Rusko plánuje zavést drakonický zákon, podle něhož mohou být lidé zatčeni za zločiny, které ještě nespáchali

30. 7. 2010

Ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsal nový zákon, který poskytuje FSB, následovnici kGB, právo varovat občany, kteří jsou podezřelí, že připravují extremistické akce, anebo je zatknout za to, že brání agentů FSB v práci.

Tvrdý postoj Kremlu přichází v době, kdy se aktivizuje široké, i když nejednotné občanské hnutí, které protestuje proti korupci a autoritářské vládě.

Není jasné, jak bude potrestán občan, který bude ignorovat policejní varování, ale trestem za "bránění agentům FSB v práci" je patnáctidenní vězení.

Ruská policie a bezpečnostní služby reagují poslední dobou značně neohrabaně na originální protesty občanských aktivistů. Jedna skupina aktivistů chodila po ulicích s modrými kyblíky na hlavě, čímž napodobovala modré blikačky na autech byrokratů, která terorizují ulice. Aktivisté byli zatčeni, ale hned propuštěni, protože nespáchali žádný trestný čin.

Tuto sobotu bude první výročí protestů,které zahájil kontroverzní spisovatel Eduard Limonov a koalice aktivistů zvaná Strategie 31. Setkávají se v 18 hodin každého 31. v měsíci na Triumfálním náměstí v Moskvě a demonstrují tam za právo na svobodu shromažďování, zaručené článkem 31 ústavy.

Pořádková policie demonstraci pokaždé rozežene, ale počty demonstrantů každý měsíc rostou. 31. května už jich bylo 500.

Demokratičtí aktivisté jsou často démonizováni ve státních médiích jako zrádci či extremisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.7. 2010