Cožpak se nenajde někdo, kdo by o Baracku Obamovi otevřeně prohlásil, že autorizuje válečné zločiny?

21. 5. 2010 / Daniel Veselý

Uvědomuji si, že toto prohlášení nelze očekávat od středoproudých médií, neboť PR image vůdce civilizovaného světa by takovou hanu neuneslo. Přece jenom nemáme žádné další demokratické eso v rukávu, jež by se této navýsost důležité úlohy mohlo zhostit s Obamovým charismatem a aureolou vizionářského mírotvorce, a těch pár jeho přehmatů, při nichž umírají nevinní, se přehlédne nebo zamete pod koberec. I faraón se někdy utne.

Zatímco Faisalu Shahzadovi, Američanu pákistánského původu, hrozí doživotní vězení za to, že je podezřelý z pokusu o spáchání teroristického útoku na newyorském Times Square, prezident Obama nechce, aby při vojenských operacích, které nařídil, umírali civilisté. Faisal vyšetřovatelům řekl, že jednou z pohnutek jeho činu byla americká vzdušná kampaň bezpilotních letadel takzvaných dronů v Pákistánu. Všichni včetně amerického prezidenta a Pentagonu víme, že při těchto zásazích nevyhnutelně přicházejí o život nevinní lidé a že může nastat bumerangový efekt, třeba v podobě nepodařeného "vánočního atentátu" v Detroitu či pokusu o něj na Times Square.

Pokud po našich protivnících chceme, aby dodržovali základní demokratické principy, musíme je sami dodržovat o to víc, chceme-li působit jako garanti světového pořádku. Je tudíž nepřípustné a proti mezinárodnímu právu, aby jakákoliv země prováděla útoky proti suverénní zemi, byť s tichým souhlasem její vlády a pod fíkovou záminkou likvidace "teroristů". Jestliže na tento stát nezaútočil jiný stát nebo obranný útok nebyl schválen v Radě bezpečnosti OSN, jde o válečný zločin. Barack Obama po svém předchůdci zdědil bezpilotní válku nad Pákistánem, již s nástupem do funkce podstatně zintenzivnil. Podle pákistánských úřadů prezident Obama minulý rok autorizoval 44 útoků, z čehož pouhých pět úspěšně "zasáhlo určený cíl", zatímco z celkového počtu 708 usmrcených 90% tvořili civilisté. Oficiální údaje CIA celkem přirozeně uvádějí nižší ztráty na životech.

Zkraje tohoto roku Obamova administrativa tyto nelegální nálety v Pákistánu ještě více rozšířila. Investigativní reportér Amir Mir zjistil, že jen v lednu drony v této zemi připravily o život 123 civilistů. Očití svědkové uvádějí, že drony zabíjely i ty, kteří se po jejich náletech snažili odtáhnout usmrcené či zraněné z místa úderu: "Útok dronů zabil tři lidi. Jejich těla jsou zuhelnatělá a úplně spálená. Tyto osoby mohly být identifikovány pouze podle nohou a rukou. Když se mu k nim podařilo dostat, jedno tělo ještě hořelo. Poté zjistil, že spálené a znetvořené mrtvoly patří jeho příbuzným, kteří žili ve stejné vesnici -- dvěma mužům a chlapci ve věku tak sedmi nebo osmi let. Nebyli schopni dát části těl dohromady. S pomocí plastikových odřezků začali odnášet části těl pryč. Tři nebo čtyři další lidé jim přišli na pomoc, aby mohli sesbírat zbývající kousky těl a odnést je do márnice. Ale tito dobrovolníci a několik přihlížejících, kteří stáli opodál, se stali terčem druhého náletu bezpilotního letounu, patnáct minut po tom prvním. Šest dalších lidí přišlo o život." Podle expertů na protipovstalecký boj Davida Kilcullena a Andrewa Exula bezpilotní kampaň v Pákistánu selhává na plné čáře a mezi pákistánskými civilisty vytváří "mentalitu obležení" , jež vzbouzí "fyzickou opozici napříč širokým veřejným míněním Pákistánců", a obyvatelstvo žijící v kmenových oblastech chápe nálety jako "pokračování britské koloniální politiky." Obamovy drony křižují nebe také nad Irákem, Afghánistánem, Somálskem a Jemenem, kde pořádají hon na teroristy a bez velkého rozruchu zabíjejí civilisty včetně mnoha žen a dětí, jak mezi dalšími uvádí oceněný novinář Afshin Rattansi. Zkusme si představit, jaký mediální Saigon by nastal, kdyby tentýž hon na teroristy pořádal třeba ruský prezident Medvěděv v Gruzii či íránský prezident Ahmadinežád ve Spojených státech. To je však nemyslitelné a pochybuji, že by někoho v mainstreamu podobná analogie vůbec napadla.

