Pat Lang: "'Afghan Papers' jsou jenom velký humbuk"

29. 7. 2010

Nuda nuda, šeď šeď. Myslím, že média se budou vozit na tomto houpacím koni, dokud se nerozpadne. Zdá se, že jde o "válečný deník" některého z hlavních operačních velitelství (ne zpravodajského velitelství) v prostoru bojových operací. Zdá se, že jde o kompilaci denních zpráv, které velitelstvím prošly. O těchto zprávách se vedou záznamy, aby se dalo zjistit, co se v daném okamžiku dělo, hodnotí v neděli zveřejněné materiály z Afghánistánu proponent někdejšího hnutí za vojenskou reformu a častý kritik Pentagonu i probíhající války plukovník Pat Lang.

Tyto záznamy jsou sekvenční a skládají se z operačních zpráv z bojiště, nepotvrzených syrových zpravodajských informací, analyzovaného zpravodajství, atd.

Myslím, že některý armádní úředník záznamy ukradl tak, že je elektronicky zkopíroval, a pak je poskytl Wikileaks. Myslím, že tento úředník je ve vazbě a probíhá vyšetřování, aby se rozhodlo, co s ním. To je podle vojenského zákoníku ekvivalent řízení před hlavní porotou. Očekávám, že bude postaven před všeobecný válečný soud.

Všechno, co jsem dosud z tohoto souboru dat viděl, je pouze opakováním věcí, které byly ve zprávách už dříve. Jedinou možnou výjimkou je zpráva, podle níž prý Taliban před několika lety použil proti vrtulníku přenosnou protiletadlovou střelu. Zdá se, že tisk tohle považuje za sousto. Nuda nuda, šeď šeď. Pákistánská ISI podporuje část Talibanu. To je snad novinka?

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.7. 2010