Je zdrojem protiromského rasismu v ČR neférovost a neefektivita české státní správy?

24. 5. 2010

Trestné činy se musejí trestat, ať je páchá kdokoliv, a majetek a životy má stát povinnost ochraňovat. Mohou však za spáchané trestné činy paušálně všichni Romové? (JČ)

Píše Zdeněk Cvrček:

Dobrý den, když tak sleduji mediální posedlost Kauzy Vítkov (rodiny obývajícící načerno cizí nemovitost s načerno připojenou elektřinou , údajným skladem kradeného benzínu, amnestií pro celostátně hledaného zločince atd. atd.) nemohu nevzpomenout, jak stát "pomohl" podnikateli, který měl v jedné budově sídlo firmy, garáže (byl to autodopravce) a v podkroví bydlel. Když se mu někdo pokusil dům podpálit, požádal (marně)o policejní ochranu. O několik dní později se skutečně útočníkovi podařilo dům zapálit.

Shořela prakticky celá nemovitost včetně garáží, bytu, zařízení firmy atd. To nejhorší bylo, že shořely počítače a účetnictví (ve firmě) a jejich zálohy (v bytě). Jediné, co stačil podnikatel z ohně zachránit, byl pes a to, co měl na sobě. Stát mu však místo pomoci vyměřil nejvyšší daň, jakou za dobu svého podnikání odvedl, což bylo asi 370 000 Kč. V té době měl dítě v těžkém stavu po autonehodě, byť bylo po rozvodu v péči matky a nikoli jeho.Vzal jsem vypáleného kamaráda tehdy k sobě, aby měl vůbec kde bydlet. Po čase si našel po internetu přítelkyni v Kanadě, kam se za ní odstěhoval. Nyní má v Kanadě prosperující dopravní firmu a o Čechách už nechce ani slyšet.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.5. 2010