Téměř 2000 amerických herců a intelektuálů podepsalo aktuální dokument, jenž prezidenta Obamu viní z porušování lidských práv a ze spáchání válečných zločinů. Jejich stanovisko si bere na paškál speciálně Obamovo rozhodnutí týkající se zabití radikálního islámského klerika a amerického občana Anwara al-Awlakiho kvůli jeho údajným stykům s Al-Kajdou v Jemenu. "V některých ohledech je horší než Bush," stojí v dokumentu. "...protože si Obama osobuje právo na zavraždění amerických občanů, jež podezřívá z terorismu, a to spíše na základě svého podezření nebo poznatků CIA, což Bush nikdy veřejně netvrdil." Podle této perverzní logiky by mohli přestavitelé různých zemí likvidovat jak vlastní občany, tak své nepřátele v cizině, a to pouze na základě svých představ. Tato skutečnost by v reálně fungující společnosti měla vyvolat vlnu debat, případně rovnou odsudků, což je opět něco naprosto nemyslitelného.

Významný investigativní reportér Allan Nairn, který byl v 80. letech na stopě Reaganových eskader smrti v Salvadoru a Guatemale a který v roce 1991 společně s moderátorkou relace Democracy Now! Amy Goodmanovou přežil masakr ve východotimorském městě Dilli a posléze bití od indonéských vojáků, podporovaných Bílým domem, kdy mu rozbili hlavu pažbami pušek M16 a prorazili lebku, o Baracku Obamovi během rozhovoru v Democracy Now! prohlásil: "Jakmile se ujal prezidentské funkce, stal se vrahem a teroristou, protože Spojené státy mají mašinu, která objímá glóbus a má kapacitu na zabíjení a Obama ji nechal běžet dál, ačkoliv bylo v jeho silách ji zastavit. Prezident tu pravomoc má." Nairn dále uvedl, že Obamova "mašina na zabíjení" usmrtila během jeho prvního roku v úřadu víc civilistů než usmrtil Bush II. v průběhu posledního roku jeho druhého mandátu.

Zločiny amerického prezidenta nejsou samozřejmě u konce, a řadu z nich jsem neuvedl -- Obamova vláda nadále podporuje diktátorské režimy a vlády, jež tvrdě porušují lidská práva, kupříkladu v Saúdské Arábii, Egyptě, Indonésii či v Kolumbii. Obama navýšil vojenskou pomoc Izraeli a výrazně eskaloval válku v Afghánistánu, kam poslal další desetitisíce jednotek a s jejich nasazením se rekordně zvedá počet usmrcených civilistů a vojáků. V současnosti dochází ke zvýšené militarizaci střední Afriky prostřednictvím aktivit americké armády operující v Africe (AFRICOM). Přestože jde o stále populárního politika a oblíbence liberální levice, jeho činy mají tragický dopad na obyvatelstvo v řadě zemí a jeho "mašina nastavená na zabíjení" neustále běží.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.5. 2010