskytly základny pro průzkumné lety a na doplňování paliva. Na jejich území se nachází približně 3000 koaličních vojáků.
Ukrajina: Souhlasila s požadavkem USA na vyslání protichemické a protiradiační jednotky.
IRÁK / OSN: Kvůli evakuacím pracovníků misí OSN se zastavil program "Ropa za potraviny".
BRITÁNIE: Náměstek britského ministra zdravotnictví lord Hunt prohlásil, že nesouhlasí s "jestřábí" politikou Londýna vůči zemi Saddáma Husajna a odstoupil ze své funcke v britské vládě. Odstoupil také náměstek ministra vnitra John Denham. O rezignaci uvažuje i Clare Shortová, ministryně pro mezinárodní rozvoj.
IRÁK / ČR: Česká republika v rámci opatření před vypuknutím války zcela uzavřela velvyslanectví v Bagdádu, diplomaté odlétají do Prahy. České zájmy v Iráku převzal konzulární úřad v syrském Damašku.
Lidé by podle dokumentu českého ministerstva zahraničí měli pečlivě zvážit své další setrvání v Iráku, Kuvajtu a Jordánsku, Bahrajnu, Izraeli, Jemenu, Kataru, Libanonu, Ománu, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Sýrii a na Palestinských autonomních územích.
POLSKO: Polský prezident Aleksandr Kwasniewski schválil v pondělí vyslání 200 vojáků specializovaných na logistiku a dekontaminaci do Perského zálivu jako podporu Spojeným státům v případné válce proti Iráku. Polsko je členem NATO od roku 1999.
OSN, 9:48: Hans Blix sestavil v pondělí seznam úloh, které má Irák v rámci odzbrojení splnit. 83-stránková zpráva byla dána k dispozici členům Rady bezpečnosti OSN. Blix žádá Irák o vysvětlení v těchto bodech:
  • rakety Scud a související biologické a chemické bojové hlavice
  • technologie raket SA-2
  • výzkum a vývoj všech raket a jejich komponent
  • střelivo pro chemické a biologické látky
  • rozprašovací zařízení
  • informace o plynu VX a jeho prekurzorech
  • informace o sarinu, cyklosarinu a jejich prekurzorech
  • informace o současných zásobách antraxu
  • informace o nenahlášených biologických látkách, včetně neštovic.
IRÁK: 56 zbrojních inspektorů OSN opustilo Irák letadlem, směřujícím na Kypr. Podle diplomatických zdrojů Británie by "cizinci" měli opustit nejen Irák, ale i Jordán, Bahrajn a Kuvajt.
JAPONSKO: Japonský premiér Džuničiro Koizumi, riskující tím velkou ránu své popularitě, podpořil dnes Spojené státy. "Prezident Bush podnikl všechno úsilí o mezinárodní spolupráci a v tomto smyslu si myslím, že udělal nevyhnutné rozhodnutí," prohlásil na tiskové konferencii Koizumi. Japonští voliči se stavějí výrazně proti americkému útoku na Irák, ale vláda dala najevo, že nevidí jinou možnost, než dát přednost spolupráci s USA pod dojmem obav, které vyvolaly nukleární ambice sousední severní Koreje.
USA 18. 3. 1:05 SEČ : George Bush dá Saddámu Husseinovi 48 hodin k opuštění Iráku, jinak musí čelit válce. Uvedl to "nejmenovnaý zdroj z Kongresu"... 48-hodinové ultimátum skončí ve čtvrtek ve 2:15 SEČ.
PRAHA 17. 3., 23:25 SEČ: Česká republika zaujme konkrétní stanovisko k případné válce s Irákem bez mandátu OSN až ve chvíli, kdy začne. Po pondělním jednání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Vladimír Špidla. Čeští vojáci se zapojí pouze do odstraňování následků případného použití zbraní hromadného ničení.
Jsem přesvědčen, že postoj politické reprezentace odpovídá i veřejnému mínění, uvedl po jednání rady prezident Václav Klaus. Podle průzkumů veřejného mínění je většina Čechů proti vojenskému řešení irácké krize, proti válce.
OSN: Generální tajemník Organizace Spojených národů Kofi Annan v pondělí oznámil Radě bezpečnosti, že už nařídil evakuaci inspektorů OSN z Iráku.
KANADA: Kanada, která tradičně podporuje OSN, se odmítá zúčastnit ozbrojené akce proti Iráku. Řekl to včera premiér Jean Chretien na půdě parlamentu.
TURECKO: Turecko naznačilo, že je ochotno pomoci Spojeným státům a "v zájmu ochrany svých národních zájmů" přijmout mimořádná opatření. Ankara chce uspokojit americkou žádost použít turecký vzdušný prostor a vojenské základny. Turecká vláda má o změně postojů Turecka jenat v úterý. Pak o nich má opět hlasovat parlament. Řekl to vicepremiér Abdullatif Sener.
AUSTRÁLIE: Premiér John Howard byl dotázán Georgem Bushem, zda Austrálie chce participovat v koalici na odzbrojení Iráku a podpoří Spojené státy. Austrálie, která na Středním východě udržuje kontingent 2000 vojáků, odpoví v úterý.
USA: Vždy poměrně kvalitně informovaný server DEBKA FILE tvrdí s odvoláním na americké, australské a britské výsadky v Kuvajtu, že začátek útoku proti Iráku je pravděpodobný až v pátek.
