Kapitalismus, aneb máme, co jsme chtěli

28. 7. 2010 / Václav Adam

Vládní koalice oznámila, že výpadek příjmů státního rozpočtu na letošní rok bude proti původnímu návrhu činit až 28 miliard korun. Proto se bude škrtat, škrtat, škrtat. Nejvíce se má šetřit na ministerstvu školství, přičemž každého bystrého pozorovatele napadne rozpor s tím, jak nový ministr školství sliboval zvýšení platů učitelů a náborový příspěvek až 180 000 Kč pro nové učitele. Ministr financí Miroslav Kalousek neopomněl podotknout, že letošní úspory jsou pouze rozcvičkou vzhledem k úsporám v příštím roce. Premiér Petr Nečas varoval ministry za Věci veřejné, že si nemají proč stěžovat - a pokud by ministři manažersky nezvládli zajistit plánované úspory, minuli se povoláním. Nečas však doufá, že rozpočtová zodpovědnost zvítězí.

Inu, nemají prachy. V letošním roce má být výpadek 14 mld. Kč ve výběru daní a 14 mld. Kč na pojištění. Jaké jsou plány pro příští rok? Snížení mzdových objemů ve veřejném sektoru o 10% (s výjimkou učitelů), snížení sociálních výdajů o 11 mld. Kč (omezení porodného, snížení příspěvku na péči pro část invalidů, zrušení sociálního příplatku), snížení státního příspěvku u stavebního spoření o 50%, uvažuje se o zrušení daňového zvýhodnění hypoték a zaměstnaneckých benefitů jako jsou stravenky.

Je tedy zřejmé, že opatření se dotknou převážně jen nižších a středních vrstev obyvatelstva. Těch středních vrstev možná úplně nejvíce. Nezapomeňme na chystané zavedení školného. Má pravdu sociolog Jan Keller se svým názorem, že je zde snaha přenést zátěž na střední vrstvy, aby měly pocit, že všechno platí ony a tím je poštvat proti nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Viz článek Dva druhy pravicových voličů. Bystrý občan viděl jasně již před volbami, že jsou zde stavěni pracující proti nezaměstnaným, střední třída proti chudým a mladí proti důchodcům.

V Otázkách Václava Moravce ze začátku července řekl Miroslav Kalousek krásně, že je třeba přestat podporovat nechození do práce a budou peníze i na kulturu. Jen zapomněl dodat, že je třeba lidem tu práci dát.

Před pár dny jsem potkal svého kamaráda, vysokoškolsky vzdělaného mladého muže s praxí v oblasti obchodu, který mi sdělil, že byl půl roku nezaměstnaný, nyní práci čerstvě má. A stěžoval si, jak ho nechtěli nikde zaměstnat, že byl často pro zaměstnavatele příliš kvalifikovaný. Jelikož má ženu na mateřské a dvě malé děti, rozhodl se požádat o sociální dávky, byť se prý za to styděl a připadal si jako "socka". A přiklepli mu příspěvek 120 korun, který však musel později vrátit (nevím z jakého důvodu). Jedná se o region, kde na jedno pracovní místo připadá 30-40 uchazečů. A když vyjel shánět práci za hranice regionu, zaměstnavatelům se nelíbilo, že by měl dojíždět. Podobné zkušenosti mám též za sebou. Nyní má kamarád zaměstnání asi 20 km od místa bydliště, říkal, že ho to baví a je rád, že konečně něco sehnal. Neopomněl však říci, že vyjíždí v 6 ráno a vrací se domů v 7 večer a že i teď o celozávodní dovolené má pracovní stres, protože musí něco vyřizovat. Dnes je požadována flexibilita, když ji člověk nemá, práci nedostane, na tom jsme se shodli.

Někdy se dívám na staré televizní noviny ještě z doby komunismu, které jsou vysílány na ČT24. A je to velmi zajímavé. Například v den, kdy vyšla v médiích zpráva, že tento rok se očekává rekordní množství nezaměstnaných absolventů škol, vysílala ČT24 zprávy z roku 1985, jak Československo navštívil "pokrokový" spisovatel z Velké Británie (jméno jsem zapomněl), sešel se s místními politickými představiteli a vyjádřil se k tehdy aktuálnímu tématu násilí na anglických fotbalových stadionech. Podle něj britská vláda neřeší vysokou nezaměstnanost mladých lidí, ti se pak přidávají k různým gangům páchajícím násilí. Takže nezaměstnanost mladých lidí není nic nového. Jsme doma! I toto je kapitalismus, který si občané v roce 1989 vycinkali na náměstích. Obávám se, že vysílání starých "komunistických" zpráv na ČT24 někdo brzy zruší, aby náhodou nescvakly občanům "nebezpečné" souvislosti.

Výsledky průzkumu BL srovnávající situaci před rokem 1989 a po něm mě vůbec nepřekvapily. I já jsem se ho zúčastnil, byť na některé otázky jsem z důvodu svého mládí neodpověděl a na některé jsem odpověděl ne podle vlastních zkušeností, ale podle toho, co vím z vyprávění lidí, kterým věřím. Zajímavé na průzkumu mimo jiné bylo, že "levicoví" respondenti BL hodnotili méně kriticky "Klausovská" 90. léta než pozdější období vlád sociální demokracie, nejkritičtěji pak bylo hodnoceno období vlády Topolánkovy a Fischerovy. Objevují se interpretace, že dochází k zpětné idealizaci 90. let. Tak jako lidé nostalgicky vzpomínají na období před rokem 1989, nostalgie se objevuje i v souvislosti s "klausovskou érou".

