USA: Nová finanční pravidla nezabrání další ekonomické krizi

24. 5. 2010

Experti tvrdí, že největší změny amerických pravidel pro finanční sektor od doby Velké deprese nezabrání další krizi. Návrh zákona, který minulý týden prošel Senátem, podobně jako stejně zaměřený návrh ve Sněmovně reprezentantů, obsahuje slabá místa a mezery oslabující dopad těchto norem. Mnohá opatření závisejí na účinnosti práce regulačních agentur - těch samých, které poslední krizi nedokázaly ani předpovědět, natož jí zabránit.

Hlavním důvodem slabosti regulace je lobbování bank a průmyslových skupin proti pravidlům, která by jim snížila zisky.

Vliv finančního sektoru ve Washingtonu dokumentuje enormní rozsah darů a lobbyingu. V posledních dvou dekádách od něj federální kandidáti obdrželi 2,3 miliardy dolarů. V lobbyingu finanční sektor předhonil všechny ostatní v roce 1998, když na tyto účely utratil 3,8 miliardy.

Nová regulační opatření zahrnují například povinnost obchodovat finanční deriváty na burze stejně jako akcie, aby byly viditelné pro regulátory - jenže Americká obchodní komora a další organizace úspěšně lobbovaly za rozvolnění pravidel, takže se tato povinnost nakonec týká pouze bank obchodujících s deriváty, nikoliv jiných typů společností. Velká část derivátů tak může i nadále zůstat pro regulátory "neviditelná".

Další problém představuje slabá regulace činnosti bank a dalších finančních firem, která v minulosti neumožnila regulátorům odhalil rozsah rizika, jež na sebe tyto společnosti vzaly. Nyní bude zrušen jeden z regulátorů kritizovaný za laxnost a bude posílena supervize nad velkými institucemi schopnými "položit" systém. Menší banky však díky lobbyingu svých organizací stále mají podstatně volnější režim.

Senát zamítl opatření stanovující strop pro rizikové investice daný jejich poměrem k rezervám banky a přenechal věc regulátorům, kteří před krizí nedokázali monitorovat rozsah bankami podstupovaného rizika.

Riskantní úvěry poskytované majitelům nemovitostí pomáhaly nafouknout realitní bublinu; nad ochranou spotřebitelů by měl dohlížet nový úřad zkoumající bankovní produkty a zakazující ty, které jsou příliš riskantní - podléhají mu však pouze banky s aktivy vyššími než 10 miliard dolarů, nikoliv menší finanční i nefinanční firmy, jež s těmito produkty rovněž obchodují. Atd.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.5. 2010