ČSSD a její satelity

24. 5. 2010 / Miloslav Štěrba

Lukáš Kantor snad ani nepotřeboval upozorňovat na údajné výroky Mirka Topolánka, týkající se plánu ODS udržet se u moci prostřednictvím TOP 09 a Věcí veřejných. (viz článek „ODS a její satelity“). Pokud jejich program zaujme voliče do té míry, že získají převahu v parlamentu, budeme chtě nechtě muset přijmout demokratické rozhodnutí voličů a pokusit se najít odpověď, proč je levice v této zemi, v této krizové době, natolik neschopná jednotně vystupovat, nabízet přijatelná řešení a tudíž přivést k urnám své voliče.

Už i s přihlédnutím k tak významnému ideologickému dokumentu (který pravici schází) jakým byl článek Václava Bělohradského „Čtyři důvody proč volit levici“. (Právo, 19.5.2010)

Jenže kdo je autentickou levicí v této zemi? Určitě mi dáte za pravdu, že je jí nejblíže programově (i politickou kulturou) KSČM. Paradoxem progresivnosti levicového zaměření KSČM je podpora od starší generace, což by (nejen v rodině) bylo potvrzením role životních zkušeností při posuzování politické reality. Oproti tomu zájmy kapitálu protěžují prostřednictvím médií až přihlouplé dělení společnosti na staré a mladé.) Další významnou skupinou dospělých občanů jsou určitě voliči ČSSD.

Podívejme se, jaké satelity krouží kolem ČSSD. Programově to jsou určitě Zelení (jak je známe z evropského kontextu). Pravdu má Miloš Zeman, jestliže poukazuje na nedávnou prostituci této strany v pravicové vládě. V parlamentní praxi reprezentoval spíše levici některými svými postoji poslanec Strany lidové Ludvík Hovorka. Jenže další představitelé lidovců (Parkanová, Kalousek, Svoboda aj.) představují nejkonzervativnější opozici k levici. Socialisté, třeba i radikální, se na naší politické scéně nevyskytují. Je tu také bývalý šéf sociální demokracie Miloš Zeman se svojí juvenilní suitou Strany práv občanů.

Ex-premiér neskrývá, že SPOZ chce získat hlasy nespokojených voličů své bývalé strany, protože z vládní reality, a zejména z komunální a krajské praxe, občané nabyli přesvědčení, že ODS a ČSSD jedno jsou. Chce ukrýt pod svá křídla i přeběhlíky odevšad (s výjimkou „legendárního“ Melčáka), což však není nic nového pod sluncem, jak víme. Z programu SPOZ lze snadno poznat levicové zaměření tohoto politického subjektu. Programy obou stran jsou natolik blízké, že jejich povolení kooperace je víc než možná. A jestliže jsou programy podobné, proč stavět na personálních animozitách?

Jsou oprávněná tvrzení, jak je ostatně opakuje Lukáš Kantor, že Zemanovci „zviklávají část příznivců ČSSD a tím oslabují největšího rivala ODS“? Vždyť odpovědí může být absence nerozhodných voličů ve volebních místnostech, a tím pak výpadek v konečném zisku levice ve volbách. Heslem SPOZ není tedy „Kdo nechce Paroubka, volí Zemanovce“, ale „Kdo nechce kvůli Paroubkovi přijít k volbám, volí Zemanovce“.

Programy obou stran jsou natolik blízké, že jejich povolební kooperace je víc než možná. A jestliže jsou programy podobné, proč stavět na personálních animozitách?

Satelit je ve sféře vědy velmi užitečným objektem. V politice má pachuť malosti, popř. vasalství či extremismu, nicméně je s podivem, že levice nedokázala vypustit na oběžnou dráhu autentický satelit (kdysi média zabránila vstupu do PS „důchodcovské“ straně E. Kremličky), a to ani v dnešní krizové době. TOP 09 a Věci veřejné má pravice zaměřené a dávno už zahájila instalaci svých parabol na nové hvězdné objekty. Na jakou oběžnou dráhu se dostanou Zemanovi, je zatím ve hvězdách. A ty se u nás zatím s oblibou sundávají, bohužel.

Autor byl členem ČSSD, nyní je členem SPOZ

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.5. 2010