Já si to nemyslím. Je třeba si uvědomit, že v 90. letech tu ještě nebyl kapitalismus, ale spíše jakýsi "polosocialismus". Vždyť jsme měli jen 3% nezaměstnanost, banky byly státní a držely nad vodou neefektivní velké podniky s mnoha zaměstnanci, bylo ještě co privatizovat a naplňovat tak rozpočet a vláda se snažila o sociální smír, aby byl klid na transformaci. Kapitalismus tu zavedla paradoxně až vláda ČSSD. Není asi náhodou, že v roce 2002 dosáhla KSČM téměř 19% hlasů v parlamentních volbách a získala 41 mandátů. Od té doby už takový výsledek nezaznamenala. Volby 2010 skončily překvapivým úspěchem pravice. I mě to hodně překvapilo. Ale když se člověk nad tím zamyslí, občané potřebují určitý čas, aby pochopili určité souvislosti.

Vzpomínám si na kritický monolog, který jsem vyslechl těsně před volbami na chodbě úřadu práce. Asi 50 letý muž tam začal hodnotit současnou situaci v zemi. Začal u exekutorů. Zmínil případ své sestry, drobné podnikatelky, které kvůli malému opomenutí vtrhl do domu exekutor a začal označovat majetek. Žijeme prý v kriminálním státě, kde se člověk těžko dovolá spravedlnosti. Pak začal vzpomínat na komunistický režim. Říkal, že tehdy práci měl a že to byla dobrá práce, ze které neměl mozoly. A že lidé tenkrát taky žili. A kdyby věděli, co je čeká, tak by nešli cinkat klíčema, ale vrátili by se zpátky do fabrik. Pak se pustil do ODS a ČSSD. Jak je možné, že je teď po dvaceti letech napadlo, že je potřeba bojovat proti korupci? To si dělají z lidí srandu? Dvacet let brali úplatky a teď proti tomu chtějí bojovat. Dále říkal, že v minulých volbách volil ODS, ale že už je volit nebude, protože nějak zvlčeli. (Nevím tedy, co přesně myslel pod tím "zvlčeli"). Pak zopakoval, že žijeme v kriminálním státě a že bude asi volit toho Cibulku (tipnul bych si, že nakonec volil VV). Tím svůj monolog ukončil. Ostatní lidé na chodbě mlčeli, občas přikyvovali.

Co mi z toho vychází? Především to, že lidé jsou politicky zmatení. A volili nové strany TOP 09 a VV jako jakousi poslední šanci. Z "ulice" pak zaznívají ještě kritičtější hlasy. Lidé říkají, že dřív nechápali, proč vlastně komunisté tenkrát v 50. letech ty podnikatele zavírali, proč je posílali do dolů. Teď prý už tomu rozumí. Holt společnost se radikalizuje, jak napsala správně paní Říhová ve svém článku Komunismus dokáže zrealizovat pouze kapitalista. Napsala, že lidé touží po krvi. No je pravda, že lidé jsou frustrovaní, ale nemyslím si, že dojde k nějakým masovým demonstracím. U nás to nemá moc tradici. Češi jsou mírumilovní. Proto čekám spíše apatii. A ten vzkaz vlády, že budou více postihovat levicový extremismus, má jen zastrašit těch pár stovek odvážných, kteří by se snad o něco chtěli pokusit.

Situace je vážná. Lidé příliš podlehli konzumnímu způsobu života a nový mobil je pro ně otázkou kvality života. Mnoho lidí je zadluženo a když jim vyschnou zdroje příjmů, dostanou se do dluhové pasti. Novinky.cz 19.7. napsaly, že dluhová past hrozí 26% českých domácností. Zarážející je i to, co se děje na různých sociálních sítích. Na tzv. chatech , kde si lidé povídají přes internet na různá témata, se objevují čím dál více inzeráty lidí hledajících jakoukoliv práci či brigádu. Tyto inzeráty se objevují i na erotických chatech, kde především mladé dívky (ale i muži) nabízejí své intimní fotky, svá intimní domácí videa či přímo sexuální styk za peníze. Kdyby to tak tušili jejich rodiče.

Relativně dobře je na tom část důchodců, ti co nemusí platit nájem (mají vlastní domek na vesnici) a žijí ve dvou. Právě oni jsou proto terčem různých podvodníků. V současné době se začala objevovat parta (asi Maďarů), která vyměňuje důchodcům bez jejich svolení okapy za nové a pak po nich požaduje nekřesťanské peníze. Byli i za mojí babičkou, původně požadovali 60 000 Kč, ona jim řekla, že má jen 15 000 Kč, tak se spokojili s tím a bez jakéhokoliv dokladu zmizeli. Zajímalo by mě, jak se vyvíjely statistiky kriminality v posledních letech a statistiky o počtu sebevražd.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.7. 2010