Pšenice trvalka: Jak (možná) také pomoci sobě i Zemi
30. 7. 2010 / Karel Dolejší
Lidé živící se standardní stravou získávají asi 70% kalorií ze zrnin a luštěnin. Tyto rostliny jsou přitom jednoleté, což v praxi znamená, že farmář musí každým rokem znova připravit a osít pole, zrno musí vyklíčit, rostlina v krátkém čase vyvinout vše podstatné pro rychlé dokončení vegetačního cyklu - kořenový systém, stonek, listy atd. - a k tomu potřebuje značné množství živin, neboli potřebuje přihnojit. Jednoleté rostliny však zpravidla mají nedokonalé kořenové systémy a tak dokážou využít jen 30-50% látek obsažených v hnojivech - zbytek je splachován do spodních vod. Kvůli mělkým kořenům také nedokáží příliš dobře využívat vodu. Připočtěme ještě velkou zranitelnost jednoletých porostů výkyvy počasí, škůdci a chorobami - a máme před sebou některé z důvodů, proč se teď vědci snaží šlechtit víceleté varianty hlavních potravinářských plodin.
V současnosti se po celém světě pracuje na "trvalkách" odvozených asi od deseti hlavních potravinářských plodin - mezi jinými od pšenice, prosa nebo rýže. Nejde o nic převratně nového, podobné výzkumy již probíhaly v minulosti - jenže za jiných ekonomických podmínek, které byly pro trvalé odrůdy značně nevýhodné. Dokud byly k dispozici velmi levné fosilní zdroje a z nich vyrobené agrochemické přípravky, dokud se nepovažovalo za problém používání značného množství pesticidů, fungicidů atd., dokud bylo možno pole případně i masivně zavlažovat a klimatické podmínky byly relativně stabilní, zdál se být rozhodujícím faktorem vyšší průměrný výnos jednoletých plodin. V současnosti však postupně stoupá relativní váha nákladů a dosavadní optika se mění - takže pokud v současnosti testované trvalé odrůdy pšenice dosahují 65% výnosů prošlechtěných jednoletých variant, začínají být s ohledem na úsporu nákladů pomalu hospodářsky zajímavé.
K nikoli nepodstatným faktorům může patřit i to, že vytrvalé odrůdy mohou kvůli tomu, že u nich odpadá potřeba každým rokem znova vyvinout kompletní rostlinu, docela dobře prosperovat i na méně úrodných půdách, které jejich jednoleté "sestry" poměrně rychle vyčerpávají. V širším pohledu je důležité také omezování eroze a zmenšení úbytku obsahu uhlíku v půdě, což je jinak standardní problém průmyslového zemědělství a zejména v USA je považován za dlouhodobou hrozbu - zdaleka nejen kvůli tomu, že se tak zemědělství podílí na globálním oteplování.
Vědci, kteří šlechtí víceleté variety obilovin, uvádějí, že by mohly být pěstovány například na okrajových pozemcích farem, rotovány s jednoletými plodinami, případně tvořit trvalý porost samostatně či v kombinaci s dalšími jedno- nebo víceletými plodinami. Nabízí se úvaha o adaptaci některých netradičních přístupů k pěstování obilí, například metody Fukuoka-Bonfils.
Kdo by však nad případným úspěchem "trvalek" dozajista nejásal, to jsou velké agrospolečnosti usilující o naprostou závislost zemědělců na jejich vlastním každoročně nakupovaném osivu a doprovodné agrochemii.
Jerry D. Glover - John P. Reganold: Perennial Grains. Food Security for the Future. ZDE
VytisknoutObsah vydání | Pátek 30.7. 2010
-
30.7. 2010 / Další základna, kterou nikdo nechce30.7. 2010 / Kartu Borise Cveka nelhostejně zvedám30.7. 2010 / Jsou křesťanské zásady v ČR zcela zapomenuty?30.7. 2010 / StadtRad Hamburg30.7. 2010 / Konec (vojenských) dějin?29.7. 2010 / Ruský regionální soud zakázal YouTube29.7. 2010 / Překlady do cizích i z cizích jazyků30.7. 2010 / Rusko plánuje zavést drakonický zákon, podle něhož mohou být lidé zatčeni za zločiny, které ještě nespáchali30.7. 2010 / Tchajwanský vědec zpochybnil teorii Velkého třesku30.7. 2010 / Nové elektronické Slovo30.7. 2010 / Proč jezdit až do Stockholmu?29.7. 2010 / Jak jsme se starali o dědečka29.7. 2010 / Drastický úbytek fytoplanktonu29.7. 2010 / Pat Lang: "'Afghan Papers' jsou jenom velký humbuk"28.7. 2010 / Jim Rogers: Další recese přijde v roce 201228.7. 2010 / Štěpán KotrbaAlena Borůvková: žádná sebereflexe stejně v ČSSD nenastane, maximálně mě vyrazí14.7. 2010 / Hospodaření OSBL za květen a červen 2010