SNĚMOVNA: Volba předsedů výborů byla fraška

9. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Ustavující zasedání kulturního a volebního (mediálního) výboru Sněmovny, které se konalo včera odpoledne, se zvrhlo ve volební frašku. Jednoznačnost, s jakou poslanci nově vzniklé koalice přišli prosadit předem dohodnuté kandidáty (koalice), nenechala nikoho z mála (4) přítomných lobbistů a novinářů na pochybách, kde a jak se bude o věcech parlamentu rozhodovat. Nemělo cenu ani navrhovat jiné kandidáty. Mluvčí klubů ODS, TOP09 a VV vždy ohlásili podporu pro jednoho jediného kandidáta a o nikom jiném se nejednalo. Opozice se ústy poslance Jandáka v kuloárech zasedání kulturního a školského výboru ještě rozčilovala, že by se mohlo zachovat alespoň zdání demokracie. Při jednání volebního (mediálního) výboru už opozice cynicky žertovala.

Mluvčí ČSSD poslanec Hašek s úsměvem konstatoval naprostou shodu opozice s poslancem Tluchořem a tak poslanec Mencl (ODS) byl předsedou výboru zvolen jednomyslně - poté, co po 11 hodině o pouhé tři hlasy zvítězil ve vnitrostranické bitvě o předsednictví tohoto výboru na zasedání klubu ODS s dlouholetým poslancem a bývalým předsedou kulturního výboru Waltrem Bartošem. Nad odborností zvítězilo i zde koryto stranictví. Mencl je lídrem kandidátky a tak musel odejít s funkcí. Prosazoval si ji tak vehementně, že byl nakonec navržen předsedou Nečasem. Že médiím nerozumí, nevadí. Na výboru pak následovala jednota všech, včetně "dinosaury hubících" VV, jak za starých časů KSČ. To, že byl volen i komunisty a že mu i komunisté gratulují, bral Mencl i ostatní poslanci ODS jako samozřejmost. Ani se nezastyděl a vůbec nic mu na tom nebylo divného. Proč také, když volba byla "demokraticky" tajná a všichni šli za plentu??? Zvolen byl, stejně jako Husák, 100% hlasů.

Většinové hrabivé prvky, které tato koalice "rozpočtové odpovědnosti" vnesla s naprostou bezelstností do jednání Sněmovny, sice zjednoduší poslancům práci na minimum (opozice nemá ve sněmovně šanci cokoliv prosadit, na jednání výborů může posílat pouze pozorovatele), ale jsou dalším hřebíčkem do rakve parlamentní kultury. Rozhodovat se bude jinde, než na zasedání výborů či na plénu Sněmovny. Obávám se, že ani na vládě se nebude rozhodovat. Kde se bude rozhodovat a jaké argumenty budou "vládě podnikatelů" po chuti, je už teď jasné a u těch může opozice chybět. Odteď je nicméně Sněmovna tou bezsmyslnou "žvanírnou", za jakou ji prognosticky prohlásil už Klement Gottwald - v roce 1929.

Opozici nezbývá, než se s nastalou situací smířit a namísto ve sněmovně začít plánovat přímé akce, jak k tomu nedávno vyzýval v Lidovém domě na semináři "ČSSD po parlamentních volbách 2010" bývalý evropský komisař, dnes místopředseda Strany evropských socialistů (PES) Vladimír Špidla. Dřív takový slušňák... a jak ho Brusel změnil. ČSSD podle něj ztrácí důvěryhodnost a dostává se do izolace. Při slovech přímá akce, známé doposud z anarchosyndikalistického slovníku, se sluší připomenout historii a zacitovat ve stejném duchu z bojové písně 19. století, nazvané "Rudý prapor", kterou znají i ti dříve narození pouze podle prvního verše "Pryč s tyrany a zrádci všemi":

Krev naše prolévána katy,
my oplýváme slzami,
však přijde jednou den odplaty,
a potom budem soudit my.

Ať zhyne starý podlý svět! Pryč se starými tyrany! Místo pro nové!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.7. 2010