FRANCIE: Ministři zahraničí Ruska, Německa a Francie absolvovali "last minute" telefoní konzultace o Iráku. Sdělil to Francois Rivasseau, mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Ministři jednali o prodloužení mandátu zbrojních inspektorů OSN. Ruský ministr zahraničí Ivanov pak odletěl do newyorského sídla OSN, podle zdrojů ruského ministerstva "urgentně"...
SAUDSKÁ ARÁBIE: Princ Sultan, vicepremiér a ministr obrany a letectví SA vyjádřil odpor Saudů k útoku USA a Británie na Irák. "Jsme absolutně proti válce a myslíme si stále, že mírové řešení je ještě možné". Řekl to v pondělí po schůzce se svým francouzským protějškem, Michelem Alliot-Marie.
TRHY: Cena dubnové ropy stoupla skokem o pět procent v očekávání zahájení války. Obchodníci se obávají nedostaku, způsobeného výpadkem těžby i dopravy.
LICHENŠTEJNSKO: Občané 60 km 2 Lichenštejnska dnes hlasovali v referendu, aby Hans Adam II. do budoucna dostal větší pravomoci - absolutistického monarchy. Kníže bude mít možnost rozpustit parlament, vetovat zákony a jmenovat soudce.
My jen můžeme dodat: Krásné a pro Vladimíra Špidlu následováníhodné pravomoci...
FRANCIE: Ministr zahraničních věcí Dominique de Villepin prohlásil, že "Francie lituje rozhodnutí USA a jeho spojenců ukončit diplomatické aktivity. Francie je zklamaná rozhodnutím, které není ničím opodstatněné a které bude mít vážné následky pro region Blízkeho východu a pro celý svět," uvedl. Dodal, že Franice je věrná svému přesvědčení, že OSN jako jediná organizace má mezinárodní legitimitu a musí hrát klíčovou roli při urovnání irácké krize.
RUSKO: Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo občany Ruska, aby opustili Irák a zrušili cesty do celého regionu. Prezident Putin řekl při té příležitosti, že irácká krize by měl být řešená mírovou cestou. "Jakákoliv jiná metoda je omyl," řekl Putin.
Ruský ministr zahraničích věcí Igor Ivanov v pondělí večer uvedl, že rezoluce Rady Bezpečnosti OSN nikomu nedávají právo začít vojenskou akci proti Iráku. Ivanov tím reagoval na prohlášení USA a Británie netrvat na hlasování o druhé rezoluci RB OSN.
BRITÁNIE: Protiváleční demonstranté vtrhli v pondělí odpoledne do londýnského sídla Mezinárodního trhu s ropou (IPE) a zastavili na dvě hodiny obchodování. Po bitkách na parketu burzy muselo být několik demonstrantů hospitalizováno. "Chceme upozornit na spojení mezi ekonomikou války a ekonomikou ropy," prohlásil jeden z nich.
Britský parlament má jednat a hlasovat o Iráku v úterý . Řekl to vicepremiér John Prescott.
ČÍNA: Čínský ministr zahraničních věcí Li Čchao-ťching se vyjádřil, že válce v Iráku je třeba předejít. "Držte palce míru," řekl novinářům v angličtině.
                 
Obsah vydání       17. 3. 2003
17. 3. 2003 K útoku na Irák má dojít co nejdřív
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum
17. 3. 2003 Tohle je špinavá válka Jan  Keller
17. 3. 2003 Dva důvody navíc Milan  Valach
17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
15. 3. 2003 Prezident ČR Klaus má vlastní ústavu ČR? Karel  Mašita
17. 3. 2003 Utrpení umělce Valeriána Pípáka - pravda vyděsí Hugo  Schreiber
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku
17. 3. 2003 Jiří Rusnok v médiích a média o Rusnokovi Josef  Trnka
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Monitor Jana Paula:
O zbrani jménem automobil a falešné loajalitě k asociálnímu chování
Jan  Paul
17. 3. 2003 Ruší se Čechy? Jakub  Jirsa
17. 3. 2003 Budou Američané útočit o svátku purim? L'Chaim! Štěpán  Kotrba
17. 3. 2003 Zrušení Čech podruhé Antonín  Kosík
17. 3. 2003 Vstanou - a kdy - noví politici? Napřiklad v Srbsku...
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti
14. 3. 2003 O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa Fabiano  Golgo
17. 3. 2003 Európsky týždeň boja proti rasizmu: Hovorme o rasizme Slovákov Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu Zeev  Sternhell
17. 3. 2003 Privatizácia železníc v treťom svete Martin  Brendan
17. 3. 2003 Dva svety na Slovensku Marián  Repa
17. 3. 2003 KULTURA A FINANCE: Kam smeruje slovenská hudobná kultúra? Gabriela  Šikulíncová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Neonacisti dokopali chlapca, policajti neurobili nič Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Európska únia nie je rímska vlčica Jana  Matúšová, Radovan  Geist
17. 3. 2003 Stalingrad -- nedobytná pevnosť na Volge
17. 3. 2003 ANKETA: konec SOP Marián  Repa, Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
13. 3. 2003 Počet denních přístupů na Britské listy stoupl od dubna 2002 o cca 25 procent

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra